Új hozzászólás Aktív témák

  • mave13

    őstag

    Látom folyik némi eszmecsere a világítással kapcsolatban.

    Pár személy tapasztalat/vélemény:
    Az, hogy hány literre mennyi fény kel nagyban függ attól, hogy kinek milyen az akváriuma. Ha valaki szigorúan növényesben gondolkodik, akkor ott ajánlott az 1 W/l. De legalább 0,5 T8-as rendszerrel számolva. Minél nagyobb az akvárium, értelem szerűen annál kevésbé tartható ez a fénymennyiség. Főleg a kis növésű, aljzati növények igénylik a sok fényt és a CO2-t.
    Ha csak sima mezei trópusi vegyes a cucc, akkor nem kell ennyi. Nekem a korábbi 115 literes akváriumnál 36W volt a világítás, bőven elég volt mindennek. A jelenleginél eredetileg 4x30W volt a terv. De nem volt rá szükség. Ha minden égett 9-10 órán keresztül, algásodást tapasztaltam. Ezért most napi 6-8 órát megy a 30 W, és amikor hazaérek, rácsapom a másik 30W-ot is, így a növények is szépek, és az alga növekedése is megállt. Persze, Echinodorus fajok vannak főleg, amiknek nem kell sok fény. De a Vallisneria, és a Bacopa sem panaszkodik.

    Fénycsőből továbbra is a T8-at javaslom mindenkinek, a T5 az nagyon melegít, és drága. Egyébként, ha T5 gyújtó nagyon sok pénz, akkor egy sima energiatakarékos izzót kell szétkapni, az elektronikájából lehet előtétet készíteni. Csak a teljesítményre kell figyelni.

    Csövek terén Serát nem ajánlom. Nem annyira jó, mint amennyibe kerül, sőt. inkább Osram, Sylvania, esetleg Hagen, bár az is drága. A díszállatkereskedésekben való fénycsővásárlást hanyagolnám, mert drága, és általában az eladó vagy sík hülye a témához, vagy át akar vágni (kezdetben adtak nekem is Sera BlueSky csövet 4k-ért, 11000K-set, majd amikor elkezdett algásodni a víz akartak adni 2k-ért algairtót... na, itt végeztem a hobbiboltosokkal, és rendeltem egy Osram fluorát, meg egy sima Daylight csövet). Egy elektronikai bolttal sokkal többre megy az ember, csak tudni kell, mit akar venni.

    Icewolf || kósza ||

Új hozzászólás Aktív témák