Új hozzászólás Aktív témák

  • csakb

    őstag

    válasz Szten Márs #5745 üzenetére

    "Egyszerűen csak rossz a szemlélet, a megközelítésmód. Úgy is mondhatjuk, hogy hibás a kísérlet."

    Nem rossz a szemléletem, csak más. Számomra a mélységélesség azt jelenti, hogy a fókuszban lévő tárgy előtt és mögött mekkora távolságig mondhatjuk élesnek a képet. Ennyi. A tárgy körüli körítés, a kompozíció nem érdekel, csak az, hogy mekkora ez az élességi intervallum. Ez a mélységélesség. Ehhez az objektív tényezőkön kívül definiálni kell még az elfogadható CoC-t. Ez egy szám. Viszonylag szubjektív szám. Egy olyan szám, amibe bele lehet csempészni a szenzorméretet is, és akkor természetesen függeni fog tőle. De én nem akarom belecsempészni, mert az optikának valójában nincs tudomása arról, hogy mekkora szenzoron rögzítjük az általa alkotott képet.

    A kompakt kamerákkal nem azért nem lehet nagyon kis mélységélességű képeket készíteni, mert kicsi a szenzoruk, hanem mert nagyon rövid fókusztávolságú optikát használunk a nagyon kicsi szenzor miatt. Mivel így használhatóak csak a köznapi életben.

    "Mondom, te olyan körülményeket próbálsz teremteni, ahol nem látszik a szenzorméret hatása a mélységélességre."

    Pontosan. Egyszer sem akartam ezt tagadni, mivel az optika leképezése nem is függhet a képrögzítő eszközünk kiterjedésétől. Bármekkora szenzort rakunk az objektív mögé, ugyanúgy fogja törni a fénysugarakat. :)

Új hozzászólás Aktív témák