-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zozy84
senior tag
válasz bbuffy #20998 üzenetére
A márkákat nem néztem. De amiről készített nekem is egy kávét, hogy kóstoljam meg ( valami Cuba Altura .....) az 2 karos volt (narancssárga és a márkáját nem jegyeztem meg ) . Lehet, hogy arra gondolt de lehet, hogy a Melitta komolyabb gépeire mert, hogy azok több milliók és azokról is volt kicsit szó. A másfél órában szinte csak hallgattam. Amikor egy magánember saját pörkölőüzemében vagy ahol a 30kg-os zsákokban vannak az Etiop meg Kubai meg Costa Ricai, stb kávék zölden pörkölésre várva egy másikban a már megpörkölt kávék akkor nem nagyon kételkedsz abban amit mond.
A pörkölőmestere egyik kedvence pl a Ethiopia Sidamo ..... Az ő egyik kedvence pl robuszta, India Monsooned AA.
Én ezekről még soha nem is hallottam és a névtévesztés jogát fenntartom mert túl sok infó volt egyszerre.De az eredeti kérdésedhez hozzá fűznék egy sztorit. Az egyik legjobb barátom vízipipa fan. 4 vagy 5 pipája van amiből a legkisebb is 82cm-es. Sok éve pipázik. A legtöbb pipa 10-20eft körül van. (plusz a sok tuning persze, pl.: Vortex, Nammor cső, stb.) A jó dohányból amit szívunk közel 40eft 1kg. Na ő is vett kézzel készült egyiptomi prémium pipát 40-50eft-ért. Erre azt mondta, hogy ha az a 100% amit az a pipa tud, akkor amilyen nekem is van (ő választotta nekem, Top Mark és 13eft volt ) az 90-95%. Remélem érted mire gondolok. Szóval attól, hogy valami többször annyiba kerül nem biztos vele arányosan is többször annyit tud nyújtani.
-
cekkk
veterán
válasz fragola.6035 #21000 üzenetére
http://www.caffebrando.hu
Szerintem itt volt a kolléga.
Az ő kávéjuk milyen egyébként? -
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #20992 üzenetére
zsír, kell, köszönöm!
a furatok kérdése egyébként nem triviális, sajnos
az enyémen is 6 lyuk van, mint a faema family-én, csak kicsit jobban a külső perem felé esnek. de mondjuk a fejből sem ugyanott jön be, mint a faemánál. no, így a 6 lyukkal sem igazán egyenletes a terítés.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #20992 üzenetére
Na végre valaki, aki nem szarral gurigázik! Jól néznek ki ezek. Van jó esztergályosod?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
nem is tudom, hogy meg lehet-e határozni előre, hogy mi volna jó
két nagyobb lyuk és kész? akkor tuti oda tudod úgy tenni a vízterítőt, hogy nem lesz közel a belövési ponthoz lyuk. viszont lehet, hogy nem lesz elég a felsőszűrő és csatornásítani fog.
sok kisebb lyuk? akár jó is lehet, de aztán lehet, hogy ami közel esik a belövési ponthoz, azon jön át minden (nálam egyébként ez történik, játszani kell ilyenkor, hogy picit forgatja az ember a vízterítőt, nem is szeretem már leszedni túl gyakran, ha egyszer beállítottam).
szóval, a franc se tudja
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #21009 üzenetére
Ezt a "jó drágát" amúgy megmagyaráznád?
Feltételezem (a képek alapján) érti a dolgát, tehát megéri az árát (tehát Te is és más is kifizeti a munkáját), mert különben mással dolgoztatnál. Ő viszont ennyiért csinálja. Ami ennél olcsóbb, az nem jó (mert különben azzal csináltatnád), tehát ő nem drága. Comprende?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
zozy84
senior tag
válasz fragola.6035 #21006 üzenetére
El kell menni és kész. Nagyon jó fej és közvetlen a tulaj. Mondjuk pár kg kávéért már voltam ott. Tehát nem először látott. De nem úgy kell elképzelni mint egy boltot. Először majd nem kifordultam mert azt hittem rossz helyen vagyok. Tehát ott nincsenek kirakva polcokra az összes megvásárolható kávéfajta. Kb 5 fajta van kint. Aztán megkérdeztem, hogy csak ennyi van? Akkor bementünk hátra és jött a kérdés, hogy milyet szeretnék. Közben meg elöttem volt egy full tele raktár raklapszám kávéval.
De tényleg. El kell jönni és meglátod. Én nem értek hozzá annyira. Volt szó termőterületekről, minek hány fokosnak kell lennie melyik kávéknál, stb. És lelkesen mesél mindenről. Zárás körül voltam ott és az alkalmazottak már mentek el. A pörkölőmesterével beszéltünk pár szót a kávékról. Kinek mi a kedvence, stb. Szóba jött egy kenyai kávé és, hogy most pont nincs belőle de nehezen lehet beszerezni és persze nem olcsó de meg kell kóstolnom egyszer. Addig beszéltek róla, hogy gyorsan felhívott valakit, hogy megkérdezze. Olaszul beszélt vagy 10 percig. De csak később lesz abból a kávéból. Mind1.
Én tuti nem veszek máshol kávét. Most pl Kubai kávét vettem mert amit szoktam az mindig van de ez a kubai nem szokott mindig lenni. Aztán ha nem jön be veszek másikat.
Már csak azért is mert Varga úr rohadt jó fej. -
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #21015 üzenetére
Egyetértek!
Nem szívesen mondom, de egyre szimpatikusabb vagy nekem.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adpeter
tag
válasz zozy84 #20997 üzenetére
Édes Istenem! Fantasztikus szaki lehet! MELITAAAA
Egyszer én is voltam egy pörkölőüzemben (XI.ker), ahol láttam vagy 30 féle
jobbnál-jobb zöldkávét.
ééééés haver,figyejjé...képzeld eeel...hogy a falon is ki volt rakva vagy 40 blend
receptje......és ebből a rengetegféle kávéból és receptúrából...figyejjé...csak egyfajta
szarrá égetett szemetet gyártottak és gyártanak a mai napig!Szóval óvatosan a profiknak látszó tagokkal,amíg nem vagy eléggé képben!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
zozy84
senior tag
válasz adpeter #21018 üzenetére
Az a hely nem ez a hely.
Nem fogok győzködni senkit. Akit érdekel elmegy oda és meglátja a két kicsi szemével.
Egy tapasztalatot mondtam el.
(a túlpörkölt, sőt, megégetett kávét én sem szeretem ám. Nem ez a perverzióm és azt sem akarom, hogy mások azt szeressék amit én. Sőt. És mivel én nem vagyok önjelölt barista mester ezért csak azt tudom, hogy nekem mi ízlik. Ha nem ízlik valami akkor a pápa is mondhatja, hogy már pedig az a tuti. )
De mint az imént már beírták ide a webcímüket te is megnézheted az oldalukat nevekkel, kávéfajtákkal, stb.
Peace -
adpeter
tag
válasz zozy84 #21024 üzenetére
Semmi bajom a céggel.Ismerem valamennyire. Vásároltam már tőlük zöldárut.
Csak arra próbáltam utalni,hogy nem kell mindent készpénznek
venni egy profi vagy profinak látszó személytől (sem).Megvan a létjogosultsága egy automata vagy akár kapszulás gépnek is.
Lehet praktikus,kényelmes stb....de semmiképp nem rúghatnak labdába
egy profi karos gép+őrlő kombóval az elkészített kávét tekintve."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #21025 üzenetére
Kösz! Kicsit úgy éreztem, néhány párás szemű, hüppögő óvodástól éppen veszem el a játékukat, és már majdnem megsajnáltam őket, de az egyik beleharapott a lábszáramba, mire a többi vérszemet kapott, így mégse simogattam meg a buksijukat, tudod, hogy van ez...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #20938 üzenetére
Scott Rao: The Professional Barista's Handbook.
A Kávészenvedély, amit enterlaci javasolt, szintén jó, nekem a legjobban a termőterületek leírása tetszik benne.
Ami a bp-i kávézókat illeti. Sztem igazságtalan vagy a Feketével, h "vállban szűk". Lehet, h kicsi a hely, de nagyon jó a kávé, nagyon nagy odafigyeléssel készítik, és eddig mindig ugyanazt a minőséget kaptam. Ezt még a TP sem tudja (előfordult szar lefolyás, amit kiadtak).
SUTSZI: amikor a Csészényit hasonlítod pl a Madalhoz, almát hasonlítasz a körtével. Újhullámos kávézót csak újhullámossal vessünk össze!! Az általad említett láncokról inkább nem írok semmit, mert elpirul a monitor. Parcival és ronin s8-cal értek egyet.
vicces, h hasonló tapasztalataim voltak a my little melbourne-nel. Kétszer kérdeztem (két különböző alkalommal), honnan van a kávé, mindkétszer azt a választ kaptam, h Londonból. Még nem jártam Londonban, de a képek alapján nem rémlik, h kiterjedtebb kvültetvények lennének a környéken...
aztán persze tisztáztuk, h mire vagyok kíváncsi, de összességében kicsit olyan érzés volt, h "mit kíváncsiskodok, igyam, amit kapok". Az sem tetszik, h nincs tasting (egy espresso + egy tejes olcsóbban). No mindegy, kerülöm a helyet.ott az Espresso Embassy, a Madal, a Fekete és a TP-k.
a Mantrában és a Cirkuszban még nem voltam.Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
skacok, kövezzetek meg a lustaságomért, tudom, h hosszan tárgyaltátok régebben, de nincs kedvem kikeresni.
tudtok vkit, aki szépen tud Gaggia Classicot PID-elni?
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
zozy84
senior tag
válasz adpeter #21026 üzenetére
Az oldalukon van kép arról a gépről amit használt ma.
Arról beszéltünk, hogy reggelente jobban szeretjük ha csak meg kell nyomni egy gombot és kész.
Én hoztam fel a témát, hogy lehet, hogy idővel majd elkanyarodok GC + daráló irányába. Így jött szóba, hogy neki otthonra is volt rengeteg gépe de végül is otthonra megtartotta a Melitta 'asszem E950et. Mert reggelente jó, hogy csak meg kell nyomni egy gombot. Mondjuk ő meg egész nap a legjobb gépeken ihatja a legjobb kávékat. Otthon ott a gyors de jó minőségű kávé, a nap többi részében meg szertartás szerűen kávézhat ha akar.
Nekem egyenlőre a kotyogós után az XSmall is király és aki csak feljön hozzám az kávézni akar. Persze idővel tervben van a feljebb lépés. A két szobás lakásom konyhájában meg nincsen nagy fejedelmi hely. Tehát az XSmall-nál nagyobb helyet foglaló gépet nem is tudok berakni. Erre lenne talán jó alternatíva egy hasonló de sokkal jobb kávét csináló gép. És most nem egy 3x ennyibe kerülő Saeco-ra gondoltam. Nem tudom mi lehet alternatíva. Talán egy Melitta. (kb 350euro) Nem tudom, de van még bőven időm kitalálni. (az XSmallon van még 4.5év gar ) -
adriankoooo
senior tag
válasz pogácsa80 #21032 üzenetére
Sid most nem vállal, de simi.esp aka Simon Dávid igen. Mail: simi.esp.28@ gémél
PId-elésre küldtem, de nagyon lelkiismeretesen szétkapta a gépet és egy kisebb felújítás is lesz belőle. Szilikoncsövek KO, patkókazánom lyukas... Nemsokára kész lesz, mert pont karácsony előtt küldtem és nem tudtuk hogy ennyi minden fog hozzá kelleni.
A levelezésünkből annyi kiderül, hogy nagyon ért hozzá és nagyon lelkiismeretes. Ja, és a PID-et is beépítette gépen belülre. Állatul néz ki, azt hiszem tettem ide képet is róla.
-
pogácsa80
csendes tag
válasz adriankoooo #21034 üzenetére
thx
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
soldier2
őstag
válasz Polarstar #20996 üzenetére
Igen az az. Nem olcsó, de pl a Starbucksnál olcsóbb. Nem tudom milyen kávét néztél, de az espresso az ha jól emlékszem 450ft (semmiképp sem 800ft, márpedig ha csak annyit irsz egy kávé, akkor az emberek nagy része arra gondol), míg a Starbucksban 500ft egy Espresso, és rohadtul nem ugyanazt kapod. De ha a kelet drága, akkor a legtöbb itt ajánlott kávézó is az lesz, nem nagyon van espresso bennük 400ft alatt.
A Café Memories milyen volt?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
salapp
addikt
Immár lassan két hete használom a Tiamo slim+Brikka párost.
Aki ilyenen gondolkodik, annak jó hírrel szolgálhatok.
Eddig még minden kávé finom/nagyon finom volt, 3-5K-s szemesekből is, mindig volt fake-crema. A legjobb eredmény nekem is úgy lesz, ha: picit durvább őrlés, hangyányival a vonal alatti vízmennyiség (ÉTV csapvíz naturale), őrlemény beletölt-lehúz-nem kocogtat-nem púpoz, magas hőfokra előmelegített villanytűzhelyen lefőz.
Eredmény: szelep pattan, kávé gyorsan habosan átjön, azonnal kitölt, habocska masszív és szép, főzet olajokban meglepően gazdag, íz a kávéra jellemző aromákkal telt és (az a halálom lenne) nem savas => száj felfelé görbül, koffein áramlik, agy felpörög.
Fentieknek azért is örülök nagyon, mert Saeco Magic-nél 10-ből 5 kávé a mosogatóban landolt, általánosságban véve is sokkal több pepecs után.
Itt őrlés-főzés-elmosogatás-teregetés egyben kb. 6 perc
Reggelindítónak éppen megfelelő procedúra és kávéital.[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
bl4ze
veterán
P&Y Decaf : a korábbi verzióhoz képest sötétebbre kértem (Dark Roast , és így is kiváló.
Kellemes kávé, semmi mellékíze nincsen, nekem bejött a sötétebb pörköléssel, a Pascucci Decaf-on felbátorodva kértem most sötétebbreAjánlott kávé aki decaf-ot keres.
(bocs a minőségért, telefonos)
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
bbuffy
senior tag
Látom már a Zindekszen is "béla" moderál. Ami neki nem tetszik kitörli, hihetetlen.
Már csak itt lehet néha rosszat is írni vmiről nyugodtan....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ozom77
csendes tag
Sziasztok üdv mindenkinek.
Szeretném megtudni, hogy a KitcheiAid Artisan kávédaráló 5KCG100 EAC alkalmas-e eszpresszó gépekhez vagy felejtős. Nem sok infót találtam ezekről a gépekről. Előre is köszönöm a segítséget.
-
Eyesis
őstag
Gaggia Classic-hoz ez a PID jó választás lenne?
Tudtok olyat aki tud PID-elni, vagy PID-elésben segíteni nekem?
Eyesis
-
Eyesis
őstag