-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25005 üzenetére
nézd, ha nem jól húzod meg a csavart, tök logikus, hogy nem oké a vízterítés. ez tehát nem érv. ezen kívül tapasztalsz vele rendszeresen csatornásodást? látod a vízterítő lyukainak helyeit a pogácsában? mert nálam bizony látszanak...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #24985 üzenetére
Lehet, hogy van : nem tudom.
Telefonálj oda, és kérdezd meg Tibortól.
Egyébként érdemes bemenni a Pasco-hoz nem gyenge géppark van ott, Tibor SCAE bíró is stb. stb.
Nem veszi rossz néven a coffee geek-eket.:. bl4ze .:.
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25009 üzenetére
nálam eddig 3 gaggia és két E-61-es gép járt és bár ez nem sok, de megerősítették a terjedő legendát, miszerint a gaggiának etalon a vízterítése. a tegnap linkelt brasilia videón látható terítést produkálta mind, mindenféle ims és egyéb tuning nélkül.
az r-58-on esztétikailag pl. egy hulladék volt a kilépő víz, még a szűkítőzés után is. ettől még teríthet jól, de szépnek tuti nem szép.
egyébként kicsit visszatérve Parci tegnapi felvetésére, miszerint a kioldódás az elsődleges: amióta megvannak az ims cuccok, napról napra igazolva látom ezt. a jó szűrőnek és felsőszűrőnek köszönhetően egyenletesebben indul meg minden csapolás a nyitott karban. előkészítésen azóta nem változtattam, szitálok folyamatosan. a kávék (vszeg a finomabb őrlésnek is köszönhetően) vhogy testesebbek, olajosabbak. az ízek viszont a jobb kioldódás nyomán jóval inkább elkülöníthetőek, a kávék balanszosabbak. tehát röviden a jó vízterítés és egy minőségi szűrő magasabb szintre emel.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz lagoon79 #25012 üzenetére
Egyetértve a leírtakkal, az R58-asnak azért fejlesztettek valamit a fején az E61-eshez képest, nem...?
Lefordítom: elrontottak rajta valamit.Annál szerintem nem kell jobb, mikor egyszerre jelennek meg a vízcseppek a szűrő egész felületén, és lágyan szétterülnek a pogácsán. A Gaggia eléggé hektikusan hozza ugyanezt, néha egy csíkban folyik le, bár én még nem próbáltam különböző felső szűrőket. Ki fogom próbálni valamelyik jobb fajtát. És azt sem tudom, a Giotto-n mi van, de valszeg az eredeti gyári szűrője (mint a Gaggián), de akkor meg miről is beszélünk...?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
nem, a fej a faema által gyártott e-61-es. ezeken általában nem változtatnak a gyártók, csak rászerelik a gépeikre.
ez egy szubjektív dolog, Te így gondolod, én máshogy. örülök, h elégedett vagy az giottóval ilyen szempontból is nálam a gaggiák gyári állapotban hozták a szép terítést, persze azok rendszeresen tisztítva voltak
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz lagoon79 #25014 üzenetére
Úgy érted, nem csak úgy slendriánul, egy laza két és fél órás vízterítő-leszerel-tömítés-kicserél típusú vízkőtelenítést kap kéthavonta, hanem valami komoly cuccot...?
Egyébként ha jól rémlik, annak idején SiD direkte felhívta a figyelmemet a Gaggia fej/tömítés koszolódására, ami pont amiatt van, hogy a vízterítés nem tökéletes... de hagyjuk, úgysem tudlak meggyőzni. Ő is azóta megbarátkozott a La Marzocco-k csapnivaló vízterítésével...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25015 üzenetére
a karbantartással csak vicceltem..
engem egyébként nem kell meggyőznöd, én csak azt írtam le, amit láttam annál a pár gépnél ami nálam járt. és sztem azt is tudod, h engem már nem fenyeget a gaggiák vmint más kis egykazános gépek világa, voltak próbálkozásaim, de már nem tudtam újra megszokni a nagy ipari gépek után. pláne, h a mostani hamarabb üzemkész mint egy kis egykazános masina, viszont rendelkezik a nagy gépek összes jó tulajdonságával.
