Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz Doki16 #38445 üzenetére

    Hehe, nekem van ilyen objektívem, használom is rendszeresen. Sőt, van az utóda is, a 16-300-as Tamron.

    Azért mondom, hogy hehe, mert az ilyen objektívekkel én vagyok a topik páriája, ha tudták volna az őstagok, hogy nekem ilyen van, akkor első alkalommal nem is engedtek volna hozzászólni a topikhoz :DD

    Na, komolyra fordítva a szót elmondom, hogy SZERINTEM miért jó egy ilyen objektív (és persze azt is, hogy miért nem jó).

    Az előnyei között van az, hogy elég nagy a zoom átfogása, nagyon jó a benne lévő stabilizátor, 25-ös és 80-as gyutáv között elég jó a képe (itt most a 18-270-es tartományban értelmezem a gyutávot, nem az 1.6-os szorzóval). Kiválóan fókuszál, 100 képből legfeljebb egyszer fókuszál mellé. Szerintem ez egy kiváló nyaraló, turistás széles átfogású zoom objektív :R

    Hátránya leginkább az, hogy fordítva kell vele zoomolni, amerre egy Canon obi növeli a gyújtótávolságot, arrafelé tekerve ez csökkenti (ha felváltva használom mondjuk egy Canon 18-135 obival, akkor mindig össze-vissza tekerem az obikat :( ). Hátránya még, hogy bár a Canon gépek felismerik, de nem hajlandók se a vignettálást, se a torzítást korrigálni (ők is páriának tekintik az objektívet :D ) Valós hátránya az, hogy 18-25 gyutáv között határozottan érzékelhető a párnatorzítás, 100-as gyutáv felett pedig csak középen éles, a széle felé eléggé mosott a képe. 150 gyutáv felett erős fényben a széleken megjelenik egy eléggé határozott CA is.

    A kétségtelen hátrányai miatt vettem meg az utódát, a 16-300-as Tamront, de az még rosszabb, a stabija gyengébb, nehezebben fókuszál, visszafelé felrakott napellenzővel nem lehet használni (se a fókuszgyűrűhöz, se a zoom gyűrűhöz nem lehet hozzáférni).

    Ha konkrét kérdésed van az obival kapcsolatban, akkor tedd fel.

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák