Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Veron #74233 üzenetére

    a "reszelést" még el tudom képzelni, gondolom azt jelenti, hogy nem jár simán, de a mit jelent a "gumis" érzet?
    Egy kapcsolón belül műanyag csúszik a műanyagon és fém csúszik fémen. Minél kevésbé sima az öntőforma belseje, annál kevésbé lesz sima a stem és a kapcsolóház belső része, így a műanyag-műanyag kontaktus nem lesz tökéletesen sima, súrlódni fog a két felület. Idővel a használattól ez rengeteget javul, valamint kenéssel is javítható, de a Cherry hírhedt erről. Ne olyanra gondolj, hogy megakad, vagy hasonló, hanem arra, ha használtál már simábban járó kapcsolót, akkor érezni fogod, hogy némi homok van a gépezetben. Cherry kapcsolót emiatt nem újonnan, hanem csak 1-2 hónapos bejáratás után szoktak megkenni, mert azalatt a nagyja lekopik, a maradékkal pedig a kenés már boldogul.

    A fém-fém kontaktus hiánya egy másik dimenzió, még a legtökéletesebben járó Gateron X/CJ/Oil King vagy JWK/Durock sem jár olyan simán, mint akármelyik optikai vagy Hall-effect kapcsoló, mert az érzékelés a kapcsolón kívülre került.

    A gumis érzet alatt a membrános billentyűzet bottom outját kell érteni, amikor lényegében gumi nyomsz össze a billentyűzetút végén, és minél puhább, annál jobban érezni ezt. Az O-gyűrűvel ugyanezt hozod vissza, a keménységgel lehet játszani, ha sikerül venni többfélét (nehéz találni), a keményebb kevésbé tompítja a hangot, cserébe nem lesz nyúlós érzet. Ahogyan Molydeus említette, a halkított kapcsolóknál ugyanez fennállhat (sem a túl puha, sem szilikon nem jó), annyi előnye van a halkított kapcsolónak, hogy a szilikon sokkal vékonyabb, mint egy membrán vagy mint egy O-gyűrű, így kevésbé lehet érezni a hatást (halkított kapcsolónál sokszor nem is lefelé út miatt érezni ezt, hanem azért, mert a puhább szilikon jobban hozzátapad a kapcsolóházhoz és az elszakadást érzed meg felfelé úton). A 3000N belseje azért jobb, mert ott nincsen plate, a PCB anyaga rugalmas, így bottom outkor az is hajlik a kapcsoló belsejében lévő tompítás mellett, de az "feszesen rugalmas" érzetű, így úgy tompít, hogy közben nem nyúlik.

    ez a kombó kifejezetten tetszik
    Nem jut eszembe, hogy melyik GMK készletről másolták a színeket, de volt ilyen, azaz más is másolhatta jobb kittinggel.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák