Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz Dorian #191812 üzenetére

    "És persze a boltban kapható lapított zabot eszem ami eleve mar kapott egy hőkezelést."

    Az a minimális hőkezelés kifejezetten hátrányos a gabonáknál, mert megdöglik a fitáz enzim, ami utána órák alatt lebontaná a fitinsavat. Fitinsavval viszont alig tesz bármit is a hőkezelés. A zabnál mindegy is az egész, mert nincs benne fitáz. Azt egy másik gabonából kell hozzáadni. De a magas fitáz tartalmú gabonákból (rozs, hajdina) pont a kezeletlent kell venni és ledarálni frissen.

    A lapítás viszont jó (a zabnál), mert eltávolítja a korpa egy részét. Csakhát nem tudsz lapítani hőkezelés nékül. Úgyhogy más gabonánál nem vennék lapítottat.

    Nálad a tejtermék és a D vitamin ellensúlyozza, nem a hengerelés és a hőkezelése.

    #191813tisn
    Ha sima fehér rizs, akkor úgyis "hántolt". Barna rizsnél van nagyobb gond.
    Mondjuk szerintem "menzán" sem készítik elő egyiket sem.

Új hozzászólás Aktív témák