-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
válasz
SoundON
#101978
üzenetére
Igen, ez már erősen ízlés kérdése.
Én inkább bevállalom hogy a
z elveimtapasztalataim miatt kihagyom azt a 20ból 1 bomba kávét. Eddig próbálgattam, de meguntam a nekem nem ízlőket.Szerintem alapvetően 2 módon lehet csinálni a kávézót. Vagy úgy, hogy tényleg érdekel mi van ott, de ehhez nekem kell hogy az én ízlésem/véleményem határozza meg az egészet, vagy lehet hagyni az egyéni preferenciát és csak a profitot nézni, akkor viszont kb a segafredo/ily, de mindenképp valami olcsóbb kávé irányba mennék. Tőlem nagyon távol áll ez a második verzió.
Így is vissza kell fognom magam, hogy ne menjen az üzlet rovására az amit én szeretek.
Például nagyon irigy vagyok pl a Kontaktra hogy meg merik és tudják tenni, hogy nincs semmi édesítőszer náluk.
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#101930
üzenetére
Tudom, olvastam annak idején. Fém ízre, ezüstözésre is emlékszem. Nem faszság ha zavar, akkor foglalkozni kell vele. Ha otthoni hideg víz rendszerben két hét használat után megnyitod pl a rézcsöves rendszered akkor annak is szar íze van. Meleg közegben ez hatványozottabb. Bestmax prémium van ismerősömnél, azzal akarom majd összehasonlítani a kancsós vizet. Egész biztos, hogy feljebb megy a ph forralás miatt. Ha van rendes ph mérőd akkor ki tudod mérni. Nekem nincsen pontos műszerem, hogy nagyon pontos számokat írjak, de 2 perc forralás után is jelentős a változás. Ha vissza hűl és másnap megint megforralod akkor még jobban eltolja, mert nem tud vissza oldódni a co2 pl. Zárt rendszernél másképp működik, de biztos, hogy befolyásolja. Mint jelenség és a kávé ízére gyakorolt hatása miatt érdekel egyébként a dolog. Az másodlagos, hogy a kancsós víz miatt kezdtem méregetni.
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#101906
üzenetére
Nekem praktikus okból mg+ BWT kancsóm van, ez a leggazdaságosabb megoldás nekem. A Flair miatt nekem nincsen problémám vele. Összességében nagyon jók a kávék vele. Az érdekessége az a dolognak, hogy ugyan eltolja savas irányba a vizet, de amikor forralni kezded akkor a távozó co2 miatt átmegy lúgosba. Pontosan nem tudom mérni műszerrel, csak ilyen bohóc módszerrel, de kb a 6,5-ről felmegy 7,5-8,0 köré. Ha nem forr 100 fokon akkor kevésbé tolja el, illetve lassabban. Zárt rendszerben egy kávégépben is kiválik nyilván, de amikor lehűl akkor újra feloldódik benne egy része és újra savas irányba megy. Egész biztos, hogy ott se azon az értéken marad a víz ph-ja mint a beállított. Minél több a pangó víz, nagyobb a bojler annál jobban eltolódik idővel szerintem a ph. Otthoni használatnál ezért is célszerűbb a kisebb bojler. Ha lesz kedvem akkor lehet méregetek ismerősöm Silvia-ján is egy párat.
-
vicces1
aktív tag
-
-
-
Gravity1234
tag
válasz
SoundON
#98352
üzenetére
Gondolom önmagában nem az 1:2, 1:3 arányért, hanem az attól várt textúra és ízváltozásért nem?
Igen ahogy irtam is azert lennek kivancsi hogyan valtozik a 3 variacio soran az izprofil.Alapvetoen ertheto amiket irtal es nagyon koszonom.
Akkor kerdezek viszont maskepp is
Ha ristrettot akar az ember kesziteni ami ugy nagy altalanossagban az 1:1 vagy max 1:1.5 aranyt koveti, akkor azt hogyan eri el a legjobb izhatas erdekeben?- ha ugyanugy az adott optimalis mondjuk 16 vagy 17g orlemenybol "megallitom" az "optimalis" 26-30 masodperces lefolyast akkor amikor megvan a 16-20g kave a cseszeben? Tehat kvazi leroviditettem a csapolasi idot.
- vagy ha "olyan finomra orlom" a kavet, hogy az otpimalis 26-30 masodperces lefolyas alatt "csak" 16-20g jon le?
Ha jol ertelmezem az elozo valaszaid akkor mindketto jo megoldas lehet "ha izlik"?
Koszi
G. -
zolnagy
őstag
válasz
SoundON
#98202
üzenetére
Ez igen

Nem kicsit maxoltad ki a témát
Tehát hogy értsem. Van egy feneketlen kar, abban egy vakszűrőszerű, de annál látszólag mélyebb szűrő. Olyan mintha egy sima duplaszűrőnek le lenne zárva az alja, mert belülről ott vannak a lyukak. Na most ebben van két menet fúrva a tűszelepnek és a hőmérő szondájának. Így gondolom a tűszeleppel tudod a nyomást szabályozni. Ha jól látom ezt az egész betétet más karba is bele tudod tenni, tehát nem csak a képen látható GC karral tudod használni, hanem más márkáknál is.A Decent szűrő nem rossz, de képzelem hogy el lehet szállva az ára. Kb mint a gépnek.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
SoundON
#98021
üzenetére
Köszi, már a 12. napot taposom, szerencsére már csak ennyi van meg a túnetek közül, + egy kis fáradékonyság
bl4ze: az elmúlt 10 napban vagy olaszosabb pörkölést ittam, vagy inkább semmit, mert cefet ízek jöttek. Viszont most a Pacific Yirga még így is odab@szott
Úgy hogy senki foga ne fájjon az NZ-re
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#98022
üzenetére
Az megint egy másik szempont. Elismerésre méltó tény, hogy akàr egy LM szintjét is el lehet érni egy minimális befektetéssel hő stabilitás terén. Ezt viszont kifelejtetted a kezdeti hozzászólásból.
Nem derült ki, hogy erre akarsz rávilágítani. Én azt hittem, hogy valami hatalmas különbséget fogunk látni a két videón. A tudásuk pedig nem azonos azért ezt is szögezzük le. Minimum kellene egy roto a GC-be és egy tisztességes, direkt működésű flow kontrol. Ekkor egy körön biztos, hogy nem lenne különbség. Az is tény, hogy ekkor sem érné el a ráborított pénz a LM felét sem.(Mielőtt bárkiben felmerülne, hogy a GC-t becsülöm alá vagy bárkinek a munkáját minősíteném megjegyzem, hogy a videós összehasonlításból induló beszélgetésre reagáltam)
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#98011
üzenetére
Ha kizárólag ezt az egy paramétert ragadjuk ki és ezt figyeljük akkor a két példa amit hoztál döntetlen szerintem. Mérési bizonytalanságot/szórást figyelembe véve nincsen különbség a két gép között. Kávé és mérési szempontból legalább 0.5 fokot mondanék amit különbségnek lehetne tekinteni és az se lenne számottevő.
-
válasz
SoundON
#98011
üzenetére
igazából én csak hangosan gondolkodtam ezen, hogy vajon mennyit számít ténylegesen. elfogadjuk az elején, hogy az a jó, ha hőstabil intrashot, jól is hangzik, de kíváncsi lennék, hogy mennyit számít.
a pid-nél amúgy nekem legalábbis fontosabb, hogy:
- nem kell időzítővel játszani, bármikor kezdhetem a csapolást
- a kezdőállapot reprodukálhatósőt, a hőstabilitás inkább a felépítésen múlik és a pid nem sokat tud már változtatni rajta.
de akárhogy is, a mini gaggiánál hőstabilabb gépem úgy sem lesz soha

-
verti1
tag
válasz
SoundON
#98001
üzenetére
Ha feltételezzük, hogy minden paramétert rögzíteni tudunk ( a pogi homogenitását nem fogod tudni) és 0,1 fok pillanatnyi ingadozás között próbálunk különbséget tenni pusztán kóstolással, emberi érzékszervekre hagyatkozva akkor fel kell kötni a gatyát. Még akkor is ha ingadozás nélküli 0,1 fok különbség között próbálunk különbséget tenni.
