Új hozzászólás Aktív témák

  • Zola007

    veterán

    válasz userxy #99742 üzenetére

    Nyilván ott sem hasznosul minden, de lényegesen jobb a hasznosulási rátája egy tál fasírtnak mint egy tál reszelt sárgarépának.
    Zöldségeket pedig nem véletlenül szokták főzni.
    Pl. édesburgonya, borsó, tök, sárgarépa nagyjából 3-5x jobban hasznosul párolva mint nyersen.

    Sárgarépánál maradva a répa sajátos tömör rostszerkezet miatt a béta-karotin biológiai hozzáférhetősége:
    nyersen elrágva ~ 3 %
    turmixolva 21 %
    főzve 27 %
    zsiradékkal főzve 39 %

    (European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, 425–430)

    Azért ez nagyságrendi különbség
    Csak hogy példát vegyünk haverod nyers zöldségekből való említett vitaminbevitelére :P

    Ezért mondtam, hogy ha ugyanazokat amiket most eszik nem nyersen, hanem párolva, főzve enné meg, akkor úgy hízna ettől a mennyiségtől mint a kisangyal.

    Ezzel csak azt akarom mondani, hogy elhiszem hogy neki működik, hiszen nincs is benne semmi újdonság, de épp ezért ne legyen már úgy tálalva, mint aki megtalálta a Szent Grált

    És abban nagyon igaza volt Woodnak, mikor írta a termodinamikát, ugyanis a fizikát és a biológiát nem lehet megkefélni, max szubjektíven tálalni a dolgokat.

Új hozzászólás Aktív témák