Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz #19103744 #32302 üzenetére

    Az összvér géppel az lesz a probléma, hogy egyikben sem lesz túl jó. Talán a lézer, ami még kombinálható lenne nagy komromisszum nélkül mással, de a nyomtatás és a cnc az eléggé ellentétes egymással.

    A cnc-hez egy erős és nehéz szerkezet kell, nagy erőhatásokat elviselni képes fejjel. Ehhez a fejet tartó váznak is robosztusnak és nehéznek kell lennie. A nyomtatásnál viszont a lehető legkönnyebb fejre van szükség, mert sokkal gyorsabb és hirtelenebb mozgást végez. Nem lehet túl nehéz a fejet tartó szerkezet sem, mert az is mozog. A kisebb öszvér gépek túl gyengék cnc-nek és túl nehézfejűek nyomtatónak. Ráadásul a gyárilag öszvér készülék árban is lehet több (500-800 ezer ft snapmaker 2.0), mintha külön-külön megveszel valami alap, de a saját céljára jobb készüléket mindenből. És az öszvér készüléket is át kell szerelni az üzemmódok közt [link]

    A pontosság terén pedig, ha fdm nyomtatókról van szó, akkor ne is nagyon várj többet. Egészen egyszerűen az anyagáramlás, hőmérséklet és sokminden együttes hatása befolyásoja. Az olvadt műanyagot nem lehet precízebben adagolni.

    Az uv resin (egy fajta mágyanta) alapú nyomtatók amelyek nagyobb felbontásúak, de cserébe kisebb méretűek az olcsók és drága hozzájuk az alapanyag, veszélyes és piszkos is a használatuk.

    A lézer meg lehet megvan valami olcsóbb 2d plotter elrendezésű készülékként is hasonló munkafelülettel. De ott is nagy kérdés, hogy csak gravírozni vagy komolyabb dolgokat vágni is kell. Plusz a füstje miatt az sem szobába való, rendes védőszemüveg, szellőztetés és tűzoltókészülék nem árt mellé.

    Szóval szerintem tedd fel magadnak a kérdést, hogy pontosan mire is szeretnéd használni. És akkor talán kiderül, hogy milyen funkciók vagy képességek, amik tényleg kellenek neked.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák