Aktív témák

  • charlie_hu

    aktív tag

    válasz TayRol #17417 üzenetére

    a fényerő csökken valamit (vagyis inkább ha nincs jól lesötétítve a belseje, akkor a mindenféle csillanások gyengíthetnek), meg az olcsóaknál ugrik az AF, meg a többi ilyen dolog (mintha régi AI-s obit raknál fel), persze lehet venni olyan közgyűrű sort ami átviszi az elektronikát, meg a fókuszt, stb. csak azok drágábbak.

    Olyan nagy hátrányát nem igen fedeztem fel a technikának, végülis a gyári makró obiknál is van, amelyikhez fel kell raknod a közgyűrűt, hogy megkapd a rendes makrót.

    Amit én (meg sokan :) ) használnak, az az objektív fordítva felrakása (kínából rendelt pár dolláros adapter aminek egyik fele F bajonett, másik fele meg szűrőmenetes), így is megváltozik az objektív közelpontja, tulajdonsága. Pl. egy 50mm f/1.8-at így fordítva felrakva, a makró leképezés aránya 2:1-hez lesz, ami azért nem rossz dolog!

    Aztán még van, hogy két objektívet (egy nagylátót meg egy telét) egymással szembe fordítanak (ehhez is lehet pár dollárért adaptert venni), ezt még nem próbáltam gyakorlatba, mert az adaptergyűrűt még csak a héten kaptam meg.

    Persze ezek olyan dolgok, hogy igazán csak olyan objektívvel megy, amin van rekeszállító gyűrű. Ha az objektíved nem ilyen, érdemes lehet pár ezerért venni valami régi objektívet e célból, potom pénzért az ember után dobják ezeket már Magyarországon is, ebay meg tele van ilyenekkel.

    Gyári objektíveknél is használják ezeket a technikákat, csak ott egybe csomagolják egy objektívbe.

    Biztos van még hátránya az ilyen dolgoknak egy több százezres objektívhez képest, viszont nem kerülnek több százezerbe (és lehet, hogy az embernek nem is jön be a makrózás!). Szóval ár/érték arányban szerintem bőven megéri.

    Tárhely, domain, webszolgáltatások - https://www.awh.hu

Aktív témák