Új hozzászólás Aktív témák

  • Woodslave

    félisten

    válasz nepszter1 #111653 üzenetére

    Előző cikkemben említettem, hogy sajnos az állati fehérjék mindegyike nagyon magas metionin tartalmú (tojás, húsok, halak, sajtok, stb.) és ez függ össze az igf-1 megnövekedésével, a vörös húsok különösen kerülendők (ezért is tiltott ezek fogyasztása rák esetén), az állati fehérjék közül csak a tejsavófehérje kivétel. Jó tudni, hogy a tejsavó fehérjén kívül bizonyos növényi fehérjék nagyon kedvezőek ebből a szempontból: hüvelyesek mindegyike (borsó, bab, csicseriborsó, lencse), kendermag, rizs, stb.

    Abszolút fehérjeminimum (vagy más néven nitrogén egyensúly) fogalmáról röviden: egy átlagos ember a nitrogén bomlása miatt napi 15-20 gramm fehérjétől „szabadul meg”. Gondold végig, hogy egyetlen testépítő sem épít be egy csirkecombnyi izmot önmagába naponta, ez mérettől függően körülbelül 40g fehérjebevitelt jelent. A szervezet fehérjeraktározó képessége korlátozott, ezért a szükséglet fölötti bevitt fehérje lebomlik, cukrokká vagy zsírsavakká alakul. A májban a dezaminálás révén keletkezett ammóniából karbamid keletkezik, amelyet majd a vizelettel a vesék választanak ki. Így e szervek túlzott "munkára" kényszerülnek. Ezt mindenképpen érdemes megfontolni a fehérjék mennyiségének beállításakor, mert ugyanazt az energiát zsírsavakból és biztonságos szénhidrátokból is bevihetnéd és nem okoznál a májnak plusz felesleges munkát. Aki védeni szeretné a máját és a veséjét, az mindenképpen fontolja ezt meg.

Új hozzászólás Aktív témák