Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz aquark #46803 üzenetére

    Amit érdemes tudnod, hogy a laptop HDD-d biztosan számottevően lassabb az asztali géped HDD-jénél, akkor is, ha mindkettő 7200rpm-es fordulatszámú HDD.

    A Dell laptopnál én mindenképpen megnézném HD Sentinellel (és legalább a "rövid ön-teszt" opcióval) a HDD állapotát. (Van még "részletes ön-teszt" és "felületteszt" opció is, az utóbbi lenne a teljesen biztos, de egyrészt órákig fut, másrészt valószínűleg csak megvásárolt licensszel érhető el, az ingyenes változatban valószínűleg nem.)

    Feltételezve, hogy a HDD jó, és biztosan nem fut semmilyen olyasmi szolgáltatás vagy alkalmazás sem, ami automatikusan indul a Windowsszal együtt és be tudja lassítani a rendszert, arra tudok még gondolni, hogy vagy arról van szó, hogy a Windows indexeli a HDD-n lévő állományokat, vagy egyszerűen kevés a meglévő 4 GB RAM, rendszeresen kifut belőle és a HDD-n lévő swap-hez nyúl állandóan (és persze a HDD-n lévő swap sokkal lassabb, mint a RAM).

    Végeredményben mindenképpen érdemes lenne még egy 4 GB-os modult beletenned és lehetőség szerint SSD-re cserélned a HDD-t, mint rendszermeghajtót. Köztes opció lehet egy SSHD beszerzése, ha csak annyi a cél, hogy valamivel gyorsabb legyen a gép, de a tárhelyről sem szeretnél lemondani (és árérzékeny vagy). Az SSHD gyakorlatilag és nagyon leegyszerűsítve a dolgot, egy laptop HDD és egy kis (általában 8 GB-os) SSD egybeépítve, az SSD-részt pedig kábé "gyorsítótárnak" használja az oprendszer. Ha érdekel, itt egy gyakorlatinak mondható összehasonlító videó, SSD - SSHD - HDD sebességről: [link]

    Az Antix-os Compaq-kal való összevetés azért nem egészen "igazságos", mert az Antix egyrészt sokkal kisebb hardverigényű (szándékosan, mivel a disztró egyik bevallott célja az, hogy akár 15-20 éves gépeken is fusson), másrészt a Linux sokkal takarékosabb általában is a lemezírási műveletekkel, tehát kevesebbszer nyúl a HDD-hez is.

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák