Új hozzászólás Aktív témák

  • Zen42

    tag

    válasz kk831228 #129493 üzenetére

    "kb nem sokat ba..kodnak vele és mégis jobb a végeredmény"
    Igen, ezek a mai gépcsodák elképesztő dolgokra képesek. Szerintem is van bennük automatikus flow szabályozás ami rettentően sokat jelentene az otthoni gépekben de csak a Descent-ről tudok amiben ilyesmi van. Bárcsak létezne valami hack erre!
    Mondjuk konkrétan keserű az nekem nem szokott lenni a kávém. (Közepes vagy világos pörik esetében, no robusta.) Vagy engedek az őrlőn vagy a hőmérsékleten és megoldódik.
    Inkább az a bajom, a jobb kávézókban egy lágy, ballanszos shotot kapok ami az eddig használt eszközeimmel lehetetlennek bizonyult. Egy jó sötét keverékből csodákat hozok ki de a világosakat képtelen vagyok kimaxolni, mindig valahogy "karcosabb" lesz az eredmény. Egy ideje gondolkodom, hogy lehet, hogy egy manuális gép volna számomra a megváltás de eddig egybe sem tudtam igazán beleszeretni.
    Érdekességképpen ha már a keserűséget említetted pont most próbáltam egy kávét ami standard hőmérsékleten és lefolyással keserű volt. Ha engedtem az őrlőn akkor csak szimplán alulkivonatolt, savanyú. Erre az eredeti szemcseméret mellett döntöttem de két fokkal csökkentettem a hőmérsékletet. Az eredmény: átütő penész íz. Borzalom volt. Még nem dobtam ki de kizárt hogy ebből bármi is lehet.

    RetepNyaraB
    Pont ez a karcosság amiről írsz az én problémám. Én is 250 grammonként váltok többnyire, csak kivételes esetben veszek fél vagy egy kilót ugyanabból. De van egy táblázatom az eddig elfogyasztott kávékról amiből ki tudok indulni ha egy új kávé nem akar muzsikálni alaphangon, pusztán tapasztalati alapon nekiveselkedve. Mondjuk a régi adatok sokat nem érnek mert a régi gépek, régi őrlők, régi kosarak, régi nyomás (9-ről 6-ra váltás) stb. de néha azért jól jön. :)
    A vizet viszont mindig keverem, milligrammra mérem a dolgokat és 6 literenként készítem el előre. Úgy érzem, hogy mindent összevetve még mindig van ott tartalék. Már csak a csepegtetős módszert nem próbáltam mert az már nekem is sok, amikor nullás vízzel jön le a kávé és utólag, cseppenként adagolja az ember az ásványokat. Mivel a kávézókban nem így készül ezért ez ejtve.

Új hozzászólás Aktív témák