-
Fototrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Árpi001
#7004
üzenetére
Tehát ez a két török hölgy vizsgálta meg és őrá hivatkozik minden bulvárhír. Ez azért valljuk be nem túl erős és a számaik sem túl meggyőzőek, inkább vizsgálati hibának tűnik 50%-os tűrés megadása.
Ahogy olvasom a témát csupa általánosságokat írnak. Pl magas sütési hőmérséklet. Az mit jelent? Mihez képest? Hol, mely ponton, milyen olaj... Olajok füstpontja fajtától függően 170-240°C közötti ami elég lényeges, mert ekkor keletkeznek azok a káros anyagok. A napraforgó olajnak 234°C a füstpontja, egy 200°-os forrólevegős sütőben lehet hogy el se éri ezt, míg egy serpenyőben ez megtörténik, sőt látjuk is ahogy füstöl, így nehéz elhinni a hölgyek eredményét.
Ez a vizsgálat nekem nagyon sovány, nincs visszaigazolás, átfogó, több laboratórium által elvégzet sok-sok mérés, ahogy általában egy hiteles vizsgálatnál szokott történni. -
Vérboci
addikt
válasz
Árpi001
#7004
üzenetére
az akrilamid nem elsősorban a hőtől, hanem a hőhatás idejétől függ. ha olajban szénné égetem a krumplit, akkor abban biztosan több lesz az akrilamid, mint ha airfryrben éppen csak megsütöm.
tehát nem, nem az airfryertől lesz több az ételben, hanem a túlsütéstől.azt már nem is említem, hogy mennyire sültkrumpli fókuszú ez a para, mintha az airfryerben csak azt lehetne sütni... én azt sütök legkevesebbet. de hát mivel az airfryerben süthető ezer dolog egyikének túlsütése, és a túlsütött krumpli túlzott fogyasztásának van egy ezreléknyi kockázata, akkor az airfryer veszélyes. oké...

szerk: PociAti gyorsabb volt
-
PociAti
őstag
válasz
Árpi001
#7004
üzenetére
Az nlc cikke viszonylag elfogadható. Amit próbáltál idézni, az így néz ki helyesen:
A legtöbb akrilamidot az air fryerben sütött burgonyában találták (12,19 ± 7,03 mikrogramm/kilogramm);
ezt követte a bő olajban sütés (8,94 ± 9,21 mikrogramm/kilogramm);
végül a sütőben sütés (7,43 ± 3,75 mikrogramm/kilogramm).
És még ide tartozik ez is a cikkből:Bár ezek az adatok azt sugallják, hogy a forró levegős sütőben készített krumpli a legkárosabb, a szakemberek szerint a mért értékek közötti különbség statisztikailag nem volt szignifikáns.
Valamint:A tanulmány és a többi információ alapján egyelőre úgy tűnik, az akrilamid szempontjából nincs nagyságrendi különbség, milyen módszerrel készítjük el a krumplit, ennél sokkal fontosabb, hogy ne süssük túl az ételeket.
Gyakorlatilag a cikk tanulsága, ami nem most született, hanem évtizedek óta ismert:
Törekedjünk arra, hogy ne süssük túl, és ne égessük meg az ételt, hiszen az akrilamid mennyisége közvetlen kapcsolatban van az élelmiszerek „barnaságával”. Ahol sötétebb a pirítós, ott több benne az akrilamid.
És ez ugyanúgy igaz a kenyérpirítósra is.
Az eddig végzett állatkísérletek alapján magas koncentrációban káros hatású lehet, de az emberekre gyakorolt hatásait még nem bizonyították teljes mértékben.
Tehát kerüljük el, hogy túlzottan kiszáradjon és megbarnuljon.És arról sem írtak, milyen hőfokon és hogyan sütötték őket. A legnagyobb hibát lehet a hőfokok beállításakor, vagy az idő hosszának megválasztásakor követték el. Cikkre rákeresve találtam pár képet, de ott szándékosan játszanak az idővel, szélsőséges értékekig elmennek hogy barna krumplikat kapjanak.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Árpi001
#6986
üzenetére
Úgy állok hozzá, hogy enni és inni egészségtelen, a levegővétel pedig nagyon káros.
A wikipédiában azt írják, hogy leginkább a 120 fok felett sütve a keményítőt tartalmazó ételekben keletkezik. Kb minden élelmiszerben amit e felett hőkezeltek kimutatták, pl kávé, árpa. Rákkeltő, terméketlenséget növelő. Úgy tűnik, hogy a sült étel egészségtelenebb mint a főtt. De hogy a forrólevegős sütés rosszabb lenne a többinél azt nehezen hinném. Milyen kutatás? Brit tudósok? -
válasz
Árpi001
#6538
üzenetére
Köszi szépen!
Néztem én is a lidlben, végül azért nem vettem, mert inkább egy 4 liter körüli philipset vásárolok valószínűleg. Gondolom azért jobb az anyaghasználat és technológia, árkülönbség pedig nem számottevő.-----------------------------------------
Csirke/kacsa combot, egyéb húsokat is jól el lehet bennük készíteni? A hús finom, megsül rendesen?
-
-
-
válasz
Árpi001
#4474
üzenetére
Pár szót írtam már róla: hsz-eim
Annyit tudok esetleg hozzá írni, hogy szerintem ár/érték (liter) arányban nagyon rendben van 25-26ért 3 év garival. Heti egyszer biztosan használom (néha heti 3szor), de nem ez a fő eszközöm. Az én felhasználásomat teljesen és számomra megfelelő minőségben és gyorsaságban kiszolgálja. Célom az olajban sütés minimalizálása volt és ezt elérem vele. Persze kell spriccelni a szép sütéshez, de ez fényévekre van az olajban tocsogástól. Az elmúlt években nagyon ritkán álltam neki rántott húsnak, fasírtnak vagy sültkrumplinak (fent lábasban sütöttnek, nem légkeverésesben sütött, mert azt csináltam), de amióta ez megvan, azóta rendszeresen csinálok ilyeneket is. Ez azért sokat elmond. Kezdő gépnek bőven megfelel és így is kell kezelni, ez egy belépő gép. Feltételezem ugyanezt mondanám egyébként az alzás 20ezres Sigurora is. Utóbbit anyósnak vettem és jó gép az is (valóban hangosabb, mint az aldis). Egy szó, mint száz, aki jó áron ki akarja próbálni, annak hajrá, vegyen egyet. Akinek név, extra funkciók, gyári kiegészítőt sokasága kell, azok úgyis feljebb fognak menni árban. Én személy szerint nagyon szeretem az enyémet. -
válasz
Árpi001
#4444
üzenetére
Nekem is ilyen van (reggel 7es sorbanállás rulez!) tavasz óta és jó kis gép, pláne ennyiért. A kosártartó kis kampóban én mondjuk nem bízom nagy töltősúlynál, olyankor inkább kiteszem egy falapra és onnan külön emelem fel a kosarat még mielőtt a forró alja lehuppan a lábamra. Aki lemaradt a huszonezres alzás Siguro gépről, az repüljön rá nyugodtan.
-
Perillustris
senior tag
-
ernyo15
csendes tag
válasz
Árpi001
#3095
üzenetére
Igen. Bár a sous vide itt szitok szó, pedig ha így elő van készítve egy hosszú sütési időt igénylő hús már csak pirítani kell az airfryerben. A párom egy aldis sous vide rúddal 14-16 óra hosszáig 76 °C-on szuvidálja az oldalast, majd az airfryerben elég neki 10 perc pirítás 180-200 °C -on. Lehet elég lenne neki rövidebb sous vide is de ezt találta a neten.
[kép] [kép]
-
Gömbike
senior tag
-
Maximum1
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k 3.5 512e SAS HDD ST6000NM0034
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I HDMI I W10 I CAM I Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3242
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő


Néztem én is a lidlben, végül azért nem vettem, mert inkább egy 4 liter körüli philipset vásárolok valószínűleg. Gondolom azért jobb az anyaghasználat és technológia, árkülönbség pedig nem számottevő.
Mármint a szó jelentését ismerem, csak pusztán érdekel
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Feleséged remélem nem olvassa a topikot.

