Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    Madres paralelas
    Párhuzamos anyák

    Hát, ezzel sem lettem Pedro Almadóvar rajongó.
    Ez a film a darabjaira hullik. De nem akárhogy, nagyjából negyed óránként összeborul. Nem is tudom ezt jól megfogalmazni. Adva van egy keret, ami mint a film legvégén kiderül a spanyol falangista mozgalom áldozatai köré.. nem is szőtt, hanem.. csak úgy néha bedobott történet morzsa. Konkrétan egy kis falúnak lakóinak kivégzett szülei, nagyszüleinek az exhumálása, a csontok feltárása és a rokonok mellé temetése. Gondolom a rendező figyelem felhívása és ítélete a fasizmus ellen.

    A baj csak, hogy nem erről szól.
    Hanem két egyedül álló anyáról, kik közös szülő szobában élték meg leány gyermekük világra jöttét. Az ő anyaságukról. Vagyis nem, mert az egyik gyermek spoiler-ebb mint az várták. Szóval akkor a spoiler-ről fog szólni. De közbe a másik gyerek meg spoiler2.

    Rettentő mód elképzelhetetlen, gyomorszorító helyzet. Melyet az amúgy TV filmes hangulat (vállalhatatlan zene, eldarált szöveg, furcsa képi világ kicsit sem valós díszletei) teljesen megöl és tényleg elképzelhetetlenné, legalábbis átélhetetlenné tesz.

    De aztán elfelejtjük ezt is, és vissza az exhumálásra.

    Mindezt úgy, hogy jelenet közben váltunk egy nappal, hét héttel, egy hónappal későbbre. A vágás ráadásul a film elején éles, észre sem veszed, csak azt, hogy a vékony Penélope Cruzból terhes Penélope Cruzt látsz, mindenféle magyarázat nélkül. De ez is megváltozik, mert a film felétől, egy addig nem látott elfadelés előzi meg a vágást. Ami néha jól néz ki, mert kiemeli az előtérben álló szereplőt és elsötétít a hátteret, néha meg egy random kávé tölti be a képet, ami a feketéből még feketébbe vált át. Mindez 5-10 percenként.. Rendben. Művészet.

    Jó hogy ezt nem moziba néztem meg. Ja, és sosem hittem volna, hogy Penélope Cruzzal fogom látni életem legkevésbé erotikus leszbikus jelenetét..

    [ Szerkesztve ]

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák