Új hozzászólás Aktív témák

  • MegaBrutal

    csendes tag

    Sziasztok!

    ASRock B85M alaplapom van. Sajnálatos módon csak 4 SATA III csatoló van rajta, ebből 3 foglalt HDD-kkel (van még egy SATA II drive is, de az lényegtelen). Szeretném bővíteni a gépet 2 db SSD-vel (hogy tudjak belőlük software RAID1-et csinálni – átraknám rá az OS-t, meg néhány konténert, amit szeretnék, hogy gyorsan fusson). Arra gondoltam, hogy veszek egy SATA bővítőkártyát, konkrétan ezt (Axagon PCES-SA2) néztem ki.

    Kérdéseim a SATA bővítőkártyával kapcsolatban:
    1. Ez működik out of the box, Linux kernelben van már hozzá driver?
    2. UEFI is felismeri az ezen keresztül csatolt drive-okat és tud róluk boot-olni? (Én még Legacy módban boot-olok, ennek hisztorikus okai vannak; de igazából bármikor átalakíthatnám EFI boot-ra is, csak eddig nem volt motiváció.)
    3. Van olyan gyors, mint az alaplapi SATA III csatolók, vagy azért lassabb?
    4. Milyen sorrendben enumerálja a Linux a drive-okat? (Először alaplapi drive-okat nevezi el /dev/sd[a-d], aztán az SSD-ket /dev/sd[e-f], vagy a bővítőkártyás drive-ok lesznek /dev/sd[a-b] és utána jönnek az alaplapiak? Túl nagy jelentősége nincs, mert nem sd? device név alapján azonosítom a drive-okat, de azért örülök neki, ha megfelelő sorrendben vannak.)
    5. Mindent egybevetve okés, ha az SSD-ket kötöm a bővítőkártyára, vagy inkább csináljak nekik helyet az alaplapon két HDD átkötésével a bővítőkártyára?
    6. Van már erről részletes topic, amit nem sikerült megtalálnom?

    Előre is köszönöm a felvilágosítást! :)

    By MegaBrutal

Új hozzászólás Aktív témák