Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    Az ember tragédiája (2011)

    Röviden: Túlrendezett, vontatott. 4/10

    Hosszabban: Monumentális alkotás, ami megpróbál könyvhű maradni. Részleteiben tele van ötlettel, látszik az odafigyelés, olyan, mintha egy múzeum képei/installációi között járna az ember. Csak éppen ami működik piciben, a trailerben, az nem biztos, hogy 160 percben is működik. Ugyanúgy, ami fordított mondatszerkezetek emelkedettebbé teszik egy könyv szövegét, és ahogy egy bekezdésen belül fordítva a hátuljáról felépítve egy gondolatmenet jól működhet, az filmben nem fog.

    A legnagyobb baj talán a dialógusszerkezet. Túlbonyolított struktúra, teljesen kifacsart logikájú mondatszerkezetekkel, egy filmnél pedig fárasztó folyamatosan az utolsó egy-két percet észbentartani és visszapörgetni az összes monológnál, hogy akkor mit is akart a szereplő, miközben már kezdődik a következő monológ, és fontos lehetne. Ez egy ideig megy, de fárasztó.

    A könyvnél anno amikor olvastam -még tíz éve-, hogy a tézis-antitézis párhuzamok néha erőltetettek voltak, egy lépésből a következő nem mindig volt egyértelmű, ez a filmnél is megvan (a történelmi párhuzam nagyon erőltetett pár helyen). Bár nem a film hibája. Ugyanakkor részben a hossza, részben a monológstruktúrája miatt kaotikussá válik, utólag a trialert megnézve visszajöttek emlékek, hogy jé, ezt is láttuk. Elveszik az ok, elveszik a cél, marad a massza.

    A megvalósítás kissé hullámzik: Néhány pillanatban brilliáns, máskor közepes, leragadt a 80as években. Bár a 20+éves készítési időt elnézve ez érhtető.

    Marad egy kérdés: A koncepció. Használtak egy csomó animációs technikát, általában remekül, néha kevésbé, de ötletesen. Részenként nézve úgy néz ki volt ötlet, volt cél, a technika volt a mondanivalóért, és nem fordítva. Viszont nem áll össze. Néhány rész sem teljesen, de az egész semmiképp. Lehetne mondani, hogy dehát a cél a könyv adaptálása, ugyanakkor a könyv csak egy történet, hiába a keret, ha közben a terjedelem miatt szétfolyik az egész. Hiába áll közel innentől az adaptáció, ha filmként már nem működik.

    A János vitéz és a Fehérlófia filmtörténelmi remekek. Ez a film grafikuspalántáknak érdekes lehet, művészfilmekért és úgy általában művészetekért rajongóknak szintén... bár vontatottsága miatt inkább csak akkor, ha tényleg semmi jobb nincs kéznél. Hosszú film és nagyon hosszúnak érződik, érzésre a felére kellett volna vágni. Hárman néztük nagy reményekkel, ebből két ember néha el-elaludt, én meg kávéztam.

    A dvdkiadás szép, a digipack is. Füzet nincs, de duplán záródik, a nyomása is rendben van. A dvdkiadás képe a technológiához képest teljesen jó, a hang szintén oké. A hang nem tolakodó, a vokál nincs az egekbe hangosítva... semmi extra, hozza az elvárható szintet, de itt nincs is szükség többre. Van egy music track is a filmen, ilyen extrát már rég láttam... csak a képeket nézve zenével, a monológok nélkül lehet még jobban is teljesítene, mivel a képek magukban eléggé kifejezően.

    Érdekes film, de nekem egyszer bőven elég volt. 4/10 (egyébként kereső még nem dob mástól kritikát itt a fórumon, ami fura, mégiscsak egy Jankovics filmről van szó)

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák