-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Libretom
aktív tag
válasz
Bazsee71
#74236
üzenetére
Igen, értem, a kotyogó forralja a vizet, utána megy rá a kávéra, nyilván közel száz fokon, gondolom. Azért az mégis elgondolkodtató, hogy Yazoo1 74230 hsz-e szerint 93 fokon volt savanyú nála egy kávé. Én nem tudom nálam hány fokos volt a víz, még nincs mérőeszközöm erre.
Vélhetően valóban pörkölési gondot mutathat, ha egy alapvetően édes jellegű kávé határozottan savanyú lesz, akár 90, akár 93 fokon.
Mindegy, nem akarom túlragozni, ha egy kipróbált rendszeren mutatta volna ezt a Santos, akkor azt hiszem visszaküldtem volna, de nem vagyok biztos a dolgomban.
Kösz a tanácsokat!
-
Deer76
aktív tag
válasz
Bazsee71
#74207
üzenetére
Köszi, ismerem őket, de nem tudom van-e brikkába való kávéjuk.
Közben rendeltem Indiai Monsooned Malabart a Kapuczínertől. (Tőlük legutóbb Indonéz Gayot ittam és amit most: Mexikói Chiapas Tapachula. Ezeket ismeritek?)
Libretom: én még nem ittam savanyú Brazil Santost (több pörkölőből is volt), sőt egyik legjobban bevált kávé, mivel kesernyés se nagyon lesz (sima kotyogó ill. brikka).
-
Libretom
aktív tag
válasz
Bazsee71
#74209
üzenetére
Kapucziner. A tamperolás (Tadamm) alapos és szerintem egyenletes volt, (asszem a lefolyás is erre utal) persze a Delonghinál ki tudja.. Majd próbálkozom még, csak nem nagyon tudom mivel. Tudom, az én Gaggia Gran Style-om biztos messze nem etalon, de ha a tömeg és a lefolyás okés, meg nyomásnövelő sincs már, akkor elvileg csak ki kéne jönni vmi jó (jobb) eredménynek.
-
Petyuska111
tag
válasz
Bazsee71
#74120
üzenetére
Nem. Csináltak egy hordozható kézi gépet alapvetően őrölt kávéhoz, aztán valaki rájött, hogy Nespresso kapszulával is müxik, csak ki kell lyukasztani 3 ponton az alját. Így most már mellékelnek egy lyukasztót is. És kapszula használatára - tetszik, nem tetszik - elég nagy az igény. De nem kötelező kapszulával használni, mehet bele Jamaica Blue Mountain őrölt kávé, vagy ami éppen van otthon:-) Kapszulából meg Colonna például, az még talán itt is elfogadott (megtűrt?). A lyukasztás kb. 2 másodperc. A lényeg nem ez, hanem az, hogy nagyságrendekkel jobb kávét csinál, mint az istenített Brikka vagy az Aeropress, és azokkal ellentétben valódi eszpresszót, valódi cremával. Utazáshoz, telekre, hegymászóknak, stb. Vagy otthonra is, ha nincs már hely a pulton.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
#74120
üzenetére
Hát nem tudom... így a videók alapján ez egy 3 dekás műanyag valami, aminek az aljába berakod a kávét, a tetejébe a forró vizet, amit a tetejébe épített bicikli pumpával (pumpálásonként!!!) áttolsz a pogácsán. Ennek a kütyünek is biztos megvan a maga helye és szerepe, de én az alábbi jelzőket azért kicsit erősnek tartom:
"brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam"
"valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni"
Ok, hogy nem a hardcore (sznob) felhasználók a célközönség, de azért azt amit ezzel a kütyüvel összepumpál az ember, azt ne nevezzük már espressonak, meg valódi cremának, meg jobbnak mint amit bármelyik asztali gép produkál na...

-
Rush77
aktív tag
válasz
Bazsee71
#74078
üzenetére
Köszi.
Már most is érezhető a különbség, hogy kezdem eltalálni a beállítást.
A catlerhez képest semmi rögösödés illetve ránézésre sokkal egyenletesebb a szemcse méret.
Nem mellesleg a catlerhez képest ez néma illetve a feleségem megjegyezte, hogy nem keserű semennyire a kávé. -
Rush77
aktív tag
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71
#74018
üzenetére
az újabb san marco jó eséllyel pontos, a régik szarabbak, enyém is valami 2 századon belül volt
Rush77: ezt tényleg ki kell fogni, mi Bazsee-val jókor voltunk jó helyen, így relatív elég olcsón megúsztuk a presszó és filter őrlő kérdést, mindenesetre egy sj-vel és egy minivel is lehet jó kávét főzni, csak írtuk, hogy hasonló áron lehet ilyen is
-
válasz
Bazsee71
#74018
üzenetére
lehet, hogy rosszul tudom, de a zm kést csak berakod az sm-be és kész, nem? a k30 késhez viszont a késtartót is át kell alakítani, azt senki sem tudja megcsinálni, aki nem azt mondja, hogy "igen, én megcsinálom neked". (de nem a heycafé ellen beszélek, az is remek megoldás, én is akartam egyet, csak valaki elorozta
) -
-
Frogz
csendes tag
válasz
Bazsee71
#73930
üzenetére
Bazsee & Soldier: köszönöm a válaszokat, én is erre emlékeztem a készülék tulajdonságai kapcsán, de vissza is olvastam az ehhez tartozó fórum bejegyzéseket.
Szerviz ügyben azt remélem, talán mdav kolléga lát benne valami szakmai kihívást, és segítségemre lesz, ha nagyon megáll valami benne.
Átnézés: na ez necces kérdés, mert oda-vissza több mint 700 km, és minimum 7 óra lenne, annyit még nem ér.
De azért nyugtassatok meg, hogy lehet adagonként is etetni kávéval?!
A képek tényleg nem túl élesek, igényesek, de a jófogáson tipikusan ez a többségi színvonal. Nekem a környezet sem a leg bizalomgerjesztőbb, de az igen, hogy látszólag "volt gazdája" a készüléknek, nem valami lomis cucc. -
prandris
tag
válasz
Bazsee71
#73938
üzenetére
Ezt kérdeztem màr én is itt korábban, hogy hogy lehet melegebb a fej. Csak találgatni tudok, hogy a fűtőszál formája/elhelyezkedése miatt, lehet túl közel van a fejhez, az egész be van bugyolálva és egy majdnem zárt dobozban van. A pid tartja a hőmérsékletet ahol méri, kapcsolgatja az ssr-t, de a fej emiatt elképzelhető hogy több hőt vesz át. A pid jól mér már le lett ellenőrizve, de már ki is lett cserélve egy eredeti japán rkc cb100-ra. Ugyanaz a probléma. Ha nem szellőzik a gaggia akkor a fej forróbb mint a bojler. A gépet nordaval használom kétlem hogy vízköves.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Bazsee71
#73938
üzenetére
Pont ugyanez jutott eszembe...
Nekem jelenleg stabil 13 fok a kulonbseg a bojler javara, sosem mertem mennyinek kene lennie... Csak azon csodalkozok, hogy a pidet nagyon fel kell csavarjam, hogy vilagosabb poribol ertekelheto kave legyen.
Azt ugye hozza kell tenni, hogy ez a faema fej gaggia alubojlerrel, kisebb a fej felulete ahol a bojlerrel erintkezik.
-
válasz
Bazsee71
#73938
üzenetére
gondolom a gyári bojlernél volt, ahol külső fűtőszál van. ha például atom vízköves a gép, el tudom képzelni, hogy az alu és a fej forró, de a víz a bojlerben mégsem forró annyira (kifele adja le a hőt jobban). kazáncserénél meg belső lett a fűtőszál, meg eleinte nem volt vízköves.
-
#91073280
törölt tag
válasz
Bazsee71
#73907
üzenetére
"Elég megtévesztő tölcsért javasolni valakinek, mikor láthatóan presszóra utazik." Igen? Szerintem meg eléggé kibaszás ilyen féladagos cuccra rábeszélni.
Bár mindenből ki lehet hozni a maximumot, csak az arányokon múlik. Ha elég 20ml eszpresszó, jó is lehet. Jó drága. De legalább meg lehet inni. Tejjel. Még instant kávét ajánlanék, kb. egy szinten van.
-
-
Libretom
aktív tag
válasz
Bazsee71
#73899
üzenetére
Bocs a nyilvánvalóan laikus kérdésért: 2500 és 15000 között találtam tampereket. Nyilvánvaló, hogy a jó tömörítés nagyon lényeges. A méret persze (itt)nagyon fontos, de mitől jó, vagy rossz egy tamper? Tömeg, anyag, nyél kiképzés? Látszólag sok egyforma van, nagy árkülönbséggel...
-
Johnny70
tag
-
Lefty
addikt
válasz
Bazsee71
#73736
üzenetére
Na visszatérve erre a témára. Végül nem próbáltam ki a helyet Fehérváron, helyette sokkal jobbat találtam szerintem. A keszthelyi vasútállomáson találtam egy tök jó helyet teljesen véletlen. BoomBike a neve, mivel nem ajánlotta senki, így feltételezem, hogy másnak is hasznos lehet az információ, aki Keszthely környéken tartózkodik a jövőben. A kávé után egy picit beszélgettem a sráccal, 3 hónapja nyitottak, saját pörkölésű blendjeik vannak, egy közepes brazil és egy etióp sidamo. A képen a presszó az a brazil, egészen rendben volt. Az etiópból pedig hoztam haza, meglátjuk mit tudok kihozni belőle. Saját készítésű péksütemények is vannak, a design is nagyon rendben van. Amit nem tudok egyelőre hova tenni az az, hogy miért a vasútállomáson van. @boombikecoffee
-
gytam65
újonc
válasz
Bazsee71
#73235
üzenetére
Kapuczinertől is ilyen szelepes zacskóban rendeltem most a kávét. Tapasztalta valaki, hogy mostanában gond lenne vele? Nekem 2-ből 2x felbontás után nem lehet visszazárni. A villámzár nem nyílik, hanem elenged az egyik fele mintha nem lenne jól ragasztva a zacskóhoz.
-
WiZARD
veterán
válasz
Bazsee71
#73240
üzenetére
A kávézóban én se varázslok, őrlök, mérlegelek, tamperelés, és mehet. Igaz csak 1 kávé van egyszerre, de az stabilan hozza azt amit elvárok. GC mellett otthon próbálhattam bármit, és nem nagyon lett ilyen.
(Ha a cél időhöz képest túl gyorsan/lassan jön le a kávé, akkor kuka és jöhet az örlő állítás)LM mellé még kéne egy naked kar, érdekelne, hogy ott is látni-e különbséget GC után.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71
#73235
üzenetére
1 hónapja hoztam Szekszárdról etiópot (Dimtu Tero, natural), 9-10 naposan bontottam, a 3. napra már nálam is üres volt. Elfogyott, mert nem volt rossz, de már minden izgalmat és jellegzetességet nélkülözött. Pedig ilyenkor arra is figyelek, hogy úgy merem ki a zacskóból a kávét, nem borogatom.
-
Lefty
addikt
-
#91073280
törölt tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71
#73084
üzenetére
Mostanában Cupping brewer-rel filterezek. Finomabbakat csinálok vele, mint a Kalitával, bár nem olyan tiszta az ital, néha átszűröm még V60-nal. Csak egy jó daráló és 100 fokos víz kell hozzá.
