Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    válasz emiki6 #141582 üzenetére

    Na, egyelőre úgy áll, hogy tejes italban én keresek egy íztípust. Primitíven fogalmazva egyfajta "élt", "karcot". Nem a kávé eredendő gyümölcsös ízét (ami amúgy jó ha van, csak önmagában tejhez kevés), hanem a (világos) pörköltség ízét (nem kávéban pl a sütőtök pirult élei ilyenek). Ehhez kell pár dolog aeropressnél:
    - kellő töménység. Ha túl híg, akkor felpuhul, kiveszik az éle. 1:15 arány pl nem jött be, azt most iszom. 1:10 körül van valahol az igazság. Az 1:5 is jó cucc, de romlik az extrakció, lehet, hogy pazarlás.
    - keverés. Leforrázás után meg kell keverni. Ha nem keverem meg, akkor nem jön ki az éle. A sütötökre hajazó jelleg helyett az jön ki, amit inkább kerülök, a zöldbabfőzelékes jelleg. :DDD Akkor is kell keverni, ha finomra őrlöm.
    - az őrlési finomság meglepően kevéssé számít. A C40-en az espresso tartomány az 5-15 klikk. 8-15-ig próbálgattam eddig, mind bevált és a maga módján finom. Nyilván a brewing time-ot igazítani kell a finomsághoz.
    - brewing time: az őrlési finomság és vízarány függvénye. Figyelembe véve a felsorolt szempontokat, szerintem 2p körül megáll a maximum.
    - vízhőmérséklet: hoffmann miatt forrázom a kávét, majd rápróbálok a 80-90 fokokra is egyszer.

    Mindez csak tejes italra vonatkozik.

    Én simán csak hideg 2,8-as tejjel felöntöm a kávét. Nem melegítek, nem habosítok. 3,5-ös tej kicsit túl intenzív, habtejszín felejtős (mármint kavéba keverni. Hozzákortyolgatva finom tud lenni). Tippre nem hiszem, hogy módosítani kell egy ilyen recepten, ha jeget is ad hozzá az ember.

Új hozzászólás Aktív témák