-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zolnagy
őstag
válasz
zolnagy
#105544
üzenetére
Rendeltem én is 50x4 szilikon O-gyűrűt a QM-hez.
Hát vegyesek a tapasztalatok.
A szűrőkhöz jó lett, kicsit nehezebben, de még bőven kezelhetően el lehet fordítani a kart és nem ereszt az ims se.
A gőzölős kart viszont alig lehet elfordítani. Az egész gépet szorítani kell, hogy nehezen, de el lehessen tekerni, ami egy forró gépnél nem szerencsés.
Nem tudom, mi lesz. Lehet teszek egy új 3,5-es o- gyűrűt annyi teflonszalaggal, hogy jó legyen.
Aki nem gőzöl, annak persze jó az 50x4. -
Peti...(16v)
tag
-
válasz
zolnagy
#105207
üzenetére
Közben egyik fórumtárs szintén felajánlott egy renekát

Még csak 2 napja van nálam, de egyelőre tetszik a gép. Nagyon halk, baromi jó a vízterítése és ami nekem nagy álmom volt, hogy végre a gőz is azonnal rendelkezésre áll mintha egy db-s gépet használnék. Ugye csak 3 állású hőfok állító kapcsoló van, ezzel még kísérletezek kicsit, hogy melyik kofihoz melyik lenne jó. A szűrőkosarak minősége úgy ahogy elmegy, de biztos kell vmi jobb. (ezért is szeretném a renekát kipróbálni).
A tekerők minősége sztem nem méltó azért egy 400k-s géphez, értem én, hogy nagy biznisz 30ezerért utólag fa szettet venni rá, de azért na. Majd esztergáltatok rá magamnak.
Ascaso steel pid unom volt, ami jelenleg alig olcsóbb mint a mara x.Igen F64 Evo még mindig megvan.
-
-
SoundON
tag
válasz
zolnagy
#105161
üzenetére
...hát 5L/hó számokkal lehet hogy tényleg nem éri meg a BWT
Nálam kb nap 2L víz fogy a GCből. Reggel eleve 2dl vizet kiengedek a bojlerből, majd minden presszó után kis takarítás + vakszűrő 4x vagy keményebb napokon 8xHivatalosan fél evig OK a patron, gyakorlatilag 1év. Persze kávézóban már az átfolyt liter mennyiség számít ami meg méretfüggő.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
zolnagy
#104886
üzenetére
Azt kell
mondanomírnom, hogy a Mini Gaggiát nem igazán tudja überelni semmi, nem csak Parcinál hanem nálam sem. A Caravel számomra egy nagyon szép gép, viszont kicsit bonyolultabb használni, mint a Mini Gaggiát. Hőfokilag is pontatlanabb, még ha bele is lógatom a pid box hőelemét, elég nagy hiszterézissel dolgozik, mivel nem a víztérben van a fűtőszál. Ezzel együtt jó kávékat húzok a Caravelel is, de csak hétvégente használom.
A Mini Gaggia így pid box-szal megtámogatva egy iszonyúan hőstabil gép x kávén keresztül.
Egyedüli korlátja csak a 32-33 g-os shot lehet, emiatt pl. szimplázni sem jó. Vagy 15 g-os vst-ből csinál az ember 1:2 arányú shotokat, vagy 18-as kosárból dupla risztrettót, ugyanis fellínzésnél vissza zaccol a kazánba.
Az űr GC-t pedig simán eladnám én is, mint Parci, ha a rohanós hétköznapi reggeleken lenne időm kettőt húzni a Mini Gaggiával, de nincs.... ezért is kerestem eladó QM 0650-et, amiből egy nagyon szép fehér példány Peti...(16v) tesójának köszönhetően itt is van nálam próbán, viszont nekem kényelmetlenebb, macerásabb használni mint az űr GC-t, nem jön be, így mégis csak marad a GC és nem veszek QM-t. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
zolnagy
#104777
üzenetére
Mostanában ezt az SSR-t használom.
De nekem a Fotekkel sincs semmi bajom. Foteket a hestore.hu-ról tudsz venni. -
hifis50
csendes tag
válasz
zolnagy
#104552
üzenetére
Tehát a tapasztalataink nagyjából egyeznek. Ezek szerint nem biztos, hogy nyerő, ha a Reneka visszafogja a csapolás végére a lefolyást. A hagyományos (nem hálós) szűrők már nem különböznek egymástól ennyire, tehát ott összefüggést kimutatni az íz és a kifolyás jellege között már nem olyan egyszerű, oda már egy átfolyás mérő kellene.
-
hifis50
csendes tag
válasz
zolnagy
#104519
üzenetére
Amit írtam, egyértelmű fizikai eltérés a Reneka és a többi szűrő viselkedése között, de ebből nyilván nem következik, hogy ez javít, ront vagy csinál e bármit a kávé ízével. Nekem egyenlőre első blikkre annyi a tapasztalatom, hogy a gyümölcsös kávéknál kevésbé kiugró a citrusosság. (De ízbéli dolgok megítélésében nem vagyok mérvadó.)
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
#102589
üzenetére
Nekem is megjelent egy kis foltban a rozsda, amit annak tudtam be, hogy én a dugattyút is elő szoktam melegíteni, és így sokkal hosszabb ideig van kapcsolatban vízzel (párával), mint ha csak húzásnál lenne használva. Így viszont megnyugodtam, mert ezek szerint könnyen tisztítható. Kösz, hogy kitárgyaltátok!

-
RetepNyaraB
veterán
válasz
zolnagy
#102379
üzenetére
Phoenix van őrlőben (bár kicsit régi), nem hiszem, hogy az a vállalhatatlan kategória.
Minden szar vuduval fel vagyok szerelkezve és nem érzem magam képezhetetlennek. Január=fragola, ki akarom méretni a GC-t. Ha azt állítja minden rendben, eladom a 'csába és veszek egy neszpresszót
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
zolnagy
#102368
üzenetére
Annyira frusztráltok ezekkel a posztokkal, el nem tudom mondani. A kávé
főzéskészítés azért nem egy kvantumfizika basszus, én meg képtelen vagyok bármi értékelhetőt húzni. Legjobb esetben kellemesen jellegtelen. Mondjuk egy pont ilyen műveletből, mint részletezed, 10/6 valami savanyú rettenet jönne le. Na mind1, fordítva vagyok bekötve valahol, vagy a gépemben nagyon nem kóser valami
-
home.barista
csendes tag
válasz
zolnagy
#100482
üzenetére
Köszi, így már alakul. Igazából világosabbakkal kísérleteztem eddig. A szalaghőmérő szerintem nem jó, mert forraltam pár percig és úgyis 85 fok körülig színeződött el egyértelműen, amikor meg 60 fok alatt mutatja akkor meg olyan forró, hogy alig tudom másodpercekig fogni. Sajnos nincs más hőmérőm, de az általad is ajánlott paraméterekkel kísérleteztem (most Lavazza Rossa kávét tudtam gyorsan szerezni) és a 15 gr be (9 klikkel), 10 mp előáztatás, majd 35 mp 6-8 bar lefolyatásból 29,5 gr kávé lett, most már nem savanyúan. Még kísérletezek vele, meg majd rendelek hozzá valami komolyabb kávét és azokkal is megnézem. Szerintetek CasMo kávékat is tudok majd legalább ugyanolyan jól, mint PIDelt Gaggiával? Mert imádom az intenzív gyümölcsöseket is.
-
hogyaza
tag
válasz
zolnagy
#100147
üzenetére
+Toobee
"Ha az én rézbojleres GCm az űrgaggia, akkor ez mi? Csillagromboló?"
A Te GC-d már bizonyított,ez meg még egy szar kávét sem adott.Még csak éppen egy manifesztálódott ötlet.Még a konstrukciós hibákról sincs fogalama sem.
A célom az volt,hogy csináljak egy olyan gépet,ami mellőzi más gépek gyengeségeit amennyire lehet.Gyorsaság,hőstabilitás vízterítés terén jobb legyen.Meg mindezt magamnak csináljam meg.Persze már rögtön az elején elvéreztem,csak külső segítséggel tudtam továbblépni.
"Miben más technikailag, mint az eredeti? Ez a rotos gépben lesz?"
Ez az eredeti.Semmi köze a Gaggiához ha arra gondolsz.Egy egy Cimbali fejharangba épített gyakorlatilag termoblokk.Szerintem ahhoz áll közelebb,mert nincs benne víztér,csak vízjáratok.Az oldalán az a vízbevezető,ami elé még kerül 10mm-es rézcsövezés.Ahogy belép a víz a testbe,ez a trapéz menetes hüvely
vezeti a vizet.Ebben van egy 160 wattos patron.Ennek (is) kellene biztosítania(meg a több mint 3.5 kilós meleg réztömbnek is),hogy a beömlő,már a rézcső által előmelegített vizet akár nagyobb mennyiségben és folyamatosan is a beállított hőfokon tartsa.
A vízterítését én kényszerített vízterítésnek neveztem el.A felsőszűrős képen láthatod a négy fekete pöttyöt.Azokra érkezik a négy kis furatból,kb 45 fokos szögből a víz a mellette látható kis csavar/karmantyú vagy nem tudom hogy kellene nevezniből.Ez (hacsak át nem lyukasztja a lemezt a vízsugár
)horizontálisan telíti a vizet a fej és a felsőszűrő közötti 0.5 mm-es térben.Onnan meg kényszerűen a pogácsára,reményem szerint egyenletesen.Ha mégsem válna be,úgy terveztem,hogy át lehessen alakítani e61-esre a vízterítést.
A nagy patronok (4db) 315wattosak,amik a felsőszűrő fölött 8 mm-el érnek le a zsákfuratba.Még nincs meg hogyan építek köré kasztnit,de az idén már biztosan nem fog nekem kávét főzni.
-
sz.zs.
senior tag
-
adampofaa
csendes tag
válasz
zolnagy
#100035
üzenetére
Huh egy kicsit megnyugtattál. Bogarasztam az oldalt és van olyan, ami ránézésre jó lehet, pl
[ez egeszen hasonlo]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
zolnagy
#100061
üzenetére
Ez a legegyszerűbb, úgyhogy meg is volt. Ma már nem főzök kv-t, a vakszűrőzés alatt szépen állt a nyomásmérő. Ha holnapi csapolásnál így marad, akkor bódottá. Ha nem, jövök a hibalistával

@sz.zs.: letekerhető a réz izé feje? Nem kell tömíteni se utána?
100063@bl4ze: köszi. 18 év kihagyás után kicsit melós felvenni újra a fonalat
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
#99928
üzenetére
Nem olyan fontos, elég enniy hogy Compak, köszi! Csak kíváncsi voltam, hogy mi lehet a csoda oka, emlékeztem, hogy régen vmi Dittinget v Bizerbát használtak.
OFF: Karantén: mi is lenyomtunk 2 hetet a gyerekek miatt, de mire visszamehettem az irodába, már többen is pozitívak lettek a kollégák közül, uh marad tartósan az itthoni meló. Aminek a legjobb oldala, hogy jó kávékat tudok inni. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
zolnagy
#99841
üzenetére
Szia!
Van egy ötletem, hogy mi lehet a gond, legalábbis nálam ez volt a gond ugyanezen problémánál. A megoldást Vert1 mondta akaratlanul, mert valamelyik hsz-ben írta, hogy úgy önti rá a pogácsára a vizet, hogy az edény oldalsó falát célozza a vízsugárral, mivel ha telibe a felsőszűrőt öntöd, akkor hajlamos csatornásodni a pogi, mivel a vízsugár kikezdi.
Amióta az oldalfalra, lassan kezdve töltöm fel, azóta nem volt olyan problémám, hogy egyszer normális a lefolyás, utána meg átfolyik gyorsan.Köszi Vert1 így utólag is 😊
-
verti1
tag
válasz
zolnagy
#99844
üzenetére
Figyelni kell arra is, hogy az előáztatás és a max nyomás közötti szakasz is egyforma legyen. Kb. egyforma legyen az idő és a növekedés üteme. Ha túl hirtelen akkor össze tömörödik a pogi és vissza lassul. Valamint a hőmérséklet is befolyásolja. +/- 2 fok már nagyon más lefolyást eredményez. Erre jó a PID-es kanna, mert akkor mindig ugyan az a hőmérséklet ha játszani akarsz vele és persze nagyjából tartani kell a felöntési időket. Leginkább az utolsó felöntésre kell figyelni. KB. Fél perc után éri el a max hőmérsékletet a Classic hengere. Utána kiöntöm, összerakom és húzás. Ha ez az idő változó akkor megint vakon vagy a hőmérséklettel hiába a PID-es kanna. Ha csak sima vízforraló van akkor pedig forrásban lévő vízzel kell dolgozni és az idővel, felöntések számával kell játszani.
-
-
-
-
bbuffy
senior tag
válasz
zolnagy
#99478
üzenetére
Ja bocs. Én az ikeás es a normál gőz viszonyára gondoltam. Szóval storno jelen kontextusban.
Most megnéztem. Másabb a hab, keményebb, levegőtől más az állag latszik is. Erre gondoltam. Sokáig is tart, nálam a kis kancsóban egy adag önteni való 5-6 mp. És lehet vele szép vékonyat is önteni. Jó ez a kütyü, de nem ugyanaz ofkorsz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
zolnagy
#99419
üzenetére
Ezért kell minden random étteremben inni 1 presszót. Utána mindig rájövök, a napi elrontott savanyú szar otthon köröket ver ezek 90%-ára (amitől még elrontott savanyú szar marad, inkább az a botrányos, milyen trágyalevet bírnak kihozni király ipari szettekből, megfelelően ócska alapanyag és rossz beállítások segítségével)
-
válasz
zolnagy
#99379
üzenetére
szerintem ez azért alapvetően normális/tipikus. én sem tudom hozni a csúcskávék ízét itthon. mondjuk én ráfogom például a vízre, ugye a mai napig nem vagyok hajlandó dexterkedni, se műanyagot venni -- csapvíz. hangyakukit sötétebbre húzod a csúcsok csúcsánál a kávét és kezesebb lesz otthon, a csúcsot meg meg lehet hagyni a kávézónak.
az űrgaggia meg egy kézműves, ikonikus termék. megbánnád.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
zolnagy
#99371
üzenetére
Nem tudom az az "x éve" mennyi pontosan, de azért az is belejátszhat, hogy a kávészakma elég rendesen eltolódott a nehezen elkészíthető kávék irányába az egyre világosabb pörköléssel. Ami régebben "világos pörkölés" volt, az most kb. közepes. Szóval így nézve ugyanazzal a gépparkkal a mostani "prémium" kávéból sokkal nehezebb jó espressot készíteni, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt ugyanazzal a gépparkkal az akkori "prémium" kávéból.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
zolnagy
#99379
üzenetére
Szerintem egyszerűen vannak olyan kávék, amik jól állnak a Gaggiáknak, és vannak olyanok, amik meg nem (bár lehet, csak én vagyok nagyon béna). Nem tudom, ez miért van, de volt olyan kávé, amivel itthon nem boldogultam, pedig kínomban már mindent bevetettem, elpacsáltam majdnem egy kilót, aztán bevittem egy adagot ledarálva belőle melóhelyre, ahol egy ősöreg Saeco Via Venetoval olyat húztam belőle, hogy el sem hittem. Meg van olyan, ami egyből jó. és szinte nem tudom elrontani, pedig világosabb, háklis kávé. Nem tudom, ez miért van, de nem kevésszer fordult elő velem ilyen.
Ráadásul mi is változunk. Az elején még a lelkesedésbe belefér, hogy hosszú percekig menjen a woodoo. Aztán egy idő után egyszerűsít az ember. Itt is jól látni ezt a tendenciát, a régebbi tagok közül egyre többen állnak át kisebb, automata otthoni darlókra, míg pár éve mindenki a hatalmas, ipari nagy vasakra vágyott. Család, gyerekek, munka mellett sokszor reggel fontosabb az életmentő, gyors, korrekt kávé, mint egy semmilyen, mert nincs kedv vele p***ölni.
Coming out: én továbbra is kevés cukorral iszom a kávét, egyszerűen jobban ízlik így. Próbáltam anélkül, volt egy idő, amíg teljesen el is hagytam, de aztán visszaszoktam. Igen, laposítja a kávét, de a reggeli kapkodásban sokszor nem adja ki a diszribúció, meg a tamperelés, esetleg a kávéfőző sem melegedett még át rendesen - a gyereknek viszont oda kell érnie az oviba-suliba. Változnak a preferenciák. Kevesebb gyümölcs, több koffein
Szerintem ne add el a gaggiát, inkább keress olyan kávékat, amiket szeretsz és am iket ő is szeret
ribarszki : mennyit szánnál az új (egyébként elég költséges) hobbidra beugrásképpen? Nem ér 100e alatti számot mondani
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Anime filmek és sorozatok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hobby rádiós topik
- Nintendo Switch 2
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- Milyen alaplapot vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2 intel i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD 15,6" 4K OLED TOUCH 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest




