Új hozzászólás Aktív témák

  • BlackV

    őstag

    válasz syberia #48489 üzenetére

    "17 éves antitestek" round sokadik

    Azt hiszem megtaláltam a kutatási eredmény forrását [link] , amire az egész internet hivatkozik, mint 17 éves Sars1 antitestekre. Szingapúrban végezték és egy bizonyos Danielle E. Anderson foglalta össze. Már rögtön a legelső felütés problémás:

    "We also found that there are significant levels of neutralizing antibodies in recovered SARS patients 9–17 years after initial infection."

    A vizsgálati anyagot átnézve erről szó sincs. N fehérje elleni antitestvizsgálatot végeztek, és egy pszeudo VNT-t, ami nem antitestvizsgálat, ez nagyon fontos. Összesen 12 páciensről van szó és csupán 6 személyről, akiket 9 év elteltével vizsgáltak. A táblázatból egyértelműen látható, hogy az antitestek szignifikáns mértékben csökkentek 1 év után. Ugyan a >9 éves minták mutatnak egy nagyon-nagyon csekély emelkedettséget a negatív kontrollcsoporthoz képest, de ez elhanyagolható és számos oka lehet. (Pl. egy helyi hcov járvány, amely részlegesen aktiválhatta nagyon csekély módon a korábbi sars1 b sejteket. Mindegy is az értékek nagyon alacsonyak a fertőzés utáni első évben mért értékekhez képest és ilyen alacsony értékek simán keresztreakciót is jelezhetnek, ezt több antitest teszt adatlapja egyértelműen közli is.)

    De akkor mégis miért írták az idézett szöveget? A pseudo VNT amiről tudjuk, hogy nem is a legpontosabb, 4db ember >9 éves mintájában okozott sokkal erősebb pozitivitást, mint amit <1 éves mintákban mértek. Továbbra is pseudo vnt-ról beszélünk és 4 db mintáról. Ezer oka lehet ennek is. De valami semlegesítette a 10 éves mintákban ezt a pszeudót, ezért fogalmazták így az idézett szöveget, hogy: "neutralizing antibodies".
    A lényeg: az N antitest szint jelentősen lecsökkent 1 év után, S-t pedig nem is mértek. Pont.
    Zöld színnel jelöltem, ahol látható az antitestek jelentős csökkenése: [kép]

    De valóban így terjedt el a neten, hogy a "sars1 után 17 évig antitestek vannak" Ezért én felajánlok neked egy döntetlent, mert te is csak abból tudsz főzni, amit olvasol, nem vagy felelős azért, hogy ki mit ír. De a megosztásokért igen. Neked a google csak 2 kattintás a megfelelő kulcsszavakkal, hogy bármely elméletre találj anyagot, egy kiragadott mondatot. Neked lesz az egyik kezedben egy elmélet, a másikban pedig ott a dokument amit lobogtatsz. És ott vagyok én a hülyegyerek, aki mondja, hogy ez nem így van de nincs semmi a kezemben. Persze, hogy te tűnsz majd hitelesebbnek, mert cáfolni egy hamis húszezrest sokkal nehezebb, mint kinyomtatni. Nekem 3 nap extra munka cáfolni. Tanultam belőle, az biztos, hogy 3x is meggondolom hogy kommentálom-e a megosztásaidat ezentúl, még akkor is ha látom majd, valami nem stimmel, mert ezt én mégegyszer nem. Nincs kedvem leellenőrizni az egész internetet.

    "Lehet immunbiológiai szakértőset játszani, de akkor támaszd alá releváns forrásokkal a mondanivalódat, különben nem leszel komolyan véve."

    Tisztában vagyok a kockázatával, amikor immunbiológiába okoskodom bele. Ez az egy regem van itt nekem is. Nem az okoskodás a célom, hanem simán csak érdekel. El fog jönni a pillanat, amikor majd koppanok egy nagyot, minél jobban belemászok a témába. De nem most jött el ez a pillanat. Nincsenek antitestek 17 éves expo után visszamaradva jelentős mértékben, de leginkább semmilyen mértékben. Ha lenne, nem kéne magunkat 3x is beoltanunk.
    Hogy később lesznek e újra, és az mitől, az más kérdés. A pszeudó VNT vizsgálat meg méginkább más kérdés. Elismerem, hogy tájékozottabb vagy az átlagnál, sokmindenben jobb is vagy nálam valószínűleg.
    De én itt ezt a dolgot lezárnám, ha neked is megfelel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák