-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deadzone41
őstag
válasz Kávé Kálmán #71998 üzenetére
Ez a pumpa csavarós GC-be is beépíthető lenne? Van publikálható elképzelésed az árával kapcsolatban? Én nem vagyok manuál karos hívő, meg inkább az automatizálás felé irányulok, de amúgy hajrá, jó az ötlet. Az, hogy a mérleggel is komunikál az app, és így van flow visszajelzés is, az elég főnök. Gondolom van némi késés a mért nyomás és a pohárba érkező kávé közti kölcsönösség között, (nem tudom érthető vagyok-e) ezt hogy kezelitek?
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #71998 üzenetére
Keménymag! Szívesen kipróbálnék egy ilyen szettet.
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz paramparya #72000 üzenetére
125 volt, plusz 20 körül a fényezés. Az más történet, hogy még egy állítótárcsát is kellett vennem, mert a DPD-nek sikerült eltörnie...
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #71998 üzenetére
Biztos sokaknak nem tetszik, meg fölösleges meg minden, de főleg az Acaia-val párosítva k.va jó ötlet. Most, hogy már a fórum Gaggiásai is nyomásprofiloznak, csak egy jó ár kéne
A hőmérséklet manuális beállítására van lehetőség? Ha az is megoldott, akkor minden adott a reprodukálhatósághoz. (esetleg daráló állás megadása, de az már lehet fölösleges, és inkább egy megjegyzés rovat lenne a megoldás a plusz infók tárolására).
Mekkora a késés, a nyomásmérő/mérleg és az app által jelzettek között? - Látom ezt már kérdezték[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #72001 üzenetére
Nincs észlelhető késés. A transducer 50-szer mér mp-ként, az Acaia-nál meg kevés gyorsabb mérleg van. A mérési pont kiválasztása határozhatja ezt meg. Mivel a kit-nél eddig is direktben a dugattyű alatt mértünk, annál valósabb nincs igazán. A GS/3-nál és az R58-nál szintén nem lehetett észrevehető késést detektálni.
Szerintem kevés az olyan eszpresszógép, ahol képtelenség megoldani a csatlakoztatását.A jeladó az app-pal (egyéb kiegészítők nélkül, értelemszerűen egy Creminához szükség van a kit-re is) valahol 350-450 Euro körül fog landolni. Sajnos még nem látjuk, hol áll meg az applikáció. Nyilván az első 50-100 darabnak vissza kell hoznia a szoftverfejlesztés költségeit is.
Az adatlap már elég komplett. Ez a teaser mutat belőle a legtöbbet:
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #72007 üzenetére
Erre mondják azt hiszem, hogy ha a videótól befingasz, az árától be is sz.rsz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #72008 üzenetére
Rossz oldaláról szemléled :-). A Flair egy 200 dolláros fűtés nélküli karos "gép". Nyilván nem ez lesz a jellemző, de én most azzal tesztelem az app minden új verzióját a legtöbbet, mert a gyártóval elég izgalmas kooperáció alakul. Na ez a Flair a Lunar/Transducer/SEP App trióval kiegészítve egyetlen paramétertől eltekintve sokezer, sőt jócskán 10 000 Euro feletti gépek bajszát cincálja. Ez az egy paraméter a Flair esetén a hőmérséklet. Ez sem megoldhatatlan viszont. Más gépeknél meg eleve megoldott. A Strada-ból, a Leva X-ből vagy a Mina-ból eddig kinyert adatok köre sokkal szűkebb, mint amihez mi most hozzáférünk.
-
mdav88
senior tag
válasz Kávé Kálmán #72009 üzenetére
Sejteni lehetett, hogy ilyesmi aron landol majd. Fasza cucc, csak keves ungarisch penztarcanak felel meg.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #72009 üzenetére
Teljesen jó oldalról szemlélem, a sajátoméról A Creminát pont azért szeretem, mert megbízhatóan tud egy szintet hozni, ami bár nem a csúcs, de elég jó. Bár a hőmérsékletet elég pontosan lehet szabályozni, azért nem egy digitális PID. Ha pl elkészül a Hifis által megálmodott gép ahhoz már könnyen lehet, hogy megéri, de a Creminánál már nem vagyok ennyire meggyőződve, ott épp a varázsát veszíti el a gép azzal ha több akar lenni, mint ami.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
paljoc black lxr és ruanda van nálam csapon épp, mindkettő elég jól adja. kell nekik két hét pihi, de utána mokkás, savas, igazi "kérek még" kofik. a black lxr mindig is nagy kedvencem volt, most is olyan, mint anno (gondolom az erős yirga jelenlét eléggé meghatározza).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dr.Astic
újonc
válasz soldier2 #72011 üzenetére
Hi! Én lennék a mérnök cimbora és ötletgazda, aki a Smart Espresso Profiler fejlesztésében részt vesz.
Ha már a Cremina került megemlítésre, szerintem az egyik óriási dolog az appban, hogy nagyon könnyűvé teszi azt, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. Szó sincs arról, hogy több akar lenni, mint ami. Egyszerűen azonnali visszajelzést kapsz arról, amit csinálsz, és ez óriási segítség.Az egyik saját, személyes meglepetésem az volt, amikor egymás után két kávét készítettem az appal, és látszólag minden paraméter egyezett. Az őrlemény súlya, a kávé minősége (ugyanabból a zacskóból vettem ki), az őrlő beállítása, egyszerűen látszólag minden. Magát a korábbi nyomásgörbét is sikerült elég jól lekövetnem (be lehet tenni referencia görbét a háttérbe, ha esetleg a videókból nem jött volna át, ez is elég jó fícsör), mégis, a flow szignifikánsan különbözött az előzőtől. Egyszerűen az oszlatásra nem figyeltem eléggé az egyiknél. És ez (is) kimutatható.
Tudod értékelni is az elkészült italt, ami többek között arra is használható, hogy belődd egy adott kávéhoz a legjobb nyomásprofilt. Ezt egy igazán profi barista, sok év tapasztalattal a háta mögött, lehet, hogy enélkül is pillanatok alatt összerakja. Az app viszont óriási segítség a fejlődésben.
-
SoundON
tag
Kérlek segítsetek!
Adott kávéból a bevált eszpresszó receptet (betöltési súly, őrlő finomság beállítás, víz hőfok, lefolyási idő, kijövő súly) hogyan változtatja a meleg párás idő? Tehát még egyszer, ugyan az a kávé, pörkölés, zacskó.
Merre fele kell elindulnom a paraméterek korrigálásban, hogy az eddigi tökéletes kávé helyett most ne vékonyabb, szőkébb, kevésbé ízgazdag eszpresszót igyak?ui:
Gondolom a kávézósok is jobban tudják, hogy a reggel hűvösebb, szárazabb időben beállított paraméterek után a hőségre, párára hogyan reagálnak. Egy speciality helyen nem kérdés hogy a reggeli és a délutáni vendégeknek is ugyan azt az eszpresszót szeretnék elkészíteni ugyan abból a kávéból. -
dr.Astic
újonc
válasz Deadzone41 #72001 üzenetére
Igazából bármibe beépíthető, ha van egy port, amin keresztül lehet nyomást mérni.
A másik észrevételed, hogy lehet késés a mérleggel mért flow görbében, teljesen jogos. Jelenleg pucér szűrőtartóval használjuk, ott ez a probléma értelemszerűen nem létezik. A megoldás egyébként nagyon egyszerű, éspedig annyi, hogy a flow görbe egy előre definiálható értékkel csúsztatható. Ha lesz erre a fícsörre valós piaci igény, akkor beépítjük.
-
Fixmiki
tag
Sziasztok, beszereztünk egy F64EVO darálót, az ilyet használóktól kérdezném, hogy az normális dolog, hogy darálás után kettőt tenyérrel ráütve a tetejére, hogy kijöjjön a maradék darálmány is a finomság állító tárcsa és a daráló között elég sok kávé örlémény kijön. Remélem érthetően fogalmaztam, nem grammokat kell elképzelni , de elég jelentős ahhoz, hogy lefújva róla mindenfelé kávé por van. Ezek után azon gondolkozom, hogy a körte pumpát ki merjem e próbálni rajta. Ezenkívül volt egy bénázás is vele, olyan finomra állítottam, hogy elindítva hallottam, hogy összeérnek a kések, ez kb. 2 másodperc volt mire le tudtam állítani, utána a darálmányon változást nem vettem észre, ez károsíthatta vajon a kést? Köszi a válaszokat
-
bluesfan
tag
válasz Fixmiki #72022 üzenetére
Sajnos a felső késtámasz rugója mentén ki tud jönni az őrlemény, ha körtepumpát használsz, sőt ami még rosszabb, hogy a gép belsejébe is belepumpálja az ember. Én az F4 Nanoba, ami hasonló felépítésű minden szétszedés után kis szivacskockákat tömök a kritikus helyekre és ez szemmel láthatóan, szinte nullára csökkenti a melléfújt mennyiséget.
-
Deadzone41
őstag
A pihentetés szerintem nem keverendő össze az oxidálással. Miután a kávé le lett pörizve, és be lett zacskózva, jó esetben még nitrogénnel is meg lett töltve, akkor a pihentetése azt jelenti, hogy kiereszti magából a gázogat. Ha kinyitottad a zacskót, onnan kezdve már belép a történetbe az oxidáció is, ahogy írtad, ami szerintem előnyére már nem fog válni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #72028 üzenetére
ezek az egyszerűbb zacsik szerintem marha messze vannak az oxidáció kizárásától. és kellően szélsőséges esetben az oxidáció is előnyére válhat, attól függ, hogy milyen fázisban van. jóval gyorsabban öregszik úgy, de ha például atom friss, ez ad abszurdum még jól is jöhet. magyarán öregedés van, mindig és annak a sebessége változó, minél több oxigént kap, annál gyorsabb.
baker_: egy hét után még szénsavas volt és nem finom.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Fixmiki
tag
válasz Koczó93 #72032 üzenetére
Ez az EVO ra vonatkozik? A nanonál van csak ilyen nem? Ha tévedek segítenél hogyan kell? A WDT megszoktam úgyhogy mindegy a rögösödés, ha nem lesz ennyi kosz vele a pangó miatt. Már gondolkozok, hogy eladom mert ez nem állapot, itthonra legalábbis. Mondjuk pont azért tetszett, hogy elkerüljem a rögösödést és tökéletes legyen az őrlemény,
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz dr.Astic #72019 üzenetére
A dolog valóban fantasztikus, és nagyon tetszik is, tényleg a nagy gépek tudását hozza a kicsik világába (és azt sem zárom ki, hogy beszerzek egyet, ha a cucc nagy része rejtve maradhat). Sok gyakorlással és egy mérleggel valóban meg lehet közelíteni az eredményét, de elérni nem fogom soha, ebben biztos vagyok, ezzel az oldalával nem is volt gondom. Egyszerűen a 450 euro nagyon sok pénz, az itteni fórumozók többségének (szándékosan nem írom, hogy drága, gőzöm nincs a bekerülési költségekről, és a vele eltöltött munkaórák számáról, és nem is fontos a kívülálló számára). Ettől függetlenül egy "megjegyzések" rovat, ahová a tulaj beírhatja észrevételeit hasznos lehet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Koczó93
őstag
válasz Fixmiki #72033 üzenetére
Persze az evoban is van. Próbáld meg belőle kivenni a lemezt. Így is marad majd valamennyi pangó de ez minden iparira igaz, csak a garat miatt ebből rosszabb kiszedni. Nem most csináltam így nem emlékszek pontosan de adja magát.
1. Vedd le a 2 öntapadós pöttyöt az örlő tetején.
2. Tekerd ki a 2csavart ami alatta van és pattintsd le a kijelzőt.
3. Felül lesz 2 csavar ferdén betekerve a kidobó nyílásnál azokat is tekerd ki.
4. Ezután jön le a csőr 2csavarral ha jól emlékszem. Vedd ki a csőr és a garat közül a fém "fésűt" és kezd el össze rakni Nekem az újabb fajta f64 van aminél már kör alakú a csőr, ha a tied még a szögletes, eltérhet valamennyire. -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72011 üzenetére
Ha már szóba került, elmondhatom, hogy pár héten belül elkészülhet a (majdnem) mindent tudó dugattyús kávégép. Ami nem más, mint a Strietman nagyszűrős változata piddel, nyomásmérővel kiegészítve. A dugattyú lenyomása itt a nagy erőszükséglet miatt kézzel nem megy. A hagyományos, bevált rugós mozgatást pedig az lövi ki, hogy a dugattyút nagyobb úton kell vezetni, mint a szokásos kazános rugós karos gépeken. Ezért ebben a kávégépben, elég eredeti módon a dugattyú mozgatását egy kétkarú emelőn keresztül egy bolygóműves hajtóművel ellátott léptetőmotor végzi.
A mostani kisérleti példányon a motort kézzel vezéreljük, de ha bejön a konstrukció, és annyira jól teljesít, hogy megéri vele tovább lépni, akkor bármit tudhat, hiszen a léptető motor pont egy jól vezérelhető szerkezet.
Most úgy áll a projekt, hogy a kombinált fej elkészült és jól működik. Itt a belső emelő szelep megfelelő működése volt kritikus, hogy jól zárjon - nyisson. (Ez engedi át a vizet a felső tartályrészből a dugattyú alá, vagyis a kávépogácsára, ha indítjuk a kávé készítését, vagyis megemeljük a dugattyút.) Ha a léptető motor is tudni fogja a leckét, vagyis alacsony fordulaton is lesz elég nyomatéka, akkor nagy eséllyel működni fog a szerkezet.
Pár kép az emelő szelepes dugattyúról és a fejről, amit elég bénán hegesztéssel raktunk össze, így kissé riasztó a kinézete, de funkcionálisan azért rendben van, próbadarabnak elmegy: -
soldier2
őstag
válasz hifis50 #72037 üzenetére
A Creminánál, főleg a világos pörkölésű kávéknál gyakran belefutok abba a korlátba, hogy egy húzásra max 35g ital nyerhető (ez a Strietmannál is hasonló) ez is úgy, hogy előáztatást követően a kart felemelem, így kb 10 ml forró víz újból belép a fejbe. A dugattyú út megtervezésénél érdemes ennél lényegesen nagyobb max térfogattal tervezni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72038 üzenetére
Ez még a Quick Mill Velocénél is így van, pedig ez egy nagy gép. Egy tisztességes 30 - 30 ml-es adagot készíteni 2 csészébe ezzel sem lehet csak talán vad fellinizéssel, ami elég zavarossá teszi a kávékészítés folyamatát. Ez a nagy áttételű rugó felhúzó mechanizmus korlátja, ami a motoros mozgatásnál nyilván nincs meg. Itt akármilyen úthosszon vezethetjük a dugattyút. Lehet, túl is lőttünk a célon, annyi tartalékot tettünk etekintetben a rendszerbe, ezzel tehát remélem nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Egy videó a vízterítésről:
A tartályba kb. fél liter víz fér. A videón látható idő alatt lehet az egészet kifolyatni. Ez jóval gyorsabb a Strietmannál, itt tehát egész rövid előáztatással is tudunk kávét készíteni.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Fixmiki #72033 üzenetére
Nekem F4 Nano volt, 1 hét után eladtam, mert nem bírtam idegekkel... ezt a “mindenhová befújja a port a körtepumpa” dolgot nagyjából még ki is tudtam küszöbölni a Bluesfan által ajánlott szivacs darabkákkal, de körtepumpázás ellenére és a kis rács kiszedése után is állandó jelleggel eldugult.
Ég és föld egy ilyet és egy ( karbaőlősre átalakított ) Mazzert használni, természetesen a Mazzer javára!Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bluesfan
tag
válasz Koczó93 #72045 üzenetére
Az F4 Nano nekem egyetlen alkalommal dugult el, mikor ultra finom őrleményre állítottam még a kezdeti, próbálkozási szakaszban, azóta soha. Aztán fragola ötletét alkalmazva kicseréltem a rácsot a Mazzer Miniére, azóta pangó is alig marad benne körtepumpálás és néhány pofon után. Nekem semmi bajom az F4-gyel, az őrlemény minőségét is beleértve.
-
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #72042 üzenetére
Adja magát, hogy összepárosítsuk a gépet a Te megoldásoddal. De ez még odébb van, előbb derüljön ki, hogy működőképes ez a motoros dugattyús felállás.
-
hifis50
csendes tag
válasz weinmaker #72044 üzenetére
Kösz! Ahogy korábban is írtam, az a finommechanikai kapacitás teszi lehetővé ezeket a fejlesztéseket, ami elérhető számomra, és odafér a kötelező munkák mellé.
A Korzós Strietman cikk írásánál ugrott be ez a fejlesztési lehetőség, ahogy a cikk végén ezt ki is fejtettem. Úgyhogy ha bejön a dolog, és még finom kávékat is lehet vele produkálni, szívesen megírom a cikk folytatását, hiszen nyilván van (lesz) története és tanulsága a fejlesztésnek.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Ízlésesre sikerült a Galax alacsony profilú GeForce RTX VGA-ja
- Sorozatok
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- hcl: Panasonic TZ-100 vs. szárnyashangya
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Politika
- EAFC 24
- További aktív témák...
- Mélyen ár alatti új eredeti Női parfümök (Carolina Herrera, Dolce & Gabbana) 14990 Ft/db
- Versace Pour Homme Dylan Blue 100ml parfüm samponnal - ÚJ!
- Versace Eros 100ml Eredeti Férfi Parfüm samponnal - Új, Bontatlan állapotban. (Travel Set)
- Versace Pour Homme 100ml Eredeti Férfi Parfüm Samponnal (Travel Set) - ÚJ!
- Bontatlan, Panasonic EW-DM81 szónikus elektromos fogkefe, garanciával