Új hozzászólás Aktív témák

  • füles_

    őstag

    válasz zakarmihaly #29483 üzenetére

    Volt már dolgom ezzel a deszkával, de már nem emlékszem rá, hogy mi hogyan volt pontosan.
    Itt egy videó, hogy CPU tuning esetén mit kell csinálnod (4:50-től): [link]

    1. A VDDCR CPU Voltage-t átállítod Offset mode-ra. Mivel gyári hűtőd van ezért egyelőre állítsd csak 1.25V-ra. Ugye a VDDCR CPU Voltage mellett ott van a jelenlegi alapfeszültséged, ennek függvényében kell beállítanod, hogy + vagy - legyen az offset (ott jobb oldalt a Hardware Monitor résznél is ír feszültséget, de a csóka azt mondja, hogy az nem helyes). Ha 1.25V alatt van, akkor "+"-t kell, ha 1.25V fölött, akkor meg "-"-t.
    2. Ha ez be van állítva, vagyis 1.25V-on van a Vcore, akkor lehet emelni az órajelet. Szerintem 3.6 GHz-et tuti vinni fogja, szóval induljunk innen: csak annyit kell csinálnod, hogy a CPU Core Ratio-t beállítod 36-ra. Elmented és kilépsz a BIOS-ból.
    3. Jöhet a stabilitásteszt: AIDA64, Cinebench R15-öt is lefuttathatod, hogy mennyit javult a teljesítmény, Prime95, és játékokban (mivel arra használod a géped). Megjegyzésként én ha tuningolok csak a Cinebench-et szoktam lefuttatni, hogy mennyit javult a teljesítmény, majd megnézem játékban, hogy stabil-e. De ha videót konvertálsz vagy renderelsz, akkor azzal is érdemes stabilitást tesztelni. És közben persze nézed a hőmérsékletet is, hogy mennyivel lett magasabb.

    Ha minden stabil és a hőmérsékletek is jók, akkor mehetsz feljebb frekvenciában (37-es szorzó, vagy 36.5-ös ha lehet nem egész számokat megadni) és újra stabilitásteszt.
    Ha nem stabil, de a hőmérsékletek még rendben vannak, akkor mehetsz 1.275V-ra vagy 1.3V-ra feszültségben (1.3V fölé gyári hűtővel már nem mennék) és nézd meg, hogy ekkora feszültséggel stabil-e.

    1.3V mellett 3.8 GHz-nek meg kellene lennie, feltéve, ha nem valami gyengébb szilíciumot fogtál ki. 3.8 GHz fölé nem igazán érdemes tervezned gyári hűtővel, még 3.7 GHz-nek is örülhetsz. Próbáld meg a legjobb beállítást megkeresni magadnak. A lényeg annyi, hogy a lehető legmagasabb órajel mellett a lehető legalacsonyabb feszültséget kell megtalálni.

    Monitorozásra az MSI Afterburnert és a HWiNFO-t használd, akár mindkettőt egyszerre (az utóbbiban egy csomó lehetőség van, feszültségmonitorozásra, mindenre). A nagyon ingadozó feszültségen az LLC-vel lehet segíteni, minden lapnál máshogy van, de általában a közepéről választanak. Ilyen nagyon durva, extrém LLC-t semmiképp se használj, mert tönkreteheti a CPU-t.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák