Aktív témák

  • Frigetrus

    senior tag

    válasz Kleroo #16000 üzenetére

    A ken rockwelles "tesztben" a d40 6mp-es képe fel van interpolálva. Ebből adódóan kevesebb azért a részlet benne mint a többi nagy felbontású képeken, ez azért látható. Zajban viszont tényleg elég jól tartja magát, de tudni kell, hogy a többi magasabb felbontáson hozza a szintjét. Így:
    -ha a többi le lenne méretezve a 6mp-es szintre, akkor azért várható lenne javulás a magasabb felbontásos modelleket illetően, hiszen a leméretezéssel javulhat a zajosság és az élesség.

    Én azt a megállapítást tettem az évek alatt, hogy jó is a magas felbontás, és nem is...
    -Az új magasabb felbontású szenzorok a megtámogatott elektronikával hozzák a régiek zajszintjét, de nagyobb felbontásban, így eleve előnyben vannak, leméretezve a régi modell felbontására meg pláne.
    -Viszont ha a jelenlegi tecnológiával gyártanának mondjuk egy kisebb felbontásút, akkor az zajban valószínűleg sokkal jobb lenne, de természetesen nem tartalmazna annyi részletet mint a magasabb felbontású. Viszont ez a szenzor lehet annyival kevesebb zajt tartalmazna, hogy ha a magasabb felbontású képét leméreteznénk az ő felbontására és még talán zajt is szűrnénk, még akkor is jobb lenne zajtartalmilag a kisebb felbontású. Ez amit sokan elfelejtenek, amikor ilyen felbontásos/zajos vitákba keverednek, mert az mondják, hogy a magas felbontású mindenképpen jobb lenne leméretezve, pedig nem biztos.

    És a végső felhasználás szabná meg hogy melyikre van szükség:
    -ha valaki mondjuk sportfotós, riporter, stb, akkor nagy valószínűséggel sokszor használja a gépét kevés fényben, tehát szükség lenne egy nagyon magas érzékenységen is zajtalan gépre, ez lenne a kisebb felbontású, modernebb tecnológiával legyártott érzékelős masina, ami még a meglévő felbontásával is alkalmas nagy nyomatokra.
    -portrézásra, tájképre mondjuk magasabb felbontású gép a jobb, több részlettel, nagy nyomatokhoz. Természetesen ezt is lehet használni magas érzékenységgel, hiszen jó minőséget ad, továbbá leméretezéssel is csökkenthető a zaja.

    Megint de jót elmélkedtem...:D lehet kövezni, stb...

    (aki esetleg belekötne abba, hogy a jelenlegi technológiával legyártott nagyobb felbontású érzékelő mindenképpen jobb minőséget ad leméretezve mint egy jelenlegi tecnológival legyártott érzékelő, akkor annak tudok ellenpéldát mondani, kompakt kategóriában például)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák