Új hozzászólás Aktív témák

  • nyul105

    senior tag

    válasz Vartanus #22691 üzenetére

    Szia,
    nem, azért ez ennél bonyolultabb. Én kb. fél éve néztem ennek utána, amennyire most belőle emlékszem (kevés és lehet hülyeség, okosak megmondják azért írom offba):

    Amikor a CPU load változik, akkor van egy kis tüske a feszültségben. Talán ha nő a terhelés hirtelen felugrik hirtelen, ha csökken leesik hirtelen. Ez LLC offnál. Ez nem energiagazdálkodási dolog, nem tudom az okát. Valószínűleg fizika.
    A vdroop ezek ellen véd, beépített. Ezért van hogy nagyobb terhelésnél kisebb feszültséget kap a cpu, hogy ingadozásnál ne menjen tönkre.

    Amiatt, hogy ne legyen az, hogy viszont a vdroop miatt ""alulfeszelődjön"" a cpu, van az llc, ami ezt ellensúlyozza. Viszont azt hiszem, hogy ilyenkor még nagyobb a feszültségugrás (biosban beállítasz 1.4Vot, de egy pillanatra 1.5V-t kap amikor idle->load megy... talán ezt nem is mérik a szoftverek).
    Anno láttam egy jó kis ábrát, találtam jó videot, de lusta voltam megnézni, illetve nekem bonyolult volt az egész.

    A kérdés inkább arra irányult, hogy konkrétan tomahawknál az 1,2,3,4,5... milyen LLC (pozitiv, negativ) felel meg.

    Ja a slusszpoén, hogy nem tudom, hogy emellett a "visszaveszi a feszültséget" hogyan jön be a képletbe. 0.8V-ról hirtelen felugrik 1.3V-ra, na ilyenkor mi van?!

    De ezt okos ember leírhatná szépen, bocsi a kókler írásért, de tényleg érdekelne egy szép/érthető (tudom, az érthető az relatív) leírás.
    Bocs, ha rossz topikba írtam, kérdeztem már máshol is, ja és tudom google a barátom.

Új hozzászólás Aktív témák