Új hozzászólás Aktív témák

  • MASSlag

    tag

    válasz azbest #31392 üzenetére

    Gépészeti tervezés szempotjából az, hogy mivel viszed át az erőt az egy kiadódó dolog. Kiválasztáskor az a jellemző hogy megvan a terhelés, CNC-nél a fogácsoló erő, a nyomtatónál a fej súlya a gyorsulással szorozva. A másik szempont a sebesség, ami meghatározza a szükséges gyorsulást. A lényeg itt van, ehhez választasz hajtást.
    Röviden, vegyél szélesebb szíjjat, vagy vezess többet párhuzamosan, ha merevebb hajtást akarsz.
    TL: DR
    Egy orsó nagyon merev, de tehetetlenség/merevség szempontjából nem jobb a szíjnál. Magyarán nem éri meg csak akkor, ha nagy erőre van szükséged különben a teljesítmény nagy része arra fog elmenni, hogy gyorsítsd és lassítsd az orsód. A fej hajtás oldalra redukált inerciája sokkal kisebb mint az orsóé. (Bár az sem szerencsés, ha a terhelés inerciája több mint 3-5-szöröse a hajtásénak)
    Ebből a szempontból a második videó amit linkeltél jó megközelítés, mert az asztal súlya már indokolja a masszívabb hajtást. Egyébként egy szélesebb, vagy több párhuzamos szíjjal el tudta volna érni ugyan ezt az eredményt, bár ott lehet belengetné a hajtás oldalt.
    Ehhez még hozzá jön az, hogy, ha csak nem nagyon sok bekezdéses az orsó akkor ehhez szervó kell mert 3000-es fordulat alatt nem lesz megfelelő gyorsjárati sebességed. Az orsó ráadásul körültekintőbb szerelést igényel, mert ha nem elég práhuzamos a tengelye akkor befeszül.
    A trapézorsó az felejtős, mert bukod a nyomaték felét (a hatásfok miatt) és lassú sebességnél darabos lehet a mozgás.

    Ha valami igazán egzotikusat szeretne valaki akkor a lineáris motor ami ide való. Pont annyira merev amennyire be tudod hangolni a szervo hajtást. [link] Egy ilyen hajtás ára azért elég csillagászati használtan is, mert mikron pontosságú.
    Egy ideje tervezem, hogy összedobok egy ilyen hajtást a nulláról, de a vezérlés része nem egyszerű, minimum egy oDrive kell hozzá.

    [ Szerkesztve ]

    A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

Új hozzászólás Aktív témák