Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    Hirtelen felindulásból megnéztem tegnap a Professor Marston and the Wonder Woman-t. Jogosan felmerülhet, hogy mi a csudának, különösebb oka nem volt, csak IMDb-n barangolva kíváncsivá tett a rövid leírás, miszerint a film Marstonról szól, aki pszichológus volt és poligám kapcsolatban élt a feleségével és a szeretőjével, és a szerető inspirálta WW karakterét. Namost ezt én meglehetősen furcsálltam, úgyhogy rászántam az időt, amit meg is bántam meg nem is.

    Nem bántam meg, mert a film remekül mutatja be, hogyan állt össze a fickó fejében WW, mindhárom főszereplő szuperül játssza a karakterét, jó tempójú a történetvezetés, ügyesen építkezik, úgyhogy szempillantás alatt elröppent a szűk két óra. Volt néhány igen meglepő fordulat benne, meg homlokráncolós fejlemények és hát az is tény, hogy alapvetően iszonyú távol áll tőlem mind az életvitelük, mind az értékek amik mentén alakították az életüket. De ezeken túllépve mégis volt valami ami zavart és nem állt össze a kép, hogy miért az spoiler-t kíván.

    Merthogy a film alapján - aminek az elején természetesen ott figyelt az igaz történet alapján kiírás -, Wonder Woman ultrafeminista propaganda céllal, nem kevés BDSM-mel fűszerezve lett megalkotva anno. Tény, hogy sem korábbi filmeket, sem képregényeket nem láttam, olvastam, a tavalyi filmben meg ezeknek nyoma sem volt (az erős nő karakter önmagában még nem feminizmus, főleg nem a feminizmus jelenlegi formáját tekintve). Ráadásul ezek a jellemzők nem csak úgy a semmiből jelennek meg, nagyon is jól érthető, saját határain belül logikus magyarázatot kapunk a filmből mindkettőre. Marston ki is mondja, hogy karakán, szókimondó, konfliktusoktól nem visszariadó felesége, és tiszta, ártatlan szeretője együtt alkotják a tökéletes nőt. Ügyesen beleszövik a professzor pszichológiai elméletrendszerét is, ami megintcsak nem halandzsa szinten mozog, értelmes, jól felépített rendszerről van szó. Egy szó mint száz, furdalt a kíváncsiság, hogy akkor tulajdonképpen az újkori Wonder Woman az egy polkorrekt átmosáson átesett katyvasz, aminek nem sok köze van az eredeti képregényekhez? Tulajdonképpen igen, de végül nem azt találtam amire számítottam.

    Így aztán kis nyomozásba kezdtem a film kapcsán, sokáig nem is tartott ráakadnom néhány cikkre, amikben a prof egyik unokája vehemensen cáfolja a film valóságtartalmát, a film készítői senkivel nem vették fel a kapcsolatot azok közül, akik ténylegesen beleláttak a család életébe. Elmondja többek között azt is, hogy az egyik legmeghatározóbb vonal a filmben tulajdonképpen hazugság, mégpedig az, hogy a szerelmi háromszög az igazából kör, tehát mindenki szeretett mindenkit, nem csak a férfi a két nőt, hanem a nők is egymást. Persze gondolhatnánk (ahogy én is tettem először), hogy érthető az álláspontja, valószínűleg szégyelli a családja dolgait, legyünk őszinték: van is mit, akár háromszög, akár kör. De rövidesen megtaláltam a rendezővel készült cikket is, ahol kerek-perec elmeséli, hogy direkt nem kommunikált senkivel, mert külső behatás nélkül akarta elkészíteni a saját elképzelését. Később finomította ezt annyival, hogy ő megpróbált kapcsolatba lépni a családdal (a család tagadja), a végeredményen azonban ez nem változtat. Igaz történet alapján mi?

    Elkerülhetetlenül felmerül a kérdés, hogy mégis miért a durva ferdítés. Na most képzeljük magunkat szegény rendező helyébe, szeretnénk csinálni egy filmet amiben az ultrafeminizmust propagáljuk (nincs szükség férfire, nőknek kéne uralni a világot, stb), de aprócska gond, hogy a fickó tulajdonképpen két feleséget tartott, mondjuk úgy, hogy ezt így nehéz eladni. Kézenfekvő megoldás: kotyvasszunk az egészből egy szerelmes történetet, ahol a főszereplők hősök, mitöbb úttörők és nem a férfi a középpont, hanem a két nő. "Ügyes" húzás, máris eladható a jelenlegi, felvilágosultnak titulált világban és még tolja is az ügyünk szekerét...

    Mi következik ebből az egészből?

    1. Nem mintha eddig elhittem volna az igaz történetes kiírásokat, de mint a nagyvonalakban említett (nem soroltam fel mindent) mellékelt ábra is mutatja, nagyon kritikusan kell állni az ilyesmihez.
    2. A jelenlegi WW frencsájz úgy ahogy van, egy jól át- és kimosott, szélsőségektől megtisztított verzió, ami nem feltétlenül vált kárára, tekintve az eredeti felállást...

    #értékelés

    [ Módosította: vond ]

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák