Új hozzászólás Aktív témák

  • Peti...(16v)

    tag

    válasz RetepNyaraB #119871 üzenetére

    Mennyi idő kell?

    Kb. 10 éve indultam ezen a lejtőn, akkor vettem meg a GC-t és egy Ascaso őrlőt. Akkor a cél az volt, hogy otthon is reprodukálni tudjam az olasz benzinkutakon kapott kávé ízét/állagát.
    Ez a 10 év kísérletezés elég volt hozzá, hogy rájöjjek, hogy még mindig azt az ízvilágot kedvelem jobban, pedig volt már itt az őrlőkben minden és a szett is alkalmasabb a világosak elkészítésére. Ebben ismét megerősített egy olasz kirándulás. A legjobb kávét ugyanabban a kávézóban ittam, ahol pár éve is, a kv Illy Intenso volt. Receptre írnám fel azoknak, akik szerint az olasz eszpresszó=keserű hamutartó íz. Cukor nélkül egy nagyon finoman savas! de édeskés, csokis-amarettós, közepesen szirupos csoda volt. Nekem ez a top ezen a vonalon. (Máshol ittam nagyon rosszat, meg volt sok helyen csak simán rohadt jó…)
    Ez nem jelenti azt, hogy nem iszom világosabb/gyümölcsösebb ízvilágú kávékat, de ha egy lakatlan szigetre csak az egyik típust vihetnem magammal, akkor az olasz vonal lenne az.
    Most is van világos és “olaszos” itthon és a melóhelyen is, és általában felváltva iszom őket, mert mire a zacskó feléhez érek az egyik típusnál, elkezdem kívánni a másikat.

    El kellene már felejteni azokat a sztereotípiákat, hogy ami nem világos az igénytelen és szar, meg hogy ami olasz(os), az szarrá van égetve, mert ezek szélsőségek. Ezek között is meg kell találni a jót, ami ugyanúgy nem könnyű, mint az újhullámos vonalon, és ugyanúgy nagyon fontos az alapanyag frissessége! Emellett ugyanúgy figyelni kell az elkészítés részleteire, mert csak akkor jön a jó eredmény.

Új hozzászólás Aktív témák