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#97991
üzenetére
A Marzocco-n én 0.4 fok lengést látok a GC-n 0.3 fokot. Szerintem ennek csak laboratóriumi körülmények között van jelentősége. A tized fokos hőmérséklet beállítást is túlzásnak tartja a hardcore kávésok többsége és nem is valószerű a mindennapokban. A másik dolog, hogy a stabilitás nagyon fontos, de nem minden. Illetve nem elég magában a “tökéletes” kávéhoz. Tudom, hogy te nagyon elemzed a kávét, vizet, hőmérsékletet és mindent, de 0,1 fok mit befolyásolhat? Nem tudsz úgyse két tökéletesen egyformát húzni. Ha minden paraméter egyforma is, mindent rögzítesz akkor is ott van pl. az előkészítés. Soha nem lesz két egyforma shot amiből te 0.1 fok különbséget kiérzel.
-
paljoc
tag
válasz
SoundON
#97991
üzenetére
Nem hinném h a kar hőmérsékletét mérte volna, hisz ahogy a víz megàllt, egyből zuhanórepülésbe ment át a kijelző. Magával a fém csőrrel egy icipici ponton érintkezett a fém tüske, míg a kifolyó víz kb. a teljes utolsó egy cm-t vette körbe. De nyilván belejátszik az is a mérésbe h hozzáért a fémhez, plusz az ikea hőmérő valóban nem egy villám, de nem is laboratóriumi mérésként kezelendő ez a 4 évvel ezelőtti tevékenység, főleg pedig nem azt szándékozik jelenteni/mutatni h a catler jobb lenne akár egy LM-nál vagy egy tuning GC-nál, azt viszont mondom/tapasztalom h igen jól kitalált kis masina ilyen téren, de természetesen ez sem tökéletes. Nekem mindenesetre megfelel.
-
paljoc
tag
válasz
SoundON
#97974
üzenetére
Majd megmérem egyszer nem lomha hőmérővel is, a következő ötéves tervben benne van.
/amúgy mikor leállítottam a csapolást egy mp-en belül elindult lefele a hőfok a kijelzőn, ebből arra következtetek, hogy ha jelentős esés állt volna be a fél perces csapolás alatt míg kifolyt az a bögre víz, valamit csak mutatott volna.../ -
Cathfaern
nagyúr
válasz
SoundON
#97931
üzenetére
A korábban linkelt videóban ugyancsak elmondja miért látsz ennyire kevés adatot: azt a design döntést hozták, hogy a kávéfőzőn csak annyi beállítási lehetőség és adatkijelzés van ami mindenképp szükség ahhoz, hogy jó kávét főzhess. Ha részletekre vagy kíváncsi, vagy finomhangolni akarod a gép működését, akkor egy mobil app-on keresztül tudod.
Ami szerintem kicsit fura döntés, de (sajnos) ebbe az irányba megy a világ. Illetve ahova szánják, ott úgyse az a szempont hogy 10 év múlva, ha megveszed használtan akkor is gond nélkül működjön.
-
#64275200
törölt tag
válasz
SoundON
#97876
üzenetére
Köszönöm.
Sajnos nálunk elég változó a keménység. Ha sok a csapadék, akkor a Bükkből kapjuk a vizet és akkor nagyon kemény, ha nincs eső akkor meg keverik a Sajó menti tisztított vízzel. Na akkor egy kicsit kevesebb a mész a desztillálóm alján mire a 3,5 litert lefőzi. Már kezdem unni a pancsolást. Ha sikerül kiépíteni a két vízvételi helyet a BWT-s ágból, akkor tavasszal átnyergelek én is a beépített vízszűrőre. -
Blasius0704
tag
válasz
SoundON
#97477
üzenetére
Ez azért nagyon meredek. Szerintem fő irányvonalban annak kéne lennie hogy edukáljuk az embereket, megtanítsuk miért ne igyon szenet, hogy a kávé egy gyümölcs, nem égett autógumi. Ezzel a hozzáállással azt érjük el hogy a kávézás annak a 30-40-50-100 embernek legyen oké akik eltartott kis újjal agonizálnak a puffer nélküli vízről slacken.
Mindenkinél egy folyamat, te is elindultál valahol, hagyjuk meg a többieknek hogy ők is elindulhassanak. -
zolnagy
őstag
válasz
SoundON
#97329
üzenetére
Reggel megpróbáltam ezt a kézivel durván elődaráltat használni, de nálam nem jött össze, mert nem indult el a mazzer mini-e, miután betöltöttem a commandantéval előre durvára őröltet. Szóval nálam ez biztos, nem lesz napi rutin. Próbáltam megmozgatni, de semmi, durvábbra állítottam, nem mozdult. Kiporszívóztam a garatból, akkor sem. Végül kitekertem a felső kést, akkor lett jó.
Az igazság az, hogy az f64 evo kés amúgy is határeset a minibe. Nekem egész babokkal nem volt gondom, még a világosakkal se, de itt többen írták korábban, hogy a mini-e nem indult el nekik ezzel a késsel.
Remélem a tengely központosságára, pontosságára ez a kés nincs negatív hatással, mindenesetre, ha cserélem, valószínű SJ kést kap majd. -
-
neducsinm
csendes tag
válasz
SoundON
#96598
üzenetére
hat én ugy szamoltam, hogy 9Bar-on az atfolyasa 83 ml / 10 sec, ami több, mint az ulkae.
( 55lph approx. open flow(30lph approx. @9 bar) based on 2900rpm)
És érzésre is nagyobb a vizhozama, gyorsabban is építi fel a nyomást. Egy sima kis 5000 Ft-os DC motorszabályozóval lehet szabályozni. Viszonylag halk, kicsit visito a hangja 3000-es fordulaton. Holnap csinálok egy videót..... Viszont a méret nem stimmel, sztem az a pumpa csak a motor nélkül. -
SoundON
tag
válasz
SoundON
#96597
üzenetére
...közben kiszámoltam hogy a legkisebb átfolyása 55ml/10sec, tehát csak kicsivel kevesebb mint nálunk egy leszűkítőzőtt ULKAs GC maxon 60-70ml/10sec, amit mi még vagy dimmerrel vagy tűszeleppel tovább tudunk csökkenteni ha profilozni akarunk.
Tehát továbbra is izgalmas hogy nálad mindez hogy működik. -
pbalint
csendes tag
válasz
SoundON
#96559
üzenetére
Amikor az emberek egy része vízezi örlés előtt a szemeket, egy másik része fagyasztva darál, akkor ez a páratartalom dolog, mint brutálisan befolyásoló tényező miért van benne az emberek tudatában?
És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít? (A rosszindulat azt mondatja velem, hogy azért, mert azon lehetne változtatni, míg a páratartalomra könnyű fogni, hogy miért inkonzisztens a kávé.) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
SoundON
#96557
üzenetére
"ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is"
Tegyük hozzá a szoba (ahol az őrlés - kávé készítés történik) hőmérsékletét és páratartalmát is, ugyanis ezek is befolyásoló tényezők.
-
kaligula
tag
válasz
SoundON
#96037
üzenetére
Javítsatok ki, ha tévedek, de ahogyan nincs működő SCAH sem, a pörkölőket mégannyira sem fogja össze semmi. Sem alulró, sem felülről jövően sem. Pláne nem valamiféle minisztériumi szintről kontrolláltan (turisztikai ügynökség?), irányt mutatva, fejlesztve. Ha van itt valakinek ismerőse, szólhatna pár szót ezügyben a megfelelő helyeken
-
bbuffy
senior tag
válasz
SoundON
#96052
üzenetére
Sajnos mára ez a szlogen is teljesen elcsépelté sőt inkább vevőcsalogatóvá vált. Mint minden ilyen. Tapasztalással és informálódással lehet kiszűri ezt, de főleg az elóbbivel.
Nekünk főleg kényes ha nagyon nacionalisták vagyunk, mert kb csak a top jó
.
Én épp ezért nem iszok kb sehol kávét, csak amit ismerek, esetleg itt és barátok ajánlanak.
külföld más ott bele kell menni, de pl olaszba is mikor voltam ittam pár szar kvt simán.
jó unikum izűt.
Valaki elment a Madalba megkostolni a 6000 ft os filter gésát?
-
72lakiluk
tag
válasz
SoundON
#96052
üzenetére
Így érzem én is. Szegeden - nem a Hét és nem az elefánt - amikor a duplát világos pöriből kértem, a lányok rákérdeztek, hogy biztosan azt akarom-e, mert savanyú lesz
llyenkor belegondolok, hogy otthon az asszonynak vagy egy havernak nagyobb szakmaisággal mondom el, hogy mit fog inni és kb. mi várható az adott kávétól. Azt gondolom, hogy jó barista lennék
de szerintem itt soksn gondoljuk így. -
RetepNyaraB
veterán
-
válasz
SoundON
#96037
üzenetére
Igazából ez olyan mint a kézműves sör vagy hamburger. Aminek manapság már inkább negatív jelentése van számomra. Mert már a sarki kocsmában is 'kézműves' sört árulnak.
Eszembe jut a homár blogra írt my little melbourne-nel kapcsolatos panasz [link]
Ugye ezt tekintik a speciality kávézók alfájának, én 2x ittam itt kávét aztán soha többet. Egy sznob túlértékelt hely.
Specialitynek meg elvileg az tekinthető ami min 80 SCA pontos, na de manapság ki ellenőrzi a hazai pörkölőket, hogy mennyi az annyi?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
SoundON
#95951
üzenetére
Hol van az a szpesölti az Almádi dm mellett? Mi a neve?
...amugy a vasutallomas hegy feloli oldalan kijove az aluljarobol nekimegy az ember valami olasz jellegu fagyizonak a coop (vagy mi) mellett es ott teljesen okes gyari presszot adnak. Semmi barista, vagy hasonlo, de nem is az elterjedt ultragaz automata, hig, majd' egy deci pancs. -
bluesfan
tag
válasz
SoundON
#95416
üzenetére
Ha hazahozom majd a Malwanit, össze tudom ereszteni őket egy teszt erejéig. A Livi remélhetőleg pontosabb. A fordulatszámban kb. igaz, amit írsz, de a kések kerületi sebessége között ekkora különbség nincs, mert az átmérőjük sem egyforma. 63 vs. 83 mm, de persze a belső átmérők számítanak, amiket most fejből nem tudok. Inkább a HG1-hez hasonlítanám. Nem tudom, ott van-e valamilyen áttétel, a Malwani 1/3-ra van lassítva, ezzel segítve a könnyebb kurblizást.
-
vicces1
aktív tag
válasz
SoundON
#93773
üzenetére
Le lehet csekkolni, de gondolom ki van az találva, hogy vendéglátóba csak a pörkölőből mehet.
Nem istenbizony, hogy a webshopból tud havi 50kg-ot rendelni, szabályozva lehet.
Amúgy 10k/kg és 2500-ért kaptam 250gr - ot frissen bontottból (ami már nem teljesen szabályos)
Nem tudom így marad e a 350ft-os euro mellett.
Miskolcon a PKV-ben most az újranyitás nál már 12000/kg, azt már sokallom. -
vicces1
aktív tag
válasz
SoundON
#93767
üzenetére
Igen, én is a Tamát mondtam volna, ha volna...
És igen ez teljesen 58pontos és hivatalos Frasi hely, kizárólag Veronából a pörkölőből kapják a mannát.
Még a Giannival szerződtek jóval a nyitás előtt (nekem így mondta a hölgy) és ahogy látom megértették az üzenetét, máskülönben nem is adta volna a "májsztró".
Ugyanúgy mint a Pizza kávé világbéke
Az említett 72-es Faema gépet konkrétan még a Gianni Frasi újította fel és kizárólag ezt az említett Guatemalat teszik és tehetik bele, nem is árulnak mást, illetve 250gr-ost tud elvinni a vendég, ha van. Nem is használhatnak más gépet, őrlőt.Volt egy szintén tőlük kapott La Marzocco elsőre, de az nem hozta az elvárt ízt.
(de ezeket, én is úgy hallom, nem voltam ott)Nem tudom elképzelni, hogy az espressocoffeeshopból vásárolt GiamaicaCaffe-t árulnának bárhol, ahogy mondod. Ez nem az avx

Egyik kávézós-cukrászdás barátom bepróbálkozott a pörkölőnél, mondták, hogy teljesen esélytelen. -
-
-
maross
nagyúr
válasz
SoundON
#93658
üzenetére
jol neznek ki, bar az aruk se piskota
-
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
SoundON
#93453
üzenetére
Ok, én értem, elhiszem, hogy a kés nem üt.
De ha egy darab acélt befogok egy esztergába, esztergálok egy tengelyt, majd fúrok rá egy központos furatot, akkor ott tuti, hogy 2 századnál nagyobb eltérés nem lesz. Azt pedig levideózva szemmel nem lehet látni. Persze ez csak egy 40 éves kézi esztergára vonatkozik. CNC sorozatgyártásnál még nagyobb a pontosság.
A csavarban nem lehet ekkora ütés, lehetetlen.
Lehet, hogy a tengelyben félre van fúrva a furat, ami azért elég súlyos, ilyen hibáért már a 60-as években sem adták oda a szakmunkásbizonyítványt. -
CB
senior tag
válasz
SoundON
#93452
üzenetére
A kávé íze a legfontosabb!
Na meg nincs pangó, és még a konyha is szebb tőle. Ezt mindet teljesíti. Akkor nincs gond.
Nekem Graef 702 van, szerencsére ott nem látom a tartálytól a csavart, meg a késeket.
A kávé viszont fincsi.freaghill: Én már beszéltem fragolával a rézbojlerről. Igaz, nem konkrét ajánlattal a cserére. Akkor nem akart rábeszélni a cserére, sőt! Az utóbbi időben viszont nekem is elindult a bogár, hogy kicsit fejleszteni kellene. Viszont a GC nagyon tetszik nekem. Nem akarom lecserélni. Lehet, hogy én is benevezek egy "űrgaggiára".
-
nyisziati
veterán
válasz
SoundON
#93454
üzenetére
A kés szerintem se mászkál, hajszálpontosnak tűnik. De a csavarfej mozgásával sincs baj, ahogy látom. Ha függetleníted a szemed az alátéttől, a csavarfej mozgása központos marad.
Egyedül az alátét kóvályog, de ennyi bárhol, bármilyen eszköznél előfordul. Amikor meghúzod a csavart, szemre nem biztos, hogy egy-két tizedmillimétert észreveszel. Mert ez nincs több.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest




/amúgy mikor leállítottam a csapolást egy mp-en belül elindult lefele a hőfok a kijelzőn, ebből arra következtetek, hogy ha jelentős esés állt volna be a fél perces csapolás alatt míg kifolyt az a bögre víz, valamit csak mutatott volna.../



