Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz generatoros #33699 üzenetére

    Próbálok segíteni de vannak dolgok, amiket nem értek...
    Kiindulás: szembe állok a géppel. A stellernek alapvetően a fűrészlaptól jobbra van a helye, nem is tudom, milyen művelet kívánja meg, hogy a lap baloldalára kerüljön, talán balkezeseknek az esik jobban kézre? (ezt csak azért mondom, mert azt a bronz görgőt említetted, de az a géb bal oldalán található)
    Azért is a jobb oldalon a helye a stellernek, mert az asztalfelület jobb oldala van kialakítva úgy, hogy az említett bronz görgőn a toldás elcsúszhasson szélesebb anyagok vágása esetén. Ahogy ezen a képen látható:

    Az ugye alapvető dolog, hogy a toldott résznek van egy rögzítő karja a képen a Metabo felirat felett jobbra. Ha az nincs rögzített állapotban, akkor nincs értelme a steller rögzítéséről beszélni.
    A lényeg, hogy a steller mind a két oldalon ezen a jobbra-balra futó alu profil sínbe kapaszkodik bele. Ez az alu sín, ha rögzítve van, mindkét oldalon hozzáfeszül az asztalhoz, semmiféle kotyogása sincs nálam. Tehát ha nálad kotyog valami, azt meg kell szüntetni.
    Maga a steller túloldali felének a végén van egy szárnyasanyában végződő menetes rúd, ezzel a szárnyas anyával tudod beállítani annak a karomnak a pozícióját, ami rögzítésnél belekapaszkodik az alu profilba. Én most nem akartam elállítgatni a sajátomat, de így működik. A steller közelebbi végén van a le-fel hajlítható kar, amivel a stellert rögzíted, ezt most nem néztem meg alaposan, de itt is van állítási lehetőség, amihez a sajátomon most nem szívesen nyúlnék hozzá, annyira jól van belőve gyárilag. A lényeg az, hogy itt tudod beállítani azt, hogy a vezető sideidre pontosan merőlegesen álljon a steller, vagyis párhuzamosan a fűrészlappal. Amikor rögzítés nélkül görgetem a stellert jobbra-balra (ez a stelleren lévő görgőgnek köszönhetően könnyen gurul jobbra-balra) olyankor is nagyjából a megfelelő pozícióban áll a steller. De amikor megfeszítem a kart, akkor azért 1-2mm-t a steller túlsó vége elmozdul, de olyankor áll be a helyes pozícióba. A gyakorlatban, az általan ráapplikált vonalzót nézve steller jobbra-balra görgetésével pár tmm pontossággal tudom beállítani a stellert, mert amikor meghúzom, akkor kicsit változtat a pozícióján. Ilyenkor a pontosabb vágás érdekében a leszorító kart elkezdem feloldani, de nem teljesen csak annyira, hogy engedjen a szorítása és az alumínium sínre tett ujjammal (körömmel) tudom a stellert picit megmozdítani. Újra rászorítok és vagy beáll oda, ahová szeretném vagy még korrigálok rajta. Ezt bonyolultabb leírni mint megvalósítani :)

    Én elsőre azt próbálnám meg ellenőrizni a helyedben, hogy a steller közelebb eső vége pontosan derékszögben áll-e a vezetősínhez képest? Mert ha ott nincs jól beállítva valami, akkor a steller leszorításánál is gondok adódhatnak, ahogyan egy asztalosszorítónál is el akarnak mászni a ragasztandó anyagok egymáshoz képest, ha nem pontosan szemből szorítanak a pofák.
    De ha már ellenőrzől, akkor azt is ellenőrizd a biztonság kedvéért, hogy maga a fűrészlap derékszögben, párhuzamban áll-e az asztal éleivel? Mert ha netán a motor felfüggesztése nincs a megfelelő pozícióban, akkor hiába kinlódsz a steller beállításaival.

    Nyugodtan kérdezz, igyekszem a távgyógyításban.

Új hozzászólás Aktív témák