-
Fototrend
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #47 üzenetére
... Csak mert van egy Mokinám, ami fél emberes, de igazából 40ml-es, ami a Moka Express 1 60ml-éhez képest kétharmad. De belefér 50-55ml víz, csak a kávétölcsérbe nem megy 6 grammnál több kávé.
Simán hideg vízzel indítva is jót főz, most először próbáltam előforralt vízzel, ahogy nagyobb Mokáknál is ajánlott és a végeredmény állati jó! Régen ittam ilyen kiegyensúlyozott, finom mokkát, nagyon tetszik! Egymás után kettőt főztem, mindkettő tökéletes lett.
Gondolkodom egy Moka Express 1-en, mert jó lenne egy picit több kávé ugyanilyen minőségben egy főzéssel.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz konzumpro #50 üzenetére
A kotyogóba kevesebb vizet tehetsz az ajánlottnál (és akár a javasolt fölé is mehetsz vele, csak a szelep maradjon szárazon). Ha több a víz forróbb az elkészült ital, keserűbb is, ha kevesebb vizet teszel akkor inkább a savasabb ízek dominálnak (már ha olyan a kávé). Másszóval, ha kevesebb vizet teszel a Mokkába, hasonló ízvilágot kaphatsz mint a Mokinával. Próbáld ki, és esetleg jelezz vissza, hogy bevált-e a trükk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #63 üzenetére
Igen, azt már olvastam máshol is, hogy mikor elkezd kiszőkülni akkor álljon le, úgy állítsam be a vízmennyiséget, ebből nyomjak 1-2 adagot a bögrébe és meleg vízzel hígítsam fel akkor nem lesz keserű. Reggel így csináltam, valóban elment a keserűsége.
Kicsit nehézkes beállítani ezen a gépen, szóval manuálisan kell kávét főznöm, ha így csinálom. Minden alkalommal más a bedarált kávé mennyisége nem valami precíz, más mennyiségű vizet is enged át emiatt mivel időre méri. Szóval ez nem a tized grammos kávéfőzők gépe, de hát van vagy 20 éves és akkor is alap gép volt.
Amúgy a krém teteje az ilyen kakaópor barna színű, nem az a világos ami a megszokott.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #55 üzenetére
Eddig reménykedtem, hogy a Moka Express 1 valamivel több kávét tud adni mint a Mokina, de nem. Ha pont annyival kevesebb vízzel indítom, amennyivel többet a Mokinába kell rakni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, a végeredmény kb. pont ugyanannyi. 50g vízzel indítva a Moka is nagyon jó kávét főzött most, talán még egy fokkal jobban kihozta a savakat mint Mokina. Mokinába 6.5g kávé fér, Mokába 7 körül, más a geometria, a Mokina mindig kicsit kevesebb keserűséget hagy maga után, kevésbé széles a szűrőkosár, talán ezért.
Ma már volt Brikka, Mokina és most Moka 1. Úgy tűnik marad a Moka 1 mindennapi használatra, 50g előforralt, visszahűtött vízzel indítva, hogy már ne gyöngyözzön.
-
soldier2
őstag
válasz konzumpro #121 üzenetére
Ajándékba kaptam egy zacskóval, szeptemberi pörkölés, espressónak nem jött be (cremátlan fekete lé, döglött kávé szindróma), de kotyogóban valóban vállalható lett.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bluyoo
nagyúr
válasz konzumpro #127 üzenetére
Köszi az infót! Az első ilyen gépem.
Gyanús volt, hogy hibás a masina.
Az egyszemélyes 15s helyett 25s a két személyes 25s helyett pedig 50s a főzési idő. Szóval jelenleg 2-2nagy csészényit készít. :/
Így egy csészényit csak kézivel tudok főzni. De ezzel még együtt tudok élni.
"ha jó kávét főz." Hát még próbálom kitapasztalni.
Amit akartam, hogy hajnalban kávét a csíkig, gomb megnyom és eufória. Na az egyelőre elmaradt.Bazinga!
-
bluyoo
nagyúr
válasz konzumpro #129 üzenetére
Hálám üldözni fog!
Ez a három másodperces történet kimaradt.
Így utólag már dereng, hogy első használatkor villogott, én meg vártam, hogy leálljon.
Amikor az alá tett (nagyobb) csésze tele lett nem ált le magától, így megnyomtam újra a gombot, leállt.
Na így mentettem el a 25másodpercet.
Megtévesztett, hogy fix 15-25s van a használatiba írva.
Köszi!Bazinga!
-
-
válasz konzumpro #190 üzenetére
Van ilyen is:
Nespresso adapter Dolce Gusto kávégépekhez
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #208 üzenetére
Azzal az a bajom, hogy nehéz beszerezni, nem járok állandóan olyan üzletben, meg kevés a kávé bennük. Nem tudom a Spidem mekkora pogácsát használt, de nagyobbat, mint az Aldis kapszula, ami 6g. És én ebből kettőt szoktam főzni és azt felnyomni vízzel. Tehát 12g-nál biztosan több. Mondjuk 2 deci vízhez kell is, hogy ne hugyozás íze legyen.
Ezért hajlanék a babra vagy a darált téglára, mert azt itt akármelyik sarki boltban megkapom.
Csak azt nem tudom, hogy sima átfolyós filteres főzőt vegyek, vagy vegyek egy nyomásosat, mint a Szarvasi. Bár a Szarvasi a 3 bar nyomásával se egy nagy cucc. Ittam már ilyen Szarvasival kávét, egész jó volt amúgy. Attól tartok a filteressel nem lesz elég kesernyés, mert azt se szeretem, ha csak virág meg gyümölcs zamata van a kávénak, de az égettet se kedvelem.
Szerintem beruházok egy Szarvasira, 18 rugó egy új. Már csak azt nem tudom, hogy téglással tápláljam vagy vegyek egy darálót, mondjuk az áruk miatt valószínű késes lenne és nem rendes daráló.
Ja azt szeretem ha van rajta crema, a Spidem csinált rá, nem tudom az mekkora nyomással dolgozott.[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #221 üzenetére
Ebbe a bögrébe 2.5 deci fér, az nyilván rengeteg 14g kávéra, a felénél már bőven szőke volt a vége meg víz, de kipróbáltam úgy is. Nyilván az sem megoldás, hogy 2x dupla adagot főzök a bögrébe, mert az 28g kávé lenne, szeretnék életben maradni. De a 2.5 deci vízhez mondjuk annyi kávé kéne, csak ugye koffeinben rengeteg.
A következő adag csak 125 mili lett és azt hígítottam vízzel, az már nem volt olyan keserű, de olyan.... Semmilyen, se nem kávésan keserű, inkább gyümölcsösebb lett, de az se olyan. Olyan semmilyen közepes. Hát na, 500Ft egy ilyen Tchibo family dark tégla kávé, ezek ennyit tudnak.
Meg lehet azért inni, de ha elfogy akkor jobbat veszek majd, mert a gép ennyire nem buta, meg talán én se.Tudom, a hosszúkávét úgy szokás, hogy a kicsi presszót hígítják tiszta vízzel. Ezt csináltam második esetben már, csak ehhez jó minőségű kávé kellene, hogy hígítás után is íze maradjon.
[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #236 üzenetére
A filtert sajnálod, vagy az íze lesz más, ha kevesebbet főzöl? Én inkább rászánom az időt (ezért csak hétvégente iszunk asszonnyal), és megcsinálom V60-ban a filterkávét Osmotic Flow recept szerint, nem olyan pepecselős, és jobban bejött, mint a Hoffmann féle recept. 24g kávéval 4 deci vízzel, két főre. (ebből ami lefolyik, az inkább 4 deci alatt van, asszony szokott másfelet inni, én 2-t kb). Futólag láttalak másik fórumokon is, így feltételezem, ittál V60-at. Ahhoz képest egy ilyen főzővel sokkal rosszabb, ha normális filter kávéból csinálod?
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
Ármester
válasz konzumpro #244 üzenetére
Igazából azért gondolkodtam el, mert most kicsi a diffi árban MM-nél, de akkor majdnem mindegy melyiket veszem.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #246 üzenetére
Sziasztok, szia Konzumpro.
Amint olvastam te 1000 féle fajta kávégépen főztél már mindenféle itókát. A napokban arra gondoltam, hogy a jövőben kéne venni egy brikkát vagy bialettit, azt se tudom miben különböznek? Most kapszulás kávégépeim vannak (inissia, vertuo) de mint mindenkinek, nekem is drága mulatság persze meg maradnának csak változtatgatnám a főzéseket, most erre egy kb 40 éves kotyesz szolgál kizárólag darált matériával használva. A végeredményt nem kell magyaráznom.Most vágok a közepébe: ezt néztem ki magamnak első olvasatra (mindíg mielőtt veszek valamit, agyon olvasom szerte a neten az adott témát): Bialetti Venus kotyogós kávéfőző, 4 adagos.
Bialetti Venus kotyogós kávéfőző, 4 adagos - eMAG.huHa az oldalon kissé lejjebb tekerünk ezt olvashatjuk: Használható: gáz, elektromos, kerámia és indukciós főzőlapon. Nekem ez a fajta mindenképpen indukciós főzőlaphoz kellene. Csakhogy ha kissé még lejjebb tekerünk a részletekhez, általános jellemzőkhöz ott már nem szerepel az indukció. Jó, mondhatod, ezt érdeklődjem meg karácsony után. De kinéztem egy másik fajtát is ez viszont mindenütt úgy szerepel, mint indukciós. Ugyanazon az oldalon szerepel, onnan linkeltem ezt is:
Most jön a nem tudom hány forintos kérdés, szerinted melyikkel lehet a módszereddel jó kávét lefőzni? Te is leírtad, sokan leírták a forróvizet az aljába, kávét nem tömni lehúzni, és a vége előtt lekapni, hideg vízzel leállítani. (ez az utolsó nemigen jön be nálam.... )
A jövőt is szem előtt tartva vennék vagy egy Graef CM 702 őrlőt, vagy egy HARIO Skerton Pro (MMCS-2B), vagy egy kézit Mini millt vagy ilyesmit, ez is kérdés még de hajlok az elsőre. Tehát beállnék a sorba és én is őrölnék, tárolnék (kv-t)
Az egészhez hozzátartozik, hogy az automaták ha évekig olvasom sem jönnek be, a velük való foglalkozás még úgy sem.
Ilyen rövid voltam, köszi a választ vagy bárkitől a tippeket.
Ui: a 4 személyes azért fontos mivel csak ezekből van indukciós, legfőbbképpen meg azért mert nekem 40 mili kottyfitty, azért van nagyobb kapszulás gépem is mivel azzal 80 milit (duplát) iszom. Tej, hosszú akármik és bárminő bögrényi adag főzetek abszolute nem érdekelnek sok koffein sem szempont, nekem mindennél fontosabb lenne az íze.
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #249 üzenetére
Ez az, hogy vannak dolgok amiket elkerülnék például a karos, vagy olcsó automata gépeket. Mind három kávés topikot átolvastam és engem nem győzött meg az automatákról olvasottak (mármint a végeredmény) ezért gondoltam azt, hogy a legegyszerűbb változatot kéne választanom csakhogy egy jó nagyot csavarva az egészen mivel eddig a darálás, fagyasztgatás is ellenérzést váltott ki belőlem. De brikkára vagy ilyesmire is csak a darálási módszerrel térek át, anélkül teljesen felesleges eltennem a 40 éves kotyogómat. Végig néztem a másik topikba linkelt úriember főző-alsórész átszerelést is én inkább ezt is kihagynám, de amit lefőzött a végén tetszett, és szerintem ehhez nem kell automata főző 150e körül darálóval, amelyek még mindíg csak belépő szintűek!
Nem beszélve az automata utólagos jól megvariálását a nyomásfokozóval stb majd ha lecserélem akkor meg kisérletezni 101-ig, hogy minél jobban sikerüljön a főzet vagy ha nem, rosszabb kávét kapok mint bármivel.
Sőt, végignéztem a yutubos videóban bemutatott 4 automata főzőről készített összehasonlítást és amit az alkatrészekről hallottam ott is, vagy ezekben a topikokban olvastam, egyáltalán nem izgultam rá még a gaggiára sem amelyet egyébként napok óta favorizálok, hogy tán azt kéne venni a Graef CM 702 őrlővel.
Majd meggyőztem magam arról, hogy a kávé ivási szokásomhoz elég az át tárgyalt brikka (sose fog tönkre menni), így kötöttem ki tegnap nála. Reggel innék egy frissen darált becsületes, jó akár erős kávét is, délben a kiskapszulással 1 presszót vagy Vollutót (ez változhat), 15-órakor meg minden nap egy dupla Decaf. Így már jóval kevesebbe kerülne napi két kapszulával de ezen bármikor változtathatok, mert a vertuó kapszulás gép sem győzött meg mivel fél évre cseréltetni kellett és ha letelik a 2 év garancia és utána megy tönkre, soha nem fogom nespressós szervizbe küldeni mert abba mennék tönkre.
Egy kompromisszumot tudok kötni magammal, van földgáz is és ha csak nem jönne össze megfelelő indukcióra való brikka egye fene, marad a régi kotyogóssal is használt gázkályha. Megnézem ezt a Brikka 3-mat.[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #252 üzenetére
Azt írja a 4 személyes moka-ra, hogy nézzük meg a használati utasításban, hogy induklciós főzőlapunkra milyen minimum átmérőjű edény van javasolva: az enyém 120 mm-t ír (ez jó sok....), a régi kotyeszom 100 mm. De a fotón a weboldalon jó kövérnek tűnik az a moka talpa sőt leírásban van 1 értékelés aki kiemeli, hogy indukcióson főznek vele.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #259 üzenetére
Igen, nekem a 4-es lesz. Egyúttal rendelek közbetétet is (alátét) hadd legyen csak meg az is nem kér enni, még teát szoktam gázon melegíteni mert az a melegítőm nem jó in-hoz. Utána a gáz kályhát (az is több mint 40 éves lehet!) már végleg kiiktatom szükségem is lesz a tetejére hely szűke miatt.
Ha kézi hajtány mellett döntenék szerinted melyik az ajánlottabb ezek közül? Még azt se tudom, milyen lehet kézzel őrölni de magamat ismerve ez nem okozhat gondot.
Ezek közül tudom, hogy a Graef a nyerő de a másik is elég lenne nekem a terveimhez? Ha sokkal jobban ajánlott a Graef minden szívfájdalom nélkül megveszem, engem már kiszolgálna (és a napi adag is kevés):
ez is kézi
Erről az imént ezt olvastam egy vásárlótól!!: "Előnyök
................A Skerton Pro valóban kiváló minőség, és tényleg rámegy a 7 mm-es bitfej, így egy fúró-csavarozóval elektromos gépet kapunk. : ) "................Jártam az automata topikban és....változatlanul nem jön be. Kár, hogy már nincs megbízható, nagyon ajánlott termék szinte semmiben!
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #261 üzenetére
Köszi az eddigi válaszokat, tanácsokat, segítséget az első "fejlődési lépések" felé.
Zitrone88 neked is és mindenkinek aki véleményt mondott kérdéseimre. A szemes kávé tanácsot is köszönöm, ezeket majd rendelni fogom és figyelem ezekben a topikokban a "nagyok" javaslatait . A simítózáras zacsi tanácsot is köszi, utána nézek, nekem is nagyon megfelelne. Én a nespressóhoz képest fele áron szoktam rendelni a kis kapszulásomba töltényt, innen: coffe66.hu
Itt van minden, őrölt, szemes, kapszula, ízesített akármik, decaffék, stb, de még tartozékok is éppen most láttam náluk Vertuóhoz!!!! adaptert, ezt eddig csak egyéb kapszulásokhoz láttam.Nekem elég lenne az a minőség amelyet láttam a yutubés videón amelyiken az ürge átrakta egyik brikkáról a másikra a főző alját. Tegnap láttam és én a kotyogómmal alap kávékból olyat egyszer sem tudtam főzni (természetesen ezt kóstolás nélkül mondom, csupán csak a színe látványából). Másfajta kávét meg nem lehet lefőzni az enyémmel. Ezért akarom én darálni.
Ismerem a dógokat, a többi majd kiforrja magát. -
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #259 üzenetére
Szép napot mindenkinek.
Szia, meg jött a cucc /bialetti moka, graef, főzőlaphoz közbetét-alátét/ 3 rendelés egy helyről 3 nap alatt, külön külön futárokkal. Bár 120 mm-es legkisebb talp-átmérőjű edényt ajánl a főzőlapom a brikkáé meg 100 mm, minden gond nélkül lefő az alátét nélkül is ennek első körben örülök, nem kell a vastag alátétet külön felmelegítenem minden kávéfőzéskor, tehát nem eszi az áramot percekig feleslegesen.
Most "kifőzöm" a haszn.utasítás szerinti módon. Először lefőztem egy tiszta vizet, de már ezt sem jól sikerült, 8-as fokozatú főzőlapon 6-osra állítva....hideg vízzel indítottam, majd kissé felnyitottam a tetőt, hogy hadd lássam a folyamatot. Természetesen 1-2 percen belül kivágta a vizet, körkörösen. Jó forró volt, ma nem fürdök.
Utána amikor kihült lefőztem az első kávét most már a haszn.utasítás szerinti fél fokozaton, 4-esen. Hideg vízzel indítva volt javasolva, de így is nagyon hamar lejött. Mindjárt lehűl és a kövi főzést 3-ason prószálom.
A lehet egy kérdéssel több?! - ez lenne: a régi kotyeszt minden főzés után kb 40 évig, folyó hideg víz alá tartva lehűtöttük/tem és rögtön szét csavartam elmosáshoz. Itt a leírásban az szerepel, hogy hagyjuk míg kihül utána csavarjam szét. Szerintetek? Most hamar kihül mert a konyhámban jégverem van de ha jó idő lesz ott kell hagynom és később elmosni? És akkor a tömítő guminak nem lesz baja? Köszi.
Most főzök egy másodikat, majd harmadikat is a mosogatónak. Fura, mert nálam soha bárminő egyetlen morzsa sincs csak úgy elhajítva, kiöntve.
Ja, van az utolsó téglám omnia silk ezzel bejárathatok könnyek nélkül, 40 dkg-os volt..... -
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #265 üzenetére
Az a bialetta moka, amit belinkeltem pár napja (indukciós, 4). Én "rendes" szelepesnek látom.....kis pecek áll ki belőle tehát golyós lehet. Meg volt a második, hármason főve. Tehát: főzőlap és kávéfőző is kihűlve, elmostam szárazra töröltem újból megetettem és így minden hidegen raktam a főzőlapra majd hármason elindítottam 48-kor, 51-re lefőtt tehát 50 második felétől 51-ig bezárólag. Szerinted kb így lesz jó vagy vegyem kettesre a főzőlapot? Az már lassú tűznek felel meg.
[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #271 üzenetére
köszi, akkor csak önszorgalomból pörkölték rommá, amiket ittam a starbucksnak is van egy sötét pörkölésű kávéja, na olyasmit ittam koffeinmentesben... anyámnak meg az asszonynak ízlett, de én képtelen vagyok elfogyasztani.. bár valamit valaha valahol hallottam, hogy miért vannak jobban pörkölve, valamelyik eljárás mellé, vagy helyette, nem tudom, de hallottam valami ilyesmit... és ebben az is alátámasztott, hogy filter pörkölésűt sem találtam még koffeinmentesből. Bár arról tudok, hogy létezik. Csak ritka, mint a fehér Zorró. De lehet, csak nincs rá kereslet. (Én is csak azért kerestem, mert terhes volt az asszony, aztán nem akartam annyi koffeint tolni bele, azóta megszületett a lányom, így sem alszik sokat.... )
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #269 üzenetére
Sziasztok, BUÉK mindenkinek!
Kipróbáltam amit írtál. Egy erős dupla lett a 4 személyesből, az íze is az eddigi legjobb - a bő 2 hónapos téglából, tehát majd ha elkezdem a darálást friss anyagból egészen jó itóka várható.
Vizet a szelep alattig öntöttem, kávé 18g Tehát teli a tartóját és a főzőlapot 2-esre állítottam az eddigi legkisebbre, majd a főzőlapon felforraltam (így a főzőlap is elő lett melegítve) így csavartam össze a felsejével, visszaraktam és még abban a percben lejött! Természetesen ahogy írtad is jócskán maradt víz az aljában de mivel nem vártam meg, hogy fröcsköljön a kifolyón ez természetes. Erre (is) gondolva rendeltem a 4 személyes főzőt, a 2 személyes kevés lett volna. Majd ha darálok, a kávé mennyiségével fogok kísérletezni mivel kiütős mérget sem akarok.
A régi kotyogóval éppen az ellenkezője volt a cél évtizedeken át, hiszen a lehető legkisebb lángon főztük, hogy erős legyen és az íze is így volt a legjobb de még a színe is. Persze amint írtam tehettük az ehhez a szinthez készült téglákkal mivel azok lejöttek így is gond nélkül és nem forrt a felső részben, csak ha amint írtam is megpróbáltam ebben az évben párszor feljebb lépni a téglákkal de akkor már fele sem jött le a kotyogóban és valóban forrt felül is ezért le is álltam ezzel a kísérletezgetéssel a nyáron. -
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #286 üzenetére
Igyekszik az ember..... nem kell ám nagyon ráereszteni csak éppenhogy, a kifolyó tetején pár millimétert, hamar úgy is le kell kapni a főzőt. És nincs ez lefutva ezen a (ár)szinten az ember próbálkozhat több féle géppel is mert nem 1-2 száz e. Úgy, mint neked is van többfajta. És ott van a nagy becses retró, a 40valahány éves is. Már nézegettem a szelep tetős kotyeszokat, valószínüleg nem múlik el anélkül ez az év. Annál is inkább mivel ha igénylem a cremát azzal lehet elővarázsolni, a friss pörkölésű szemes már így is meg van/lesz.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #309 üzenetére
Nekem a főzőlaphoz rendelt platni nem jött be, egyszer próbáltam de én nem fogom percekig előmelegítgetni szerintem nincs rá szükség (a vizet most már én is forralom). Aztán ott van a finomabbra darálás, ezt úgy sem teheti meg a kotyogós mert akkor kinyit a szelep mint nekem amikor 2-3 vonással próbából finomabbra állítottam a darálóm. Nagyon érdekes ez a kapjuk le a főzőt mikor kezd fröcsögni nos, ha így teszünk akkor egy 4 személyes mokából egy 1 személyes kávét nyerünk (40 ml) ez nálam megint nem nyerő nem állok úgy anyagilag, hogy kiöntözzem a zöme nedűt. Viszont én is lekapom a kotyeszt mikor kb lejött a dupla mert nekem mindíg egy dupla jár. Egyébként mióta darálok és jobb kávét rendelek a kotyogó szintjén úgy érzem, meg lehetek elégedve és ez volt a cél. Én amúgy sem tudok ilyeneket amit a másik totyikban olvasok persze espressót tudóktól: testes vagy nem, egy adag espressóra azt mondja, hogy különböző ízeket érez ki.....gyümölcs ízeket meg ilyesmit....vagy annyira nem jót főzött, hogy kiönti....én csak azt tudom megmondani, hogy jó kávét ittam-éé vagy sem, úgy érzem ezt elértem és a kapszulások mennek a raktárba. Esetleg a vertuó vendégnek, annyit még rááldozok nagy néha. El ne felejtsem én amióta újítottam a bialetti mokára, graefre, víztisztítóra, itt tanult módszerekre egyetlen egyszer sem mentem a levett forró főzővel benne a kávéval a csaphoz, hogy azonnal lehűtsem (persze azelőtt sem): amint lekapom a főzőt rögtön kiöntöm a pohárba majd utána viszem a csaphoz lehűtöm hideg vízzel és szétcsavarom - így csinálom. Utána meg kortyolom a mennyei itókát. Viszont azt is tudom, hogy mindenki másként csinálja meg szereti így van rendjén és én is megnézek elolvasok minden kávéfőzés szokást/tudományt.
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #311 üzenetére
Az biztos, hogy mikor időben leveszem a főzőt a lapról és kitöltöm a poharamba, még fröcsög a kávé tovább és míg a csaphoz érek gyűlik valamennyi az aljába de amit tőletek tanultam (ez már nem kávé) betartom és nem fáj utána a szívem mikor kiöntöm. Még annyit megpróbálok holnap, hogy - az indukcióson a 2-es fokozaton főzöm - és ahogy írtad mikor megindul a kávé vastagabban akkor majd leveszem egyesre próbaképpen, mi törpénik. A platnit gondolom gázhoz érted/érthetik, mikor ott főztük lángterelőt használtunk de az egészen más volt, éppen az ellenkezője amit itt tanultam mert a kávét (ami omnia silk volt vagy ki mit szeretett csibó, karaván/paloma stb) a szűrőbe púposan raktuk persze ott sem tömtük, majd a gázlángot olyan kicsire vettük szinte amennyire lehetett. A régi, 40 valahány éves kotyogóban így is lejött maradéktalanul a 4 személyre való persze engem már az elején megfűztek kb hetvenes évek vége v 80-as eleje, hogy a szelepet cseréljem ki egy 6-os csavarral mivel akkor nem tudott kilőni. Ezekkel a kávékkal soha nem robbant így sem fel annál inkább az elődje, a villanyos. Az is biztos, hogy bomba erős kávék voltak ezek és az én környezetemben soha nem ismertük a 40 ml-t, csakis a hagyományos kávés pohár függőleges díszítésének a tetejéig ami testvérek között is min 80 ml. (de ebből a pohárból is 2 fajta volt, most szorgalmasan árulják mindenfelé mint retrót) Természetes minden ismim járt szórakozó helyeken én Bp-ten is éltem és szorgalmasan szórakoztam de arra, hogy azok milyen kávék voltak?! egyáltalán nem emlékszem. Ráadásul akkoriban lehúztuk és nyugtáztuk, hogy ez is meg vót! Mondjuk a honvédségnél és a gyárban én is tudtam, hogy azok rosszak mivel tudjátok ti is, a zaccal manipuláltak....
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #313 üzenetére
Még annyit szeretnék hozzá tenni utóbbi írásaimhoz az én hogyan csinálomhoz, hogy nem rakom és nem is fogom fagyóba hűtőbe a szemes kávét felbontás után. A csak a hűtőbe rakásról is megoszlanak ám a netes vélemények, hogyaszongya helytelen hűtőben tárolni a pára lecsapódás miatt. Eddig 25 dekás és félkilós (ez utóbbi decaf) csomagolást rendeltem és az életem első arabika rendelésem kiporcióztam simítózáras tasakokba azokat meg jól zárható dobozba és sötét helyre (tanulok ám?! ). A konyhám maga a jégverem tehát hűtőnek felel meg mivel én rendelem a kaját és nem órákat tartózkodom ott. Na most az a véleményem, hogy egy kotyogós megoldásos kávéfőzéshez nem kell (részemről) túllihegni a dolgokat és éppen elég amiket eddig tettem a jó nedű érdekében. A 25 dekás nálam 2 hét alatt fogy el, a félkilós decaf 1 hónap alatt és ez utóbbit úgy csinálom, hogy nem bontottam fel - szelepes - hanem az alja sarkán egy kicsi lukat ütöttem, majd a megfelelő mennyiséget kipergetve a mérlegemre egy kb 100 éves, gumibelsőhöz saller ragasztásos módszerhez volt ilyen tenyérnyi alkalmatosság amivel össze préselték a sallért a belsővel amíg végbe ment a ragasztás. Nos én egy ilyet konyhakész állapotba hoztam majd a sarkán kilukasztott részt a zacseken visszahajtom amit majd egyre jobban kell ahogy fogy a kaffe és 2 db léccel (bármi lehet, fém is) közrefogva a sallerozót ráteszem a lécek két oldalára és megtépem (meghúzom a menetes szárat). Ez ugyanúgy viselkedik mint 1 satu. Ott levegő se ki se be amíg megint meg nem bontom. Úgy gondolom, hogy 2 hétig nem kell szétporcióznom simítózáras tasakokba sem.
-
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #325 üzenetére
ezeket már én is nézegettem, nagyon adnám a cégnél, csak mire ez a vasmag felmelegszik a 300wattal... nem tudom.. indukcióson agyaltam még, de abból asszem nem találtam ilyen kicsit aztán mindennek a végére arra jutottam, hogy jobban járok, ha nem adom el a kínai főzőm, hanem behozom a céghez mert egy egyszemélyes kotyeszra is be kéne ruháznom, aztán már lassan árban vagyok.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #332 üzenetére
Hát, nekem a brikkához szilikon tömítésem van, visszaraktam a gumit, mert a szilikonnál ragacsosabbat még életemben nem láttam.... Pedig elmosva, szétszerelve hevert a polcon önmagában, amikor magától ragacsos lett... Undi.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #334 üzenetére
Ezt én is ki fogom próbálni a 4 (3?) személyes mokámmal mivel sokallom a pazarlást egy főre. De nincs kizárva, hogy ha találok veszek majd egy 3(2?) személyes moka főzőt persze csakis indukciósra na, ez nem igen fog menni. De persze a gugli a barátom. Mivel idéntől már drágább, minőségibb saját őrlésű kávét használok adni kell a gazdaságosságra is.
Az arányokat úgy kell érteni, hogy én nem 40 ml-t iszom egyszerre, hanem minimum duplát. De akkor is sok kávét teszek a 4 (3) személyesbe.[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #337 üzenetére
Nálam van és lesz is itthon mindíg koffeinmentes is. Ha elfogynak az előre vásárolt kapszuláim csakis reggeli után szándékozom koffeines duplát inni, amelyet a legjobban akarok készíteni. Megjegyezném, hogy az én pogácsáim mindegyik, elejétől fogva egyben van semmi lukasodosás vagy amiket olvasok, hogy megtörténhet tehát szép egyben van és az ujjam hegyével kell benyomnom mert nem vizecses, stb. Úgy gondolom ezzel meg lehetek elégedve. Amit már többször írtál, hogy próbálni hidegen indítani nos, kétszer megpróbáltam és úgy is elindul bő 2 perc alatt de én semmi ízbeli változást nem tapasztalok vagy ahogy már írtam az én ízlelésemmel lehet gond. Egyelőre nekem tetszik a forró indítás mivel ugye mint jeleztem felénk több mint 40 éven át nem is láttam csakis hideg vízzel. Így meg 1-2-re lejön a finom lé akkor meg 5 perc?! alatt indult meg! Egyébként elolvastam az általad linkelt leírást kommentekkel egyetemben és sokszor úgy érzem, túl van komplikálva az egész kv mizéria, nem is beszélve az itt lévő "kemény kávésok" topikban. Az, hogy az én szintemen is olvashattam ebben a topikban tapasztalatokat tőletek azért erősen javított a hozzáállásomon és az eredményen. És továbbra is olvasom a kávés társadalmat ki, hogyan csinálja.
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #340 üzenetére
Megtaláltam az én négy személyesemnek a párját, ez 2 csészés. Már csak az a kérdés meg merjem-e rendelni?! Ugyanis az enyémnek a talp mérete ami érintkezik az indukciós főzőlap tetejével, 9.5 centiméter. Ez meg "csak" 9.3 cm. Na most a főzőlapom haszn.utasításában az szerepel, hogy min. 12 cm-es edénnyel működik. De a kotyeszommal semmi baj, simán lefőzte az elmúlt kb 2 hónapban. Azt nem tudom, kéne-e félnem ettől a - 2 millimétertől?
Gondolom ezzel a 2 személyessel le lehetne főzni egy duplát? Mondjuk minimum 80 ml-t?
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #346 üzenetére
Tej, cukor stb hótt biztos, hogy kizárva. A több víz a felsőrészbent eddig sem értettem, hogy hogy a felsőrészbe?! Oda is öntenek főzés előtt vizet? Hááát, ezt biztos, hogy nem csinálom. Azt se értem egészen, hogy főzés után közvetlen hogy lehet azonnal hideg vízzel hűteni. Lefőtt a nedű, azonnal kitöltöm a poharamba és inóc a csap alá hideg vízzel hűtöm, szétcsavarom. Nálam ez a folyamat.
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #361 üzenetére
Végül előfizetéssel ezer forintos Nespresso Pixie lett a Lumio meg adapter helyett. Első főzésnél üresen kellett volna átfőzni, így kilyukasztott egy kapszulát feleslegesen, de Mokinába pont elég egy kapszula tartalma, tök jó.
Mokinával ma is isteni jól sikerült egy Mövenpick, természetesen "szentűtvízzel", ami a templom oldalából folyik egy kacsafejű kifolyón. Fél méterrel a láng fölött jött le annyi amennyit jónak láttam egy lattéhoz. Semmi égett íz, minden ami jó ebben a kávéban.
-
maross
veterán
válasz konzumpro #367 üzenetére
Mövenpick coolcoffeeshopon most 5k/kg (espresso es crema intensa is), pont utóbbi van most az automatamban, a probaljunk ki random kavekat jegyében. Egesz jo, erdemes tenni egy probat.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #367 üzenetére
Szép napot mindenkinek.
Szia, Konzumpro.
Pár nap töprengés után elengedtem a Flair-58-at, espressó képes daráló és egyebek hiánya miatt mivel ha mindent beszereztem volna az közel duplája.....alább meg nem adom nekem csilli villi kirakat automata gépek stb stb nem kell. Vagy espresso, vagy kotyesz.Illetve alább adtam jócskán, mivel ott maradtam ahol voltam ill a 4 személyes (de csak 3) bialetti mokáról váltok, most már van indukciósban 2 csészés is (a talp méret ugyanaz mint a 4 személyesnek) emlékezetem szerint nem volt csak előbbi a múlt télen amikor is körbejártuk a dógokat és azt meg is vettem. Eddig elvoltam a 4 személyessel is de elgondolásom szerint mivel ezzel egy duplát főzök minden alkalommal, célszerűbb lesz a 2 személyessel ugyanez a betöltött mutra és víz szempontjából.
Már meg is rendeltem. -
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #387 üzenetére
Én nem próbáltam, mert annyira botrányosnak ítéltem meg a hario mini után az eredményt (kotyogóshoz, szóval nem kellett a finom), hogy nem voltam hajlandó vacakolni vele, ment vissza elállási joggal. Porcukor finomságú kávé tapadt az oldalára, meg persze az őrleménybe is, ami csak megég... De örülök, hogy így döntöttem, mert a Graef-hez hozzájutottam egy huszasért, ami azért ég és föld. És így nem kellett kiderítenem, hogy a KG89-et is lehet e így moddolni finomabbra, mert csak a 79-ről láttam videót.
Salapp: na, akkor tévedtem, és köszönöm a tapasztalatod, mert akkor nem fogom lecserélni a presszógépet Espertóra (csak mindig az a fránya lustaság, olyan kényelmes lenne egy gombot nyomni, és kávéhoz jutni) Bár nekem nem dedicám van, hanem egy nyolcvanas évekbeli matuzsálem.
Sajnos a Graef ahhoz hangos, hogy reggel őröljek, amikor a gyerek alszik. Arra már nem emlékszem, hogy a 89-hez képest mennyire, de mélyebb hangja van, és ez talán enyhíti a szenvedéseketHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #135 üzenetére
Chemex 3-hoz, sima papírfiltert középvonalig visszahajtva lehet használni, de az előzőhöz képest 45 fokkal elforgatva, hogy a csőr vájatba beakadjon a visszahajtott papír éle.
7,5g kávéból 150ml vízből, kis kínai hattyúnyakúval.Időt nem nagyon mérek, a lényeg hogy ne váljon szét a vízsugár apró cseppekre, csak surranjon a második bloom után.
Teltebb íze van mint a V60-nak, így jó olyan savas kávékhoz, amik nem akarnak kiegyensúlyozottak lenni azzal a módszerrel. Emiatt érdemes kicsit durvábbra őrölni. Nagyon tiszta, áttetsző sötétnarancs-barna a végeredmény.