-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Végre itthon is kipróbálhattam a PY Yirgát (Aramo, párom illat alapján erre bökött). Egy húzásra volt idő, de elsőre is fantasztikus volt, eddig abszolút kedvenc. Ezúton jelzem, hogy jó lenne készletértesítő funkció, hogy mielőtt elfogy, jól bevásárolhassak belőle.
adriankoooo: úgy látom mostanában formában vagy. Egyébként meg tényleg ennyi a lényeg, hogy aki használja, az elégedett legyen vele, örömét lelje a készített ital fogyasztásában.
[ Szerkesztve ]
-
handrash
őstag
A 30ml eszpresszó, az krémmel együtt értendő?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
válasz adriankoooo #49002 üzenetére
Nem gondoltam, hogy ebben a topikban is az megy, ha nem költesz 100 ezreket egy gépre+ darálóra+ pörkölöre, akkor hülye vagy ....
Gondolom mind kipróbáltátok már ezt a gépet és úgy alkotók véleményt....
Amúgy azt írtam, hogy kellemes csalódás és egész jó kávét főz, nem azt hogy mindenki ilyet vegyen és szaladjatok a boltba....Na mindegy köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat[ Szerkesztve ]
2x Ryzen 5 3600 # 2x Sapphire RX 570 8GB # 2x G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3600Mhz # KINGSTON 500GB NV1 M.2 PCIe M.2 3,500MB/s read, 2,100MB/s write,
-
soldier2
őstag
válasz kisza25 #49005 üzenetére
Pedig mindenhol az megy. Mivel ha valaki beleássa magát a dologba, akkor rájön, hogy ami a tömegnek van, megfelelően tálalva, reklámozva stb. az igazából nem jó. Nem ismerem a gépet, de ennyi idő alatt, még úgymond fűtőcsapolással sem tudod üzemi hőfokra hozni, bár ha elég sok benne a műanyag, az viszonylag jó hőszigetelő, így nem hűl le a víz, mire a kritikus helyre ér, cserébe nem túl tartós. A kapszulás gépeknek is ez a lényege. A vendéglátós múlt meg azért nem irányadó, mert 10 vendéglátó helyből 9,5-ben rossz kávét készítenek.
De amint írták már előttem, a lényeg, hogy neked jó legyen, elégedett legyél vele stb. De előre darált kávéból (még ha Illy az akkor sem) nem fogsz igazán jó kávét kapni. Ki van zárva.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz kisza25 #49005 üzenetére
Ne vedd magadra, egyszerűen más a fórumtársaknál a minimál szint, mint amit a betévedő hozzászólók gondolnának. Mostanában - gondolom az ünnepek miatt - egyre több az olyan hozzászólás, ami automata, illetve otthoni kisgépekkel kapcsolatban fogalmaz meg rendkívül magasztos véleményt, miközben tudjuk, hogy minőségi espresso készítésére alkalmatlanok. Nem a 100k a követelmény, az általad elköltött összegből is lehet már - igaz használtan - jó gépet kapni. Sokadjára pedig már egyszerűbb egy kis szarkazmussal átitatott hozzászólást elsütni, mint huszadjára vitába bonyolódni, feleslegesen.
Szerk.: a CPU választós topikban sem érkeznének eltérő tartalmú hozzászólások, ha egy Celeron prociról írnál hasonlókat.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz kisza25 #48995 üzenetére
Friss pöri/darálás kombóval adhat simán vállalható eredményt /és itt a vállalhatót hagyjuk meg ilyen viszonylag tág értelmezésben/, a kis Sencorból iszok néha egyet-egyet, 1 perccel a bekapcs után. Nem kell itt semminek átmelegedni, mert nincs itt semmi, egy pillekönnyű műanyag az egész. A tied ettől még jobb is. Nyilván egy profi géppark más dimenzió, nem is azzal kell összehasonlítani, hanem az igényekhez nézni h megfelel-e.
Surda: igen, nyomifokis, nem a kar, hanem maga a szűrő. Egy db pici likon spriccel ki a kávé.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz handrash #49011 üzenetére
Az eszpresszó szabványra gondolsz? Ha arra, akkor igen.
Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
Entry water pressure 9 bar ± 1
Percolation time 25 seconds ± 5 seconds
Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
Total fat > 2 mg/ml Caffeine < 100 mg/cup
Millilitres in the cup (including froth) 25 ml ± 2,5Ez a standard.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz kisza25 #49000 üzenetére
annyi a baj a vendéglátó helyekkel, hogy az esetek 99%-ában at ottani espressonak köze nincs az espressohoz, a többi attól stimmelhet.
attól, hogy azt írja üzemkész még nem az, nem árt a fejnek és a karnak is átmelegedni, ami még ennél a kisgépnél is szerintem legalább 5-10perc[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
Szakiktól kérdezném, hogy ha van egy 6mm -es gőzcsövem külső menettel és egy 9mm es gőzcső végem , a kettő összerakásához hol kapok, egyáltalán kapok-e átalakítót?
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
vicces
addikt
válasz kisza25 #49000 üzenetére
na pont erről szól ez a topic amit az utolsó bekezdésben irsz, az elémélet megvan nálad is
hogy a szimpátiádat kicsit épitsem, elmondanám,hogy anno én is szemeztem ezzel a géppel. elég sokmindent lehet állitani rajta. előáztatást, vizmennyiséget, és a hőfokot is ha jól emlékszem.
coffee geares gailnek nagyob is tetszett a produktuma. /naná! hisz el kell adnia valahogy
lehet 1x anyámat meglepem egy ilyen masinával, de addig is még van egy noname ese podos novicsentó gépem még a pinyóban. anno 5000-ért nem kellett senkinek, ha behalt a senseoja a muternak, akkor megkapja ezt a podost. és ha már az sem lesz jó, kap tőlem egy ilyen delongit .. mert tényleg kiváncsi vagyok rá, hogy milyen.:)
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #49016 üzenetére
A döglött kávé az döglött kávé, tökmindegy milyen jó is volt frissen. Valamiért te ezt visszautasítod, anélkül, hogy próbáltál volna frisset.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Mint mondtam először üresen, csak forróvizet főztem le a csészébe, ettől átmelegedett a kar és a csésze is,
ezt amúgy 4-5x csináltam meg, mivel új a gép és átakartam mosni, ez után főztem le az első kávét.
7g-ot raktam bele, eloszlatva, finoman megtömörítve, pontosan a jelölésig húztam a kart és ezt tettem frissen bontott kávéval. Erre írtam, hogy meglepően jó volt a végeredmény, egy ilyen kis kompakt 4 kilós géptől nem számítottam ilyen kávéra. Ez volt a plafon amit megengedhetek most magamnak.
Használt kávéfőzőt azért nem vennék, mert nem értek hozzá és ismerős sincsen a környezetben.Arról meg végképp nem tehetek, hogy rossz vendéglátó helyekre jársz, meg azt is tudni véled, hogy én olyan helyeken dolgoztam, ahol rossz kávét főztek, ráadásul 10 évet nem is itthon dolgoztam, bírom az ilyet
Az egyik helyen a főnököm kimondott kávébuzi volt (napi 15-20 kávét is képes volt meginni), olyan jó kávékat még sehol nem ittam, mint ott és szerencsére 2 évet is ott gályáztam.
Amúgy Olaszországban, Svájcban (Ausztriát nem írom, mert ott is dolgoztam, de ott jó kávét nem ittam) vendéglátóhelyen sem ittál még jó kávét? Vagy csak Magyarországról beszélsz?[ Szerkesztve ]
2x Ryzen 5 3600 # 2x Sapphire RX 570 8GB # 2x G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3600Mhz # KINGSTON 500GB NV1 M.2 PCIe M.2 3,500MB/s read, 2,100MB/s write,
-
levytee
csendes tag
válasz gubabela #49013 üzenetére
Hát ja, ezt is ember írta, de a mivan akkor amikor a crema +10ml ... én is estem ebbe a hibás gondolatmenetbe,mint az aki ezt írta, és szerencsére joltiék kiigazítottak. Gammra kell ezt jó magyar nyelven, jó magyar logikával behatárolni. Annyira nem szercsizem a beollózott angol szövegeket ami mögött nagy értelmeket kellene felvélni,de nem vélem fel.
levytee
-
vTamas35
csendes tag
válasz kisza25 #49021 üzenetére
Nagyon ne vedd magadra. Azért az általánosítás, mert a vendéglátóhelyek, kávézók 99%-nál franchise rendszerben üzemel a kávégép, valami "nevesebb" kávé forgalmazása mellett biztosítják a gépparkot. Az újhullámos kávézókon kívül viszonylag kevés helyet ismerek ahol frissen pörkölt kávét használnak.
Az pedig, hogy látatlanban is leszólunk kávémárkákat (ezt vtechun-nak is), az nem azt a konkrét márkát minősíti, hanem azt az egyszerű tényt tükrözi, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható összes kávé döglött már csak amiatt az idő miatt is ami eltelik a pörkölés napjától, addig a napig amíg leveszed a bolt polcáról, ez érvényes lenne egy világbajnok pörkölő legjobb kávéjára is. Nem véltelenül szenvedünk itt sokan a frissesség megőrzésével, mézesüveges adagonkénti fagyasztással, egyéb beteg dolgokkal... és itt max pörköléstől számított 2-4 hetes tárolásról beszélünk, nem pedig arról, hogy 1-2 évig áll a polcon a csomag.
Az általad említett gépek kialakítása egyébként pont ezeket a kávékat szolgálja ki, azért van benne nyomásfokozós kar, hogy a döglött kávéból hozza ki ami ki lehet hozni belőle, mű cremával stb. Ezzel ellentétben, a a fórumosok által használt géppark lényege (értékhatártól függetlenül), hogy a nyomást te hozd létre a pogácsával, amihez elengedhetetlen a friss alapanyag, a megfeleő szemcseméretű őrlemény, annak egyenletes elosztása, tömörítése annak érdekében, hogy a kioldás megfelelő nyomáson, megfeleő hőmérsékleten, megfelelő idő alatt és egylenletsen történjen.
Itt a vita nem a gépek, vagy a kávék áráról, minőségéről szól, hanem a kávé elkészítésének két gyökeresen különböző módszeréről. Mindkettőnek van létjogosultsága, az egyik a tömegeket szolgálja ki, a másik pedig azokat akik itt irogatnak...
[ Szerkesztve ]
O1G
-
-
-
kahvesi
csendes tag
válasz adriankoooo #49030 üzenetére
Igazán jó sosem lesz, de jobb lehet. És nem a kartól, hanem a nyomásfokozómentes szűrőtől, őrlőtől és friss pörkölésű alapanyagtól. A technikán pedig még lehet csiszolni. Persze ez az egész igény kérdése, ha valakinek megfelel a gyári állapot és a produktum, amire tervezték, akko nincs mit tenni.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
Bazsee71
őstag
válasz vTamas35 #49024 üzenetére
No ezt el kell menteni, és minden idetévedő laikusnak linkelni, mielőtt sértődötten távozik.
kalvesi: kérdés, hogy van-e értelme. Ha valaki tovább akar lépni, szerintem érdemesebb elengedni, és egy rendes géppel újrakezdeni.
vtechun: remélem a Jézuska letuszkol a kéményen egy Szarvasit meg egy Melange őrölt pörkölt téglát, és végre helyreáll az univerzum rendje.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #49023 üzenetére
Az a szép a feltétel nélküli hitben, hogy teheted sziklaszilárdan, nem kell törődnöd a tényekkel. Az általad korábban linkelt kávékról csak akkor hiszem el, hogy ennyire frissek, ha teszel fel róla fotót. Darálás után meg már percek alatt veszít minőségéből, ha lezárva tartod, akkor is max 4 nap (bár ezt filterre nézték nem espressora) amíg értékelhető az eredmény.
vTamas35 - minden szava igaz
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kahvesi
csendes tag
válasz Bazsee71 #49032 üzenetére
Természetesen a mi szemszögünkből nincs értelme, de lehet, hogy Ő még nem tudja elengedni, mint friss és csinos szerzeményt. Viszont kötelességünk meglökni a lejtőn lefelé (vagy megpróbálni) és egyszer talán magától elengedi, amikor megtapasztalja a gép határait.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
Olvasgattam közben itt az összefoglalót+ hozzászólásokat, az E.S.E pod és kapszula ajánlott, ha valaki nem akar annyira belemerülni a dolgokba?
Ez a gép E.S.E pod-ot is tud, meg van egy martello kapszulás is. Mondjuk én E.S.E pod-ból még nem ittam jó kávét, meg a martello kapszulás is elégé határ eset, pont arról váltottam erre2x Ryzen 5 3600 # 2x Sapphire RX 570 8GB # 2x G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3600Mhz # KINGSTON 500GB NV1 M.2 PCIe M.2 3,500MB/s read, 2,100MB/s write,
-
Bazsee71
őstag
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #49036 üzenetére
Nagyon így van. Szerintem sem az lenne a cél, hogy azokat győzzük meg az igazunkról, akik amúgy teljesen elégedettek a bolti kávéval és a tesós gépekkel, hanem inkább, hogy azokat tereljük a megfelelő irányba, akik elégedetlenek, jobbra, többre vágynak kávéban mint az átlag fogyasztó.
A kezdőknek, akiknél már beindult a vezérhangya, viszont egy remek hely ahonnan mindnen szükséges infot, tanácsot be tudnak szerezni. Innen mindenki maga dönti el, hogy hol húzza meg a határt. Nekem óriási segítség volt (nem is olyan régen), hogy a géppark vásárlása előtt be tudtam szerezni az alapvető ismereteket, és az igényeknek megfelelő gépet, darálót vettem elsőre, amit azonnal tudtam, hogy kihez vigyek, milyen tuningra, honnan vehetek jó kávét stb. Persze mint minden hobbynál, innen már tud drága lenni az upgrade mánia...
Csak javasolni tudom minden érdeklődőnek, hogy mielőtt vérre menő vitákba bonyolódna, tájékozódjon az alap fogalmakról, így el lehet kerülni a kínos hozzászólásokat, sértődéseket. (Pl. fogadjuk el, hogy a kávé frissen pörkölve és őrölve az igazi, a bolti kávé akkor is döglött ha drága, a reklámokban néha túloznak, a darálót tényleg nem lehet lespórolni, sz@rból csak sz@rvárat lehet építeni, és már az is sejthető, hogy nem a föld az univerzum középpontja).
O1G
-
noss
csendes tag
ezt láttátok már? jópofa 2az1ben eszköz.
örleményt szintez és tömörít [link]
(vagy 3az1ben, ha a pohár funkciót is figyelembe vesszük)noss
-
levytee
csendes tag
Pont ezt írtam a múltkor,és lásd megcsinálták.
Más, mi a yirganak a hőigénye, nem pontos hőadatra gondoltam,csak hogy kinek hol volt jó.
Meglepő volt nekem mennyire aprószemű ez a kvbab. Meg kicsit olaszosra van pörkölve (pacificafe),holnap dobok fel egy képet,hogy szerintetek jól van ez így.
levytee
-
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Most végeztem egy 125g-os Tanzania AA Top Ngila -t az AVX-től.
Első friss pörkölésű tapasztalatom. Annyit írhatok, nagyon finom, egyelőre a kellemes savasságát éreztem(tudtam azonosítani), meg hogy úgy ahogyan van nagyon ízletes, egyben van.
Jó hosszú hűtőcsapolás kellett az általam legjobbnak ítélt eredményhez. A szimpláim még nem az igaziak, de a duplák (az én igényemhez képest) csodásak.Kérdés: A silvia gyári szimpla szűrőt érdemes lecserélni, hogy ne kelljen a darálót állítgatni? Mert egyik szűrőnél ezt állították, azt hiszem ims, vagy lm..
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
senior tag
Sziasztok!
Vakszűrőzésnél a tartályba visszaáramló víz tartalmazhat tisztítószert?
Ha igen, mekkora a GC-nak a kazánja, tehát mennyit kell kifolyatni hogy teljesen kitisztuljon a rendszer?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #49045 üzenetére
Vakszűrőzésnél nem jut vissza a víz a tartályba vagy a bojlerbe. A fejből a háromjáratún át a csepptálcába megy a koszos víz. A tartályba az opv küldi vissza a vizet, de van ahol pl az sem, mert egy T száron a szelep előtt a szívóoldalra megy vissza az opv által eldobott víz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Volkswagen ID.7 menetpróba
- Gmail
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ukrajnai háború
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Windows Insider Program
- Kupon kunyeráló
- További aktív témák...