Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz Csupingo #124660 üzenetére

    Az ErP/EuP érdekes, még nem hallottam róla. Valami EUs energia hatékonysági dolog. Azt írják, hogy kikapcsolt állapotban a rendszer 0.5 (vagy 1W) alatt kell, hogy legyen. Igy gondolom a töltést lelövi, ha ezt túllépné. Azt írják, hogy kell olyan tápegység, hozzá, ami ezt támogatja.

    Nem kell végigolvasni az alaplap kézikönyvét amúgy, le lehet szedni PDF-ben [link] és keresni benne. Nem talál olyan szót, hogy erp, eup, stb. Rákerestem a charge-ra is, de az sincs benne. De végig lehet nézni az USB említéseit is, úgy sem fogsz semmi hasonlót találni.

    ErP előtt is volt rá lehetőség, legalábbis BIOS-ban én már láttam több lapnál. Valami ilyesmi menüpont szokott lenni: [link] Ezt az "USB always on"-t még nem láttam, de pl a mostani asztali gépemen ilyen menüpont van: "Charging USB devices in Power State S5 [Disabled]". A másik gép valamivel újabb, azon EuP van, na legalább már azt is tudom mit jelent.

    Bizonyos oprendszerek, eszközök támogatják az USB töltés kikapcsolását, de általában ez nem alvó állapotnál vagy kikapcsolt állapotnál van, hanem úgy általában. Valahol akkor is lehet választani töltést vagy csak adatátvitelt, amikor rádugod az eszközt. Ezek tipikusan laptopok, tabletek, telefonok esetében fordul elő, hogy ne szívja le a sok kütyü az aksijukat. [link] [link]

    Lehet még Windows-ban játszani a power management-el: [link] Igazából játéknál lehet para belőle, ha elveszi az egértől az áramot, és nem tud 1000Hz-en frissíteni vagy ilyesmik. De egyébként talán egyesével beállítva megoldható, hogy csak azok kapcsoljanak le, amiket tényleg le akar. Ha az egér és billentyűzet világít, akkor elképzelhető, hogy valami wake on keyboard, wake on mouse, és hasonlókat kell kikapcsolni. Igaz nálam aksis a billentyű, de van benne valami power saving, amitől egy idő után kikapcsolja a háttérfényt, ha nem használom. Vagy csak lemerül benne az aksi? :D Ahogy nézem ilyesmi nem csak BIOS-ban van, hanem Windows-nál is lehet állítgatni ezt a wake up-ot: [link] Nem tudom, hogy ennek van e bármi hatása, ha BIOS-ban bekapcsolja az ember.

    Ezen kívül még szóba jöhet a firmware upgrade az alaplapon, ha nem a legújabb van, hátha bekerült ez a feature később, bár erre kicsi az esély. De ezt már írtam.

    A c-states-nél azt írják, hogy minél magasabb a szám, annál mélyebben alszik a gép, amikor kikapcsoljuk vagy alvó állapotba kerül? Na mindegy, nekem ki van kapcsolva minden ilyesmi, mert játéknál nem ajánlottak. Igazából ha ez tényleg csak ennyit csinál, akkor vissza lehetne kapcsolni, és csak az eist-et kikapcsolva tartani. Elvileg az ver oda a CPU-nak, és fogja visszább 100%-ról.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák