Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
-
Rive
veterán
válasz
totron
#19592
üzenetére
Nem. A cserépkályha és az efféle az ami szárít, és ez tartja pára/penészmentesen a régi, korszerűtlen, szigeteletlen házakat.
Aztán amikor valaki meggondolatlanul központi fűtésre (vagy gázkonvektorra, esetleg elektromos vagy hőszivattyús fűtésre) vált, akkor megszűnik ez a szárító hatás és beáll a dunszt.
Erre szokták - tévesen - azt mondani, hogy a szigetelés 'dunsztol' és csinálja a penészt. Pedig kevés speciális esettől (vályog, vert föld, esetleg hiányos/hibás lábazati szigetelés) eltekintve semmi ilyen nincs.
-
totron
addikt
válasz
Dorian
#19593
üzenetére
Igaz, benéztem. Viszont akkor eleve is nagy volt ezeken a helyeken az aktív penész szintje ha vizes konvektor produkciója nem elég. A túlfűtés is csak egy átmeneti áthidalása a problémának. Hogy a végleges megoldás - a ház lebontásán kívül - mi, az jó kérdés. De nem a Szavó, az biztos. A kályha sugárzó hője a legideálisabb.
#19594H-Zol, akkor gyakorlatilag csak a hőfokban van különbség és spórolniuk kell a gázzal. -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701
#19587
üzenetére
Több ismerősöm ezzel küzd és mindegyik a jól bevált csempe kályha tüzelésről állt át központi fűtésre gázzal , és mivel itt nállunk felemelték 2022 Ben a gázt 20-21 fokot tartanak ( addig nem volt náluk penész ) !! Nállam megy a csempe és a tégla kályha, de penésznek nyoma sincsen ! Amikor ide költöztünk , van egy hátsó szoba 6x6 méter , nagyanyáméknak az mindég kamra volt ( ha vissza gondolok , még mindég érzem a pálinka szagot , nagyapám sűrűn be nézett oda
) , mi abból konyhát csináltunk de egyvégben a penészesek voltak a falak a bútorok mögött a sarkok , de az a heiség alatt pince van , lehet az is hozzájárult, és azóta nekünk is kamra , nincs fűtve és a penésznek nyoma sincs !! -
ncc1701
veterán
válasz
totron
#19589
üzenetére
Harmadik. Behúzza a friss levegőt, és egy hőcserélőn keresztül kidobja a használt bentit. Nyilván nem lehet azt elvárni tőle, mint amit egy nagy központitól, de nem is kell hozzá szétbarmolni a kész házat. Haver ilyesmivel foglalkozik, nála is a nappaliban 1 helységes van.
-
hiperFizikus
senior tag
a nedvességnek ki is kell csapódia
és azért egészségtelen, mert általában kedvez a mikrobáknak

-
totron
addikt
válasz
hiperFizikus
#19585
üzenetére
~19 foktól felfele a legaktívabban. Általában ez nem tűnik fel az embereknek, hiszen jó időben automatikus a szellőztetés, de ahol nem..... A mind jobb mértékű passzivizálásra lehet alapvetően törekedni, igen, ahol egyszer már aktiválva lett a penész.
-
its_grandpa
tag
válasz
repvez
#19580
üzenetére
Citrom (saját) és datolya pálma (bolti nasi) saját tapasztalat van de nemsokára lesz grapefruit is.
A magokat kis műa. edénybe, virágföldre/be tesszük, megy rá vizes vatta (amit nedvesen kell tartani) és letakarjuk az áttetsző műa. tetővel.Kb. 1 hónap után óvatosan földbe tesszük a már kicsírázott magokat és továbbra is figyelünk a nedvesen tartásra, ha kell takarjuk tovább.
Most is van a dolgozó ablakban 3 edény mert az idei termésből sok citrom mag lett + 5 dl finom citromlé.
Nem kapnak sem fertőtlenítőt, sem tápoldatot.
Raktam fel képet [link] , rajta van az anya citrom, mögötte a télikertben az üveg mögött meg 3 saját szaporítás.Jobbról bekukkant a képbe egy datolyapálma.
Kísérleti jelleggel 1 pálma és 1 citrom ősszel kiment szabad földbe, jelenleg még élnek, nem volt nagyon hideg tél. -
Rive
veterán
válasz
repvez
#19582
üzenetére
Csak a penész önmagában sajnos semmit se jelent, nyugodtan lehet elb@szott szigetelés, hőhíd, egyenetlen fűtés, száraz levegő mellett.
Viszont, egyszerűen: nem a fűtött szobában szokás teleltetni a citromot, narancsot. Nem oda valók, és kétlem, hogy a mangó jobban bírná.
Vidéken rokonnál idén fűtetlen (!!!) garázsban növénylámpa+ablak alatt virul.De: valszeg érdemes lenne valami szakosodottabb fórumot keresni.
-
repvez
addikt
sajnos párával el vagyunk látva, mert a szoba sarkaiban meglátszik a penész, hiába van leszigetelve kivulrol a ház és 3 rétegu az ablak
.
Persze gondolom, ez nem feltétlenul anyni pára mint amikor megjelenik a leveleken is a vizcsepp.
Gondolkodtam, hogy esetleg egy muanyag flakon burája alatt ami a föld nedvességéből párologna azt felfogni. meg nagy párát nem akarom ,hoyg a teljes szoba olyan legyen és mégtöbb nagyobb helyen megjelenjen penész. csak tavaszig gondoltam utána ki lesz téve és talán a következő télen már elég nagy lesz ahhoz, hogy a külsö tároloba átvászelje a telet. -
Rive
veterán
válasz
repvez
#19580
üzenetére
Szerezz egy páramérőt és rendezkedj be kiegészítő világításra.
A szubtrópusi /trópusi növényeknél nem feltétlen a magas hőmérséklet kell, hanem egyrészt a hosszabb megvilágítás és a megfelelő páratartalom. Márpedig ha itthon kint nulla fok körül van valamennyi pára, akkor bent elég sokszor már sivatag...
-
repvez
addikt
ödv! tanácsot szeretnék kérni azoktol akiknek már van tapasztalata tropusi növényekkel. Megprobálkoztam Mango keltetéssel magról. 2-t ültettem el egy dec 23-án ki is bujt és hozott 6 levelet azota kettü lehullott nem nöttek, a maradékbol az egyik sokkal kisebb mint a többi és a nagyobbon is van egy becsipődés. De ezeken kivül szinte látni naprol napra ahogy nő. A kérdésem az lenne, hogy milyen fertötlenitő vagy tápoldat vagy föld kéne neki, hogy biztosan sokáig egészséges maradjon. Egyelöre a szoba ablakpárkányán van a konvektor közelében igy napfgényt is kap,meg a 20 fok környéki idő is.
Egyelöre általános virágföldbe van és 2 naponta azért kap egy kis öntözést ,hoyg ne száradjon ki a föld. A másik még nem bujt ki pedig egyszerre ültettem öket, nem tudom mi vele a probléma, de egylöre még zöldnek látom a mag tetejét ahonnan a gyökér kibujt amikor gyökereztettem szalvétába öket.Illetve sikerült mandarint is ültetnem, augusztusban abból is 10 elég jol fejlödik, szinte hetente hoz uj levelet vagy hajt, az egyiket már vissza is vágtam egy kicsit , hogy elágazzon, és azota hozott is 2 uj ágat és azon sok levelet. pedig csak egy kicsi negyed kilos muanyag edénybe lévő földbe ültettem, de olyan 40cm magas már.
Ezekhez már vettem citrus tápoldatot.
Illetve van még egy balkonládám tele pálma magokkal és oliva maggal, azok is a Mango mellett vannak és most kezdenek kibukni a földbol 1-2cm-es kis hajtás már látszik párnál.
Szóval aki tud bármilyen tanácsot elfogadok .
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84
#19550
üzenetére
Igen, sokféle koktél van, a legelterjedtebb (magukat kiválóan "önültető" és finom) kiskerti típusok valóban igen terjedelmesek, de esetleg vmelyik balkon fajtából pl. Vilma [link] férhet bele 6 tő ebbe az edénybe.
-
totron
addikt
''Legyél lusta kertész
Kevés gondozást igényelnek, hisz évezredek alatt alkalmazkodtak a helyi klímához és talajviszonyokhoz. Nyugodtan elfelejthetjük a permetezést és műtrágyázást, öntözést pedig csak a csírázási időszakban igényelhetnek.''
Merész vállalás. A hogyanjára persze elfelejt kitérni. Magkeverék-shop, nem reklámozom addig, amíg erre nem adnak választ, illetve amíg az állítások nincsenek automatikusan alátámasztva és marketingbullshitbe hajlik a dolog. Az alapgondolat jó, de szerintem csak a belvárosi ember zsebében nem nyílik a bicska. Feltételezem, hogy a vastagon szedett rész nem a saját áru igénye és használati utasítása, hanem a kert többi elemére vonatkozik. -
-igu-
veterán
válasz
ncc1701
#19569
üzenetére
koszi

mi amugy egy eve kezdtunk el komposztalni, felsobb direktiva hatasara
400 eurot fizettem egy szigetelt dobozert, aminek az ajtajan omlik ki a dzsuvale (mar meg van emelve az eleje, de akkor is), ahelyett, hogy hatul csurogna ki a csovon, a felso ajtaja csale, oldalrol meg kell utni izombol, hogy bepattanjon a helyere, es - bar szigetelt - belefagy a cucc telen
valoszinuleg ugy sz.r az egesz, ahogy van, komposzt helyett csak darabos sar van benne, azt hiaba is probalnam rostalniAzt mar csak halkan mondom, hogy a ket faluval odebb levo telkunk utan is fizetunk szemetdijat (a komposztra kulon), pedig az csak egy ures telek egy romos nyaraloval. Allitolag nem az emberek, hanem a telek generalja a szemetet, azt meg ki kell fizetni. Jobban orulnek, ha az elszallitott szemet mennyisege alapjan, esetleg a koztunk levo, kolcsonosen alairt szerzodes alapjan kellene fizetnunk, de az nekik nem erne meg, hiszen meg se tudjak kozeliteni a telket a kukasok, a szolgalmi ut jelenleg egy erdo
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84
#19566
üzenetére
Konyhából minden növényi maradék mehet, ami nem főtt már meg, és nincs feldolgozva. Tojáshéj nagyon praktikus.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84
#19565
üzenetére
Egész jónak tűnik igaz szortsm néha földet is mivel volt vagy 60-80 db fürj azért azok termeltek napi szinten. Viszont párom a kávé zaccot is oda rakja mondjuk az minimális.
-
Szilágyi84
senior tag
Van komposztálóban egy éve állva fürj trágya rá faforgács és a lenyírt fűvet szoktam abba rárakni,de fürjek már nincsenek több mint egy éve. Szóval az is jó lenne? Megyek meg is nézem megkapargálom milyen.
-
ncc1701
veterán
Ok, csak ötlet volt, kisvakond nyomatja nagyon.
Nálunk sincs, csak saját komposzt. -
totron
addikt
válasz
ncc1701
#19559
üzenetére
Nem állítom, hogy rossz, de mit tudunk a hatásmechanizmusáról? Kövi szezonra vonatkozóan is javít a talajon vagy adott szezonra turbó csak? Abból indulok ki - és amiért nem értem ezt a szegmensét a segítésnek - hogy egy terméketlen talajból ez sem tud csodát csinálni, akármilyen jó tápanyagközlést segítő is. Vagyis a talajnál kezdjük így is úgy is a javítást. Nem-e önbecsapás és csak elfedése a talaj megismerésének. A magok is fémzároltak már, kiszolgáltatottság és vakon levés felé visz leginkább a termék. Vannak zöldségek, rossz együttállások, gyümölcsfáknál meg aztán főleg, ahova lassan nélkülközhetetlen lesz egy köztes, de azt látom, hogy sokan elengedhetetlen elemként kezdik el használni, semmilyen változót, szükségességet nem nézve, mindenhez. Egy kontrollcsoport a nyerő, ugyanabban a földben.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84
#19550
üzenetére
Kisvakond tavaly reklámozott tavaly vmi olasz bio poliska irtót, ami működik is. Mire rendeltem volna, már nem volt.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84
#19539
üzenetére
...tőzeg 70 perlit 30 % kis szervestrágyával.. ...
A tőzeg (már, ha igazi) nem megújuló erőforrás, és ami azt illeti, a kertészek miatt már így is épp elég védendő terület lett tönkretéve, kitermelve.
A paradicsom meg igazából nem is igényli.Virágföld, vagy komposzttal kevert kerti föld prímán megteszi.
Néhány százalék perlit bármibe mehet: igazából meglehetősen semleges anyag, mindenhez hozzá tud adni valamit. De 30% szerintem fölösleges.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84
#19550
üzenetére
Tradicionális a májusi fagy, mindig ahhoz igazítandó a pari. Lehet éjjelre fóliázni vagy melegházban tovább bent hagyni ezt a párat és ilyenmód abajgatni őket, egyengetni útjukat. A precíz időpontválasztás inkább a soktíz-többszáz töves projekteknél dilemma. De ha csak 1x akarsz hozzájuk nyúlni akkor ugyanott vagy, jól rá kell érezni a megfelelő időpontra. Általában 2-2.5, max. 3 hetes eltérésekről beszélünk ezzel. Bár ki tudja hogy alakul ez is a jövőben. Kisebb a koktél, igen.
Ezeket a poloskákat mennyire lehet detektálni? Időben szakaszosan vannak jelen, tehát többször rá kell nézni az ültetvényre, így nehéz/melós fülön csípni őket vagy mindig ott dekkolnak a kaja közelében? Egy-kettő jelent meg itt is, nem tudni eszkalálódik-e a helyzet vagy csak tiszteletüket tették. Kárt nem csináltak eddig. -
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84
#19539
üzenetére
Mekkora az a nagy Láda és milyen fajta a koktél 🍅?
-
Szilágyi84
senior tag
Oké köszi mindenkinek. Azt hittem a koktélok kisebb bár abból is több fajta van biztos. Porszívó se 100%-os nem látod mindet nem is szedi fel a nagyobbakat pláne. Nekem vegyszerezni fújkálni nincs kedvem. Elvileg a megoldás a legkorábban kirakni kiültetni kockáztatva, hogy a késő nyári poloskák előtt beérjen az összes, de ugyebár mostanában szokott lenni még májusban is gyenge fagyok ami a barackot is rendszeresen ekviszi, szóval valami mindig van.
Hálóból nekem ez vált be évek óta.
-
Batib
őstag
Sziasztok!
Nekem egy raklapmagasítóban van kb 15-20 tő szamóca. Mivel, hogyan és mikor kellene trágyázni?
Más. Felmerült bennem, hogy megpróbálok pár darab palántát nevelni. Kb hány C fok szükséges hozzá? A kazánházban nálunk olyan 7-8 fok van most. Elég lehet? -
soldi3r
veterán
válasz
ncc1701
#19542
üzenetére
Az volt a kegyelemdofes a vegen. Nalam mar elotte elkezdett szaradni, ami maradt az meg nem tudta normalisan felvenni a tapanyagot.
Jovore kiprobalok valami mast. A kert korul minden szabad helyet telerakok sutotokkel meg dinnyevel. Jobb ido volt a sutotok alatt, mint az arnyekban.#19543Szilágyi84, Ebbe en sem tennek kettonel tobbet.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84
#19539
üzenetére
Perlit 0%. Indításnak általános virágföld 70%, 30% igazi tőzeg, ezekkel már elvagy. Nem kell más - ami ezen felüli segítség, azokkal már megfosztod magad és családodat a kitapasztalás élményétől - tanulás - és véleményem szerint a bion kívül is esik már, de egyre inkább divat egyre több mindent beszuszakolni a fogalom mögé. Mondjuk arra is ki lehetne térni, hogy tőzeg néven miket el nem adnak.
A bokros fajták nagy általánosságban? jobban tűrik a tűző napfényt, mint egy nyurgább vagy folyós társuk. Félárnyék álljon készenlétben, ha másból nem is, okulva a tavalyi állapotokból. Hézagos nádszövet tök jó pl. árnyékolásnak: ahogy halad a Nap éri is, meg védi is. UV-álló hálók is lehetnek jók. A terület/tő arány jól belőttnek tűnik.
A talajügyileg érdemes hosszú távban gondolkodni, hogy jövőre, meg azután se kelljen kelljen venni semmit: az említett komposztálás. -
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84
#19544
üzenetére
Poloskára idén veszek egy kis kézi akkus porszívót, ami a fólia sátorban fog lakni.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84
#19543
üzenetére
Ebbe max 2 fér.

-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84
#19539
üzenetére
En nem vinnem tulzasba, csak egy kicsit savasabb viragfoldet vennek.
Nalam az idei nyarat nem nagyon birta a paradicsom. Ha kirakod a ladat a betonra es folyamatosan eri a nap, akkor szerintem az nem marad meg. -
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84
#19539
üzenetére
Bármi, mi komposzta tesszük őket. Annyi, h mikorra felnő a növény, addigra elfogy a tápanyag, úgyhogy adni kell neki újat. Pelletált marha-csirketrágya plö. De ha van helyed, érdemes már most elkezdeni komposztot csinálni, termelődik a konyhában/kertben elég növényi hulladék, h elég legyen.
-
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok
Idén vagyis ami jön majd 25ben koktélparadicsomot nagy műanyag ládákban akarunk 6/8 tő /láda. Ahol lenne a kertben beton és murva. Szóval az érdelne milyen föld lenne a legjobb? Mondtak olyat amit még sose próbáltam tőzeg 70 perlit 30 % kis szervestrágyával.. Ez is jó lehet? -
válasz
ncc1701
#19536
üzenetére
Hagyjuk ezt a farok méregetést, hogy neked eggyel több orvos mondta irány a zsírosbödön, ok?
Ja, és azért eléggé sok embert ismerek, akik CH-t fogyasztanak, Balatont is körültekerik jó párszor az évben - nekik szóljak hogy ncc1701 szerint nem lehetséges amit csinálnak mert nem erre van kitalálva a szervezetük? 
-
ncc1701
veterán
válasz
OPiiPO
#19535
üzenetére
Ok, rendben főni, hülyék az orvosok.
Mondom, senkit nem akarok meggyőzni.
Igen, aerob működik, de csak ilyen 100-110 körüli pulzusig (edzettségtől függően), zsír alapú anyagcserével. Utána jön az anaerob, ch felhasználású üzemmód. Ekkor van az a 400g ch, ami ha elfogy összeesel, ha nem viszel be utánpótlást. -
válasz
ncc1701
#19534
üzenetére
Alapvetően hülyeség, de legalább jó hosszan írtad le
"A hosszútávfutás, vagy állóképességi futás, amelyet főként az különböztet meg a sprinttől, hogy a hozzá szükséges energiát aerob anyagcserével állítjuk elő, a főemlősök között gyakorlatilag ismeretlen (az embert kivéve)." -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian
#19530
üzenetére
Az ember szervezete úgy alakult ki, nem jó állóképességi dolgokra. Bocs, ha elkeserítelek. Egyik dolog a sport, más dolog a céjaid, egy harmadik dolog az, amit elképzelsz, és egy teljesen más dolog az egészséged. Az, h egy versenyzőnek mit kell tennie ahhoz, h nyerjen, az sehol nem szól az egészségről. Tudtommal nem vagy versenyző, strandhoz meg felesleges tönkretenni magad.
Az embernek nem kellett nagy erőket kifejteni, mert többen voltak. Nem kellett órákig szaladnia a zsákmány után, mert többen voltak, és bekerítették. Rövid ideig tartó, de intenzív mozgás az egészséges. Intervall edzés. Mellé ellenállásos edzés.
Attól, h váltottam ch-ról zsírra, pont ugyanannyit tudok emelni, vannak ketós testépítő versenyzők is.
Nem célom meggyőzni senkit, elég ha támad egy kis kétely. Mert a civilizációs betegségek az életmódunkból, és a hibás táplálkozásból adódnak. A vadállatok, amik a természetben élnek azok nem daganatosak ám. De még cukor gondjaik sincsenek, de még szív problémáik sem. A mai emberek 90%-a ezekben hal meg, plusz a neurodegeneratív betegségek. Ellenben nézd meg a háziállatainkat (kutya.macska), nekik a fennti hülyeségekkel már elértük, h vannak.Ezeket nekem is nehéz volt elfogadnom, de miután több orvos meszélt róla sokat, muszáj voltam. Szeretnék nagyon sokáig élni, egészségben. Én is kérdeztem, h í]y hogyan fogom tudni körbetekerni a balcsit? A válasz pofon egyszerű volt: sehogy, mert nem erre van tervezve a szervezet.

-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian
#19532
üzenetére
A sok ch magas inzulin szintet okoz. Az inzulin pedig egyrészt ugye gátolja a zsír felhasználást, másrészt növekedést okoz. Tippelhetsz, h felnőtt esetén előnyös-e ez? Most tekints el a gyúrástól, a valóságban daganatos sejtek kezdenek el tőle nőni.
Elgondolkodtató, h 4 mechanizmus van az emberi szervezetben a szénhidrát szint növelésére, de csak egyetlen a csökkentésre. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701
#19527
üzenetére
Hülyeség. Állóképessegi dolgoknál ugyan jól jön a zsír (de ott is folyamatosan adagolt szénhidrátot használnak helyette, nem véletlenül), de erősportoknál, mint amit a kollega említett, ha nem eszel ch tartalnú ételt, nem lesz kellő energiád a nagy erőkifejtésekre. Valahogy egyik mindegyik sport sporttáplálkozásánál a ch és a feherjebevitelt adagolják, és nem nagykanállal a zsírt tömik a sportolóba. És az élsportban biztosan nem azert tesznek így mert a szegény népet ch-/tal kell etetni.
-
ncc1701
veterán
válasz
soldi3r
#19526
üzenetére
Hát, ez nagyon hosszú sztori.
Lényeg: boncolások alapján lehet tudni, h a jégkorszakban élt őseink mit ettek (húst, sok zsírt, magokat, gyökereket), azaz fehérjét, zsírt, és minimális szénhidrátot.
A szervezetünk úgy alakult ki, h zsírokból tud lassan energiát termelni a mitokondriumokban. Kisérletileg bizonyított tény, h pontosan 0 gramm szénhidrátot kell külső forrásból, táplálékkal bevinni, mert a szervezet előállítja magának a májban, amennyi kell, zsírból, vagy/és fehérjéből. Érdekesség, h normál vércukor szint mellett 3 gramm ch van a véredben.
A zsírral az a gond, h ahhoz, h energiát termelj, oxigén kell. De ha jön a farkas, és elkezd űzni, akkor 130-140-es pulzus felett elfogy az oxigén, elfogyna a zsírból termelődött energia, elesne a dolgozó, és megenné a farkas. Ez nyilvánvalóan nem történt meg, mert kihaltunk volna. Ezért van mindenk szervezetében kb 400g cukor elraktározva, kb 300g az izmokban, 100g a májban. Ilyenkor, stressz esetén ezt a szervezet elkezdi felhasználni, mert ebből úgy tud energiát nyerni, h nem kell hozzá oxigén. Mint látható, ez nem végtelen, olyan másfél-2 órára elég tartalékunk van. Úgy alakult az evolúció, h amit ennyi idő alatt nem oldottunk meg, ott már mindegy volt.
A fehérjét aminósavakká bontja a szervezet, ezt nem tudja raktározni, minden nap be kell vinni, ez regenerációhoz, illetve izomfejlődéshez kell.Ez az alapelv. Ha valaki egészségesen akar élni, akkor figyel rá, h nagyon max 100g ch lehet naponta. Az energia forrása pedig tiszta zsírokból menjen (oliva, magok, állati zsírok). És nem véletlen írok ch-t, mert a zöldségekben is van sznhidrát. A gyümölcsöket inkább hanyagoljuk, ott én is elesek, napi 80-100g-ot tartok, ebben a ch fele sajna fruktóz, ami nagyon terheli a májat, és nem alkoholos zsírmájat okoz. A máj pedig nem csak méregtelenít, hanem sok hormont is kiválaszt, többek közt az ilyen terhelés felelős lehet a magas vérnyomásért.
Sajna ahhoz, h a szervezetünk átálljon zsírról ch-ra, ahhoz kell vagy negyed millió év, és ebből még csak kb 8e telt el. Viszont azért nyomatják ezt a sok ch tartalmú ételt, mert a föld nem tud egészségesen eltartani ennyi embert, csak szénhidráttal. -
btraven
őstag
Szennyvízcsatorna beton tisztitóaknámba belenőtt a gyökér. A beton és a műanyagcső között ment be. Kitisztítottam, de lenne valami ötlet hogy mit csináljak megelőzendő a további benövést?
Az a vicc hogy előtte téglából volt kirakva eternit csövekkel, azt nem nőtte be. -
totron
addikt
[link]
1. Milyen arányú segítség mellett mondhatjuk sajátunknak a kertet? Nem mindegy, hogy 80%-ot megcsinál a házigondnok és 20-szal meg ékeskedik a téma hazai arca - persze más arányúnak tűnően/beállítottan - vagy esetleg jobb az arány.
2. Mari néni tarackra vonatkozó példája-tanácsa erősen káros: léte bizony-bizony nagyban lekorlátozza a hozamot. Még ha úgy egyébként a gyomon tényleg nem kell betorzulni mindenkor és minden szinten, akkor sem mondunk ilyet. A lazábbra-lezserebbre vett, mulcsos-diverz vonalat lett volna hivatott közvetíteni a példa, gondolom, de nem jól. Ha ez egyszer gyökeret ver... Jöhet a véget nem érő és nem is túl sokat érő előveteményekkel való kínlódás, hogy aztán a főszereplő is gyatrán teljesítsen a tárgyévben, amiért az egész folyamat történik ugye. Hamar fogy ilyenkor az emberi és anyagi erőforrás, a kedv. -
H-Zol
senior tag
válasz
hiperFizikus
#19517
üzenetére
Remélem nem , de ez mindenkinek benne van a pakliban , most nem úgy kell érteni , hogy agyon dolgozom magamat, de nem egy könnyű irodai munka ( a légkondi melett
) a mezőgazdaság !! -
soldi3r
veterán
-
totron
addikt
válasz
soldi3r
#19510
üzenetére
Nem attól lesz valami nem káros, hogy mennyi arroganciával, szarkazmussal állsz hozzá. A facebookos tömegek bár fárasztóak, de nem értem miért visszatérő hivatkozási alap, pontosabban de, de ne kezdjük újra. Beszéljünk inkább arról, hogy a szikkadás során mik és főleg hogyan tűnnek el.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r
#19510
üzenetére
Van itt egy helyi nagy gazda ( három faluval odébb ) 8000 hektáron dolgozik , van disznó farmja , vágó híd és a megyében több boltja , ismerős élelmiszer ellenőr mondta , hogy az se jó, de sokkal jobb mint ami a nagy kereskedő központokban vannak , néha , néha onnan szoktunk venni , felvágottat , virslit , meg a házi szalámi , sonka ( mert azért elég kemény fizikai munka amit én csinálok ) , ez melett az asszony szinte napirenden főz !
-
H-Zol
senior tag
válasz
hiperFizikus
#19513
üzenetére
"a részletekért kérdezzétek meg a ChatGPT"
Tőlem csődbe mehet , ha mindenki annyit kérdezné mint én
-
hiperFizikus
senior tag
A túrós haluska.sk vagy a szalonnás kuckás.hu sztarpacska.sk a legjobb ♥
haluska = puha tészta + valami tej eredetű túró pl. tehén v. juh
sztrapacska = haluska + reszelt krumplis tészta
+ szalonnásan v. olajosan
-> a részletekért kérdezzétek meg a ChatGPT MI -ít ♥

-
soldi3r
veterán
válasz
Dorian
#19511
üzenetére
Meghogy nincs es a fokhagyma?
En nehezen lennek meg nelkule.
En elobb nyulok a szalonnahoz, mint a sonkahoz, ettol fuggetlenul pl a basturmat a jovo telen ki akarom probalni. Mondjuk a prosciuttot es a serranot is megunnam, ha csak az lenne, majd talan egyszer csinalok egy szaraz erlelot. -
soldi3r
veterán
A facebookon is sokszor olvastam ezt a natrium-nitrites paranoiat. Nem vagyok oda a bolti cuccokert, de a fustolt paprikas es paprika nelkuli szalamit a szezon vegere azert megunom. Januarban probalok majd fermentalt szalamit kesziteni eloszor, ugyhogy valamennyire utanajartam a dolognak. A szikkasztas utan kevesebb karos anyag marad benne, mint egy sargarepaban.
-
totron
addikt
válasz
soldi3r
#19503
üzenetére
Előbb válaszolj a meg nem válaszolt kérdésre.
#19502Rive, ne haragudj, nem az én korlátom ez. Megpróbáltam (átadni magam, hogy kötöd az ebet a karóhoz, maradsz a buborékban, az már te vagy). A nyelvtanon, hangzatosságokon való elcsúszás is népszerű sport, nem gondolom, hogy részese lennék. A szalma- és galambdíj mindkettőtöknek jár (nem nagy dicsőség). Boldog karácsonyt. -
totron
addikt
válasz
soldi3r
#19499
üzenetére
Folytathatod a végtelenségig a szalmabáb-érvelést, nem az én bizonyítványom - hogy ezt jól eső incselkedésből hozod össze vagy tényleg ilyennek látsz, illetve akarsz látni, azt nem tudom. Vagyis az E-számokat te hoztad be, mint fogalomkört soha nem démonizáltam léteznek arra elegen, de velük, ha egy mód van rá nem vállalnék közösséget.
Vannak a listában minden szinten, effektíve életellenes elemek, ahogyan a természetben fellelhető állapotuktól nem sokban eltérő elemek is. Nyilván mennyiségek és felhasználási célok is nagyban alakítják mi lesz a nap végére káros vagy épp nem és a mai számok (szájak) mellett kellenek megoldások, amik nem mindig makulátlanok. Mégsem való ez a de be kell vállalni hozzáállás. Főleg akkor, amikor van létező alternatíva és nem is épp megfizethetetlen alternatíva. A határértékek emlegetésére meg majd akkor térjünk vissza amikor kiveszik a fél emésztőrendszered. A te módszereddel élve: akkor meg majd a kormányra mutogatsz?Szerk.: apropó, miért nem jók a természetes C-vitamin források? Eleve az, hogy fel sem merül, önmagában katasztrófa. Tudom, tél....
#19500Rive, nem tudok épelméjűként tekinteni arra az emberre akinek belefér a méregevés, ttk-tól függetlenül, ha magadra veszed, ha nem, maga a gondolkodás nem fér bele. Ez nem egyenlő a fent említett, kétes élelmiszeripari eljárásokkal, bár túl távol sem áll azoktól.
A C-vitaminos, nem mérős, bárgyult 1bit-figura én lennék? Tényleg nem gondolom, hogy ez jöhetett volna le, ha így van, akkor mégis ez történt. Esetedben inkább az antipátia okozta sarkítás az, amire gondolok, de ez is így van, ahogy.
Az felmerül viszont, hogy az ipari megoldások és a mainstream ''gondolat'' van annyira elkanyarodva, hogy lépten-nyomon kiigazításra, károgásra szorul? És hogy ez nem törvényszerűen azonos a mélyzöld biobárgyultsággal? Hogy a két végállapot között súlyozás, mérlegelés, belátás is akadhat? Mert 1bit bárgyultnak elrakni és kikiáltani a legegyszerűbb, értem én. Ahogy a lustaság megjelenik a kiszervezett megoldásokban, csak nehogy tapasztalni, tanulni, ráérezni, dolgozni kelljen. Fogyasztói mentalitás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i5-1135G7 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% Akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
) , mi abból konyhát csináltunk de egyvégben a penészesek voltak a falak a bútorok mögött a sarkok , de az a heiség alatt pince van , lehet az is hozzájárult, és azóta nekünk is kamra , nincs fűtve és a penésznek nyoma sincs !!