20/330-tól már nagyon jól használható, de 15/250-nel is jó. -
zolnagy
őstag
-
válasz
Bazsee71
#73027
üzenetére
😂
Ahha! Igy mar mas!
A kincstari magabiztossag az persze aranyat er, mint tudjuk, persze bizonyos korulmenyek kozott...
Lehet, h mar 74-et is olvastam.
No de ha mar igy, akkor kerdezem, hogy a tudomany allasa szerint a kave maga, vagy a gep markaja hatarozza meg inkabb a szukseges orlesfinomsagot meghatarozott szuroatmero es nyomas mellett? -
válasz
Bazsee71
#73019
üzenetére
"Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve..."
Szerintem Németh János nem csak jó érzésű, hanem kifejezetten korrekt és profi is. Ha azt kéred, megőrli. Valszeg felteszi, hogy tudod, mit csinálsz.
Epként nyomásfokozós kar nem érzékeny annyira az őrlemény finomságára, ahogy ezt sokan írják is.
Ha meg nem akarod, hogy hamar megdögöljön, tedd be a fagyóba - az őrleményre is ugyanolyan hatással van, mint a szemes kávéra. (Persze tudjuk, hogy az őröl jóval gyorsabban döglik, mint a szemes.) -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71
#72925
üzenetére
Megcélzott egy szűk közönséget, amivel tud azonosulni. Ebbe belefér a zablé is. Nincs ezzel semmi baj, én is olyanra formálnám a vállalkozásomat, amit magam is el tudok fogadni. pl. én sem vállalok pidet G. Evoba, pedig pénzt keresnék vele, stb.
Hogy majd megél-e ebből a szűk rétegből, az majd kiderül. Lehet Bp.en nem is olyan szűk ez a réteg.
Az biztos, hogy az angol nyelven posztolt magyar nyelvű étlappal nem engem célzott meg, hanem akik ezt menőnek tartják. A minőség biztosan stabilan jó lesz. Szerintem jól fog menni, van erre közönség Budapesten és ott vannak a turisták is. -
adp
őstag
válasz
Bazsee71
#72925
üzenetére
ezzel nem is kell mert nyilvan ironikus celzattal irtam.
ez a peldad megint nem jo mivel ez egy speciality kavezo a neveben is benne van, a kavezoban kavet adnak, es nehogymar mas dontse el en hogy szeretem, azokat sem ertem ahol nem adnak cukrot meg tejet mert az hulyeseg, majd a vendeg lesz szives eldonteni hogy o hogyan szereti.
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#72914
üzenetére
Fragolától szerettem volna megvenni a Royal-t, de sajnos akárhogy matekoltunk, nem fér be

(#72917) fragola.6035: első körben levásárlás, de aztán felajánlották, hogy visszaadják az árát. Ez a része korrekt, nem panaszkodom. A Royal-t mutogattam tegnap a főnöknek, mondtam, hogy ennél feljebb nem nagyon van, tetszett neki is, de a k***va konyhapulton csak 53 cm hely van felfelé, szóval a Royal-t csak betolni tudnánk, a bab nem férne be.
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71
#72914
üzenetére
azert ez a pelda kozel nem ugyanolyan. sot full az ellentete ennek. a kapucino az gyarilag tejbol van, nem holmi lotaplalekbol, a pizza meg teszta sajt meg paradicsomszosz gyarilag...
egy tejet tartani a hutoben egy KAVEZOBAN!! annak aki kapucsinot akar inni eredetit nem kamut, sztem kicsit eletszerubb mint autentikus pizzzeriaba kecsapot.
Ha valaminek az a neve hogy speciality kavezo akkor az legyen kavezo ne vegan nem mondom ki mi. Ettol fuggetlen en nem iszom egyiket sem, csak sztem ultra ciki ez az angol majmolas meg az only zabtej style -
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71
#72394
üzenetére
Még mindig eladó a Gene, annyiban változott a helyzet, hogy Kinu M47-et, Commandante C40 MK3-at, esetleg Lido E/ET-t beszámítok.
-
-
válasz
Bazsee71
#72529
üzenetére
én azért elsősorban djboris kommentjeire gondolok, nem a kávézóra, ami most nyitott. itt a tejes példát azért emeltem ki, mert ellentmondásos azzal, amilyen elánnal "csak a specialty" megy djboris kommentjeiben.
a kávézó lehet (valószínű), hogy tök szuper és eleve semmi bajom azzal, ami a hitvallásuk, amire létrejött.
paramparya: na, pontosan ez a nagyképű, fellengzős szöveg az, ami miatt valóban felhúzom magam. hogy ha valaki nem pontosan úgy gondolja, ahogy a témába berobbant xy, akkor az nyilván fosmelós kávéra képes és csókolom.
-
válasz
Bazsee71
#72527
üzenetére
miért rosszmájúság, ha qrvára zavar, ha valaki nem kevés magabiztossággal folyamatosan azt kommunikálja, hogy egyféle út a helyes, egyféle abszolút minőség létezik, az elmúlt 100 évben mindenki tök hülye volt stb.? engem tökre nem zavar, hogy van egy új hipszter kávézó és próbálják a maximumot adni, ahogy a "specialty mozgalom" sem, csak közben ne sajátítsanak ki maguknak semmit.
és elméletileg sem stimmel, mert, ha valaki a kávégyümölcsöt akarja adni a maga teljességében, akkor miért a pörkölt magján átfolyatott vízzel demózza? a kávé egy ital, millió módon készíthető, az pedig irányzattól függetlenül elvárható, hogy a lehető legjobb alapanyagból dolgozzanak, bármit is csinálnak vele aztán.
de tényleg, most akkor a rare steak vagy a libacomb a "helyes" módja a húsnak, a "maximális minőség"?
-
WiZARD
veterán
válasz
Bazsee71
#72430
üzenetére
Régóta érdekel ez a titok, mindig úgy éreztem, hogy otthon sose érem el azt a szintet, mint amit kávézóba kapok. Dehát nehéz volt összehasonlítani, emlékezetből, más kávéval, stb.
Néha már azt hittem, hogy itthon is jó, de aztán mindig ittam jobbat máshol. 1-1 nagyobb változtatásnál, vagy pl amikor az őrlők meglettek, akkor megint elhittem hogy itthon már egész jó, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy még mindig nem tökéletes.Győr, Bécsi kapu tér 4.
Jövőhét második fele a terv, ha addigra összeáll minden
-
válasz
Bazsee71
#70889
üzenetére
ezt előszedném, mert nézegettem a vera összetételét:
"Gyógyszertárban lehet venni magnézium-szulfátot (keserűsó), abból 10g-ot oldasz 2 dl desztvízben, ezt adagolva pedig g-onként 5 mg/l-rel növeled az adott víz Mg-tartalmát. Az optimumot 150 környékére mondják. Norda ideális alap, mert a puffere (talán CAOH) az optimális (Colonna, BH szerint) tartományban van. Az biztos, hogy 300 mg/l-nél már érezhetően nyomta el az édesség a savakat/ízeket, de pl. laikus barátomnak az jött be igazán."
tehát, ha jól értem, 150 mg/l magnézium koncentráció az elnök, és minél több a magnézium, annál édesebb lesz a kofi? csak mert a verában 12,6 mg/l van.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Bazsee71
#72380
üzenetére
Igen, a robbantott ábra szerint egy - a gőzcsőnél is használatos - O gyűrű van ott. Haszna szerintem sincs...
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Battlefield 6
- World of Tanks - MMO
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Anime filmek és sorozatok
- Nintendo Switch 2
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- ASUS routerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva A-Data 650W
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T2000 32GB 512GB 15.6" 1év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Biztosan nem a kávéval van gond.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)








