-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#134335
üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész fermentált kávé dolog kb. úgy született, ahogy a fekete tea. Berohadt a zöld tea amit a kínaiak tűz fölött megszárítottak majd eladták a nyugati idiótáknak.

Az első fermentált kávék esetében is úgy gondolom az lehetett, hogy valaki nem járt el kellő gondossággal de valami érdekes jött ki belőle ezért el tudta adni.
Sok érdekes tétel van közöttük de kár, hogy mára megváltozott emiatt a kínálat. -
vendingo
veterán
válasz
Bazsee71
#134335
üzenetére
Nem akarom görgetni a story-t, nem reklamáció akart lenni, csak leírtam, hogy van ilyen is. Most is rendeltem tp-t, szóval ennyi. A lényegen nem változtat semmilyen fermentáció, a végeredmény nem volt jó. Ha sorozatosan ilyen lenne többünknél is, akkor lenne baj, de szerintem ez egy egyszeri eset volt, mert más még nem írt ilyen szituról.
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Bazsee71
#133994
üzenetére
Még a Hét Kávézót tenném hozzá helybéliként.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
Bazsee71
#133597
üzenetére
Most miért, nem logikus, hogy ha elszökik a védőgáz, pótoljuk? Nem nitrogénnel, meg vákuummal, meg fagyasztással, hanem széndioxiddal. Nem neked szól, csak párszor már leírtam de kb. pusztába kiáltott szó, kb. félévente leírom egyszer aztán a szokásos aha-aha, csend.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Bazsee71
#133590
üzenetére
Köszi. Mindig jobb, ha egy profi írja le a frankót, akibe nem érdemes beelkötni

kchris78@ jaja, de egy idő után egyre több levegő jut egyre kevesebb babra. Messze nem szív ki annyit, amennyit marketingel magáról. A minden bontás után teljes vákuumban meg nem nagyon hiszek. Naponta háromszor veszem elő a szajrét; ha vendégek vannak, többször.

-
ZeCse
csendes tag
válasz
Bazsee71
#132600
üzenetére
Valóban, a desztillált víz is csekély mértékben vezeti az áramot, na de a "Nagyon tiszta víz"
már szinte szigetelő: "A nagy tisztaságú víz vezetőképessége elérheti a 0,055 µS/cm vagy 18 MΩ értéket"
"A víz vezetőképessége
Nagyon tiszta víz - 0,055 μS/cm
Desztillált víz - 0,5 μS/cm
RO deionizált víz - 0,1-10 μS/cm
Sótlanított víz - 1-80 μS/cm
Hegyi forrásvíz - 1,0-10 μS/cm
Háztartási víz - 500-1000 μS/cm KCl (0,01mol/l) - 1,4 mS/cm Tengervíz 52 mS/cm" -
ribarszki
őstag
válasz
Bazsee71
#132068
üzenetére
Nagyon köszönöm mindekinek a kedves bíztató szavakat

Bazsee71: Külön is köszönöm, elismerés tőled. Azt látom a Gene után, hogy sokkal több infóval találkozom. Az biztos, hogy sokat kell gyakorolnom és ki kell tapasztalnom a gépet. Egyelőre 3 pörkölés után arra jutottam, hogy kicsit csökkentem a töltet mennyiségét is. De hiába a sok pörkölés a Gene gépen, ez más kávéház. Nem fogom megspórolni azt a jó pár kiló zöldet, amíg elkezdem nagyjából kitapasztalni a mennyiség, fűtőszál teljesítményt, pörkölési idő részt. És akkor hol van még a többi?

Nagyon köszönöm a könyvajánlást, és a segítséget az Artisanban. Át is állítom amiket írtál.
(A grafikont inkább csak szemléltetésként raktam be, nem a legjobban sikerült géptesztelő pöri lett
) -
válasz
Bazsee71
#131652
üzenetére
köszi a tippet és a megerősítést a székesfehérvári Szentjánosbogár speciality kávézó kapcsán
(facebook, gmaps)ma délelőtt volt szerencsém benézni egy Guatemala doppio-ra, szerintem kifogástalan volt
nem is értem hogy eddig hogy nem találtam rájuk 
szerk.: ja, novemberben nyitottak.. akkor annyira nem késtem le róluk

szerk2.: végre megnéztem, hogy hogy kell bővíteni a térképet, hozzáadtam
-
válasz
Bazsee71
#131463
üzenetére
a barna melitta papírról kis infó: határozottan sűrűbb, mint a hario v60-01 papír, magyarán jóval inkább lassítja az átfolyást maga a papír. még nem tudom, hogy ez tetszik-e, talán inkább nem, mint igen.
ízét viszont nem érzem, így azt előnynek mondanám, hogy nincs hipózva, gyors öblítés és kész is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
#131463
üzenetére
Igazából lehet bennem van a hiba, v60-on "nevelkedtem", szóval ha hajtást látok, én behajtom
Sose próbáltam, hogy csak belerakom a Cafec-es papírt hajtogatás nélkül, én a barna Melitta-t is hajtogattam... Ha utóbbit nem kell hajtogatni, akkor az előbbi is beleillik anélkül, mert kb. ugyanakkorák. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
#131428
üzenetére
"Ahogy látom az sem mindegy, hogy pont középre köpi-e a vizet, szépen be kell igazítani."
Azt hiszem írtam korábban, én kihúzom a kancsót amennyire engedi az alsó lap (szóval az ellenkező irányba, mint a víztartály van), akkor van kb. középen. De nem tudom mennyire konzisztens az aromaboy gyártása, lehet a tied kicsit máshova köp.Én se tudok igazán jó beszerzési forrást. Én innen rendeltem legutóbb: [link], de elég szép postaköltség van ha nem éred el a 100 eurót. Esetleg Roastopus lehetne hivatalos Cafec forgalmazó Mo-n és akkor nincs ilyen gond

De sokkal kevesebb origami ezzel se lesz. Ennél is be kell hajtani az alját, meg az oldalát meg belenyomkodni. Én nem próbáltam v60 papírral még, de gyanítom az is ez a két mozdulat
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
#131368
üzenetére
Trapéz Cafec-ből csak egy széria van, abból a 101 a jó méret.
"Illetve veled együtt a többi tulajt is kérdezném, hogy van-e arra valami trükk, hogy ne egy nagy kráter pislogjonx a végén a papírban?"
Mit értünk pontosan kráter alatt?
Ha olyasmi mint a jobb oldali (szóval egy sekély mélyedés inkább), akkor szerintem az nem probléma, ízben az nem okozott nekem gondot (sőt, ahogy írtam korábban tipikusan jobb ha ilyenre hagyom, mint ha belenyúlok főzés közben).
Ha olyasmi mint a bal oldali (tehát van egy relatív sík kávé ágy, és abban egy éles szélű mélyedés), akkor őrölj durvábbra. -
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#131244
üzenetére
Reggel ezt az Ugandát küldtem bele, C40 24 klikk, T92 papír, 15,5g-300g.
Nagyon komplex kávé, . Kofios beszerzés, nagyon ajánlom! Uganda MZUNGU PROJECT
-
válasz
Bazsee71
#130837
üzenetére
mondom, a saját pörihez biztosan elég lesz, azok azért nem egy liga azzal, amikkel például Cathfaern szívesen használja. eldőlt. remélem a kolléga használtja ilyen színű

-
sndrngy
csendes tag
válasz
Bazsee71
#130559
üzenetére
Szia! Mahlkönig X54-en egyadagos őrlésnél mik a tapasztalatok? Nincs sok pangó? Workflow milyen? Szemezek már vele egy ideje, kifejezetten tetszik a design, árban is jó és alapvetően pozitív review-kat olvastam róla. De úgy rémlik, hogy mikor megjelent talán több helyen is írták, hogy egyadagos őrlésre nem annyira ajánlott.
-
Tomace91
senior tag
válasz
Bazsee71
#130586
üzenetére
Nekem volt egy Anita gépem ami végülis egy Anna csak őrlővel egybeépítve és pont ahogy ribarszki idézte fragolát, az a probléma, hogy a pici bojler tetejére van rakva a hőelem és ha szétszeded a gépet látod, hogy a bejövő friss és hideg víz pont ez alatt a pont alatt ömlik be a pici bojlerbe csapolás közben és emiatt esik ennyit a PID hőmérséklet, de közben a kosárban közel sem ilyen drasztikus a dolog, szimplán a hőelem elhelyezése problémás.
-
ribarszki
őstag
válasz
Bazsee71
#130589
üzenetére
Fragola írt erről a blogjában. Idézve: "Ami a legjobban fáj ebben a gépben, hogy a PID hőelemét a bojler tetejére csavarozták. Ennél rosszabb megoldást talán el sem lehetne képzelni. Ez miatt kávéfőzés közben nagyon későn reagál a beömlő hideg vízre, amikor már szinte befejeztük a kávéfőzést. Utána teljesen külön életet él. A lenti videón jól látható. "
Mondjuk ő pont azt írja, hogy későn reagál. Jó lenne ha egy Anna tulaj jelentkezne, hogy nála mi a helyzet.
Szerk.: Valószínűleg annyi a trükk, hogy felül van a hőérzékelő. Csapolás közben elkezdi feltölteni vízzel, s felül hatalmas lesz a különbség. Mindenestre a kávét érő víz hőmérséklete ettől lehet konzisztens. Így valóban nem akkora dráma.
-
ktg3
őstag
-
brumi1024
veterán
válasz
Bazsee71
#130582
üzenetére
EAF=Espresso Aficionados Discord szerver ahol tobb gyarto is jelen van (Acaia, Option-O, de a Metesekkel is lehet itt beszelni).
SLM=Shuriken Light/Medium, Kafatekes Denis sajat kese. Tulajdonkeppen a masik opcio a 98-as terben, ami nem SSP (vagy mar Mizen), kevesbe veletlenszeru elnevezesekkel.
-
ktg3
őstag
válasz
Bazsee71
#130559
üzenetére
Itt látom hogy van PID-del és PID nélkül. Előbbi 7-750 utóbbi csak 4-450EUR. Előbbi elég nehezen fér be 1K alá csomagban?
Gaggia classic hasonlóan ez a 4-500EUR kategória.
Azt írod, hogy később érdemes lehet utóbbira átállni. Nem jobb akkor már azzal kezdeni?Mahlkönig X54 --> Ez brutál jól néz ki. Nem overkill ez egy kicsit?

Egy Fellow Opus jellegű valami esetleg?mod.:
#130568 ribarszki:
Svájc.Annak utánanéztél, hogy egy ilyen gép bemelegedési ideje 25-30 perc?
Jó pont . Mindegyik ilyen jellegű gépre igaz?
Asszonynak szerintem fekszenek az ilyen szeánsz jellegű dolgok. Kérdés, hogy a gyerekek hagyják e... -
brumi1024
veterán
válasz
Bazsee71
#130564
üzenetére
EAF-en vannak mar paran, akik megkaptak. P100-hoz kepest van nemi elorelepes kenyelem teren (nem egetrengeto), illetve a valos kepek alapjan megsem akkora batar, mint elsore tunt. Erdekesebb viszont az uj 98/102 Mizen, ugy tunik az SLM-hez hasonlo iranyba mentek el vele, joval megbocsajtobb, mint egy SSP HU presszora. Filterre hatarozottan jobbnak talaltak a HU-nal, de nem Brew szint. 98/102 kozt nagy kulonbseg nincs elvileg, 102 blind, szoval valamivel kevesebb kave marad bent, viszont hatrany, hogy ha nem 98-as kessel keri valaki a 01-et, akkor a 98-as tartot kulon meg kell venni.
-
válasz
Bazsee71
#130564
üzenetére
itt van róla némi infó, ez alapján nem ugyanaz:
https://www.home-barista.com/grinders/mahlkonig-x54-burrs-into-baratza-vario-forte-t79368.html -
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#130561
üzenetére
X54-re gondoltam, bocsi. DF64V-t vettél? Arról lemaradtam. Lagom 01 102 mm-es Mizen, ami nem kicsit izélget, hogy heló
Meg van bent backekitben egy Metim is, bár még nincs kifizetve, de azért egyre inkább tisztul a projekt és a kezdeti félelmeim talán már alaptalanok. -
#31639808
törölt tag
válasz
Bazsee71
#130523
üzenetére
Tegyük már tisztába ezt a savazást, mert már évek óta ezt hallom. Kit savaztam és hogyan?
Egyébként könyörgöm, miért kellene nekem bármelyik pörkölőt is szeretnem és dédelgetnem.
A te céged egy szimpla konkurrens cég a számunkra.
Semmi több. Vásároltok tőlünk zacsikat, merg eszközöket. Ezt köszönjük, de gondolom azért teszitek, mert jó az ára.
Egyszer kiborultam, hogy szegeden mindenbe belekötött a hatóság, máshol meg mindent elnéznek.
Ennyi történt. Ez savazás?
Te hányszor áltál ki az AVX-ért ezen a helyen? Olvass vissza. Írd be, hogy AVX.
Én hányszor írtam a FB oldalatokra?
Segítek: soha.
Ugyanezt kell tenni és akkor nincs gond.
Én üzletember vagyok és nem a gyerekes érzelmek vezérelnek.
Te is húzhatnál végre egy vonalat és túl léphetnél a gyerekes sértődöttségen.
Isten tudja hány éves baromságokat hoztok fel újra, meg újra.
Írj egy olyat, ami max 2 éve történt.
Jah olyan nincs.
Majd 20 év múlva is azt kell olvasnom, hogy az a csúnya AVX Covid időszak alatt berakott egy fotót egy csajról 1 napra, aki mindenféle védő felszerelés nélkül rakosgatta a kávékat a zacsiba. Ha ez a bűnöm, akkor ez elég gáz. -
#31639808
törölt tag
válasz
Bazsee71
#130290
üzenetére
Én 65 évesen már nem fogok sokat változni.
Szívesen ajánlanám a cégedet is valakinek, de a kávén kívül ha jól tudom semmi más sincs.
Egy jó tanács: soha ne vigyél érzelmeket az üzletbe.
Még túl fiatal vagy, de ha felét átéled annak, amit én 42 év alatt, akkor abban jól meg lehet edződni.
A jó isten tudja hány konkurrens céget alapítottak a volt alkalmazottaim.
Haragudnom kellene rá? Minek?
Részemről ennyi.
Tényleg kellene egy vonalat meghúzni és kitörölni ezt a sok ide nem illő beírást.
Nem miattam, hanem mások miatt.
Én kérek elnézést. -
#31639808
törölt tag
válasz
Bazsee71
#130285
üzenetére
OK, de ezzel mi a gond? Egy vásárló nem szokott azzal dicsekedni, hogy hol vásárolja a kávéit.
Minden épeszű kereskedő azt mondaná, hogy próbálja ki a saját kávéit is. Majd ő eldönti, hogy neki melyik a jobb.
Nem kell mindenbe belelátni hülyeségeket.
Mi folyamatosan a vevőknek azt mondjuk, hogy nézzék az ár/érték arányt. Egy kávézóban nem mindegy, hogy mennyiért veszik a kávékat. -
#31639808
törölt tag
válasz
Bazsee71
#130282
üzenetére
Nem lehetne egyszer egy vonalat meghúzni.
Én idejöttem, mert ami itt ment az sok embernél rendesen kiverte volna a biztosítékot. Csak itt tudok válaszolni a sérelmekre, de én már nem szeretnék ezen rugózni. Minimum 100-szor annyit bántották a cégünket, mint más helyen bárkit.
Ennyi.
Tényleg nem lehet megunni?
Az elmúlt 1 évben tuti senki sem tudna beidézni senki semmit.
Itt meg be kell írni, hogy AVX.
Ha a te céged ennyire bántották volna, nem tudom mit tettél volna? Komplett üldözésbe kezdtél, mert a tesztelésen nem írtuk be, hogy médium. Egyébként minden kávé az volt.
Pár éve volt egy fotó, hogy egy hölgy hosszú hajjal, kesztyű nélkül válogatta a kávékat pont a covid idején. Ha ez nálunk történt volna, gondolom sorozatos feljelentgetések jöttek volna. Megbeszéltük és töröltük. Az egy zárt fórum.
Idejöttem. Beszélje ki mindenki ami csak bántja és szerintem végre el kellene felejteni a múltat, pedig nekem már csak az van.
Nekem már nincs jövőm, csak múltam. -
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Bazsee71
#130278
üzenetére
Igazából a "vékonyság" nagjyából hasonlított a kávézóban ivotthoz, azzal nem volt problémám, viszont a gyümis íz (tudom, kávéfüggő is) elmaradt és utóízben picit kesernyés volt (de nem rossz kesernye, olyan "classic" kávé keserűség).
Nagyon szépen köszönöm, ha segítetek beállítani az alapreceptet, eléggé ráfüggtem a témára
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#129915
üzenetére
Filterre nekem budget vonalon IKEA Ivrig a választásom, de szeretem a Loveramics Brewers szériából a Sweet és a Floral verziókat. Nuttyban jól lehet forgatni az öblösség miatt, de nekem az is nagyon tartja a hőt. Presszózni még pont elmegy, de a Sweet és a Floral mindenre alkalmasak. Ja, most nézem van 3 méret belőle, nekem 150 ml-esek vannak. Plusz, ahogy írod is: klasszik kapu vonal, nekem abból a 150 ml-es Loveramics Flat White szintén bevált, ebben már jól forgatható a 60-70 grammos vonal is.
-
dis236
csendes tag
-
tomiie6
csendes tag
válasz
Bazsee71
#129722
üzenetére
Ez lehet akkor esetleg az eltérő hőképződés miatt? Amit linkeltem írást, abban ez merült még fel, hogy lehetnek akár őrlőspecifikusak a tapasztalatok, és bár lényegében ugyanaz a disztribúció előállítható fordulat- és finomságállítással is, de az őrlemény hőmérséklete értelemszerűen eltérő lesz a két esetben, és a géptől magától is függhet, hogy ez a hőmérséklet hogyan alakul.
Ez a következtetés végülis nem is lenne meglepő, mert létező dolog a fagyasztott kávé őrlése is. Nem tudom, arra vannak-e tesztek, hogy olyankor a hőmérséklet lesz csak más, vagy a fagyasztás befolyással van a disztribúcióra is, de érdekes téma, az biztos. -
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#129708
üzenetére
Akkor én lehet azt választanám, valamelyik SSP késsel. Brew nagyon ritkán korlátoz engem a presszózásban, szóval én továbbra is amellett tenném le a voksomat, de én a ronda kávékat is örömmel fogyasztom, szépet meg nem is nagyon tudtam még vele összehozni filter pörikből
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#129482
üzenetére
Én is ezekre tippentem, köszi. Megpróbálok kérni majd belőle ahol kiemelkedően ízlett a kávé. Ki kell szűrjem ezt végre.
qvik27
Finom a kávé a Flow-ban, de nem nagyon kószálok arrafelé. De ez a víz kérés jó ötlet.
Nekem csak egy tuning Silviám van egy Majorral.
Nyilván nem azonos kaliber egy Silvia a manapság használatos mindenre képes szupermasinákkal de eddig nem êreztem kényszert arra, hogy lecseréljem a csajt.
Jolida
Az túl kézenfekvő volna. A kávé maga nyilván nagyon sokat számít, de azon túl nem hiszem. Kávézó és kávézó közt is van különbség. De engem nem nyugtat meg ha valahol gyengébb kávét iszom mint otthon.
Az a kérdés, hogy a jobbak vagy igazán kivételesek mitől azok.RetepNyarab
Biztos sokat számítanak a brutálprofi gépek meg a rutin ha lelkesen csinálják, de én hiszem, hogy van még valami.
A kimaxolásról egyébként egy ideje leszoktam. Ha egyszer egy beállítás ízlik, nem kísérletezek tovább az érzékszerveimre hallgatva, hogy hátha így vagy úgy jobb lesz mert többnyire nem lesz jobb csak a kávét pocsékolom. Az a pillanatnyi boldogság amikor elvétve tényleg sikerül valami remekmúvet alkotni, nem éri meg.
De ha tudnám, hogy az általam érzékelt különbség leküzdhető akkor biztos vennék pár kiló jobb fajta kávét és addig nyomnám amíg ki nem derül mi a hiba. -
-
válasz
Bazsee71
#129191
üzenetére
nyilván a kávé a lényeg

nézd, én végtelenül elégedett vagyok azzal, amit itthon iszunk, tehát a gene megüti a szintet. évek óta outsiderként figyelem az egész kávés témát emiatt, ez nem lenne így, ha középvacak végeredményt adna. de, én nem a szélsőségre célzok vele (legvilágosabb, legérzékenyebb, legsavasabb filter), szerintem az szenvedés, nem hatékony és pláne, ha ilyen céljaim lennének, más eszközt választanék hozzá.
-
válasz
Bazsee71
#129187
üzenetére
te is tudod, hogy ez nem így működik. néha nekem is elsül a kezem vele. legközelebb ugyanúgy csinálom és más lesz kicsit. őrültség lenne oda célozni, mert tele lennél alulpörkölt kávékkal (ha picit tovább megy, attól még jó lesz, de ha hamarabb állsz meg... szívás).
-
válasz
Bazsee71
#128416
üzenetére
hát, én nem akarok renitenskedni, de a travellernél sokkal jobban használható daráló a k6:
- nem pattog ki belőle semmi, hibátlanul megoldották a zárást és a kar leemelését
- nem kell rá emiatt ilyen utólag taknyolt szilikonos fedőtuning
- az állítómechnika is kényelmesebb, jobbfogalmam sincs, hogy a kinu classic milyen, de ez részemről nem szépségverseny. a k6 jobb daráló.
-
brumi1024
veterán
válasz
Bazsee71
#127737
üzenetére
Igy nehany jobban sikerult shot utan jelentosen tisztabb, de ezzel egyutt kevesbe megbocsajto, mint a kis Monolith Flat. A Flat hajlamos volt mindenre rahuzni egy tompabb, edes izt, tobb testtel, na hat ez nem, egyertelmuen megmutatja, ha nem megfelelo az orlemeny.
Erdekes amugy, hogy bejaratas utan (5 kg) kifejezetten sokat mozdult a nulla pont.
Workflowban mar-mar komikus mennyivel kenyelmesebb a P100, sokkal gyorsabb, nem feltetlen igenyli az RDT-t, es nincs kis chute leszedes, pocogtetes, sepregetes.
-
rastacsz
tag
válasz
Bazsee71
#127247
üzenetére
A dupla bőrjakóért jár a bünti

Aszondja: "egy 1972-es Faema Ariete gép kíséretében, amit maga Frasi szedett szét és hangolt át a saját kávéjához ideális működésre" mestermérnökúr!
"kávéi a világ legjobb kávétermő területeiről, ökológiai gazdálkodásokból érkeznek Veronába" huhh, szr termőhelyről nem nagyon jön le kávé sem, ahogy egyéb dolog sem terem, viszont mindig minden kávé a világ legjobbabb helyeiről származik, legyen az csíbó, vagy bármi... Aztán mégis a specialty, single origin arcul csapja ízben ezeket a mixeket...
"Kávéja kuriózuma, hogy nem savas (és természetesen nem azért, mert lúgosítaná), így akár még refluxos emberek is bátran fogyaszthatják." hujj, ezt a savas dolgot egy mondatban elintézni, meredek...
Az egész cikk a bullshit bingo példája
A klasszik olaszos kávéknál az a jó, hogy ha pörkölt datolyamagból készül, akkor sem mondod meg rólaMindazonáltal én is fogyasztok alkalmanként cicsíliai, "olajfával fűtött pörkölőn" , vagy észak-olasz kávét, de azok köré nincs
bullshitlegenda marketingelve... -
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#127015
üzenetére
Igen, a régi szép idők! Nyomta mindenki a mantrát grammok, másodpercek, nyomás stb. vonalon, aki csinált egy allonget arra mentek a grimaszok, mi ez az elbaltázott eszpresszo, az ilyet kiöntöm, meg se iszom
Igaz, azok a kávék egyáltalán nem is voltak alkalmasak bármilyen más elkészítési módra a "tankönyvi" presszón kívül. Kedvenc hivtitám volt még régen a risztretto recept: egy korábban megállított eszpresszó vagy egy finomabb őrleménnyel készülő recept. Most meg húzzuk itt a 3 bar max nyomásos, 18-60g kávékat és örülünk, hogy nem kell lekanalazni róla a keserű fúj fúj cremát. Igaz, pár éve még attól voltunk oltári büszkék az elkészült kávéra, ha a crema megtartotta a komplett Korona cukorgyár napi termelését. Szóval változnak az időt, én örülök, hogy ez a hobbi is ilyen óriási minőségi fejlődésen ment keresztül egy évtized alatt. -
kmarci25
veterán
válasz
Bazsee71
#126980
üzenetére
Hát sajnos tényleg nem... De azért köszi, ha legközelebb arra járunk, megnézzük.
Zebegényben egyébként érdemes a Füstölgő Sarok elnevezésű helyet megnézni, igazi BBQ-t készítenek (pulled pork, marhaszegy, oldalas). Nem olcsó, de cserébe nagyon finom. Utána jól esett volna egy finom kávé. Helyette rövid séta, aztán itthon főztem magunknak.
-
válasz
Bazsee71
#126959
üzenetére
#86744 Bazsee71 qvik27 #86739
Új
Válasz
2019-11-01 19:35:08
Bazsee71
őstag
Az biztos, hogy így jó, illetve másoknál is így hozta az elvártakat. Nekem kicsit olyan ez, hogy ha már elrontottuk, akkor nem bug, hanem feature. :U
Más: anno próbáltam fej-fej mellett az IMS Superfinet és a Renekát, nekem ízben nem egyezett a kettő. -
-
WiZARD
veterán
válasz
Bazsee71
#126129
üzenetére
Pedig a BWT kifejezetten kávégépekhez ajánlja, ezt évek óta nem értem...

Kéne itthonra valami jó+kényelmes víz megoldás, de jó kérdés, hogy mi lenne az.
(azt leírni se merem, hogy mit használok itthon kávéra)
Vagy ott van aliexpressről 30ezerért az a home desztilláló amit itthon 50 körül árulnak. Hamar behozza az árát a bolti vizekhez képest és még rakás műanyag szemetet se termelünk.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

.


már szinte szigetelő: "A nagy tisztaságú víz vezetőképessége elérheti a 0,055 µS/cm vagy 18 MΩ értéket"

)






