-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Víz témához: DM-ben egyébként érdemes rákérdezni, hogy az adott üzletben hajlandóak-e rendelést felvenni. Nekem a legutóbb adtak egy telefonszámot, hogy szóljak oda, és annyit hoznak pár napon belül, amennyit csak kell.
-
Bazsee71
őstag
válasz bbuffy #99481 üzenetére
Szerintem mindegyik őrlőnél leírják ezt. Adagonkénti őrlésnél nincs jelentősége.
Toobee: Még nem (tervben van), de a Darálóban elég pozitív lecsengése volt, annyi kritika érte, hogy a gyári késsel igen lassú. Most kivárok, vajon melyik lesz a nyerő, az Ode, vagy a Uniform.
-
Bazsee71
őstag
Még csak filozofálgatás szintjén...3 őrlő van most a pulton, de egyik sem karba őrlős gravimetrikus. Ha rászánom magam egy ilyenre, akkor a Forte helyett egy filter only őrlő lesz, a K30 pedig jön haza. Gondolkodtam, hogy utóbbitól is megválok, de mióta visszaérkezett Fragolától, azon presszózok, és fantasztikus a tévedhetetlen állítómechanika. 3 ricni között mozgok, másodikra bármilyen kávét belövök rajta. Szóval ez megmarad origónak.
-
Bazsee71
őstag
válasz WarLock07222 #99619 üzenetére
Ezek után mondja valaki, hogy a Hardcore café erős topiknév lett. Remélem lesz még folytatása, izgalmas projekt!
Bandi8607: Ha olyan finom, mint amilyen tetszetős, akkor igen jó kávé lehetett.
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #99662 üzenetére
Na meg ugyanazt a zöldkávét nem lehet kétszer megvenni.
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #99845 üzenetére
Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel.
-
Bazsee71
őstag
válasz dethroner #99892 üzenetére
Hogy on topik legyen, elég hardcore igény egy rendes kávéfőzőtől, hogy ne csepegve induljon meg a lefolyás. Ez így eléggé szűkíti a kört, marad kb. a french press és a kotyogó (mondjuk ez meg pöfög). Esetleg szuperautomata gép, durvára vett őrleménnyel, de az úgy nagyon híg lesz.
Amúgy miért baj, hogy csepegve indul meg? -
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #99926 üzenetére
A kérdést visszavontam, csak elsőre nem sikerült értelmeznem a Decent kijelzőjét.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #99915 üzenetére
Azt mondanám, hogy kávéfüggő, a Starfish filter nem túl savas, abból húztam is már presszót, szerintem jó. A Seahorse és a Siren eléggé savhangsúlyos. Előbbiből mindenképp az espresso pörkölést ajánlom, utóbbiból ugye más a filter. Csináltam már párszor Siren filterből is presszót, nekem bejön, de készülni kell az intenzív savakra.
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #99951 üzenetére
Nem igazán értem ezeket az Oscar horror-sztorikat. Kukac, anyám borogass, az mit kapott?
Használtam anno vagy egy évig, illetve ismerősöknél Oscar van az automatákban, sehol semmi gond vele.
-
Bazsee71
őstag
válasz djboris #100018 üzenetére
Alapvetően ez lenne a megoldás, de nálam ez a fürdőszoba szétbontását eredményezné, azt meg nem szeretném a következő 10-15 évben.
Mondjuk a konyhai ágat akkor is külön vinném, és arra külön egy Mg-s patron.Amúgy vannak ilyen kisebb szűrők berendezési tárgyak elé, de még nem próbáltam, mennyire hatékony.
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #100046 üzenetére
Írtam a Coffeedesknek, hogy adjanak egy árat, és valóban, most november végére várják a szállítmányt. Szívesen összeszervezem a rendelést.
Van egy vékonyfalú, öblös, nagyfülű doubleshot csészém, és nagyon szeretek belőle presszózni (dupla). Mindig a kis tömzsi, vastagfalú csészéket hajtottam, nem gondoltam volna, hogy erre csúszok rá.
Másik nagy kedvenc a 150 ml-es Loveramics Egg Night Sky, az a szín... -
Bazsee71
őstag
válasz ZsZolee #100066 üzenetére
Inkább ezt ne terjesszük. Megfelelő táplálkozás, és ásványianyag bevitel mellett megoldható, hogy ne okozzon gondot, de odafigyelés nélkül átállni, és csak desztivzet fogyasztani komoly felelőtlenség. Nem véletlenül van rajta figyelmeztető szöveg.
Ha valakinek pl. magas a vérnyomása a túlzott sófogyasztás miatt, akkor nem az a megoldás, hogy kimossa a szervezetéből, hanem kevesebbet kell bevinni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Ketchup2020 #100178 üzenetére
Szerintem a kézi őrlőnél pont annyira előny a sok vas, mint egy mobiltelefonnál. Hordozni is egyszerűbb, ha könnyebb.
A Kinu műanyag alsó tartályától nem kell tartani, a legjobb megoldás ez a kis szilikongyűrűs rögzítés, egyszerű és nagyszerű. Napi szinten használok egy Phoenix-et, elégedett vagyok vele. Illetve nincs ott a dilemma, hogy a 8-10 különböző betűpárossal elnevezett típus közül melyiket válaszd, csináltak egy jót, slussz-passz.
-
Bazsee71
őstag
Ma végeztem egy rögtönzött mérést a Flair felfűtése kapcsán, ez a tuningolt köpennyel rendelkező változat. PID-es kancsó 100 °C-ra állítva, szenzor a hengerben lévő vízbe lógatva:
- 1. felöntés: 1 perc után beállt 60 °C-ra
- 2. felöntés: 1 perc után beállt 75°C-ra
- 3. felöntés: 1 perc után beállt 80 °C-raEzután jön az, amikor már a húzáshoz öntöm fel, ilyenkor egy pillanatra 90-et, majd egy darabig 88-at mutatott a műszer.
Ezt csak gyors egymás utáni felöntéssel tudtam feltornázni 92-re.A következő napokban úgy fogom használni, hogy 3 felöntés (2-3. között kevesebb idővel), majd mielőtt húznám a kávét, előtte egy villám 4. átöblítés.
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #100227 üzenetére
Visszaellenőriztem, a délben hazahozott PID-es kancsó nem tud 99 °C-os vizet produkálni. Csúcson megüti a 97-et, de inkább 96. Korábban mértem már, 90 °C körül elég stabil, de ebben a tartományban elvérzik.
A hétköznapi vízforralóval nagyjából stimmelnek is az értékek, a 3. felöntésnél hűl nálam gyorsabban, legalábbis műszer szerint.
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #100379 üzenetére
Sajnos a Mina nem a mienk, a Flowban lőttük a képet. Nálunk a Bazárra is kivitt, fragola által felújított és tuningolt 89-es Linea teljesít szolgálatot.
Persze szívesen látnék egy Minát is, nagyon tetszik a térfogatáram szabályozásra épülő elképzelés, erre tenném le most a voksom (vagy Decent).Xabi78: Első tippre ez kontraproduktív, szépen lerázza alulra a finom szemcséket. Otthon is ki lehet próbálni, húzol két kávét, előtte az egyik kosarat jó alaposan összerázod kézben, vagy kocogtatod a konyhapulton.
A megoldás Toobee-nál lesz, és a karbaőrlős, gravimetrikus Sette-nél. A Bazáron egy F64 EVO-t használtunk, gyönyörű rögmentes őrleményt adott, egy koccintás kellett a kartartó villán, elterült, és mehetett a tömörítés.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #100464 üzenetére
Nem láttam, bocsi. Igazából nyugodtan ajánlható, mert ha akarod, akkor sima V60 (drip), ha pedig elzárod, akkor immersion. Én most egy üveg V01-est tettem a szilikon foglalatba, tökéletesen passzol, Cup-one alatt kísérletezek vele. Most pl. úgy megy, hogy 50-60 s bloom elzárva, majd átforgatom, és nyitom. JH receptje még visszavan, de jövő héten azt is kipróbálom.
Nem vagyok egy nagy filterguru, de azt megpróbálhatod, hogy kevesebb agitáció (kevergetés, pörgetés), talán kevésbé lesz keserű. Vagy durvítasz az őrleményen. A vízhőfok lenne az utolsó, amihez nyúlnék, az mehet 98-100 körül, amit a vízforraló tud.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #100905 üzenetére
Ha lusta, akkor ne ezt vegye, ez is nullás víz, sózni kell.
-
Bazsee71
őstag
Minden várakozásomat felülmúlták a kávék, és olyan szempontból is tanulságos volt, hogy a Gene-nel bizony lehet filterre pörkölni.
Izgalmas volt ennyi változatban kóstolni ugyanazon kávét, nem nagyon volt még ilyenre lehetőségem, de a zsűritagoknak sem. -
Bazsee71
őstag
válasz #85578752 #101733 üzenetére
Nem-nem, de pár kávé egyszerűen annyira kerek volt, édes utóízzel, hogy bármikor elszürcsölgetném filterben. Ahogy Toobee írja, cupping volt, az egyedüli kérés pedig az volt a zsűritársak felé, hogy a sötétebb pörkölés ne legyen lepontozva, ha amúgy a pörkölés szépen sikerült. Itt jött ki legjobban Jarjabka Zoli tapasztalata, ő tudott a legjobban elvonatkoztatni tőle.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #102556 üzenetére
Mit értesz azalatt, hogy sötét blend pörikből szoktak ilyet csinálni? A zöld nem lehet sötét.
Rengeteg eljárás van, minőségi arabica tételek is, csak keresni kell, hogy kinek melyik jön be.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Félig nyitott füles is jön a Xiaomitól
- Óra topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Banggood
- Google Pixel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen