Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Rohamkukac #16049 üzenetére

    Szerintem meg felsőmaró csinálta, én is gyártottam olyan forgácsot nyáron. Kézi gyaluhoz tán túl egyenletes a forgács.

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • thyeby

    őstag

    válasz Rohamkukac #16049 üzenetére

    Mindvégig gyalugépre, és annak a hatékonyságára gondoltam.
    A kézi gyaluknak igen széles tárháza van.
    Írtad, hogy az éles késsel lehet leginkább elébe menni a nemkívánatos anyagkiszakadásnak.
    Az éles kés az mindenkor elengedhetetlen dolog. Megítélésem szerint - ha már kézi gyalukról van szó - akkor első körben is kisebb szögben fekvő késű gyaluhoz érdemes inkább nyúlni, második körben pedig apróbb, de intenzívebb fogásokkal haladni, és nem teljesen haránt.
    Ahogy írod is, kézzel kiválóan lehet "érezni" a fát. És ezt a gyakorlat mindig tovább finomítja.

    De ha erről beszélünk, akkor számomra kicsit olyan, mint amikor Bártfai Laci bácsi beszél a főzésről. Az ország asszonyai próbálják lemásolni a titkokat - sokaknak sikerül is sok trükk, de a Lacibácsi ízeit egyedül Laci bácsi tudja produkálni. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az asszonyok serege rosszul, vagy rosszabbul süt-főz, csak azt, hogy az eredmény más lesz.
    Mert a fa gépi megmunkálásával tud két ember egyformát produkálni könnyűszerrel. Kézzel már nehezebb lesz ugyanezt megtenni.
    Amikor valaki a klasszikus asztalos szerszámokkal ügyködik, sokkal közvetlenebb kontaktusban van a fával. Nehezebb, de szebb dolga van. A szabadsága végtelen. Nem szabályok diktálnak neki, hogy mit szabad, és mit nem, hanem a fa. Elismerést sokat szerezhet így, bért sajnos keveset.
    Csak ide annyira nem passzol nekem a hatékonyság fogalma. Jobb szó viszont nekem sem jut eszembe.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák