Hozzászólok

 • Ijk

  nagyúr

  Én mondjuk inkább azt az "üzletpolitikát" preferálom, hogy legyen sokáig egy alap vázam és a lehetséges pénzmagból kiegészítőket vásárolok, mint vakukábel, vaku, üvegek. Általában ezeknek az értéke csökken a legkevésbé és nem avulnak el.
  Biztos van valami a vázas manipulációban is, de mondjuk most úgy 140-ért tudnék eladni egy jól megkímélt, keveset használt D90 vázat, a D7000 meg ennek a duplája, tehát ugyanennyit rá kellene fizetnem, hogy tulajdonképpen ugyanazt a minőséget lássam a monitoromon.

  A 10x15 helyett a fullHD a jövő? Mármint a 2MP-es fullHD-ről beszélünk, amekkora felbontás egy 10*15-ös nyomathoz szükséges?;] Bocs de ezeken soha nem fogok tudni átlépni:DDD

  Egyébként inkább a 15*10-es fotóalbum. Ha nagyon elővigyázatos az ember akkor is beüthet valami és elveszik az elektronikus tartalom. De az albumot meg bármikor előhúzom a könyvespolcról. A legjobb a mindkét formában megvannak a legfontosabb emlékképek.

  [ Szerkesztve ]

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • Frigetrus

  senior tag

  A ken rockwelles "tesztben" a d40 6mp-es képe fel van interpolálva. Ebből adódóan kevesebb azért a részlet benne mint a többi nagy felbontású képeken, ez azért látható. Zajban viszont tényleg elég jól tartja magát, de tudni kell, hogy a többi magasabb felbontáson hozza a szintjét. Így:
  -ha a többi le lenne méretezve a 6mp-es szintre, akkor azért várható lenne javulás a magasabb felbontásos modelleket illetően, hiszen a leméretezéssel javulhat a zajosság és az élesség.

  Én azt a megállapítást tettem az évek alatt, hogy jó is a magas felbontás, és nem is...
  -Az új magasabb felbontású szenzorok a megtámogatott elektronikával hozzák a régiek zajszintjét, de nagyobb felbontásban, így eleve előnyben vannak, leméretezve a régi modell felbontására meg pláne.
  -Viszont ha a jelenlegi tecnológiával gyártanának mondjuk egy kisebb felbontásút, akkor az zajban valószínűleg sokkal jobb lenne, de természetesen nem tartalmazna annyi részletet mint a magasabb felbontású. Viszont ez a szenzor lehet annyival kevesebb zajt tartalmazna, hogy ha a magasabb felbontású képét leméreteznénk az ő felbontására és még talán zajt is szűrnénk, még akkor is jobb lenne zajtartalmilag a kisebb felbontású. Ez amit sokan elfelejtenek, amikor ilyen felbontásos/zajos vitákba keverednek, mert az mondják, hogy a magas felbontású mindenképpen jobb lenne leméretezve, pedig nem biztos.

  És a végső felhasználás szabná meg hogy melyikre van szükség:
  -ha valaki mondjuk sportfotós, riporter, stb, akkor nagy valószínűséggel sokszor használja a gépét kevés fényben, tehát szükség lenne egy nagyon magas érzékenységen is zajtalan gépre, ez lenne a kisebb felbontású, modernebb tecnológiával legyártott érzékelős masina, ami még a meglévő felbontásával is alkalmas nagy nyomatokra.
  -portrézásra, tájképre mondjuk magasabb felbontású gép a jobb, több részlettel, nagy nyomatokhoz. Természetesen ezt is lehet használni magas érzékenységgel, hiszen jó minőséget ad, továbbá leméretezéssel is csökkenthető a zaja.

  Megint de jót elmélkedtem...:D lehet kövezni, stb...

  (aki esetleg belekötne abba, hogy a jelenlegi technológiával legyártott nagyobb felbontású érzékelő mindenképpen jobb minőséget ad leméretezve mint egy jelenlegi tecnológival legyártott érzékelő, akkor annak tudok ellenpéldát mondani, kompakt kategóriában például)

  [ Szerkesztve ]

  Eladó Aputure BP-D80 portrémarkolat, Nikon D90-D80-hoz!!! (2019.02.-->még megvan, hátha kell valakinek... occsóé, de tényleg)

 • Degeczi

  nagyúr

  a 6 Mp tényleg jó kompromisszum volt otthonra: a Nikon féle tömörített NEF-ek 5-6 MB-os mérete barátságosan kicsi volt (pedig már alap minőségű JPG-et is tartalmaztak...), és a feldolgozási gépigény is

 • Frigetrus

  senior tag

  Na igen, ez is egy jó dolog bennük, és ezt szeretem is!
  Bár ez is felhasználástól függ:
  -teszem azt, hogy ha van egy nagy felbontású vázam, és művészkedek, és portrét vagy tájképet készítek, akkor rászánom azt a többlet időt, erőforrást és tárhelyet hogy a lehető legtöbbet hozzak ki a képből.
  -aki pedig nem szeret ilyenekkel vacakolni, és ezt a pluszt nem akarja rászánni, annak hátrány bizonyos szinten a extra magas felbontás. (De hát ha mégis vesz egy magas felbontásút akkor az az ő baja, minek költött fényképezőre... Na ez a zárójeles rész csak szigorúan vicc, nehogy bárki komolyan vegye :D )

  [ Szerkesztve ]

  Eladó Aputure BP-D80 portrémarkolat, Nikon D90-D80-hoz!!! (2019.02.-->még megvan, hátha kell valakinek... occsóé, de tényleg)

 • Ijk

  nagyúr

  Én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy a pixelméretnek van-e hatása a dinamikára.
  Egyébként a nagyobb felbontás mindig jobb, csak ugye a gyakorlati haszna megkérdőjelezhető. Elsősorban megint amatőr szintnél maradva, egyrészt nincs szükség nagyméretű, nagy részletgazdagságú nyomatokra. Továbbá az amatőrök 95%-ka nem fog annyit a világítással szöszölni, hogy úgymond elfogyjon a felbontása. Mert egy stúdiófotó minősége nem csak a 30MP-es középformátumnak köszönhető, hanem a többmilliós világítástechnikának is. És legutolsósorban az objektívek nagy része nem fogja kirajzolni.

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • TeeJay

  nagyúr

  főnököm ma mondta hogy júliusban megnősül, tudnék-e neki árajánlatot mondani hogy mennyiért fotóznék az eseményen neki :DDD
  nem is ez a baj hanem hogy a Margit szigetre tervezik remélhetőleg szikrázó napsütés lesz és az lenne a kérdésem hogy az AF-S 18-105VR meg esetleg ha megvenném addigra az AF-S 35/1.8 objektívet az elég lenne-e ahhoz hogy beállított képeket készítsek róluk?
  eddig még csak a 18-105-öt használtam és nem éreztem hogy szégyenkeznem kellene, főleg az SB-900 társaságában, de itt kevésbé kellene majd a vaku és inkább a penge objektív. sokan írták hogy szinte kötelező a 35/1.8 obi csak érezhető a torzítása és közeli egész alakos képekhez már nem ajánlott.

  no csak ennyi lenne a kérdésem hogy két ilyen objektívvel vállaljak-e esküvőn fotózást :B

  Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

 • Frigetrus

  senior tag

  na, pedig pont ezt mondom, hogy nem biztos, hogy mindig jobb a magasabb felbontású, erre alapoztam az elméletemet, és egy apró példát is tudok...

  Eladó Aputure BP-D80 portrémarkolat, Nikon D90-D80-hoz!!! (2019.02.-->még megvan, hátha kell valakinek... occsóé, de tényleg)

 • Ijk

  nagyúr

  A 35 f1.8 bőven jó egészalakos portrékhoz, csak ugye napos időben hót felesleges oda, jó a kitobi.
  Viszont az esküvői fotók lágy fényeket igényelnek, egy erős napfény viszont ronda kemény világítást ad.

  [ Szerkesztve ]

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • Karima

  őstag

  Szerintetek a d7000 a class10 30mb/s sebességét kihasználja, vagy elég a class6 20mb/s sebessége is? (beleértve a sorozatlövés és a hd video igényeit is:))

  [ Szerkesztve ]

 • Degeczi

  nagyúr

  fő fotósként semmiképp!
  ismerősnek se, főnöknek meg aztán pláne

  nagyon nagy gyakorlat kell (nem "csak" fotózásban: helyszínismeretben, de a ceremóniában is), és tartalékváz, vaku, stb is kell, mert nem lehet ismételni!

 • Degeczi

  nagyúr

  a Class6 tartósan 6 MB/s, innen a neve is
  mindenesetre elvileg elég a HD videóra
  (sorozatra pedig a leglassabb kártya is megteszi, a puffert ugyanolyan tempóval tudod telelőni, csak utána, vagyis RAW-ban 10, JPG-ben 2-3x annyi kép után változó, h mennyire lassul)

 • Karima

  őstag

  Köszi. Akkor a kártyákon a class10-30mb/s class6-20mb/s mit jelöl?

 • Degeczi

  nagyúr

  csúcssebességet, amit azonban tartósan nem tud
  fényképeknél nem gond, videónak azonban persze folyamatos az igénye (de annak elvileg a 6 MB/s is bőven elég kell legyen, mert asszem valahol a fele környékén van a jellemző HD sávszélesség)

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  kb 5-6000 (nem néztem meg a végén). Abban is igazad van, h van egy határ a MP hajhászásban, de SzVSz még nem értük el. Ha megnézed, a kompaktok 50MP/cm2 pixelsűrűségnél járnak, a DSLR-ek kb a tizedénél.

  Okés, a szemem kb 2-3 MP-t lát -de nem egy helyben toporog, hanem végignézi a képet. A sixtusi kápolna freskóját sem csak a közepén dolgozta ki a mester:) (és az is megvan jónéhány MP:)))

  #16001: a fullHD a jelen (ekkora TV-k, monitorok vannak), az ennél nagyobb a jövő, ezt írtam. Amúgy winyón+DVD-re kimásolva figyel a képtáram. Mivel a legtöbb haver, rokon, ismerős messze él, így 1xerűbb megmutatni.

  #16005: a D7k dinamikája érdekes módon lényegesen jobb a nagyobb pixelű elődöknél.

  #16006: noigen, főnökkel csak óvatosan...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • TeeJay

  nagyúr

  ha nincs pénze fotósra akkor természetes hogy olyat kér meg aki olcsón is vállalja persze kompromisszumokkal. nincs 2-3 vázam meg 5objektívem, sőt több éves esküvői fotós múltam sincs, de szerintem a felszerelésemmel meg a kreativitásommal tudnék nekik olyat alkotni ami megfelelő lesz és cserébe nem kell mélyen a zsebükbe nyúlni.
  tényleg csak jelképes összeget kérnék az alkalomért elvégre a főnököm :DDD

  Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

 • Degeczi

  nagyúr

  nem az árral van baj, hanem azzal, ha vmi elromlik, vagy csak félresikerül!
  nem szabad ilyet elvállalni, csak hivatalos fotós mellett

  ha mindenképpen akarod, akkor minél hamarabb el kell szegődnöd vki mellé, és addig is gyakorolni eseményeken, az éles alkalomra pedig kölcsönkérni valahonnan tartalék felszerelést

 • Ijk

  nagyúr

  Tudsz mutatni néhány képet amibe beleadtál minden kreativitást?

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • Kleroo

  addikt

  Szerintem én is tudnék jó képeket lőni esküvőn. Lehet rá kicsit készülni. Van sok könyv remek tippekkel. Ezzel nem lenne gond.
  Azzal viszont igen,hogy rajtam van a fő teher. Csak rajtam múlna,hogy lesznek-e képek vagy sem az életük egyik legfontosabb pillanatáról.

  És mivel nincs mindenből 2-m,ezért én nem vállalnék főszerepet.Max egy fő fotós mellé mennék segíteni,amolyan tartalékképpen.

  Persze ha tudsz kölcsön szerezni még egy vázat,akkor talán be is vállalhatod(ha sokat gyakorolsz -belopózol más esküvőkre:D- előtte

  [ Szerkesztve ]

  Hodor. Hodor? Hodooor!

 • Kleroo

  addikt

  Persze,még fog fejlődni a technika bőven.De azért egy 16mp-es kompakt gép azért nem éppen "ténylegesen" 16mp :D
  Részletek terén jó ha 4-5 mp "adat" van rajta.

  Tanácsolom kukkantsd meg,hogy a FullHD tv-ket milyen közelről kell nézni adott képátmérő esetén,hogy ténylegesen lásd a plusz felbontás előnyeit.

  Ezt a D90 eladást pedig tényleg nem is értem.
  Gondolom egy ideje megvan.És csak 5-6ezer expó volt benne? Az nagyon kevés.
  Még sok-sok évig elment volna az a remek kütyü.
  Videó miatt pedig megérte volna később váltani.Mert még mindig csak az első példányok jelennek meg.Van még hova(canon szintre,és tovább) fejlődni.

  De szerencsére nem vagyunk egyformák.

  :) :)

  Hodor. Hodor? Hodooor!

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Tisztában vagyok a fullHD kihasználásával, meg azzal is, hogy az elején csomóan húzták a szájukat, hogy így elég nekik a DVD9 formátum meg úgy... (aztán ma meg minden filmjük HD-ben van)

  jaigaz, rosszul írtam, 5-6k képem van, ez durván 15-20k expónak felelhet meg a szortírozási szokásaimat ismerve. Ez se profi mennyiség még, mivel csak túrákon, egyéb utakon szoktam fotózni.

  "Még sok-sok évig elment volna az a remek kütyü." Tudom, hogy príma gép, nagyon szerettem:) az utódjától is elvárom, hogy ilyen jól dolgozzon. Senkit nem akarok rábeszélni, hogy fejlesszen D7k-ra, mint fentebb írtam, nekem megvolt rá az okom. (1. asztrofotó, 2. videó).

  Hiába magyarázza minden 2. hozzászóló, hogy milyen jó a régi D90-em ha 1x a régi HPS van benne és a zaja is több. OK, esküvői, állatkerti fotózáshoz mind1, de egy 10*10perc-es asztrofotónál nem mind1!

  Várni sokat nem tudok (mégjobb videóra), mert tavasszal és nyáron is utazni fogok, ott már az új gépet szeretném használni.

  Más: ha valaki még kötekedik a vásárlási szokásaimmal, küldök neki egy nyaklevest itt a fórumon:DDD

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Degeczi

  nagyúr

  biztosan jó lesz asztrofotóhoz a D7000?
  ott beüthet az, h sokkal inkább hajlamos hotpixelesedésre a szenzor, amit látatlanban ki tudja, mennyire jól távolít el a másodexpó

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Nem 1000%-os megoldás, külön hűtött CCD lenne az igazi. Viszont az egyrészt egy közép-felső DSLR váz árában van, másrészt extra áramforrás kell neki (komolyabb 12V-os akksi) - nem kifejezetten az a műszer, amit az állvánnyal, mechanikával hátizsákba pakolok és felmegyek vele a hegyre.

  Hotpixelek: bizony vannak szép számmal egy hosszabb expónál, ezt dark-frame-mel (vagy ahogy nevezted másodexpóval) szVsz ugyanúgy el lehet majd távolítani, mint régebben. Az, hogy a szenzor jobban hotpixelesedik, mint az elődje, valószínű a HPS algoritmus megváltoztatásának köszönhető (nem tud eltávolítani iker-hotpixeleket).

  Ha minden jól megy, ráveszem a D90-nel rendelkező kollégámat, és csinálunk egy direkt összehasonlítást kellően sötét ég alatt, különböző ISO-knál. Kíváncsi vagyok.

  Én inkább azon a véleményen vagyok, hogy maradjon bent több HP, amit én a dark levonásával kiretusálok, minthogy az x magnitúdónál halványabb csillagokat mind kiszedje (ezért használt eddig az asztrofotósok 90%-a canont :((( )

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Balinov

  félisten

  hm..Frigetrus, koszi az otletet a cullmann-ra. neztem angol amazonon, 63GBP + PK-ert van, nem olyan veszelyes ar erte

  5yrs, 18.5kg :) HTC U11, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

 • t_a_m_a_s

  őstag

  Ne mond már, hogy neked a munkádból származó keresetedből van (volt) pénzed egy D90-re meg egy SB-900-ra, a főnöködnek meg nincs pénze esküvőfotósra, mert menten megőrülök... :W :W :W Ezt ne vedd személyeskedésnek, csak kiszaladt belőlem, mert most nyáron volt az esküvőnk, tudom mennyibe kerül fotós nélkül vagy fotóssal... Aki ezen akar spórolni, inkább ne is nősüljön, úgy még olcsóbban kijön :)

  Egyrészt ha hozzánk hasonlóan kifogtok egy borús, szottyos időt, a 18-105-el nem sokra mész. Beltérben dettó. Másrészt meg a szívességből fotózás egy ilyen egyszeri eseményen nagyon nem gyerebe... Láttam én már ismerős által fotózott esküvői képeket, nem volt tőle őszinte az ifjú pár mosolya, szóval szerintem ne kockáztass, jobb a békesség. Tudok olyan fotóst itthon, aki nagyon jó, és a Pestországi fotósok árának feléért-harmadáért simán elvállal egy esküvőt az ország bármely részén.

  Holnap majd jól beletépünk...

 • Kleroo

  addikt

  Egyébként mennyit szoktak kérni egy ilyenért?
  Nekem elképzelésem nincs mennyi a reális.

  Hodor. Hodor? Hodooor!

 • Balinov

  félisten

  nekunk 2006-ba 40k-t kert el egy srac, aki masodallasban uzte az ipart, ugy, hogy csak papiralapu kepeket kaptunk, digitalisan kepenkent elkert volna meg 150-200ft-ot (2-300db kep volt kb, amit mondott, hogy sikerult). Ez Gyori viszonylat.

  5yrs, 18.5kg :) HTC U11, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

 • t_a_m_a_s

  őstag

  Szvsz nagyon változó, és attól függ, hogy mennyi időra "béreled ki" a fotóst, és mi lesz a végtermék (CD, papírkép, fotókönyv stb...). Úgy tudom, hogy itt nálunk vidéken a helyi fotósok olyan 60-80K-ért már az egész napot is lenyomják.

  szerk: Itt nem írom le, hogy a miénk mennyibe került, mert akkor kiherél a fórumtárs, aki fotózott. Nekem baráti áron vállalta:)) Ha érdekel, priviben megírom hogy hol tudsz utánanézni;)

  [ Szerkesztve ]

  Holnap majd jól beletépünk...

 • TeeJay

  nagyúr

  pedig én megdolgoztam a D90+SB-900-ért a főnök meg pár évvel idősebb tőlem és azt mondta nem akar 100ezret költeni fotósra meg kamerásra mert őt nem igazán érdekli, csak az asszony szeretne 100-200 jó minőségű fotót hogy legyen egy kis emlék.
  margit sziget július közepe, kérnének 2-3 tucat beállított közös képet kültéren, szerintem az vállalható a felszerelésemmel, illetve polgári esküvő meg templomi esküvő, majd utána meg a sátras lakodalom satöbbi...
  kért tőlem 40-50képet hogy miket fotózok, megnézték és azt mondták nekik tökéletesen megfelel ha az esküvőn is ilyen jókat készítenék. megállapodtunk egy számára korrekt összegben, én meg szívesen elmegyek, legalább még több tapasztalatot szerezhetek a gépemmel.

  csupán ezért kérdeztem hogy kell-e ilyen alkalomra az hogy megvegyem az AF-S 35/1,8-at vagy elég lesz a 18-105VR is

  mellesleg utolsó 3 esküvő ahol voltam sehol sem volt profi fotós
  csak egy gyakorlott ismerős akinek volt valami jobb gépe (Canon 30D egyik helyen, másikon Nikon D200+vaku, harmadikon meg Canon 400D)de nem hallottam hogy a házaspár szidta volna őket, mindenki elégedett volt a képekkel.
  ja még megjegyzem azt hogy a 3 "fotós" közül egyiknél sem volt tartalék objektív, csak az az egy ami a vázon volt, és természetesen egyik sem milliós fényerős cuccot használt.

  szerintem ha a főnök elégedett volt a fotóimmal és felkért akkor nem kell szégyenkeznem a masinámmal majd a helyszínen :B

  Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

 • t_a_m_a_s

  őstag

  Ne érts félre, egyrészt nem mondtam, hogy nem dolgoztál meg érte, csak azt a gondolkodást minõsítettem amit a fõnököd képvisel, mert nagyon nem tudok egyet érteni vele. Másrészt arra próbálunk itt tõbben rávilágítani, hogy a technikába vetett hit nem pótol bizonyos tudást, ami egy profi esküvõfotósnak megvan.
  De te tudod, én csak a véleményemet írtam.

  Holnap majd jól beletépünk...

 • Ijk

  nagyúr

  Van legalább egy áteresztő ernyőd állvánnyal, amivel lágyítod a vakud fényét legalább a beállított fotóknál?

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • cOxeR

  Ármester

  Nem akarlak elkeseríteni...de nagyon kevés esküvőre visznek komoly felszerelést.

  Rengetegen a fotóson spórolnak... egy esküvő árának ez átlagosan szerintem 5-10%-a...

  Egy ember amúgy sem tud segítség nélkül "lezavarni" egy ilyen alkalmat.

  Az tény, hogy valahol el kell kezdeni az esküvői fotózást, de szerintem nem éles helyzetben, egy előzetes jegyes/párfotózás szerintem jó gyakorlási lehetőséget ad ...egy esküvőre kell, hogy az ember ismerje egy bizonyos szintig a párt... hogy valami megfelelőt tudjon alkotni, ennek hiányában... csak képek lesznek.

 • TeeJay

  nagyúr

  nincs de a haját tépné a főnököm ha meglátna ilyen cuccot mert gyorsan le akarja zavarni
  aztán vége. szerintem nem engem kért volna meg ha profi képeket akarnának mivel én is mondtam neki hogy csak hobbi szinten fotózok általában azt ami megtetszik nekem mivel sosem tanultam fotósnak és csak 1-2 könyvet olvastam át ezzel kapcsolatban.

  ezt pl én készítettem de sosem mondanám rá hogy tökéletes vagy hogy profi
  [link]
  volt 15percem próbálkozni és ilyen is összejött
  nekem tetszik de lehet mások leszólnák hogy csak egyszerű "kép" semmi művészi nincs benne. mivel nem vagyok fotós meg profi így nem is zavar, csak hobbi szinten űzöm ezt.

  erősen gondolkozom az AF-S 35/1,8-on mert vélhetően kell majd a templomi részhez :U

  Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

 • Degeczi

  nagyúr

  templomi részhez fényerős zoom kell, mert nem tudsz szabadon mozogni

  az esküvő teljesen más, mint az otthoni próbálkozgatás, ezt értsd már meg: nincs mód ismételni!
  gyűrűfelhúzás, csók, stb mind elsőre jók kell legyenek

 • johnjohn

  addikt

  Ahogy Degeczi kolléga is írta, legalább ez kellene a templomi, és a nem szabadtéren történő dolgokhoz. Még ez is lehet,hogy néha rövid lenne. A 18-105 használhatatlan lesz beltérben, a templomban a vaku direktbe ronda, derítéshez meg a belmagasság miatt kevés ! Persze ha eltökélted magad akkor mindegy, de akkor kár volt kérdezni. :U

 • t_a_m_a_s

  őstag

  "nincs de a haját tépné a főnököm ha meglátna ilyen cuccot mert gyorsan le akarja zavarni"

  "azt mondta nem akar 100ezret költeni fotósra meg kamerásra mert őt nem igazán érdekli, csak az asszony szeretne 100-200 jó minőségű fotót hogy legyen egy kis emlék"

  Ezek alapján azt gondolom, hogy nem a te hozzáállásoddal van baj, hanem a főnöködével... Most nem azért, de az esküvőt akarja egyáltalán, vagy azt is csak az asszony? Mindenesetre próbálj meg törekedni rá, hogy legalább a hölgynek tetszen amit majd csinálsz, mert fentiekből úgy tűnik, a főnöködnek baromira mindegy...

  Holnap majd jól beletépünk...

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Igazából az a lényeg, hogy a fotós jó beállított portrékat tudjon csinálni és eseményen (akár egy újpest-fradi meccs) jól tudjon pillanatokat elkapni.

  Amit még csinálnék (főleg kezdőként), hogy felmérném pár nappal a lagzi előtt a terepet, hasonló napszakban, csinálnék pár képet olyan beállításokkal, amit várhatóan élesben is fogok.

  Egy nálam jóval jártasabb kolléga itt ír egy csomó jótanácsot és a felszerelését is bemutatja.

  TeeJay, ha elvállalod, mindenképp ajánlom, hogy a fenti leírásból indulj ki (itt a fórumon mi csak kb kiegészíthetjük a kollégát), ha valamilyen cuccod/lencséd hiányzik, akkor 1. kérj kölcsön/bérelj, ha lehet ilyet Mo.-gon 2. gondold át, hogy tudod-e helyettesíteni.
  Ahogy többen is írták, minimum egy fényerős, hosszabb obira (2.8/70-200, 1.8/85 v vmi ilyesmi) szükséged lesz a templomi és a polgári esküvőhöz.
  A 35mm-es nem jó, mert azzal túl közel kell menned, ami nem feltétlen kivitelezhető.

  #16030: noigen, én otthoni házibulit sem fotózok valamilyen diffúzor-megoldás nélkül, a gyomrom felfordul a telibevakuzott arcoktól (ja, és egy "fotós" haverhoz már majdnem hozzávágtam egy vázát, hogy hagyja abba a vakításomat). Totál ingyen is megoldható a dolog a vaku megfelelő anyagba történő bebugyolálásával (volt, h kínomban papírzsepkendőt gumiztam rá, és szépek lettek az eredmények). - ja, egy "apróság", mielőtt a kollégát erre bíztatom, ilyen barkácsmegoldásnál feltétlen tesztelni kell az eredményt... Az esküvőt nem fogják újracsinálni.

  #16035: " legalább a hölgynek tetszen amit majd csinálsz" Kritikus pontra tapintottál rá, a női nem rendkívül nehezen kezelhető, ha a saját magáról készült fotókról van szó. Legtöbbször (90%) nem a technikával, hanem saját magukkal elégedetlenek, erre oda kell figyelni a sokféle beállításnál. (különböző arckifejezések is el legyenek kapva, stb).

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Ijk

  nagyúr

  Én nem szólok bele mit, hogyan csinálsz. De ne várd azt hogy nagy biztatást kapsz egy szakmai fórumon, ha te kitalálod hogy egy fényerőtlen kitobival, egy 50k-s fix-szel és egy rendszervakuval elindulsz esküvői fotózni, zéró tapasztalattal.
  A valóságban egy normális fotósnál ez úgy működik, hogy először terepszemle, aztán próba és végül jöhet az éles bevetés. Két váz, fényerős zoom, fényerős portré fix, tele, legalább 3 rendszervaku rádiós kioldókkal, vagy egy rendszervaku és 1-2 stúdióvaku a 20kilós akksival, segéd aki a világításhoz asszisztál. És pörgés ezerrel, már úgy hogy tudja a forgatókönyvet.
  Emellé a rengeteg tapasztalat, a kreativitás hogy az esemény jelentősége, az érzelmek, a hangulat visszaköszönjön majd a fotókon.
  Az meg csak a főnököt minősíti, hogy élete legfontosabb eseményén a fényképészen akar spórolni. Megnézném mit kap az asszonytól, ha az majd egyszer a barátnőivel esküvői albumokat nézeget, mindenki ceremóniájáról;]
  Elmondtam a véleményem, a képek úgyis minősíthetetlenül szarok lesznek, de ha neki ez így jó, hát az ő dolga.

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • forceberg

  veterán

  "a képek úgyis minősíthetetlenül szarok lesznek, de ha neki ez így jó, hát az ő dolga.": Lehet, hogy az lesz a mentsvár, hogy a megrendelő nem tudja eldönteni egy fotóról, hogy xar, csak vigyorog, hogy ők vannak rajta... :))

  http://www.flickr.com/photos/4ceberg/

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  "legalább 3 rendszervaku rádiós kioldókkal, vagy egy rendszervaku és 1-2 stúdióvaku a 20kilós akksival, segéd aki a világításhoz asszisztál."

  Azért ennél egy kicsit kisebb hozzákészüléssel is lehet jó képeket csinálni, én olyan esküvőn még nem voltam, ahol a fotósnak segédje volt és stúdióvakukkal operált volna terepen (ahhoz beinvitálta a párt a stúdiójába).

  A kritikus pont a fényerős obik megléte, ezen elvérzik minden :( (templomban f/4-5.6-nál vaku nélkül nem is tudom, talán 6400-as iso kéne :F ).
  No meg maga a fotós: aki 100 esküvőt végiglőtt, lehet, h boldogulna vékonyka felszereléssel (legalábbis tudná, hogy hozza ki a maxot belőle). Kezdésnek nem árt, ha a "cucc is segít".

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • *Ropi*

  félisten

  Szia!

  Látom, milyen vita alakult itt ki: talán segíthetek elsőkézből jövő információkkal, ugyanis esküvői fotós vagyok. Én ugyan Canonnal dolgozom, de azt még én is tudom, hogy a D90 kevés lesz fényszegény helyzetekben (jellemzően egy átlag kivilágítású templomban ISO 1600-on jó, ha 1/80-1/100 záridőt kapsz 3.2-es blendén, ami egy ülő emberhez éppenhogy elég). A D90 viszont már ISO 800-on elvérzik zajban, max. fekete-fehérben gondolkoznék vele efölött. Az SB 900 meg egy nagy parasztvakítás: egyrészt kissebb a teljesítménye, mint a 800-asnak (az elektronika leszabályozza), másrészt meg ha lősz vele egymás után több nagyerejű villantást, akkor 10 perc pihenőre fog a "szuperül" megtervezett áramköre. Ha nem szeretnél meglepetést magadnak (és a párnak), akkor add el és válts vissza a 800-asra, mint ahogyan azt nagyon sok kollégám tette! A másik fele a dolognak, hogy egy esküvőn pörögnek az események, nincs időd gondolkozni a beállításokon. Ha gondolkodsz, akkor elszalasztod a pillanatot, amiről ugye mind tudjuk, hogy megismételhetetlen: nincs visszajátszás gomb...Ezért a legfontosabb, hogy gondolkodás nélkül, zsigeri szinten kell tudnod fotózni, plusz annyira kell ismerned a felszerelésedet, hogy pl. tudd, hol kezd hordózni a nagylátód, vagy mennyi expókompenzációt kell alkalmaznod, hogy a menyasszonyi ruha is részletgazdag maradjon, de a vőlegény szmokingjának sötét anyaga se bukjon be. Ezek (és még milliónyi dolog) ahhoz szükségesek, hogy Te csak a komponálásra tudj koncentrálni, ne azon kelljen tökölnöd, hogy mit hová tekerj, vagy melyik gombot nyomjad. Amikor Te vagy a fő fotós, hidd el nekem van akkora nyomás rajtad a felelősségérzetedből fakadóan, hogy a stresszmutatód a csillagos egekig ugrik, még mielőtt egyetlenegy képet is készítettél volna. Benyugtatózva meg nem igazán lehet eskit fotózni, vagy eléggé "érdekes" képek lesznek... ;] :)) ;) Szóval jobb, ha rákészülsz és 100%-ában tudatában vagy annak, hogy becsülettel el tudod-e végezni a feladatot, vagy nem. Ha az utóbbi, akkor bízd olyanra, aki ért hozzá. Látom egészséges önbizalmad van (kell is), de ha azt félreteszed, akkor is úgy gondolod, hogy a főnököd felesége 110%-osan meg lesz elégedve? Félre ne érts: ezeket azért írtam, hogy a párt is és téged is védjelek. Láttam már gyerekkori barátságot tönkremenni ilyen fotózás miatt, neked esetleg "csak" az állásodat kell otthagynod, ha valami félresikerül. Kemény szavak, de ez az élet.

  Egyébként t_a_m_a_s kolléga esküvőjét én fotóztam, a honlapomon megtalálod a képeiket. :)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • Degeczi

  nagyúr

  egyetértek, kivéve, h az SB-900 csak papíron (valszeg szigorúbb, kevésbé túlzó specifikáció miatt) alacsonyabb a teljesítménye, valójában a gyakorlatban nagyobb!
  (csak egy példa a sok közül), a hővédelme pedig kikapcsolható

 • Ijk

  nagyúr

  Szerintem egy kültéri beállított fotózáshoz 2 vaku legalább kell, egyáltalán hogy a derítéshez egy jobb boxszal vagy ernyővel legyen elég fényerőd.
  Különben meg láttam már stúdióvakuval kültéri esküvői fotózást.

  /人◕ ‿‿ ◕人\

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Mindenesetre ezekkel nem árt tisztában lenni akció előtt, hogy ne érje meglepetésként az embert, hogy a kritikus pillanatban (pl csók előtt) elhallgat a vaku. Ezért hordanak már félprofi szinttől felfelé 2 teljes kitet (váz, obi, vaku) az esküvőfotósok, és ezért kerül 50-100kFt-ba egy fotózás (finanszírozni kell a felszerelés magas amortizációját).

  #16042: igen, még ha az aktuális fotóhoz nem is használja az ember, akkor sem árt egy tartalékvaku. Amatőr megoldásként tartaléknak elmegy a beépített vaku, természetesen diffúzorral. 2-3m hatótávra használható szokott lenni.

  "Különben meg láttam már stúdióvakuval kültéri esküvői fotózást." Nem kétlem, és azt sem, hogy valaki középformátumú géppel (Hassy, Mamiya) dolgozik. Nyilván másképp néz ki egy angol hercegi esküvő és másképp egy falusi parasztlakodalom fotózása (még ha utóbbinál jómódúak és relatíve igényesek az ügyfelek).

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • kricsi81

  senior tag

  Ugyanezt akartam írni.
  Nem tudom miért mondja mindenki azt (hallottam már olyat hogy Nikon napon mondták...), hogy jobb az SB-800 az SB-900-nál? :U
  Kicsit erősebb, sokkal jobban/kényelmesebben/gyorsabban állíthatóak a paraméterek rajta, és ha már ott tartunk, hogy a 800-ashoz csatlakoztatható 5. elem is (amit egyébként macerás lehet tölteni) amivel gyorsabb lesz, akkor is a 900-as nyer szvsz: igaz, hogy 5 vs 4 akkuval hajszálnyit gyorsabban tölt újra a 800-as (kb annyival mint amennyivel gyengébb), de ha annyira kell a gyorsaság, érdemes egy akkupakkot csatlakoztatni a vakuhoz, és az SD-9-be több akku tehető, mint az SD-8-ba.

  Az SB-900-nak még a zoomja is jelentősen nagyobb átfogású. A 800-as is túlmelegszik, felrobban, elromlik (gondolom ez a véglet) sok villantás után, csak ennél a típusnál nem figyelmeztet erre semmi...

  Egy asszisztens alkalmazása szerintem nagyon hasznos lehet esküvőfotózásnál. Egy haver pár ezer (5-7-10) forintért szerintem elmegy segíteni, cipeli a táskát, állítgatja a vakukat ha kell, rárakja az obikra a kupakokat, stb.

  Ijk: egy akkupakk stúdióvakukhoz nem 20kg, max 8kg, de inkább 5-6 (profibb Profoto meg hasonló márkáknál ennél is könnyebbek a lítiumos akku miatt, de mondjuk kb kizártnak tartom, hogy Magyarországon akárki is használna Profoto felszerelést esküvőfotózáshoz...).
  Szerintem 3 rendszervaku sem kell amúgy.

  [ Szerkesztve ]

  kovacsrichard.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Rosszul emlékeznék? :B Megkérdezem a napi szinten ezekkel dolgozó kollégákat, mert emlékszem, hogy van ott valami csavart labda a dologban. :U

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • kricsi81

  senior tag

  Középformátummal esküvőt fotózni? Ez ugye csak vicc? :))

  TeeJay: kérlek ajánlj engem a főnöködnek, én 5e ft-ért elvállalnám az esküvőt, te ennél biztosan drágábban dolgozol.

  [ Szerkesztve ]

  kovacsrichard.hu

 • *Ropi*

  félisten

  "Középformátummal esküvőt fotózni? Ez ugye csak vicc?"

  Nem. Amerikában a profik akik megengedhetik maguknak, középformátummal dolgoznak. Persze többnyire csak a beállított képeknél.

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • kricsi81

  senior tag

  Ja a beállítottaknál... Azt már értem, azt hittem az egész esküvőt. :)
  Amúgy nem tudom mi értelme van.

  kovacsrichard.hu

 • *Ropi*

  félisten

  "Amúgy nem tudom mi értelme van."

  A sokkal nagyobb dinamikatartomány, a sokkal kissebb zaj, stb...Nem láttál még középformátumú képet, ugye?

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Megaztán a megapixel is sokkal több (30-50). Lényeges lehet, ha felhőkarcoló oldalára akarnak plakátot csinálni az eseményről...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

Hozzászólok