Új hozzászólás Aktív témák

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #6000 üzenetére

    Jójó,de én nem tartom elég stabilnak azokat a lábakat,csak 90kg-ról van szó.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6000 üzenetére

    Köszönöm a figyelmességet!
    Úgy látom, h ez egy HOLZMANN gép. Sopronban alaposan megstíroltam magamnak. Sajnos a metibót nem láttam még, de talán hétfőn lesz a napja, h kipróbálhatom élesben.
    Nos!
    Összevetve a matabóval a következőket tudom mondani:
    Egy kategória. Ugyanezeket az utóbbi is tudja, és annak a javára szólnak a következők:
    - Könnyebben jutok szalaghoz.
    - A vezetőgörgőket fogasléc emeli.
    - Van hozzá csiszoló feltét, amire nekem nagy szükségem is lesz.
    - van rajta egy ún gyorslazító kar, amivel semmi perc alatt ki leget cserélni a fűrészlapot, v csiszolószalagot.
    - Olcsóbb pár ezer forinttal. (A HOLZMANN bruttó 145.625 és a szállítás. Legutóbbi metibó ajánlatom br 150+ajándék tartalékfűrészlap. A fűrészlap úgy 7.500 pénzre jön ki.)
    - Itt van helyben. (Egyébként nincs készleten itt, a kereskedőm kérésre bármit megrendel, leszállíttat nekem ugyanazon az áron, amit legolcsóbban találok a konkurrenciánál. Ha kérem, akkor épp a HOLZMANN-t, v akár Bernardo-t. Most áll fejlesztés a latt a Webshop)ja. Ő egy ritka korrekt fazon - nem csak a megyében, talán az országban is párját ritkítja.
    - Ha szervizelni kell, akkor is egyszerűbb a dolgom.
    - Ezt nem tudom, mi a szarért írom, de idefér: És 3 jahre alt garantische.

    Ami a metebó ellen szól:
    - Az, hogy metebó. Ismert vagyok róla, hogy rühellem ezt a márkát. (De hát szükség törvényt bont.)

    A szívem választottja egyébként a Felder gépje. Sopronban titkon szerelmet is vallottam neki. Azon nem tudtam az égegy világon semmibe belekötni. Nincs kompromisszum! Csak hát br 300-al drágább, mire megveszek hozzá mindent ami kell.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #6002 üzenetére

    Megbízhatsz nyugodtan abban a lemezállványban. Korrekt. Gondolj bele, h egy tecsógazdaságos mezei munkapad is 150 Kg-t bír. Ha azt a 90-et elosztod 4-el, hát alig többet kell bírnia egy lábnak, mint egy púposra öntött diszperzites vödör.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Márton111 #6000 üzenetére

    Ez neked profi ???!!! Ugye ez csak vicc volt . Azért egy profi gép az 600mm-es keréktől indul . Ahogy látom ez csak 310mm azaz 31cm-es a kerék és 2240mm azaz 2m24cm a szalaghossz . Már most tudom hogy a szalagokkal szenvedni fogsz , ha kapsz is rá horror áron lesz kb 20-30€ .
    Ha még nem vetted meg akkor érdemes átgondolni a dolgokat . 6-15mm-es szalag , ez játékszer csak . Ezekkel a kis szalagokkal állandóan szenvedtek még anno az ügyfelek . Persze lehetett csinálni rá szalagokat de kb 1-2 napig vagy talán 1 hétig bírták a normál szalagok utána fogtőben szanaszét repedeztek , a gyári meg annyira vékony volt hogy csak kanyarban vágott .
    Ne azért vegyél gépet mert éppen szép hanem azért hogy minél gazdaságosabb legyen vele dolgozni .

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bbchris #6005 üzenetére

    Ez egy kombi levél Tibinek és Bbchrisnek vegyesen írtam, válogassátok szét :P

    Igen szolid és vissza fogott árat akartam produkálni . Természetesen igaz amit a gép mellé tett szövegben van hogy jár hozzá egy fűrésszalag Aszállítás pedig sok cégnél ilyen tétel vásárlása esetén ingyenes.Nem tudom ezek mennyiért küldik ki de max 3000Ft lehet ha pénzbe kerülne

    A fűrésszalag nem atomtechnika bármikor beszerezhető ha a kereskedő nem rendelne neked olyant amit akarsz akkor te rendelsz a netről és elhozza a posta vagy a DHL futár nem drágán.(Amúgy vajjon ezen méretű különböző gyártmányú gépek sokszor nem tudnak-e közös szalagot használni??Méret alapján gondolom hogy igen.
    Megjegyzem ha én egy 150.000-es gépet vennék akkor mindjárt szalagot is rendelnék hozzá nehányat amennyi mondjuk 2 évi használathoz elég .Mert egy szalag nem szalag az el is törhet szakadhat , elkophat.

    Csiszoló az lehet hogy nincs hozzá, de az is lehet hogy bármelyik gépre rátehető meg az is lehet hogy egy önálló csiszoló célmasinával jobban járnál esetleg...Nem űrtechnika az se.

    Garancia kb 12 gépet vettem 5 év alatt.A meglevő 4 alapgépemehez Van olyan (boschok)amit regisztráltam a neten mert így 3 év garit adtak rá

    . :) Ugye nem kell mondanom hogy egy gépnél sem volt szükségem garanciális javításra( :N )

    Legöregebb működő gépeim 15 éves Black&Decker fúró,10 éves kézi metabo gyalugép dewalt dekopír ,a HILTI behajtóm már új gazdinál ha vigyáz rá még sokáig használhatja a többi 5-4-3-2 -1 évesek javítani eddig semmit sem kellett (egy 10 éves metabo körfűrészt bozótirtással :U kinyírtam,később ezmiatt halhatott el, de azt hiszem erre garanciát már nem adtak volna,és a blekidekit is 10éves korában egy elektronikai hibával javították)

    Tibi eltalálta, :N Holzmann (egy HBS300-as) , de van nekik big braderjük is csak az kissé húzós lenne mind árban, mind súlyban ha arrébb kéne tenni ,mert mondjuk a munka úg ykívánja helyigényileg ,teherbíró szilárd beton aljzat és emelő kéne hozzá .

    A lemezláb nem lehet nagyon rossz ha ennek a méretkategóriának összes gépe ezt alkalmazza gyártótól függetlenül. Amúgy se hiszem hogy egyszercsak összerogy , te meg visszaviszed hogy konstrukcióhibás, nem ma kezdték a gyártását.

    Abban nem tudok egyetérteni hogy az éles szerszámmal több baleset történik, mert a konyhakésen kívül másra nem igaz .
    Maró, gyalukés , körfűrész élezés után az előtolás erőigénye csökken , az anyagleválasztással járó vibráció is csökken, tehát könnyebben simábban erőlködés ,és ezzel járó kéz félrecsúszás veszély nélkül lehet dolgozni csökkentett vibráció mellett.Életlen szerszám balesetveszélyes a plusz erőígény miatt amit a megmunkáláskor megkiván a gép és szerszám anyaga is könnyebben törik, fárad ,a megmun
    kált faanyag is könnyebben beszorul ha nagyobb erő kell az előtoláshoz. .
    Gyorslazító :N a nagygépeken amiken dolgoztam nem volt, félperc alatt le lehetett tekerni , akkor egy ilyen liliputi fogna ki rajtam? :) Egyébként biztos van a holzmanon, is,sőt meg lehetne kérdezni csiszoló feltét van- e hozzá (sztem ez barkács kategória célgépre aggatott mindenféle mintha egy külön villanymotor annyiba lenne mint egy porsche) (de megmondják a boltban ahol árulják)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bbchris #6005 üzenetére

    Amúgy az apró szalagfűrész tényleg csak kanyarításhoz alkalmas de ahhoz igen jó , én műbútor lábakat vágtam ki vele ahhoz pótolhatatlan, mással nem lehet megcsinálni ebben a gépárkategóriában.
    Nagy keményfa deszkákat szelni ,nem igazán királ, mert a kis vékony szalag nem szereti és repedezik az erőltetéskor.Ha meg vastag azért mert kis rádiuszon szaladgál = sokat van hajlítgatva a-cél :) .
    Tibi ha mégis megveszed mert nagytesóék 2x,4x ennyibe fájnak akkor az árkülönbözet egy részét fektesd mindjárt szalagokba :)

    És ismét -lem magam nem a márkát kell szidni ahnem a konkrét gyártmányt kell alaposan megnézni hogy sikerült a tervezés, mit spóroltak le ról ami lett gyenge anyagból benne, milyen jó megoldásra nem fizették ki az artisjust, mi nem jutott eszükbe atervező mérnököknek, amit más cég gyártmánya használ ,és bevált

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6003 üzenetére

    A vezetőgörgőket fogasléc emeli
    Hát ez uras :) Minekünk anno a nagygéphez a védő és vezető kombó megemeléséhez kellett egy 80 cm-es stafni amit szépen alátettünk 15 cm-el túllógatva és könnyedén emeltük meg, vagy eresztettük lejjebb félkézzel akár menet közben pedig az nehéz alkatrész volt :) mondjuk járó gépnél azért senkinek nem ajánlom :N

    [ Szerkesztve ]

  • ludsimon

    veterán

    Na kérem szépen!
    Képek

    A héten nekem nagyon tetszett a gyakorlat.

    Első nap az első képen látható (fogalmam sincs mi a neve) kis géppel vágtunk szét egy ágyat illetve ragasztottunk lábnak valót. Az volt a feladat, hogy vágjuk szét, de úgy, hogy a sarkokban minél jobban és ragasszunk neki össze, majd gyaluljuk meg a 2. képen látható géppel 46 utána a másik oldalát és 44 mm-re.

    A második gépen látható gép az én személyes kedvencem. :))
    Nevekkel hadilábon állok, fogalmam sincs minek mi a neve. :D

    Aztán 2. nap egy kb. 100 éves íróasztalt kellett szétszednünk, kiszedni a fiókok alját, lecsavarozni az ajtókat, a tetejét a bútornak, stb.
    Úgy volt, hogy 3. nap pénteken be se kell jönnünk, mert nem volt munka :DDD de aztán bementünk mivel az ellenőrzőt alá kellett íratni és megbeszélni a főnökkel, hogy nekünk ezt minden nap végén alá kell íratni. Aztán jó korán hazajöttünk. :)

    Meg takarítottunk 1. nap végén és gyakorlatilag a 3. napon csak takarítottunk, mert nem tudtunk mást csinálni. :D

    Nekem tetszett ez a gyakorlat, rendes alkalmazottak, szerintük is jószívű ember a főnök, nem hajt mint egy állat és minket se hajtanak, úgy dolgozunk még ha csak söprésről is van szó amilyen tempóban szeretnénk.

    Mit szóltok, milyen helyet találtam?
    Nem csináltam képeket mindenhonnan, de a képeken látható terület együttvéve ennek még 1x-ese a műhely, hatalmas.
    Van szárító helyiség is, külön ebédlő, fürdőszoba, sőt még cica is van az egerek ellen. :))

    [ Szerkesztve ]

    undefined

  • Márton111

    aktív tag

    válasz ludsimon #6009 üzenetére

    Pofás kis műhely , jól felszereltnek tűnik.És mindenhova tettek porelszívást !!!Igaz hogy a csövekben a földön botladozank az emeberek rá is léptek már mindre :F
    Tanulj meg mindent amit lehet ;)
    A gépeknek ne csak a nevét , de mindent róluk, meg a használatukról,balesetvédelemről , karbantartásról, javításról .
    A fotókat a diavetítőprogival ügyesen megcsináltad .Jó bemutató

    [ Szerkesztve ]

  • ludsimon

    veterán

    válasz Márton111 #6010 üzenetére

    Köszönöm!
    A diavetítés egyszerű.
    Picasa Web Albums-al lehet diavetíteni a feltöltött képeket.

    Én is megfigyeltem, hogy egyes csövekre ráléptek, vagy rátettek valamit mert meg van törve. :F

    De amúgy nincs útban, nem botladoznak rajta ezért nem is értem, hogy miért ki lépett rá.

    undefined

  • Márton111

    aktív tag

    válasz ludsimon #6011 üzenetére

    Majd ha egy nagy kazal léccel a kezedben amitől nem látsz a lábad alá sietsz egyik géptől a másikhoz mondjuk aznap 10 órai munkával a hátad mögött , meg fogod érteni mért akartál hasraesni a láb alatt levő dolgokban. :B (Azt jobb a mennyezet alá függeszteni) Még a 400V-os kábel is balesteveszélyes ha elcsúszol rajta (nem csak mert megráz ha elnyírod),ezért szokták a padlózatba besüllyeszetni.
    Köszi a picasa web progi infót majd körülnézek a neten utána ;)
    Itt az "nem azonosított " gép balesetvédelmije igaz ez kombira szól , de ez csak azt jelenti a leírásban mindjárt 2 géptípus balesetvédelme is benne van a vastagsági gyalugépé,és az abrichteré is .[link]Mert a kombi gép ezt a két gépet egyesíti (felváltva lehet használni vagy vastagolsz vagy egyengetsz rajta)
    (A másik egy rezgővágó)Ha valamit nem tudsz az ottaniakat bátran kérdezd meg, nem kell szégyelni ha kérdezel, tanuló vagy még. ;)És pont azért vagy ott hogy tanítsanak

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6005 üzenetére

    Azt kell tudni ezekről a gépekről, h valóban precíziósak. Az élezőkben gyártott szalagokat lehetetlenség használni hozzájuk, meg kell venni a gyárit. Viszont azzal valóban gazdaságos. Sokszorosát tudja a hagyományos szalagoknak. Relatív dolog az, h drága. Nem kell, és nem való élezni. Ha elszakad, el kell dobni. Itt a kicsi kerék nem jelenti azt, mint a régi kiskőrösi gépeknél, hogy 600-tól jó az csak. Nekem egy igen pici kerék (kb 220) visz egyetlen szalagot másfél éve, és még mindig éles, pedig már kilométereket vágott. Ezeken a gépeken a 15 mm-es szalag már szélesnek számít, kifejezetten egyenesvágásokra alkalmazzák - és tudja is az egyenes vágást korrektül, tartósan. Vékonyak. Viszont így a vágásvastagság is vékony, ráadásul a vágáskép gyönyörű. Általában sűrű fogazásúak, még hosszvágásra is azt használják. A 15 mm-es fogtávolságot már tüzifára ajánlják a gyártók, és még annak is szebb a vágásképe, mint bármelyik jól beállított 800-as kiskőrösinek.
    Egy kín van velük: Nem bírják a gyantát, ill semmit, ami el tudja tömíteni a fogakat. Azért gondolkozok ebben, mert nekem fenyőre nem is nagyon kell, azt általában szélezve, műszárítva szerzem be. A szélezett bükk ára horror pénz.
    Többet akkor tudok majd mondani róla, ha vettem egyet, és két-három éve gyilkolom. Nagyon fontos szempont egy 800-as kiskőrösivel szemben, hogy könnyen arrébbmozgatható szalagfűrészek ezek, ami egy kicsi műhelyben sokaknak a létezést jelenti. De még ha van is helye valakinek, akkor is igaz a tétel, h kicsi műhely, kicsi fűtés, nagy műhely nagy fűtés.

    Szóval odébb állt a tehén etéren az faiparban. Ahogyan a víz-gáz szakma elfelejtette az ólomcsöveket, agonizál a vascső, a horganyzott cső. Nevén tudok szólítani nem egy víz-gázszerelőt, akinek azért kevés a munkája, mert még mindig dissous-al akarná hajlítani a fekete csöveket egy fűtésrendszerhez, hallotta ugyan ezeket a szavakat, hogy Henko, meg Warm, de nem biztos benne, h mit jelent, azt pedig nem is tudja, mi a különbség közöttük. Az autóban sem viszünk már magunkkal düznit, sallert, mi több, gyertyát sem magunk cserélünk, hanem elvisszük a szervizbe, és ott olyant tesznek bele bizonyos km futás után, h nekünk tartalékgyertyára semmi szükségünk soha nincs.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6006 üzenetére

    "A fűrésszalag nem atomtechnika bármikor beszerezhető"

    Így igaz, ez nem atomtechnika. Azonban nincs elterjedve hazánkban. Egy kiskőrösi gépre gyakorlatilag bármelyik asztalosmester max 2 napon belül olyan szalaghoz jut, amilyet szeretne. Forraszthatja, élezheti. És olcsón. De! Azokat a szalagokat ezek a gépek nem jól tűrik. Maga a szalag merevebb, a forrasztása pedig valóban nem viseli a 600-asnál kisebb kereket. Egy rá való, és rajta jól működő szalag ára közelít a 10 ezerhez. Ebből bőven bekészletezni? Többféle szélesség, többféle fogtípus, többféle fogosztás: Ideálisan egyet egyet való tartani belőlük, a leggyakrabban használtból pedig kettőt. Meg kell tanulni fűrészelni velük, és akkor egyetlen szalag több, mint két évet fog menni azzal a léptékkel, ahogyan te rendelsz alapanyagot.

    "Csiszoló az lehet hogy nincs hozzá, de az is lehet hogy bármelyik gépre rátehető "

    Ez gyakorlatilag úgy néz ki, h egy kis fém szánt felpászítol a gépre, majd ráteszed a csiszolóvásznat. Persze, természetesen bármelyik gépre lehet eszkábálni ilyen dolgot, de szerintem nem éri meg. Nem egy asztalosról tudok, aki a makita kézi szalagcsiszolóra maga ragasztgatja, cserpákolja a szalagot. Nekem - és legtöbbünknek - eszünkbe se jut. Legjobb a gyári, és pajkosan kitermeli az árát. Mi több, legtöbbször olcsóbb is, mint bajolni a maszekolással.
    Magam csak azért eszkábáltam egy ilyet egy kicsipici szalagfűrészre, h megtudjam, miként használható. Hát pompásan. Tép, mint az őrült, és más csiszológépekhez nem hasonlítható ez a fajta csiszolástechnika. Opcióként egy szalaggal együtt a feltét úgy 12 rugó. Ebből a szalag kb 5 ezer. Ennyi pénzből miféle csiszológéphez lehet vajh hozzájutni? Most sopronban volt a kezemben egy makita kézi nútcsiszoló, ami hasonló elven horzsoli a fát. Ára: 50 rugó. De ott neked kell tartani a gépet is, a munkadarabot is a kiskezeddel. Szóval nem gazdaságos kihagyni ezt a szalagfűrésszel csiszolás dolgot.

    "Ugye nem kell mondanom hogy egy gépnél sem volt szükségem garanciális javításra"

    Ó, te kiváltságos vagy Fortunánál! :D
    Én ezt a metibót azért csuktam így ki a szívemből nagy gondossággal, alapossággal, mert összevissza kb másfél millióért vásárolt mindenféle gépjeik közül egyes egyedül az újkorában is elavult porszívójukat nem kellett vinnem a szervizbe soha. Az összes többit de! Mi több gyakran de! Legtöbb gépet többször is vissza kellett küldeni. Mi több, volt sok két hónapon túli garanciális szarakodás. Volt, h a garanciális javítás szigorúan fizetős volt, voltak veszekedések, ajtócsapkodások. És lett belőle nagyfokú kiábrándultság, és lett megtanulása annak, hogy a kapitalizmusban a prémijumkategórija csupán ennyit jelent: Add ide a pénzed vazze, ígérek neked minden álmodat cserébe, s ha már odaadtad a pénzed, hát mosmán szalaggy, fuss, a kuvanyádba!
    (Ha mégis megveszem ezt a metebó szalagfűrészt, őszintén mondom, h nem örömmel, hanem igen fájó szívvel fogom megtenni.)

    "Abban nem tudok egyetérteni hogy az éles szerszámmal több baleset történik, mert a konyhakésen kívül másra nem igaz ."

    Ezt én is így gondolom, azzal a kiterjesztéssel, hogy a konyhakésre is igaz. Nem mindegy, hogy valamit miskárolunk, vagy egyszerűen elvágjuk. Legyen szó bármiféle szerszámélről.

    "Gyorslazító :N a nagygépeken amiken dolgoztam nem volt, félperc alatt le lehetett tekerni , akkor egy ilyen liliputi fogna ki rajtam?"

    Ennek az csak másodlagos lényege, h hamarabb kioldod a szalagot. Az elsődleges az, h csere után nem kell feszességet állítanod. Mi több, egyetlen kézmozdulattal eljátszható az, ami ma még bevett szokás az asztalosok között, hogy használat után lazítsuk meg a szalagot, h ne kelljen feszülnie. (Én sosem tettem ezt, mégsem fáradt el se a szalagom, se a forrasztása. Bár lehet, h a hagyományos szalagokra igaz.)

    "A vezetőgörgőket fogasléc emeli
    Hát ez uras :) Minekünk anno a nagygéphez a védő és vezető kombó megemeléséhez kellett egy 80 cm-es stafni"

    Uras, uras, komám, de ha ingyen kapod hozzá, nem kényelmesebb dolog urasan dolgozni? Jelenlegi gépemen van, és nagyon szeretem is rajta. Túl azon, h nagyon gyorsan és nagyon pontosan odaállítható, ahova kell, nagyon kényelmes is. Uras. De hát neked nem szempont pl egy dekopírfűrészen a gyors lapcsere? Vagy a vezeték nélküli fűrógépedet azért nem használod a műhelyben, mert van konnektor, és ott a vezetékes fúró is?

    Lényege ennek a hezitámnak mégis a következő: Bérbe fűrészeltessek továbbra is, v beruházzak? Ha beruházok, akkor azt, amire vettem a gépet fogja tudni produkálni legalább addig, amíg az árát visszatermeli, vagy sem? A többi, hogy fogasléc, meg csiszolófeltét, párhuzamvezető, etc eltörpülnek. Mégsem lényegtelenek.
    Hétfőn direkte azért utazok 100 km-t, hogy vigyem a deszkámat, és szabjam ketté. Lássam, hogyan muzsikál. Ha Sopronban ezt bármelyik hasonló árkategóriájú géppel kipróbálhattam volna, és elégedetten kapcsolhattam volna ki a gépet, akkor már egy hete itt állna az a szalagfűrész a műhelyemben. (A deszkámat vittem pedig oda is. Hát nem rövidlátók ezek a kereskedők? Pedig csillagászati összeget adtak ki helypénzként. A kereskedőm pedig, aki esetlegesen lehozatja majd nekem, felajánlotta: Lehozatja a gépet, és ha nem kérem, majd lesz valami - pedig nagyon picike helyen gazdálkodik. Nem éltem a felajánlásával, de ezért, és ilyen működéseiért mondtam, h ritka korrekt.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz ludsimon #6009 üzenetére

    Hát ebben a műhelyben én is szívesen elidőznék! Van minden, ami kell, és igazi asztalosmunkákra kialakított műhely.
    Majd megtanulod, melyik gépnek mi a neve, mire való, és hogyan kell kezelni. Karácsonykor már lesz annyi önálló tudásod itt, hogy ha addig nem is nyúlhatsz semmihez, már önállóan képes leszel egy komoly darab legyártására.
    Ezek egy kivétel nélkül nagyon értékes gépek. Így szemre is jóval öt millió felett lehet az összértékük. Tanulj meg nagyon vigyázni rájuk. Ha kárt teszel bármelyikben, hát egy éves kereseted kevés lehet a javíttatásra. Nem megfelelő beállítás, nem oda való anyag, gyanús géphang nem észrevétele nagy galibát okozhat. Ugyan védve vannak ezek a bolond felhasználótól is, de nagy az isten állatkertje - te ne tartozz közéjük.
    Az ujjaidat pedig leltározd le reggelente azért, hogy eszedben legyenek egész nap, este pedig azért, hogy megvannak-e? Csak akkor kezelj egy gépet, ha már jól megfigyelted, mások miként használják. Ha bizonytalan vagy bármiben, akkor leghamarabb is állj le a munkával, aztán pedig kérdezz, és a válaszokat jól jegyezd meg!
    Félned nem kell tőlük! Olyanok, mint a tűz: Ha hozzáértőn kezeljük, hasznunkra válik, javunkat szolgálja, ha nem, akkor a csúnya végkimenetel majdhogynem garantált.

    Több fa van, mint asztalos!

  • ludsimon

    veterán

    válasz thyeby #6016 üzenetére

    Szerintem több is az mint öt milka, a másik részt még nem fényképeztem le ami szerintem ismét egy ötös.
    Vagy 30-40 féle gép, van asztali rögzített lombfűrész vagy minek hívják, akkor rengeteg minden, lámpától a csavarhúzókig, kompresszorig bezáróan minden.
    A gépekről természetesen elmondták, hogy engedély nélkül nem használhatjuk.

    Az utazás egészen tűrhető.
    7:40-kor indulok itthonról és 8:35-re vagyok bent (Fél 9-re beszéltük meg a kezdést).
    Előbb nem tudok beérni, mert ahhoz 30-40 perccel előbb kell indulnom a közlekedés miatt, de hát ez van.
    A barátom Óbudáról jár be (én segítettem neki ide bekerülni) és a vicces, hogy ő ugyan annyi idő alatt ér be, mint én a szomszéd kerületből. :D

    De nem zavar, mert egy olyan jó helyet fogtunk ki, amit álmomban nem kívánhattam volna.

    undefined

  • krammerka

    őstag

    válasz ludsimon #6009 üzenetére

    Üdv!

    A képeket nézve,szinte minden gépük SCM márkájú.
    Nállunk is van 3db ilyen gép,nem rosszak,és itt megy a strapa rendesen.
    A mi műhelyünk hatalmas,méretre a bevásárlóközpontokhoz tudnám hasonlítani.

  • ludsimon

    veterán

    válasz krammerka #6018 üzenetére

    Hányan dolgoztok?

    Nekünk is nagyon nagy a műhely 6-unknak, szinte bújócskázni lehetne benne. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    undefined

  • ludsimon

    veterán

    válasz krammerka #6020 üzenetére

    Az szép!
    Akkor gondolom eddig nem nagyon volt olyan, hogy ne lett volna munka.

    undefined

  • krammerka

    őstag

    válasz ludsimon #6021 üzenetére

    volt azért holt időszak,de pl most túlózázás van minden nap+szombat...............

  • Soká

    senior tag

    válasz hapro #5993 üzenetére

    "Egy dremel scroll station gépet, már nem kapni, és nem tudom miért.."

    Köszi az infót, és bocsánat, hogy csak most reagálok!
    Tényleg jópofa kis gép, és külön elismerés a honlapnak a "színes-szagos" termékismertetőért.
    A jóságának fokát természetesen csak az ára befolyásolhatja. Egy helyen találtam egy 85.000forintos árat, ami azt jelenti, hogy drágább, mint a Proxxon gépe. Ennyiért a profi és barkács gépek között foglal helyet.

  • Thom!

    veterán

    válasz krammerka #6022 üzenetére

    %-ban egyedi ügyfelek/pályázat h oszlik meg?
    Roto NT, Sigenia ár/minőségről tudsz beszélni?
    68mm/78mm/88? van igény stb..?

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6023 üzenetére

    Nekem van egy eladó proxxon - mondhatom nyugodtan, hogy zsír új.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6025 üzenetére

    Nekem meg egy Feider, azt is nevezhetném zsír újnak, amennyit használtam...
    És milyet használsz, ha a proxxon eladó?

    Ha már proxxon, a napokban vettem egy kis proxxon asztali körfűrészt használtan. A kisebbet. Mondhatnám vicc, de tk. ha valami vékony anyagot kell szépen, egyenesen vágni, arra megfelel. Csak mókásan hangzik asztali körfűrésznek nevezni az 50mm átmérőjű tárcsát. :)

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6026 üzenetére

    :DDD
    Az a Feider biztosan a Felder legfrissebb kollekciójából való.

    Nem használok semmilyet. Azzal nem lehet pénzt keresni, bármilyen profi ipari gép is. Ti a konkurrens termékeket lézerrel vágják, és fillérekért adják. Alig többért, mint az alapanyag ára. Egy legesleggyengébb lézer vágógép pedig másfél milcsi. Létezik a piacon több puzzle termék is, vannak pofásabbak, fantáziadúsak, gyönyörűek, amiket profi lombfűrészgéppel készítettek, de nincs rá kereslet. Szerintem aki a legtöbbet elad belőle, az is halódik. Nem szabad bajlódni ilyesmivel. Aki hobbizik, az más. Az pecázás helyett reszelget, és gyönyörködik benne, ha elkészült. Annak viszont nem szabad profi gépre beruházni.
    Az idők során találtam többször is ipari lombfűrészt a NET-en használtan, jó állapotút, és olcsóbban kínálták, mint amennyiért én a Proxxon-t vettem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6027 üzenetére

    "Az a Feider biztosan a Felder legfrissebb kollekciójából való."

    Miután nem értem, hogy ez most csak vicc-e, a biztonság kedvéért mondom, a Feider csak egy francia barkács márka, semmi köze a profi Felderhez.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6028 üzenetére

    Vicc, persze! :) (A profi Felder ilyen és hasonló terméket nem is gyárt, nem is forgalmaz.)

    Nálam alapszabály, hogy semmi olyat nem veszünk meg, ami vmi komoly gyártó nevét megtévesztően utánozza. Életemben nem találkoztam még ilyenből olyannal, ami legalább egy gyenge közepes minőséget képes volt nyújtani. Aki ilyet árul, az a pénzt nem azzal keresi, h tervez, fejleszt, hanem azzal, h megtéveszt. (S most itt nem konkrétan a Feiderről szóltam, hanem bármiről. Van, aki simán használja a nagyok védett nevét. SONY, HILTI, etc. Ez nyilvánvaló bűncselekmény. Jogilag viszont megfoghatatlan a megtévesztés. Pl sany. A konyhai fehéráru egyik jellemző esete ez: Nem ELIN, hanem NILE (visszafele olvasva elin) - természetesen gondosan ugyanazzal a betűtípussal.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6015 üzenetére

    Nálam elég sokáig nem kéne a szalagot lecserélni :D Mert minden hosszvágást , szélezést körfűrésszel csinálok, ez anyagtakarékos, mert 1-2 tizedes eltéréssel egyenesen vág (ennyit kolompol a lap ahogy a fát nyomom neki ) emiatt a gyalulásnál sokkal kisebb az időráfordítás és az leválasztott anyag (1-1,5mm-ből simán megvan 1lap egyengetése ,körfűrészelés után , ha nem húzódott el a fa vágás közben a belső feszkótól)
    És vídiás, nem gyorsacél .Csak olyankor kell élezni ha sikerál egy darab acélt (utoljára a vonalzórögzítő pillanatszorítót megnyírbálni vele). És meg is lehet éleztetni élettartama alatt 5x a te új gyári fűrésszalagod árának 6-od részéért :D Szóval eco! :) Tehát ha veszek egy full drága dewalt lapot 15000-ért (freudot veszek olcsóbban 10-12000-ért )akkor is 20.000 ért 5x élezve használhatom míg te 5 szalagot 35.000-ért... nem eco :U
    És szélezett anyagot venni se eco :U mert drága és nem tudsz minőséget kapni mégse .Amit én leszélezek az vonalzóegyenes a gyári szélezett meg girbegurba.És a szélanyagot nem számolják fel ,én pedig üveglécnek hasznosítom 20 palló széléből kijön annyi üvegléc ami 2 palló anyagát igényelné ;)

    Amúgy eszembe sincs kézi csiszolóra szalagot gyártani , hülyeség nem lesz olyan mint a gyári , de gyárit lehet venni készen és azonos szalaghosszméretű másik szalagfűrészre is rá lehet tenni csak egy kis rétegelt lemez csiszoló asztalt kell hozzá fabrikálni félóra oldható rögzítéssel megcsinálva és sokat mondtam időben.Anyagára minimáler.

    A maki 50.000Ftos nútcsiszoló Fogadnék rá hogy egy kis gondolkodással meg tudom oldani az asztalhoz rögzítését eddig minden géppel meg tudtam oldani , a sövénnyírónak volt a leggömbölyűbb alakja akkor is megoldottam nyélre szerelését oldható, de stabil kötéssel.A kézi gyalugépet a hátára fordítva (talppal felfele) asztalhoz rögzíteni gyerekjáték volt, a fúrógépet is le tudtam fixálni amikor kellett .

    Aksis fúró aműhelyben Az én műhelyem olan pici hogy semmiképpen se szeretnék fölösleges bedugott vezetékeket kerülgetni keresztül kasul botladozni rajtuk úgyhogy a vezetékes fúró csak akkor látható ha beteszem a fúróállványba mert olyan a munka hogy érdemes előkapni.Úgyis van az aljzatokban általában 4-5db kihúzgálandó villásdugó a munka végére.Aksis gépet a magyarnak :) Megjegyzem a nagy (30 fős asztalos munka helyeimen amik 1-2ezer m2-n terültek el meg pont azért vették meg mindenhol nekünk a drágább aksis gépet hogy ne kelljen hosszabbítókkal rohangálni konnektorra vadászni ha be akarok hajatani pár csavart (vagy fúrkálni )akárhol dolgozhattam mobilan, kötöttség nélkül.És nem is volt láb alatt a zsinór a többieknek akik nagygépen dolgoztak éppen, (az szép ha valaki hasra esik, vagy egyensúlyát veszetve tenyerel bele egy forgó körfűrészlapba szalagfűrészbe vagy akármi másba a sok gép közül) A lamellózógépnél is sokszor hiányzik hogy nem lehet akkuról működtetni Avval ide-oda mászkál az ember munka közben. :) azsinór meg eléggé útban van közben.

    Fűrészelés : nincsenek rászorítva a kereskedők, hogy kipróbálhasd,ha autót veszel beülhetsz még furikázhatsz is vele bizonyos helyeken, ők rá vannak szorítva. Habár sztem bizti találnál olyast (előzetes telefonos egeztetés alapján) akit ha megkecsegteted egy komoly vételi érdeklődéssel megengedné hogy megröffentsd a gépet. :) Habár nem szívesen takarítanak a kereskedők :)
    Szevíz pfff amikor ki voltam szolgáltatva nekik akkor vissza is éltek vele (már megírtam 50kg-os TV gelkában taxival méregdrágán).A metabo szervízvben voltam pofátlan nagyképű tacskó fogadott zérus szakmai hozzáértéssel ,de a dewalt szervíz se volt különb amikor késtartó csavart vettem a gépbe. Nem is nagyon érdemes ma már javíttatni, kivéve ha nagyon bejött, jól sikerült kézigép példányról van szó.
    A nagygépen meg mi tud elromlani ami te nem tudsz leszerelni és kicserélni, beállítani és vagy helyrepofozni???Nem érdemes azt szervízbe hurcolászni nem televízió hogy ne tudd megjavítani.A váz adott. A motor nem hal be.Ha leég leszereled, elviszed újratekercselni.
    A kapcsoló ha bedöglik és nem szétszedhető akkor csere.Ha drága nagyon , elviszed egy műszerészhez és költesz rá ha megéri.Vagy veszel egy olcsóbbat.Csapágyat meg kapsz méretre, gumit a kerékre stb.
    Mástól már visszaküldött bolti selejt új vevőre sózva Azért nekem is hoztak sütőt , kerámialapot (mindkettő rossz volt )amit egyenest vitettem vissza cserére...elektrolux , svéd cég az első hűtőnk elektrolux ika utalványra vette anyu a 60-as években ,40 évig ment adszorbciós hang nélküli fajta gondoltam, jó márka.Hát undor a magyar képviselet .Olyan válaszlevelet küldtek a minőségi kifogásra (sütő, kerámialap )hogy nem tettem ki az ablakba.15 éve volt a vásárlás de működik mindkettő még szervízben nem jártak.

    Ár visszatermelés: gondolom hosszútávra szánod ...Akkor jót vegyél.Nehogy ne győzze liliput a keményfa spaltolást :U

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6029 üzenetére

    Úgy általában igazad van, de azért nem árt körültekintőnek lenni. A francia Feider cég nem valószínű, hogy az osztrák Felderből koppintotta a nevét, ahhoz annyira nem gagyi, ráadásul ha ebből élnének, akkor nem forgalmaznák a termékeiket Feidwood néven is. A franciákról különben is nehezen tudom feltételezni, hogy nyilvánvaló koppintásra törekedjenek, főleg úgy, hogy a Felder-Feider kontextusban ők legyenek a gagyik.
    Ami az ELIN NILE ügyet illeti, az én tudomásom szerint ugyanarról a cégről van szó, csak tulajdonosváltás(?) miatt "kénytelenek voltak" nevet változtatni. Az tehát más eset. Talán hasonló, mint a patinás high end hangfalgyártó amit régen Bowers & Wilkinsnek hívtak, aztán egy időben csak simán B&W, mert menet közben kiszállt az egyik névadó. Attól függetlenül jó holmikat gyártanak, és már újra a teljes nevüket használják.

    A Felder meg minek gyártana lombfűrészgépet, ami nem asztalos szerszám, hanem modellező?
    A két terület csak kis területen fedi egymást, ha fedi egyáltalán. És attól, hogy kis teljesítményről van szó, még lehet egy gép "ipari" kategória. Lásd Hegner vagy Excalibur lombfűrészgépek.
    Az persze más kérdés, hogy a lézervágás kiszorította ezeket a masinákat az ipari termelésből.

  • Soká

    senior tag

    válasz Soká #6031 üzenetére

    Utána néztem, annyiban még pontosítanom is kell magamat, hogy a Feider cég egy ideje csak a fémipari gépeit nevezi Feidernek, a faipariakat Feidwood néven forgalmazza.
    Nem hiszem, hogy európai cégek a névhasonlóság trükkjével próbálkoznának, ez elsősorban a távol-keletiekre jellemző. (érdekességképpen: ma a zongorakészítés java távol-keleten zajlik és bizony a kis kínaik egyszerűen felvásároltak sok régi nagynevű európai márkát, így az echte németes nevek mögött 100% csájna produktum van. Igaz ez az igényes mechanikus órákra is...)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6029 üzenetére

    kiskőrösi 200.000ért[link]
    és egy izgalmasabb :[link] 4kw-os 88000ért ezt megnézném vagy felhívnám a helyedben .Emelőbékákat a vaterán 20-35000ért adnak csak ki kell próbálni emel-e nem enegedi-e le az olajpumpa az olajat , azzal simán tologathatod szilárd burkolatú műhely padlózaton a szalagfűrészt ;)

  • krammerka

    őstag

    válasz Thom! #6024 üzenetére

    Üdv!

    A cégünk nem az olcsó árfekvéses termékek gyártója :N
    Szinte kivétel nélkül egyediek a megrendelések,pályázati úton ritkán dolgozunk.
    Toldásmentes,csomómentes alapanyaggal dolgozunk,főleg borovifenyőből(ritkábban vörösfenyő) a válság megjelenése óta.
    De a vörösfenyő is jelen van,csak már nem akkora arányban,mint mondjuk 3 éve.
    Illetve van még egy meranti nevezetű faanyag,azt is kérik néha.

    A 68-as rendszert választják a vevők általában,de azért nagyjából 10% a 78-as renszer aránya.
    Most pl nagyon sok emelő-toló szerkezet van gyártás alatt,köztük 78-as is.
    Erről a szerkezetről tudni kell,hogy a legkissebb termék is,meghaladja az 1millió ft-ot. :U
    Ha az ablakokat nézzük,pontos árakat nem tudok,de egy 60*60-as vörösfenyő ablak,festve,üvegezve,vasalva 100k környékén van.

    Ezeket az árakat csak a felsőbb réteg tudja megfizetni.
    A gépparkunk,meg nem mindenapi,kevés ablakgyártó mondhatja el,hogy ezzel rendelkezik.
    Ha van igény,csinálok róluk egy kissebb összeállítást.

  • krammerka

    őstag

    válasz Thom! #6035 üzenetére

    de azért van gond..............
    Ezeket a termékeket ékszerként veszik át a megrendelők,és általában utólagos szállítási,beépitésből származó hibák,sérülések szoktak gondot jelenteni.

  • Thom!

    veterán

    válasz krammerka #6036 üzenetére

    namost ilyen pácolt lakkozott cumót sérülésmentesen beépíteni nem egyszerű...tudom
    az 1 dolog h a gyárba szépen bevan csomagolva :(

    68mm-ablakhoz milyen üveget használtok?

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6033 üzenetére

    Köszönöm a linket, erre rátelefonálok. (Bár gyanús nekem, úgy rémlik, Pásztón vmi gépkereskedés van, és nem betegség, hanem zsebláz miatt lesz az eladó. Az ára gyanús. Kisipari tákolmánygyanús. Egy jó 600-as gép 150 alatt nemigen van, de jobb 250-et kikészíteni hozzá. Kisipari pedig szóba se jöhet.)

    Ez a béka dolog akár jó is lehetne, vennék én újat is 50-ért, de a saját farkába harapna a kígyó: Kellene egy kicsi, könnyű szalagfűrész, hogy mobil legyen, erre veszek egy féltonnásat egy békával. Hova a pitsába dugjam a békát, amikor nem kell? Azzal is elég nagy gondban vagyok, h ezt a kis 300-as limlomot hogyan tudnám praktikusan tárolni? Ha kell, legyen hamar kéznél, ha nem kell, ne legyen útban.

    (Tudni kell a műhelyemről, h ugyan több, mint 100 m2, de ez egy kombó műhely. Az anyósom télen itt fazekal - pörgeti, égeti az agyagcserepeit. Jól kell szerveznem, h olyankor mindketten tudjunk egyszerre dolgozni. És ezt a funkciót nem szabad elveszítenem.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6038 üzenetére

    Nem jártam nálad, nem tudom pontosan miket gyártasz ,mekkora helyigénnyel mennyi a raktárigénye, ezért az ötletelésem kissé a levegőre építkezik :U

    De egyet tudok :D a 4kw-os gép jó lappal, jól belőve a gépet az hasítani fog a liliputhoz képest.Kisipari vagy nem kisipari a motr az húz mint bivaly :)jó szalagot meg veszel rá ezenkívül mi kell még ? grafiussal csináltatsz ráegy feliratot MITABO :D (csak vicc volt)

    Utóbbi akármilyen szupernek van reklámozva nem 15cm vastag keményfa spaltolásához való. :(

    A brekkencset mivel lapos be lehet tolni valami alá ami 10cm magasságban van a padlózat felett pl egy v 2 raklapon van és van mögötte 150cm hely .(a brekkencs eleje vonórúdja függőlegesen viszonylag kis helyet foglal 1,2m magas a felhajtott rúd,és 30cm-re kiáll 50cm széles a brekusz eleje ami kilóg ha betolod vmi alá. :) De láthatod afotóján is a mérteit ez alapján persze ez csak saccper kb ennél lehet kissé kisebb.
    Ha felhívod a mókust már a hangján lecsekkolhatod tényleg betegség miatt eladó e a cucc. :K

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6038 üzenetére

    Mondjuk a 94kg-ossal vígan fogysz szambázni :D ahónod alá csapod mint Kinizsi a két törököt.
    Féltonnás a béka 2tonnáig emel és szilárd sima aljzaton félkézzel tologathatod :)
    Ismétlem arra amit te csinálsz a kisipari is többször alkalmasabb mint egy kicsi gép.
    Csak ki kell próbálni jól megy-e és megnézni kell-e valamit csinálni rajta, venni hozzá valamit, és azt meg tudod-e oldani .Ha küldetsz magadnak közeli fotókat nyitott védővel róla abból is már többet tudsz
    A műhelyben mi 10éves békákat használtunk, a zöme működött is pedig többet nyúztuk mint te fogod Amelyik nem volt jó az volt a baja hogy a tömítés eresztette az olajat.Ha tettünk bele olajat akkor 1-2 hónapig megint működött vagy tovább.Amíg ki nem csurgott.Tehát olajfolt a béka alatt negatív!!

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6038 üzenetére

    [link]600-as ez pofásan néz ki 128K

    [link]
    ugyanaz a méret és ár csak öntvényvázas a motor meg beépített, nem oldalt van.(Kissebb helyigény) Ha lefújod egy kis festékkel akkor ugyanúgy fog kinézni mint akármelyik új

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Ez meg jópofa tetszik autókeréken gurítható :D Végre egy kreatív gépépítő[link]
    Mondjuk én kisebb kereket tettem volna rá ;)

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Márton111 #6042 üzenetére

    Nagy kerék a kisebb talajhibák miatt jó, könnyebb rajta áttolni.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Winner_hun #6043 üzenetére

    Nyilván az udvarra ki lehet menni vele ott jobb a levegő fűrészelni ;)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6038 üzenetére

    [link]Még egy 600-as pofás festésű 150K-ért modjuk ez egy régi hirdetés :U

    [ Szerkesztve ]

  • hossszú

    őstag

    Sziasztok asztalos mesterek!

    Szerintetek OSB lapból lehet kutya házat építeni?
    Régebben mintha hallottam volna olyat, hogy valamilyen mérgező anyag van benne.

    „A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin

  • krammerka

    őstag

    válasz Thom! #6037 üzenetére

    vagy a normál 4-16-4 vagy a 4+4-12-4,de asszem a maximum a 29mm-es üvegvastagság.[link]

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz hossszú #6046 üzenetére

    Nem tudok róla hogy mérgező lenne.Nyilván van benne ragasztó, de a lami konyhaszekrényben is van (forgácslap laminálva) és élelmiszer tárolásra megengedett.Úgytudom a kutyus alá meg a fenyődeszka az igazi, mert kapirgássza és koptatja[link]kutyaház építés a link alatt

    OSB
    A modern építőanyag! Amerikában már több évtizede gyártják és használják, ezt az egyedi tulajdonsággal rendelkező préselt falemezt. AZ OSB az angol Oriented Strand Board kifejezés rövidítése,amely Irányított szálú lapot jelent. Alapanyaga hosszú szálú faforgács, amit magas nyomáson"350 bar"és hőmérsékleten préselnek egybe. A faforgács háromrétegű szerkezetet alkot, úgy hogy az alsó és felső réteg szálai merőlegesek a középső réteg szálaira. Ennek a technikai megoldásnak köszönhetően kiváló szilárdsági értékekkel rendelkezik minden OSB lap. Az általunk forgalmazott OSB 3-as lapok minőségét a precíz német technológia biztosítja.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6040 üzenetére

    "arra amit te csinálsz a kisipari is többször alkalmasabb mint egy kicsi gép."

    Nna, ez nekem az igazi információ, öregem! Valójában erre az üzenetre vártam. Kisipari gép nem kell, bármilyen szuper legyen is. Volt egy, nem kell több - örülök, h megszabadultam tőle. Holnap kipróbálom ezt a kicsi gépet. Azt tudom, h hogyan kell nyesnie az anyagot egy szalagfűrésznek. Ha tudja, megveszem, ha nem tudja, akkor fűrészeltetek továbbra is bérbe, és gyűjtök egy Felder szalagfűrészre.

    Egyébként magam is azt sejtem, h ezek a kis gépek igazából arra valók, hogy precíz csapozást fűrészeljünk rajtuk, s nem stafnigyártásra. Annak a pontos vágásnak és a szép vágásképnek pedig kiváltképp kompromisszumai lesznek a vágássebesség rovására. Valószínűleg. Holnap elválik.

    (Egy fölösleges béka még a családban is cselleng. Ha ereszti az olajat, egyszerűen csak szimeringet kell cserélni rajta, és újra olyan lesz, mint az új. De praktikusabb inkább kereket szerelni a fűrészgépre, mint neked a DeWalt gyalun. Több gépemet is így mozgatok. Bevált, és nem kell béka.)

    Mégvalamit:
    Ha kicsit korábban kelek, akkor most csapták le nemrég a vaterán villámáron az egyik BAS 317-est (ez a legújabb metebó torzszülött) potom 60 rugóért. Ezt kihagytam, pedig tudom, h duplájáért (120E) bármikor gyorsan eladható gép. Szerintem valami örökös adhatott túl rajta, aki nem értett hozzá semmitse.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6049 üzenetére

    A betett linkek alatt nem kisipari gépek vannak... És gyártanak elég új építésű hulladékot is a no name cégek .Azért kell megnézni kipróbálni amit megveszel, nem zsákbamacsekot Egy ilyen régi 120.000-es géppel egy félmilliós új erőgépet pótolhatsz, ha extrát nem is produkál , de azt egy ügyes asztalos megoldja saját sablonokkal (pl szögvágásra) nem egy új 140.000-es nyomorult törpét ;)
    Arra céloztam hogy ha egy gép fapados ,régi nagy és nehéz , de pontosan ütés nélkül jár és egyenesen vág 10x többet ér mint egy nyekergő mini gép amivel kínlódsz munka helyett. Persze ha havonta vágsz 5folyómétert akkor egy lombfűrész is megteszi mert akkor munka után beteszed a fiókba , nem foglal helyet :N

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák