Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bim #21035 üzenetére

    Nem nehéz találni bükkből alkalmas méretű göcsmentes fát, az sokkal szerencsésebb.
    Az az igazi, amikor a fát nem fűrészeléssel, hanem hasítással alakítják durva méretre - így nem tud kiszálkásodni. De a Te esetedben teljesen elég alkalmas méretű fűrészelt, gyalult bükk.

    Elgondolkodtam kicsit azon, hogy forróvízbe mártás vs gőzölés:
    Mindkettőnek az a lényege, hogy a fa jó nedves, és kellően meleg legyen - akkor jól alakítható. Elképzelhetőnek tartom, hogy amikor ipari méretekben kezdték el gyártani a tonettet, akkor a gőzt ugye sokkal könnyebb eljuttatni nagy mennyiségű alapanyaghoz, mint irdatlan sok vizet felforralni. Tehát egy kritikus mennyiség fölött léptékkel egyszerűbb, olcsóbb a gőzöléses eljárás, ráadásul gyorsabb is, mitöbb, hamarabb visszaszárad a fa.
    Tehát úgy gondolom, hogy egyetlen szánkó háttámláját egyszerűbb egy vályú forróvízbe dugni, mint elkészíteni a gőzöléshez alkalmas eszközöket.
    Ha sántít a logikám, akkor talán ott sántíthat, hogy a főzéssel esetleg ki is moshatunk a fából valamit - bár én ezt nem tartom nagyon valószínűnek. Nyilván nem fél napon át kell főzni, hanem csak 10-20 percig.
    Úgy rémlik, mint ha láttam volna hóitszmédes kisfilmet éppen szánkóhajlításról, ahol is egy kád vízből húzgálták ki a hajlítandó alapanyagot.
    Erről a témáról magam is szeretnék többet tudni, mint amit jelenleg tudok.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák