Új hozzászólás Aktív témák

  • -FreaK-

    veterán

    válasz cenzor #54849 üzenetére

    Már hetek/hónapok óta kutatok a témában, ugyan erre a felhasználásra, pont e két rendszerben gondolkodom én is. Nagyon sok órányi teszt, videó, lencse teszt, ajánló stb. átnézése, valamint az összes hirdető oldal (FB csoportok, Index, HA, jofogás) napi szintű böngészése után erre jutottam:

    1: Ha az eszemre hallgatok, akkor Sony A6400, mert:

    - Jobb a követő AF és Eyetracking, bár eget rengetőnek nem nevezném a különbséget

    - Olcsóbban lehet objektíveket venni hozzá, úgy nagy általánosságban.Pl. remek portré objektív: Sony: Sigma 56/1.4 DC DN=140e Ft újonnan. Fuji 56/1.2= 350e újonnan.

    - Sokkal több a felhasználó, sokkal több obit árulnak használtan.Ez az árakra is jó hatással van.

    - Vannak külsős objektív gyártók is (Fujinál is akad most már 1-2), amik a választékot és az árversenyt növelik.

    - FE obik is használhatóak (bár nem optimálisak).

    - Vannak fókuszban is gyors, fényerős fix objektívek, amik ráadásul viszonylag olcsóak is. Sigma Trio-ra gondolok pl. A másik oldalon az olcsó prime-ok, amik gyorsabbak AF-ben az F2.0-s Fuji prime-ok, tehát itt azért van fényerő előny.
    Az 1.4es Fujik lassabbak AF-ben és drágábbak (régebbi konstrukciók, Fuji frissíthetné már őket). Ezek a Sigmák lényegesen élesebbek, az amúgy még olcsóbb F1.8-as Sony üvegeknél, de az áruk miatt azok is jó választások.

    - A hasonló kategóriás váz nagyjából ugyan annyiba kerül minkét oldalon, vagyis A6400/X-T30: 240e Ft körül érhető el használtan (ha épp van). Fuji vonalon viszont én inkább az X-T3-at venném, ott eddig 300e volt a legjobb ár amit láttam, de inkább a 350-360 a jellemző.

    - A vázak újonnan e-infinity-n jelenleg: A6400: 274e Ft / X-T30: 222e Ft / X-T3: 334e Ft
    a 6400 két hete kb. viszont 258e Ft volt.

    - Az IBIS-es, nagy aksis upgrade path is itt olcsóbb: A6600: 392e Ft / X-T4: 553e Ft (e-infinity)

    2: Ha a szívemre meg a szememre, akkor Fuji X-T30 / X-T3 (T2), mert:

    - A vázak ránézésre instant szerelem. Még az is lehet, hogy inkább egy régebbi X-T2-t veszek, mert jobb áron van és mert az is ugyan olyan jó kialakítás/minőség/kinézet.

    - Robosztus, jó minőségű vázak és objektívek, sok fém, kevés műanyag. Taktilis kezelőszervek, első+hátsó vezérlőtárcsa.

    - Sokan mondták, egymástól teljesen függetlenül, hogy egyszerűen élmény használni a vázakat és objektíveket. Folyamatos késztetést érzel, hogy a kezedbe vedd és használd (that's what she said), ezáltal többet is használod, több használat pedig=több poztitív élmény.

    - Elég olcsón kapható pár kis kiegészítő amivel komfortosabbá tehető a gép, úgymint vaku saruba illeszthető hüvelykujj támasz, soft release shutter gomb, kiegészítő markolat.

    - Általánosan jó minőségű objektívek. Szinte az összes lencse kiváló élességgel és képminőséggel rendelkezik, nem nagyon lehet mellé nyúlni. Igaz ennek megvan az ára.

    - Az F2.0-s fixek jó minőségű, használtan viszonylag olcsó, és ami fontos, hogy kis méretű és súlyú üvegek. Kicsi, kompakt, nagyon hordozható->többször viszed magaddal, mint egy batár nagy üveget.

    - Remek JPG minőség rögtön a vázból. Egyáltalán nem ördögtől való JPG-ben fényképezni, nem szükséges utána órákat szöszmötölni egy végig fotózott nap után pl. (bár itt a 6400 sincs már nagyon lemaradva)

    - Az X-T3/4-nél van 4k60fps videó is, ami elsőnek nem tűnik eget rengető előnynek, de azért gondolj arra, hogy mi lesz, ha 10-15-20 év múlva vissza szeretnéd nézni gyermekedről készült videókat, ott minden képminőségbeli előny hatványozódik.

    - Sokan említik a Fuji color science-t mint nagy előnyt, bár én nem így látom. Az A6400 is elég sokat fejlődött ezen a téren a korábbiakhoz képest. Megnéztem pár vakteszt összehasonlítást is, ahol mutatott képpárokból kiválasztod a neked tetszőt, a végén pedig meg tudod nézni, hogy melyik kép melyik rendszerrel készült. Nekem itt úgy tűnt, hogy bár elsőre a Fuji a csábítóbb, a Sony színei közelebb állnak a valósághoz, és mintha több lenne bennük a részlet. Ez persze szubjektív.

    Összességében én simán Fujit vennék, de az ár kérdés kicsit a Sony felé billenti a mérleget nálam. Már amikor.. mert úgy kb. naponta változik :D

    Most pechemre, a pandémia miatt nagyobb megcsappant a munkahelyemen a rendelésállomány, és leállások is lesznek nyáron, így a bizonytalan jövő miatt nem merek költeni, pedig lett volna már bőven olyan váz/objektív amit megvettem volna, mindkét oldalon.

    Bocsi, kicsit hosszú lett, de talán segített valamit :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák