-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #85151 üzenetére
Aki megbaratkozott a karos gepek mukodesevel/hohaztartasaval es hasznalta (nem egyszer kiprobalta, vagy latott rola egy videot), az mind szerette. Sok ilyen emberrel talalkozom :-). Az, h egy display tizedfokra beallithato pid erteket szuggeral vagy egy gep egymastol nagyon jol elkulonitheto homersekleti tartomanyokban uzemeltetheto, az az eddigi tapasztalataim szerint a mindegy kategoria. Tudom, h ezzel sokan szivesen vitatkoznak :-). Van 2 atgondoltan pid-elt gepem is. A takaritasra megvannak a fogasok, keresem a videot...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz soldier2 #85206 üzenetére
A tapasztalatok és a mérések azt mutatják, hogy a harmadik előmelegítés után sokkal stabilabb. Eléri a maximum hőmérsékletét és alig esik a csapolás alatt. Ha forrásban lévő vízzel csinálod a melegítést akkor ez olyan 94-95 fokot eredményez kb. Nem tudod jobban felmelegíteni. Hőfok szabályzós kannával lehet utána játszani vele. Nyilván ez inkább egy-egy kávéra van kitalálva nem a vendégsereg kávéztatására, de akár sorozatban is lehet húzni a kávékat mint ahogy Balázs is mesélte és Gábor is szép kis kupacot pumpált ki a videóban.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz soldier2 #85334 üzenetére
Alapvetően semmi gond nincs a rézzel csak én vagyok szuperfinnyás Én mindig éreztem egy kis fémes ízt a gépen átment tiszta vízben de így orvosi ezüstbevonattal sokkal kevésbé érzem ezt. Ráadásul egyedül ezzel az anyaggal vállalták a bonyolult formájú alkatrészek és a bojler bevonatának elkészítését.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz soldier2 #85357 üzenetére
Azt kell mondjam, érdekes. Kétszer kipróbáltam, egyszer egy kisszériás tengerentúli, alapból kiegyensúlyozott blenddel, egyszer pedig teljesen kommersz bolti kávéval.
Mindkét esetben észrevehetően más, aromásabb, édesebb lett az eredmény mint alapból. Kicsit az újramelegített kenyérre emlékeztet a jelenség, ami egy fokkal ehetőbbé teszi a másnapos pékárút, de csak néhány percre.
Nem macerás amúgy, nálam 40-50 másodperc mikrózás tűnik jónak 9 grammra és őrlés.
-
zolnagy
őstag
válasz soldier2 #85391 üzenetére
Nem ismerem a gépet, de én multiméterrel nézném meg, hogy meddig megy az áram és hol szakad meg. A nélkül nem fog menni a hibaanalízis, ameddig nem fejted meg pontosan a működését, hogy melyik vezeték mire szolgál. Ha jól sejtem ehhez van vmi nyák lap is (?)
(ebből a szempontból a régi QM szög egyszerű és az is thermoblokkos)Szerk: [Ez] az a gép?
Ezen nem látok kívülről semmi extrát. Így viszont leginkább a kapcsolókat nézném meg (mérném ki)[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
-
verti1
tag
válasz soldier2 #85606 üzenetére
Ha valamit csinálunk akkor rendesen...😀
A mérleg azért kell mert nem akarom a kukába szórni a kávét. A Kinu ha már van akkor miért ne? Neked nem kezdem el magyarázni, hogy mennyire fontos a daráló, szép nagy tekerőlant van nálad is...😀Egyébként Hario szerintem használhatatlan és nagyobb is. Ecset a Kinu-hoz kell takarítani. Stopper az előáztatáshoz kell. Brikkával is simán működik eddigi tapasztalataim szerint, nem kell kiherélni a szelepet. Ja... a magnéziummal tuningolt nordát otthon hagytam, azt nem cipeltem. Ez így egy gyerek cipősdobozban elfér.
-
-
soldier2
őstag
válasz soldier2 #85627 üzenetére
Telóról nem tudtam aláírni, nálam ez az antipopcorning eszköz vált be, megrendeltem a gyerektől, és méretre "legyártotta"
#T1b33 én a 18-as IMS-t venném, vagy méretben valami hasonlót. A szimpla készítését meg dupla kosárban szintén elfelejtheted, az sem jó. Meg kell inni a dulpát :) (ha beállítod a darálót egy adott mennyiségű kávéra, onnan már nem javasolt állítani, csak ha változik a lefolyás.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz soldier2 #85681 üzenetére
Ja, bocsi!
Az árat egyenlőre privátba, annyit jeleznék, hogy nem kenyérre kell neki a pénz, de bukni sokat nem szeretne.
- beleszeretett, megvette, (direkt neki lett építve a classic) de rájött 1kg "jódrága" kávé elpacsálása után hogy nem a világa az otthoni gondos presszózás.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
#85578752
törölt tag
válasz soldier2 #86117 üzenetére
Ez egy Tchibo kézi őrlő kerámia őrlőbetéttel, Brikkához vagy automatához egész jókat őröl, de nagyobb szemcseméretnél feltűnően sok a túl finom törmelék.
Zacskós Tim Hortons filterhez való kávéban láttam olyan szemcseminőséget amit szeretnék megközelíteni, durva de egyenletes kis szemcsék, porszerű törmelék vagy durvább darabok nélkül. -
verti1
tag
válasz soldier2 #86241 üzenetére
Nagyságrendekkel bonyolultabb a Creminával kávét főzni akár adott esetben, de ez a Decent meg nagyságrendekkel bonyolultabb. Nem biztos, hogy a kávé gépbe is egy fél számítógép kell. Az igazi kávé fanatikusok mint te együtt élnek a Cremina lelkével ha kell a jó kávéért. Ez inkább közelít egy kémiai laborhoz mint kávé főzéshez. Az űrhajós toll nyilván csak egy barokkos túlzás volt....🙂
-
verti1
tag
válasz soldier2 #86243 üzenetére
A gépek többségének vannak korlátai, valamilyen szempontból kompromisszumot kell kötni. A Decent lenne a kompromisszum mentes gép és a jövő? Még az is lehet. Minden paramétert figyel, minden paraméter alapján lehet profilozni, villám gyorsan üzemkész. Elismerésre méltó és érdekes megközelítése a dolognak egy ennyire túl elektronizált okos kávégép, de nekem ez már feleslegesnek tűnik. Nyilván mindig kell valami újat, forradalmit csinálni, hogy el lehessen adni új dolgokat. Mindig lesz erre is kereslet és van aki már alig várja, hogy hajszálakat variálva, tökéletesen kézben tartva a dolgot gyártsa neki a kávékat.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #86243 üzenetére
"biztos vagyok benne, hogy világos pörik esetében a Decent jobb végeredményt ad"
Ne légy :-)!
Most készítjük azt a fitting-szériát, ami lehetővé teszi a dugattyú talpánál a víz hőmérsékletének pontos mérését (a nyomás mellett!) a Pavoni-nál és a Creminánál.
Amúgy, ha megszeretted a manuál kávékészítést, akkor nehéz megbarátkozni onnantól a pumpásakkal. Legalábbis, ha tényleges lecserélésről beszélünk.
De lehet, hogy ez is változni fog lassacskán. 2 napja beugrottam a Mountex-be, mert jelezték, hogy a LEVA szervízre ment, és Gergő berakta a Mountex presszóba a KB90-et átmenetileg. Konkréten zajmentesen jött le a szimplám.[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
válasz soldier2 #86290 üzenetére
A Super Crema nagyon ízlik. Ennyi.
Régen az Illy volt nagy kedvenc de ha kg árát nézem akkor nem fogok annyiért kávét venni. (kb 12eft/kg)
Akkor egy ilyen tároló jobb lenne? [link]Amúgy erről a hűtős/fagyasztós tárolásról írnak minden félét.
"Felejtsd el a frigót!
Bárki bármit is mond, a kávénak semmi keresnivalója a hűtőben vagy a fagyasztóban. A kávébab egyik meglepő tulajdonsága, hogy erősen nedvszívó, ezért hiába húzná tovább a frigódban, közben átvenné a maradékok szagát.
Peter Giuliano, a Specialty Coffee Association fejlesztése vezetője azt mondja, egyesek szentül hiszik, hogy a mélyhűtőben feljavítható a kávé íze, a megfelelő készítési móddal azonban sokkal nagyobb hatást érhetsz el. A lényeg, hogy frissen őröld a kávét, és kellően forró (90-95 Celsius-fokos) vízzel főzd le, hogy kiereszthesse az ízét.
Sam Sabori összegzésként hozzátette, a kávéval úgy érdemes bánnod, ahogy a kenyérrel is teszed.
Ne hagyd, hogy közvetlen napsütés érje, tartsd relatív hűvösen és szárazon, és ne hűtsd le. Ilyen egyszerű." -
SoundON
tag
válasz soldier2 #86406 üzenetére
Sajnos 2hetente kénytelen vagyok Dallmayr kávét inni egy melóhelyen és az minden csak nem savanyú. Se jó se rossz értelemben. A koffeinmentes verziót még nem ittam, de nem is akarom
Én csak annyit mondok hogy egy kávé sok mindentől lehet savanyú akkor is ha amúgy az adott kávé nem a savasabb, világosabb speciality ligából érkezik. -
Bali27
addikt
válasz soldier2 #86432 üzenetére
Nézegettem teszteket a GC 2015-ről.
Az egyik oldalon azt írták hogy kissé tulárazott, és egy Delonghi dedicaval hasonló minőség jön le, csak az olcsóbb...
Azért kezdtem el ezeket nézegetni. Kicsit idegenkedem az automatáktól nem tagadom, de 120000 alatt új gép meg labdába se rúg minőség terén..😟
Max tényleg felújított gépet nézek... Igaz láttam felújított Jura s70-t 90 ért... de a Karos szimpatikusabb -
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #86432 üzenetére
Értem én, hogy mit mondasz, valamelyest igaz is. A fórumtárs listája viszont jórészt hulladék minőség. Igen, a Lelit kicsit kiemelkedik közülük, de én a kis karos Lelitet inkább hanyagolnám. A nagyokat is, de azt más okból, párszor leírtam már a fejbojleres gépek fő hátrányát. Úgyhogy én legfőképp ezzel nem értek egyet:
"szokott lenni felújított Gaggia már készen tuningolva ami köröket ver a Leliten kívül bármelyikre"
Sajnos egy 2015 előtti Gaggia Classic köröket ver szinte mindenre, ami modjuk újonnan 300 ezer alatt van, jó rutinnal még tuning nélkül is.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #86782 üzenetére
Pár hete volt itt egy Gaggia, amit oscar párnával használtak, az még rondább volt, és még tiszta vízkő is volt. Ezen legalább nincs vízkő.
A nálam lévö gépek kazánjait be szoktam kenni egy élelmiszeripari anyaggal, amin nem tapad meg a vízkő és a korróziót is jelentősen lassítja. Amit itthon használok gépeket palackos vízzel, fél év után szétszedve is újszerű a bojler.
https://caffe35.webnode.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen