Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz kugyu21 #1779 üzenetére

    Gyorsan be kellett fejeznem az előzőt, mer'hát meló is van :). Na, tehát egy másik hasonló márka töltőjének leírásában szerepelt, hogy az ad csepptöltést.
    "..gondolom a forgalmazók is igy gondolkodtak és ezért érezték fontosnak, hogy leírják amit leírtak."
    Igen, csakhogy a forgalmazó != gyártó. A gyártó meg nem írt ilyet, igaz mást se.
    Amit korábban kérdeztél, vagyis hogy hány ciklusra csökkentheti ez az élettartamot, hát, ember legyen a talpán, aki ezt megmondja. Már csak azért is, mert a hasznos élettartam jó sok tényezőtől függ (hőmérséklet, mélykisütések és 'igazi' túltöltések száma, átpolarizálódás, gyártástól eltelt idő, meg a többi), és ezektől valószínűleg sokkal jobban, mint a csepptöltés hatásától. A fontosabbakat bekövetkeztétől az IPC amúgy is megvéd. Másrészt az az 500..1000 ciklus is erősen elméleti érték, és meghatározott mértékű kapacitáscsökkenésre értik (adott hőmérsékleten, a gyakorlatban hosszútávon utánozhatatlan körülmények közt). Ha kétnaponta töltöd / kisütöd az akkucsomagot, ezer ciklus akkor is minimum 5 évet jelent.
    Én is hagytam már sok órán át 30mA-es csepptöltésen az Eneloop-akkujaimat, több alkalommal is, de a következő mérések mindig 2Ah-hoz igencsak közeli eredményeket adtak. Ha gondolod, végezhetsz ilyen tesztsorozatot, hátha okosabbak leszünk ;). De véleményem szerint a sima hétköznapi használat sokkal jobban 'nyírja' ezeket az akkukat, mint a vacak C/100 áram nagyságrendű csepptöltés.

Új hozzászólás Aktív témák