Aktív témák

  • pisti

    őstag

    válasz sztyui2 #22400 üzenetére

    Ez lapszűrő. Ilyen rendszer.
    Meg kell hozzá venni még két elemet legalább ami még vagy 5000Ft összesen és hát tényleg nem csúcsminőség azért az egész.
    Jó, tanulni remek, meg ha nem hajkurássza az ember a csúcs képminőséget, akkor talán még DSLR mellé is oké. Műanyag az egész, ami olyan szempontból jó, hogy nem törik, viszont az optikai minősége nem a legjobb, mivel maga a szűrő is műanyag. Lágyítja kicsit a képet (legalábbis nekem úgy tűnik), vonzza a port és nincs tükröződés gátló réteg rajta, ami mondjuk pont ND szűrőnél problémás tud lenni bizonyos helyzetekben. Ne érts félre én alapvetően szeretem ezt a rendszert, de azért látom a hibát/gyengeségeit is.

    Egyébként extrém digitalban rendeltem és vettem meg. Lehet, hogy másodkézből vagy spéci forrásból van olcsóbban is.
    A másik bolt, ami az ez előtti szűrő vásárláskor megtetszett az az optiform. Ott "rámsóztak", egy 77mm-es cirkulár polárt 4600Ft-ért, igaz az sem csúcsminőség (ezt az eladó mondta, matin vagy cpl vagy mifene a márkája), de a gépemhez bőven elég és jól be is vált, pont belemegy a Cokin szűrő tartóba :D, stabilan megáll benne, a kijelzőn jól látszik mikor van jó szögbe tekerve (az égen legalábbis, meg nagyobb tükröződéseknél), a képminőséget pedig nem látom, hogy befolyásolná.

    A helyedben én becsavarós ND szűrőt vennék inkább, abból is ha találsz nem ND8-at, hanem mondjuk Hoya NDx400-at, az már fényes nappal is segíthet abban, hogy mondjuk egy nagyon hosszú expóval "kiüríts" egy forgalmas utcát pl, vagy hogy egészen szürreális kinézetű vizes-felhős képet csinálj, bár lehet ahhoz még erősebb kéne.

    Meg jut eszembe, esetleg kipróbálhatsz hegesztőüveget is ( sufnituning rendszerben felszerelve ;) ), nemtudom azoknak milyen a minősége, meg az biztos, hogy zöldre színeznek erősen, de ha tudsz RAW-ba fotózni ( amit az enyém nem tud :( ), akkor talán ki tudod küszöbölni ezt a dolgot, egy próbát megér.

    No mondjuk ezt lehet nem pont ide kellett volna, ha jól tudom, van külön szűrős topik is. Jah és kérdezz másokat is, vannak itt nagy szakik ám. :)

Aktív témák