Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz KTTech #10021 üzenetére

    Nézzük csak, min is segít a mikrolencse... ja igen: hatékonyabbá teszi a szenzort, mivel több foton koncentrálódik a szenzoron. Azaz javít a jel/zaj viszonyon, ami ugye dinamikanövekedést okoz... vagy épp nem jelent csökkenést. Igen sokat számít...

    A szenzor (pixel) dinamikatartományát nem a mikrolencse, hanem ami mögötte van határozza meg. Azaz mennyi foton/elektron viszi telítésbe a pixelt elosztva amikor a kiolvasás zaja összemérhető a fotonok által generált jellel. Azaz már itt eldől a dinamikataromány, a mikrolencse ezt nem befolyásolja.
    A mikrolencse valóban javit az árnyékos részen, hiszen több fotont gyűjt (kevés fénynél pozitív hatása van). A csúcsfényes részen meg ront, hiszen hamarabb telítésbe viszi a pixelt. Összességében zéró hatása van a dinamikatartományra.

    Azaz ismét csak a Clarkvision és hasonló színvonalú oldalakat ajánlanám a figyelmedbe ha a szenzortechnológiáról többet szeretnél megtudni és nem a Canon marketinges anyagát.

    Az 5DmkIII esetében a mikrolencsék pozitív hatása látható (vsz. ebből jön az a kb. 2/3 Fé javulás a zajnál) viszont a mikrolencse mögötti részt úgy tűnik nem nagyon fejlesztették mert a kiolvasás zaja ami alpvetően meghatározza a dinamikát sajnos maradt kb. ugyanaz mint a mkII-nél és sajnos nagyon elmarad pl. a D5100 szenzorától.

    A kiolvasás zaja szintén alapvetően befolyásolja a jel/zaj viszonyt, hiszen ha nagy a kis jelek elvesznek benne. Clarkvision:
    "Read noise dominates the signal-to-noise ratio of the lowest signals for short exposures of less than a few seconds to a minute or so."

    Hogy mekkora jelentősége van? Általános felhasználásra kicsi. Speciális esetekre (mint pl HDR) nagyobb. Nemcsak a Canon vázakban van fénymérő, hanem a D5100-ban is (sőt még a filmes vázamban is volt).
    Viszont Sony szenzoros vázakban jelenleg ott van extra 2 Fé dinamikatartomány bónuszként is.

    Eddig egyszer futottam bele ilyenbe. Deríteni kellett volna a vaku, viszont az a táskámban volt, a gép meg a kezemben. Mivel az elkészült kép mindig jobb mint a semmilyen (ezért viszek akár kompaktot is oda ahol a DLSR nem opció, ráadásul a régi kompaktom vsz. közel sem jár a mai m43 technológiához) ezért vaku nélkül készült el.
    Nem voltam elégedett az eredménnyel hiába emelgettem az árnyékos részeket, de az megmaradt bennem, hogy milyen lett volna ha nagyobb dinamikatartománya lett volna a vázamnak.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák