Új hozzászólás Aktív témák

  • ff-thomas

    aktív tag

    válasz szazbolha #38315 üzenetére

    @szazbolha és KATA/egyéb adó téma: a Nicehash adja bérbe az általad rendelkezésre bocsátott számítási kapacitást, igazából te valamilyen közvetítői jutalékot kellene, hogy számlázz a NH-nek. Legalábbis az én logikám szerint.

    Egyébként úgy gondolom, hogy ha a KATA adózási forma feltételeinek maximálisan eleget teszel, akkor (fontos, hogy csakis akkor) nagyjából mindegy, hogy miként számlázod, mert nem változtat a befizetett adó mértékén és konkrétan ez a tevékenység nincs külön TEÁOR szám alá sorolva. Amiket javasolnék: adatfeldolgozás, egyéb információ-technológiai szolgáltatás, számítógép üzemeltetés, vagy amit említettem fentebb, közvetítői jutalék, pl. "Máshova nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység" TEÁOR besorolással.

    A számlát a Nicehash-nek (vagy a váltónak pl. Coinbase-nek, Kraken-nek, tehát akitől a tranzakció érkezik) állítod ki, nekik nem kell befogadniuk (nem kell nekik elküldeni) szerintem. Előfordulhat, hogy nem is kell számlát kiállítanod és valamilyen "egyéb bevétel" címén kerül a könyvelésbe, ezt a könyvelő megmondja. Szerintem ezeken nem kell görcsölni, amíg olyan adózási formáról beszélünk, ami ezt a tevékenységet megengedi és fix mennyiségű adót fizetsz bizonyos összeghatárok alatt. Annak kell utánanézni, hogy a KATA adózási forma mit enged meg és mit nem, milyen korlátai vannak az egyes tevékenységekre, összeghatárokra (tranzankciónként, havonta, 1 partner felé, stb.) névze. De úgy tudom, hogy az ilyen tranzakciónkénti vagy partnerenkénti összeghatárok túllépése esetén is csak külön jelezni kell a NAV felé, hogy miért fizetett neked x ebben a hónapban mittomén 100e Ft-nál többet. Általánosságban elmondható, hogy burkolt munkaviszony létesítésére (emiatt van az pl. hogy 1 üzleti partnertől alap esetben limitált összeg érkezhet tranzakció külön bejelentés nélkül) és pl. ingatlan bérbeadásra nem használható, de ezek a bányászatot nem érintik.

    Én részben az egyébként is IT-vel foglalkozó cégemben adózok utána (így a gépek üzemeltetésére fordított áram költségemet is el tudom számolni), részben tartom coinban. Sajnos nem lehetek KATA-s vállalkozó a cég miatt, így ennek pontos részleteit nem ismerem, de neten minden fent van, gugli megmutatja, és aki bele akar fogni, ne féljen egy könyvelővel beszélni ;)

    [ Szerkesztve ]

    find a way or make one..

Új hozzászólás Aktív témák