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
az egy csíkké összeállás nem biztos, hogy gond, ráadásul függ a víz hőfokától is. hidegen hajlamosabb gyöngyözni a gagyibb terítésű gép is (az enyém pl.). de a végső ítéletet a pogácsa mutatja, ha hibátlan, jó, ha itt-ott meg van nyomva és kirajzolódnak a vízterítő kis lyukai, nem jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Az egy csík kicsit vándorol ám a Gaggiánál, de ebbe vélhetőleg beleszól a pumpa is, ami pumpáló impulzusokkal nyomatja a vizet, meg a felületi feszültség is, meg az ezzel összefüggésben lévő fém-nedvesíthetőség, stb. Ez többtényezős egyenlet, plusz a kráteresedés simán lehet nagyrészt user error, mert mindkét gép jól terít amúgy... A Gaggia bojlerből ferdén (egyik oldalon) jön ki a víz. Ez a gyengeség oka. Hiába osztja el a négylukú vízterítő egyenletese(bbe)n a vizet, áramlástechnikailag valójában eleve rossz a konstrukció. /Tudom, a La Marzocco-k sokkal rosszabbak, de az egy másik téma lehetne.../
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25019 üzenetére
a gaggia jól terít. ha ferdén jön, akkor ferdén áll az asztalon, nem hibátlanul van betéve a kartömítés stb. vagy valami más gond van. a vándorló csík sem gond amúgy, semmi sem gond üres csapolásnál, akkor nem is tudod eldönteni, hogy jó-e vagy sem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hunspikey
őstag
válasz lagoon79 #24962 üzenetére
Ez annyira így van, hogy én még azzal is kiegészíteném, hogy ahány kávé annyi lefolyás még úgy is, hogy tökéletes az íz - szóval csak meztelen karral alulról szemre biztos nem lehet kávét "belőni". Amúgy sem videójáték ez, hogy jó legyen a grafika - itt az ízre játsszák a témát nem?
Pl Paljoc féle Kenya AA 90 fokon húzva, olyan darálással, hogy kb 20 sec alatt jön 14 grammos szűrővel síkra húzva, szitával terítve egy dupla ristretto hozza a legtöbbet nekem - de a lefolyás az gusztustalan - nem szépen csöpög, nem is tud szép csóvát, nem is tigrises - ránézésre full gáz - aztán az íz meg olyan, hogy eldobom az agyam...
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
Szerintem ott is az lehet mint ami a giottómon volt - a felső zuhanyzó két részes, ahol egybepréselve található egy nagy lyukú rács és egy sűrű ami "megfogja" a pogit, ha tele van a kosár és az esetéeg feldagad. Na most gyárilag ezek közt nulla egész nulla hely van ami miatt egy részeg szamár hugyozásához hasonlít a zuhanyzása.
A megoldás cserébe rém egyszerű: le kell kapni ezt a felső zuhanyzót és a finom rács oldaláról hüvelykujjal kajak be kell nyomni körkörösen, hogy elváljon a két rács egymástól. Nem kell nagy helyet csinálni azaz nem kell nagyon behorpasztani a nagy lyukút, de kb 0.3mm kell neki. Na viszont innen fogva referencia zuhanyzása lesz a készüléknek, a víz rengeteg egyenletes cseppes sugárban jön le - a korábbi egyetlen egybefüggő középsugár helyett.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
lacam
aktív tag
Sziasztok
Van egy Delonghi (talán EC6, már nem emlékszem a típusára) kávéfőzőnk. Szép jó, tökéletesen működik... Párom - és ezidáig én is - az Omniát választottuk mikor leemeltük a kávét a polcról. Node... bóklászok a neten, s mindenhol istenítik az Arabica kávét. Az omnia tudtommal nem 100% arabica (lehet hogy tévedek?!) ...ezért tegnap leemeltem egy Tschibo Espresso Milano Style-t a polcról...a leírása szerint 100% Tschibo arabica.
Mivel az omnia még nem fogyott ki a kávés dobozunkból igy alkalmam még nem nyílt a kipróbálásra...de -mivel már megvan ezért - rákerestem erre a kávéfajtára, s azt olvastam h a nagyon finom őrölése miatt mezei kávéfőző lehet hogy nehezen bírkózik vele...(eldugul a szűrő, a nagynyomás miatt aztán a kávé "darálék" is kikívánkozik a pohárba....
Aztán még jött az a megjegyzés -most nem találom a mondatot, így nem szó szerint idézem vmelyik fórum hozzászólását- "Nagybetűkkel rá van írva h Espresso..."
"Nem értek a lovakhoz" így biztosan balga a kérdés: Az espresso őrölt kávé ennyire nagyon más, mint a "mezei" veddmegkávé? (omnia, karaván és trsi)
Na ez nem hangzik túl jól... a gépet még véletlen sem akarnám tönkrevágni...kiadom a tyúkoknak az egész csomag Tschibo-t ha tönkrevágja a 20+ e ft-os koffímékört.
-
jolti
senior tag
Ez a Cady-trade elég kikészítő egy cég!
Tegnap-tegnapelőtt vagy 8x hívtam őket, de a raktárba való kapcsolás után senki nem vette fel a telefont. Aztán már a hölgy sem...
Emailra is nagy nehezen válaszoltak. Illetve az elsőre válaszoltak, sokára, a másodikra már nem...
Most kénytelen voltam leadni a megrendelésem, anélkül, hogy bírtam volna egyeztetni velük egy-két dologban, mert már meg bele fogok futni a hétvégébe és akkor meg megint csúszik az egész.
Na megrendeltem, előre utalással, mert úgy olcsóbb, erre nem küldenek a visszaigazoló emailban számlaszámot. -
landi
csendes tag
Remélem még nem volt, új, speciality kávézó Budán:
[link][ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz ronin s8 #25028 üzenetére
Köszönöm a választ. Akkor mondjuk a baloldali pl.egy E61 -es szűrő és azon a szűrőn belül , vagy kívül két réteg szűrő anyag van? Volt a kezemben ilyen szűrő , de nekem nem tünt fel , hogy az két rétegű?
Ha most rétegenként "nézzük a dolgot akkor mi az egyik réteg és mi a másik réteg? -
soldier2
őstag
Az EC6 egy gőzhajtású kávéfőző, kb egy dizájnos Szarvasi. A Szarvasinak a munkahelyemen nem volt gondja a hasonló, espressonak elődarált kávéval, az már más kérdés, hogy a forró gőz miatt különbség nem volt érezhető. Ezek a gépek mindenevők szvsz, csak az elkészült ital hagy némi kívánnivalót maga után. A kosarat semmiképp se töltsd túl, és ne is tömöríts rá a kávéra, de ezek az Omniára is igazak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #24969 üzenetére
Összeraktam a bojlert. Megcsináltam a 10s tesztet. Korábban 110 ml volt, most 45ml lett. Nem kevés ez kicsit?
Sajnos csak hideg bojlerrel tudom most csak megnézni, mert a PID azt írja ki: "EEEE". Nem tom mit jelent, utánanézek, lehet csak be kell állítani újra, de most per pill. nem fűt.Meg is van: "out range" Sztem csak be kell állítani.
[ Szerkesztve ]
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #24968 üzenetére
Ma próbálgattam, de nem igazán volt eredmény az olajosság vagy az ízek terén. Talán a kávém sem igazán jó ehhez. Annyi tuti, hogy majdnem 1 hónapos a kávém és most csak ez van itthon. Majd egy videót ha esetleg csinálnál, kíváncsi lennék rá..
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #25033 üzenetére
A hőelem...sajnos tönkrement. Biztos, amikor húztam ki a bojlerből szétszedéskor. Megmértem, sajnos ez van. Még szerencse, hogy találtam itthon egy 3mm átmérőjűt (ezzel jó), amit be tudok tenni a termo menetébe, amíg megérkezik a zsákba való.
A 45 ml szerintetek nem kevés?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Brikka megrendelve, innen már nincs megállás.
⭐ Stella
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #25036 üzenetére
Na feladom, kicseréltem 0,65-ös fúvókára, most meg nem jön semmi víz a fejből.
A fúvóka nincs eltömődve. A bojlertől a solenoid szelepig OK (megnéztem egy fecskendővel).
Ha lesz időm, megnézem a solenoidtól a víz kifolyóig. Ha az is OK, akkor a solenoid tömődött el és azt kell szétszedni...Egy egyszerűnek tűnő dolog így lesz bonyolult....
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #25042 üzenetére
Tegnap leteszteltem. A bojlertől a 3járatúig átjárható a furat és a 3járatútól is a vízterítőig. Tehát a szeleppel lesz a baj. Lehet a 0.5-össel is azért volt olyan alacsony a vízhozam, mert már félig el volt tömődve.
-
forceberg
veterán
Automata darálós kávégépek közül mi az ajánlott 100e alatt. Sokat lenne használva, napi több 10 kávéra.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
sterob
újonc
Hol tudnék venni GB millenium kávéfőzőmhöz gőzkart és habosítófejet? Láttam dolgozni a panarello fejet, az tetszett, de nem tudom honnan érdemes beszerezni, vagy ha tudnátok mást ajánlani azt is megfogadom, az eredeti sajna nincs meg.
-
desigo
senior tag
Üdv !
Én is beszereztem egy Rancilio Silvia gőzölő csövet a GC-mhez.
Azonban az egyik külső a másik belső menetes.
Szét kell jobban szedni vagy,hogyan tudom felszerelni? -
desigo
senior tag
válasz simi.esp.28 #25049 üzenetére
Sikerült is átrakni,köszi a gyors választ.