Új hozzászólás Aktív témák

  • P-LoW

    újonc

    válasz Soká #37814 üzenetére

    "De ezt miért is kéne privátban?"

    Jogos, csak nem akartam annyira bőre ereszteni, de szívesen leírom ide is.
    Tehát, néhány negatívum a fűrészről:
    - Szögben vágásnál a stelleren lévő beosztás használhatatlanná válik, ugyanis valahogy úgy van megoldva a lap döntési mechanizmusa, hogy ha megdöntöd, elmászik, és nem tudsz a stelleren szélességet (pontosan) beállítani
    - Szintén szögben vágásnál jelent problémát, hogy a motor megdöntve és leeresztve "leér", minek következtében szögben vágáskor nem lehet teljesen leereszteni a lapot (vagy olyan egyedileg méretezett, nyitott alátámasztás kell, ahol az alátámasztás síkja alá tud merülni a motorrész)
    - A fűrészlap körül betétlap (nem tudom, hogy mi a hivatalos neve, angolul a zero clearance insert) nem túl acélos, kissé nehézkes teljesen szintbe hozni a lappal, és egyébként sem túl passzentos, mindenképp érdemes hozzá házilag csinálni (van hozzá Savas Papassava videó között egy hasznos, illetve több is, mert többféle kiegészítőt csinált az ő gépéhez)
    - A szögvezető tényleg kicsinyke, és nem is túl pontosan állítható, inkább csak körülbelüli beállításra van lehetőség, és érkezéskor kicsit lötyögött is a nútban (orvosolható, szintén az említett videók között látható módon is akár, ahol a csúszó rúdra ragasztott valamilyen kis ellenállású ragasztócsíkot)
    - Az asztalba mart nút nem standard méret (ez az egyik legbosszantóbb hiba), 15mm széles, úgyhogy a jó márkájú utángyártott szögvezető (pl. Incra, UJK) nem megy bele. Keresztvágást megoldottam kis szánkók építésével (15ös rétegelt lemez kiváló csuszka a núthoz), de a pontos szögvágás sajnos kihívás.
    - Nekem (még) nincs elvszívóm, így erről nem tudok nyilatkozni, de többi vásárlói hozzászólást olvasva az elszívás elég gány
    - A hasítóék a fűrészlap szintje fölött van, ami bizonyos vágásokat (pl nútolást) lehetetlenné tesz, így azt le kellett vágjam. Emiatt viszont a hozzá tartozó kézvédő/elszívó nem tehető rá, csak bizonyos vágási magasság felett, ami miatt aztán sajnos nem is használom... :( tudom, tudom... tervben (sok között) egy polikarbonát fej feletti védő/elszívó, csak kicsit bonyesz, mert mivel ide-oda tologatom, még nem tudom, hogy hova legyen rögzítve)

    - Fél év használat után a hajtószíj meglazult (egyébként állítható a feszesség), max feszességnél is csúszott, ami miatt nem is vágott a gép.
    - Kb. szintén fél év után az emelő szerkezetben található trapézmenetes résznél (a folyamatos szárazkenés ellenére) elfogyott a menet, valószínűleg feszült egy kicsit, ami szépen lassan elette a menetet.
    - Szállításkor a hozzávaló elszívó cső (ami egyébként meglehetősen merev, barátságtalan, csúnya darab) elrepedt

    Ezt az utolsó három dolgot azért vettem külön, mert mindegyiket sikerült garanciálisan megoldani. Volt egy félelmem, hogy Angliából hogy oldható majd meg a garanciális ügyintézés, de ha valakit ez tartana csak vissza, hogy innen vásároljon, akkor nyugodjon meg. Sok helyen olvastam, hogy kiemelkedő (vásárlás előtti ÉS utáni!) az ügyfélszolgálatuk, nagy szakmai tudásbázis van náluk, és készségesen segítenek, és ez abszolút igaz. Ez a három dolog úgy rendeződött, hogy írtam nekik levelet mondjuk hétfőn (erre egyébként semmi válasz, meg is ijedtem), és egyszer csak jön az értesítés, hogy feladtak egy csomagot a nevemre. Csütörtökre megjött az új alkatrész, semmi kérdés, semmi faxni, semmi költség. 3 év gari van egyébként a gépre.

    A steller tényleg csak elől rögzül, viszont meglepő módon stabilan teszi mindezt. De, ahogy mondtam, első körfűrész, és amatőr is vagyok, szóval nincs összehasonlítási alapom, de nem izeg-mozog vágás közben. Egyetlen hátránya, hogy a hozzávaló stellerrel a max vágási szélesség kb 30 cm. Eddig nem volt vele problémám, de ez attól függ persze, hogy mire akarod használni. Tervben van egyébként egy házilag készített steller hozzá (AskWoodman videó között találtam ihletet, szögvas, zártszelvény, néhány nylon hernyócsavar és egy Bessey szorító, az a fajta, ami előrefele szorít)
    Az asztal síkja nekem megfelelő, és öntvény lévén nem is valószínű, hogy egy komolyabb odacsapás ezen változtatna.
    A hornyok szintén megfelelőek, és mivel a motor felfüggesztése úgy van megoldva, hogy mozgatható, egyszerűen be lehet állítani (persze azért türelem kell hozzá) párhuzamosra a núttal. Illetve a steller is állítható természetesen.

    Na, hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem valakinek hasznosak lesznek az észrevételeim.

    Üdv,

    P-LoW

Új hozzászólás Aktív témák