-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
#34005
üzenetére
Senki nem mondta itt még, hogy nem ildomos, csak tapasztalat minimális. A korzós fórumon sokkal több az ilyen irányú tapasztalat.
Ha eldöntötted, hogy valtanál szívesen segítünk majd. Fragolának van néha szépen felújított Gaggiája, de bármi más is jöhet. Olaszpresszo.hu-n is nézz szét, néha vannak szépen felújított darabok.
-
celf
őstag
válasz
Bazsee71
#33973
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom a Brikkával és a kéziőrlővel, hogy ha mindíg más fajta kávét vesz az ember, az őrlő is mást fog produkálni, ugyanazzal a fokozattal.
A legutóbb vásárolt kávét a legfinomabb fokozatra állítva sem tudta átfőzni a Brikka. De a Bialetti rozsdamentes kotyogós sem.Szerintem Brikkához elengedhetetlen a megfelelő méretű őrlemény és a homogenitás, különben teljesen kiszámíthatatlan az eredmény. Tehát (szerintem) a legjobb, ha egy ismert kávét előre leőröltetsz egy profi őrlővel, esetleg boltban vagy kávézóban. Igaz, így nem lesz a legfrissebb a kávé.
Vagy esetleg veszel a 10-15k-s Brikkához egy 1000 dolláros őrlőt otthonra...
:S -
-
fricc_
tag
válasz
Bazsee71
#33945
üzenetére
Én is küzdök még a nemrég vásárolt Brikka-val. Nekem is ugyan olyan őrlöm van mint neked.
Még nem találtam el a kellő finomságot. Nem tudom neked mik a tapasztalataid, én jelenleg úgy vélem, hogy a zárt állapotból kiindulva 180 foknál kevesebb fordulat kell.Ha ennél többet tekerek a kávé túl híg lesz. Te milyen fokozaton őrlöd?
A youtube-on van egy csomó videó, többféle elkészítési módszer is lehetséges, legalábbis a videók alapján.
Nézzél meg párat.Nálam szinte mindig volt robbanás, még a túl durva őrlésnél is, illetve akkor is ha nagyon picit megkocogtatom, hogy ne legyen benne "levegős üres" terület.
Mi még a kikísérletezési fázisnál tartunk a párommal :-)
-
Upo
addikt
válasz
Bazsee71
#33945
üzenetére
És alul az ajánlóban kiadta ezt a csipeszes kanalat.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
#33945
üzenetére
Nem raksz bele túl sok kávét. Még csak kocogtatni sem szabad. Telerakod, egy késsel lehúzod a tetejét és kész. Ha minimálisan is kompaktálódik a kávé a kosárban nincs robbanás. Ehhez elég megrázni a kosarat, megkocogtatni, vagy egy kanállal lenyomni a tetejét.
A súlyszelepnél mennyit enged át, mielőtt elindulna a kávé. Pár ml-ig nem befolyásolja az eredményt, de ha sok, az gáz. Vagy ha az oldalán folyik ki a víz. -
Xabi78
aktív tag
válasz
Bazsee71
#30979
üzenetére
Szia!
Bár a brikkát nagyon sokan szeretik, de igazából csak a kétszemélyes ad jobb végeredményt, mint a bieletti mokák. Jellemzően a kotyogók kisebb méretben adnak megfelelő végeredményt, és nagyon fontos a helyes technika. Nem espressot készítenek, annál kicsit hoszabb, de a magyar közízléshez közelebb álló kávét.
Javaslom ezt átolvasni: [link] [link]
Ehhez nem feltétlenül kell kézi daráló, igazából egy jobb késes is megfelelő lehet.Én a munkahelyen évek óta használok martellót. Előnye a kényelem, és a viszonylagosan olcsó (bár a szemes kávékhoz képest jelentősen drágább) kávézás. Napi 1-2 kávéig bírható. A végeredmény egy híg presszó, álcremával a tetején. A nescafenál jobb.
Az automaták közül Saeco odea, Talea, Xsmall felújítottan 50k körül, ezeket rendszeresen karban kell tartani, és néha betegeskednek, jellemzően 1-2 évente szervíz. Szerintem aki tudja használni a servicemanualokat és a csavarhúzót, megfelelő lehet jól beállítva (nálunk a feleségem szereti, van egy Odea otthon). Végeredmény jól beállítva jobb, mint amit az éttermek 80%ában kapsz. Borzasztó kényelmes.
4. opció, az ESE podos gépek. használtan 20-30 körül van, ami már jó kávét csinál, nagyon széles a választék, és a felsoroltakból a legjobb minőséget tudja.
-
angelside77
tag
válasz
Bazsee71
#30979
üzenetére
A Brikka hiába 4 személyes, véleményem szerint nem elég 3 személynek (kb 160 ml), főleg, ha hagyományos kotyogós után találkoznak vele. (vagy csak én iszom sokat.
) Én a 4-es Brikkát simán ittam egyedül naponta 2-3x is. Persze, ha megelégednek a kisebb mennyiséggel, akkor nem gond.Másrészt a Brikkába relatíve sok (~22-25g) őrlemény kell.
Minőségi lépés lenne viszont a tégla kávéról átállni, frissen őrölt szemes kávéra. Tehát egy őrlő, plusz jó minőségű szemes, első lépésben szerintem elég. Nekem Hario Skerton őrlőm van, 8 körül jött az ebay-ről, meg vagyok vele elégedve.
Meg ahogy már írták, kicsit időigényesebb is az elkészítése.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Bazsee71
#30979
üzenetére
Szerintem a daráló meglépése a legnagyobb kihívás olyanoknak, akik eddig darált kávét használtak. Plusz említetted a reggeli rohanást...
Gyakori szokás magyar családokban, hogy este (!) bekészítik a kávét a főzőbe, és reggel csak alágyújtanak. Ebből, a kényelem oltárán kivéreztetett Bermuda-háromszögből, ahol a minőség és az egészség a két eltűnő elem, nincs kiút. ☕️
A rosszul értelmezett, de vágyott nyugat-európai (leginkább német) konzumkultúra kitörölhetetlenül belevésődött a fejekbe, és jóvátehetetlen torzulásokat okozott az ízlésben, és a szokásokban. Ennek mentén nem sok választás marad. Sokszor a Brikka sem jön be...😏
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 145 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3580, 95% Akkumulátor
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
:S
A 2 személyes praktikus, gyors, ügyes, elfogadható alternatívája az espresso-nak.
) Én a 4-es Brikkát simán ittam egyedül naponta 2-3x is. Persze, ha megelégednek a kisebb mennyiséggel, akkor nem gond.
