Új hozzászólás Aktív témák

  • KaitouP

    veterán

    válasz S e t h #241844 üzenetére

    Nincs igaza. Úgy látom, még egyszer le kell írjam hogy ennek mi az alapja. Ismétlem, ha valaki része egy szubkultúrának, hódol egy hobbinak, annak lehetnek olyan alapjai, amit kötelező lenne minimum ismernie. Ha valaki a filmes kultúráért van oda, (ahogy Madwe is megjegyezte) két pofára zabálja a Halálos Iramban filmeket mert akkora filmnéző, de közben nem tud két szót mekegni olyan meghatározó alkotásokról, mint például legyen ez az említett Titanic (meg még lehetne írni jó párat), az ha tetszik, ha nem, mondjuk ki, műveletlen. Ugyan ez érvényes az irodalom világánál is, nem tudok két értelmes mondatot mondani például Jókai Mór munkásságáról de én amúgy hú de nagy olvasónak vallom magam, akkor kész, ez a műveletlenség jele, és nem lehet azzal takarózni, hogy nem érdekel. Vagy például, az anime topikban a hozzáértő, a szubkultúrában művelt srácok egy kezdő animésnek olyan alkotásokat fognak ajánlani elsősorban, amit érdemes látni ahhoz, hogy széles látókörrel tudj rendelkezni a szubkultúrára vonatkozóan, megismerd az alapköveit annak a világnak, ami azóta ezekre az alapkövekre támaszkodva még több alkotást termel, mind a mai napig.

    A számunkra releváns szubkultúrában, mint a gaming, ugyan ezek a szabályok. A videojátékos világnak vannak olyan mérföldkövei, alapjai (amit például a szóban forgó Final Fantasy franchise, különösen a VII. rész, de ez csak egy a sok közül) amiről akkor is illik tudni pár értelmes mondatot megfogalmazni, ha amúgy nem érdekel. Ugyan ez érvényes a konzolozás kezdetére, hogyan kezdődött, milyen cégek milyen gépei határozták meg azt az utat, amin most járunk például a konzolokkal.

    Megjegyezném, az alapműveltség itt az adott szubkultúrán belül értendő, mindegyiknek megvan a maga sajátja. Az általános alapműveltséget nem kívánom definiálni, de az körülbelül az általános iskola megkezdése és a gimnázium vége között elsajátított ismereteket jelenti. Igen, illik tudni akkor is, ha valakit nem érdekel mondjuk a történelem. ;) Szerencsére vannak olyan emberek, jól ismerek én is ilyet, akinek a művelődés iránti igénye miatt a műveltségi szintje feljebb áll egy átlagos gimnazistánál, így az érettségi bizonyítvány hiánya szerencsére nem feltétlen egyenlő a tudatlansággal. Kicsit eltértünk, ez már nagyon OFF, de pár szót megért. :D

    Összesítve hát, ha valaki mozog egy adott világban, annak azért illik elsajátítania az alapjait. Nem, a "nem érdekel" címszóval nem lehet takarózni. Van aki így tesz, én nem inkább nem süllyednék le a személyeskedés szintjére, de létezik egy szép magyar mondás erre az esetre.
    Én mindesetre segíteni akartam csak, kicsit tágítani a néhol szűk látókört.

    Peace kölkök!

    God, bless us everyone, we're a broken people living under loaded gun

Új hozzászólás Aktív témák