Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    Facebookon követem a Runner's World magyar oldalát, bár nagyrészt bullshit cikkek vannak, akadnak érdekesek.

    Ami most fura az ez a cikk. Ebben azt állítják, hogy az első magyar terepfutó verseny 2006-ban volt a Terep százas. Később azt is írják, hogy az első magyar terepfutó versenyek mind ultra távúak voltak, csak később terjedtek el az rövidebb távok.

    Ehhez képest 2006 előttről is vannak emlékeim terepfutó versenyekről, nem mezeiről, mert az tudom hogy más. És rákerestem, nem tévedek, a Dobogókői hegyi futásból utoljára a 26. volt, úgy hogy legfeljebb évente egyszer volt megrendezve, de még régebbi verseny pl. a Péti terepfutó verseny, amiből már legalább 52, egyébként apósom gyerekkorában is sokszor indult rajta. Ugyanaz a péti egyesület szokta csinálni a Baglyas futást, abból is huszonakárhány volt már. Szintén Veszprém megyében az Almádi kupa terepfutó verseny is régebbi mint 2006. És máshol az országban is jópár hasonló lehetett korábban is.

    Akkor mi az újdonság 2006 óta? Az ultra terepfutó versenyek? Mert azok talán nem voltak korábban, de nem tudom ezt sem kizárni, nem tudom esetleg valaki tud-e rá példát.

    Azt is furának tartom amit Csanya mond, hogy megtehették volna a teljesítménytúra szervezők, hogy időt mérnek a futóknak, és akkor egyben maradnak a teljesítménytúrák és a terepfutó versenyek, mert egyébként ez jópár túrán meg is történt, pl. a Mátrabércen is így volt mielőtt levált róla a terepfutó verseny, illetve ugyanezen rendezők másik nagy túráján, a Téli Mátrán máig mérik és nyilvántartják a helyezéseket, rekordokat. Szóval ez megtörtént, de szerintem nem véletlen, hogy egyes esetekben szétvált a kettő, mert olyan értelemben teljesítménytúrák, amik nálunk vannak, a nyugati országokban nem jellemzőek. Ott dekraláltan "trail"-ek vannak, amiket lehet gyalog is teljesíteni a szintidő alapján, de arányaiban nincs olyan sok belőlük, mint itthon teljesítménytúrából, és nem a túrázás a hangsúlyos részük, hanem a terepfutás, nincs egy rakás mozgalom, hogy ilyen-olyan oklevelet kapsz ha ezeket meg azokat a túrasorozatokat teljesíted. Szóval tök más a kiindulópont, nem úgy merült fel, hogy 3-5 ezer fős tömegtúrákra épült rá párszáz fő futó versenye. Kisebb teljesítménytúrákon amúgy ma is gyakran egyben van a terepfutó verseny is, elindulnak az elején, és az ellenőrzőpontok így értelemszerűen hamarabb nyitnak.

Új hozzászólás Aktív témák